omdat hij niet wenst gevierd te worden of afgeschreven. Men wordt de jager niet, wel de prooi want met woorden is men steeds kwetsbaar. We leven nu in de cultuur van de computer en zo'n ding kent slechts twee getallen, nul en één, maar die kent het dan ook goed. Ik ken te weinig woorden goed.
Willem Pée heeft me zevenentwintig overdrukken gestuurd.
Al tellende bedrijft men de wetenschap en de statistiek (heeft hij me geleerd toen ik het succes van de Rode Leeuwen sterk overschatte).
Daarvan zijn er dertien ‘voor libera’ en veertien ‘voor libera en jeanne zeer genegen’.
Vinnige stukken zijn alleen voor mij. Statistisch en psychologisch kan men daar al wat mee doen. ‘Ontmoetingen met Camille Huysmans’ is voor ons beiden.
Ik lees: ‘het was een openbaar geheim dat Camille Huysmans, wanneer hij overtuigd was het bij het rechte eind te hebben, geen tegenspraak duldde.’
Jaja, zo ken ik er nog. Germaine ook.
Dit is bijzonder merkwaardig: ‘want hij bekommerde zich niet om wat anderen zeggen maar deed wat hij als juist en rechtvaardig oordeelde’. Merkwaardig, nu de leden van de spellingscommissie vogelvrij verklaard werden en hun aanvoerder, een genaamde Willem Pée uit Bosvoorde, van sluipmoord wordt verdacht.
Merkwaardig maar het brengt mijn praemisse ‘al-wat-je-zegt’ in het gedrang. Aan de andere kant is het mogelijk dat de steller van het kaartje ‘Sluipmoord etc.’ een lustmoordenaar is. Wanneer iemand een opdracht krijgt en zich van die taak kwijt, eerlijk, en trouw aan zijn wetenschappelijke beginselen, die daarna zijn besluiten neerlegt en bereid is om zijn conclusies te rechtvaardigen, kan men moeilijk van sluipmoord betichten tenzij uit kwade trouw, om de sensatie of onwetend zijnde (wat het ergste is).
Willem Pée bekommert zich wél om wat anderen zeggen. Toch als het vrienden zijn of mensen die hij respecteert. Hij vraagt zich af waarom Daisne, ondervoorzitter van de wetenschappelijke spelling (of weet ik veel), ook anti is. Ik had kunnen antwoorden dat de mensen van de Academie een houding hebben aangenomen en consequent blijven maar ik word de laatste tijd nog slomer. Bij L.P. Boon blijft hij onberoerd en van mij zou hij het waarschijnlijk ook aanvaarden, omdat fouten schrijven een verworven recht is waaraan niemand mag te tornen. Waar Camille ons brengt! Hij zou zich waarschijnlijk met even veel passie als Craeybeckx in dat spellingsdebat gestort hebben.