van de samenhang tussen psychologie en filosofie in het oog springt. Bij Gerrit Krol is de polemisch anti-metafysische instelling verpakt in een groot aantal andere obsessies enz. Het uitzicht van een literair kritikus is bijzonder avontuurlijk als hij de literatuur als betekenisvol en als een vorm van kennis ziet en het risico aandurft om die betekenis te gebruiken om verbanden te leggen die niet eerder bestonden.
Edward Bear heeft eens argeloos het paradigma geformuleerd dat in het hoofd van een literair kritikus zou moeten zitten: bij het zien van zijn denkvriend Rabbit ontwikkelde zich deze gedachtengang in zijn hoofd: ‘Aha!’ said Bear (Rum-tum-tiddle-um-tum) ‘If I know anything about anything, that hole means Rabbit,’ he said, ‘and Rabbit means Company’, he said, ‘and Company means Food and Listening-to-Me-Humming and such like. Rum-tum-tum-tiddle-tum.’ Het bewonderenswaardige aan deze manier van denken is de samenhang tussen de dingen die wordt opgemerkt, de ‘honey-like thinking’ die eruit spreekt, waardoor Rabbit niet alleen goed gezelschap, wat te eten en een gewillig oor betekent, maar ook nog de bron is voor een goede stemming die kan leiden tot rum-tum-tiddle-ums.
Aldus is het met de literaire kritikus, die uit nieuwsgierigheid op avontuur gaat om bij terugkeer te vertellen hoe mooi, interessant, slecht, hartverscheurend, spannend, moeilijk en gevaarlijk het allemaal was. Zijn reisverslagen zitten vol feiten, analyses, inzichten en ideeën. Ze zijn geschreven met de passie om anderen te winnen voor een schrijver, interpretatie of visie.