Door vrienden is Arnold te weten gekomen in welk vrouwenkamp Marjan met zijn dochters is ondergebracht. Zo nu en dan mag er een kaart geschreven worden. Uit een reeks voorbeelden kiest hij een vaststaande tekst in drukletters: MAKANAN TJOEKOEP. (Eten voldoende). SAJA INGIN SEKALI PEPERANGAN INI BERACHIR. SELEKAS LEKAS NJA SOEPAJA SAJA BOLEH POELANG KOMBALI KA ROEMAH. (Hoop dat deze oorlog spoedig eindigt, zodat ik naar huis zal mogen terugkeren). TIAP HARI SAJA BERKENANG AKAN KAU. (Elke dag verlang ik naar je). BANJAK TJOEM. (Veel kusjes).
Grote God, wat gebeurt er eigenlijk met ons? Wie dit leest is gek, zegt een grappenmaker, die geen keus kan maken uit de voorbeelden.
Wat Arnold er toe brengt de catechisatie van Ds. Pieron te gaan volgen weet hij niet. Marjan heeft, sinds zij getrouwd zijn, elke dag aan tafel een paar verzen uit de Bijbel gelezen. Toen hij haar trouwde wist hij uit wat voor nest zij kwam. Zij was niet vromer dan zij zich had voorgedaan. Thuis een buitenbeentje en aan de zijde van een onkerkelijk man toch vasthoudend aan iets wat zij van huis uit had meegekregen zonder zich ergens op te laten voorstaan.
Marjan, die graag danste, die kon kaarten, die niet vies was van een splitje, maar die haar neus optrok als er over sleutelclubs werd gesproken. Zij had handig gelaveerd tussen de uitersten. Een vrouw zoals hij, na de debâcle van zijn eerste huwelijk, niet beter had kunnen wensen. BANJAK TJOEM. Veel kusjes.
Er waren ogenblikken dat hij hevig naar haar verlangde in dit mannenkamp, waar je nooit alleen was.
De catechisatie gaf hem rust. Eindelijk begon hij er iets van te begrijpen waarom hij zich tot nu toe niet had willen overgeven. Alle zelfhandhaving ontviel hem, terwijl hem toch kracht toevloeide. Het geloof was een wonder.
Arnold is opgevoed bij het geloof in de vooruitgang. Het goede in de mens. Maar er is niemand die goed doet, zelfs niet een, zegt de Bijbel. Nog nooit heeft hij zoals nu de niets ontziende eerlijkheid van de Schrift ervaren. Hij voelt zich aangetrokken tot het radicale in de orthodoxie. Ds. Pieron