Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
Naar zeventien zetels en terug (1983)

Informatie terzijde

Titelpagina van Naar zeventien zetels en terug
Afbeelding van Naar zeventien zetels en terugToon afbeelding van titelpagina van Naar zeventien zetels en terug

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave

Downloads

PDF van tekst (1.41 MB)

XML (0.89 MB)

tekstbestand






Genre

non-fictie

Subgenre

non-fictie/dagboek
non-fictie/politiek


© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

Naar zeventien zetels en terug

(1983)–Jan Terlouw–rechtenstatus Auteursrechtelijk beschermd

Politiek dagboek 9 maart 1981 - 5 november 1982


Vorige Volgende
[pagina 119]
[p. 119]

IV Eerste kabinetscrisis
(14 september 1981-20 november 1981)

Maandag 14 september

In het grauwe licht van acht uur 's morgens maak ik kennis met chauffeur nr. 2, Roel van der Post. De namen blijven toepasselijk. Zo op het eerste gezicht een man naar mijn hart. Als ik zeg dat ik af en toe een stukje zelf zal willen rijden, om het niet te verleren, stopt hij meteen om me de knopjes te leren kennen. En die zijn er veel.

Op het departement begin ik met het voorzitten van een stafvergadering, waaraan deelnemen, behalve de staatssecretarissen (vandaag werkt Wim Dik nog wat lopende zaken in Oss af), de sg en zijn plaatsvervanger, de dg's en, de hoofden van de stafdirecties. Ik noem een paar agendapunten en vraag dan wie de agenda nog wil aanvullen. De p.l.v. sg, de heer Bos, zegt bezorgd dat het eigenlijk anders hoort te gaan. We moeten de laatste kabinetsvergadering bespreken en vervolgens is er een rondvraag. Het amuseert me. Meneer Bos zal er gauw aan wennen dat sommige dingen een klein beetje zullen veranderen.

Gesprekken met de dg I en de dg E en de directeur aep. Ik moet een beslissing nemen over de gasprijs voor kleinverbruikers. Een politiek gevoelig punt. Het vegin weigert in te stemmen met de 10 ct (plus 1,8 ct btw) die Van Aardenne in de miljoenennota heeft gezet. Daarom had v.A. besloten de Wet op de aardgasprijzen toe te passen om de verhoging erdoor te drukken. In de Kamer is dat waarschijnlijk onhaalbaar. Het regeerakkoord spreekt over een geleidelijke aanpassing. Ik ga proberen het vegin mee te krijgen met twee maal 5 ct (plus btw). Omdat in het eerste halfjaar 60% van het jaarverbruik wordt opgestookt komen we dan gemiddeld uit op 7 ct. Van de medewerking van Fons heb ik me telefonisch verzekerd, want ministers van Financiën waken over de inkomsten van het Rijk.

Ik blijk allerlei andere beslissingen te moeten nemen. Prijsbeschikkingen, decoraties, benoemingen. Overal zijn keurige notities bij, met argumenten en adviezen. Om zes uur ga ik nog even langs bij

[pagina 120]
[p. 120]

Ed van Thijn om met hem, Joop en Job te praten over de aangekondigde blokkade van Dodewaard. Als ik om negen uur thuis kom ben ik moe, maar ik heb toch het gevoel dat ik dit al eens eerder heb meegemaakt. Ik weet wat het is. In wezen wijkt het niet veel af van wat ik als fractievoorzitter zoveel jaren heb gedaan: ieder uur een nieuw probleem en aan één stuk door een oordeel vormen, beslissingen nemen. Een aangenaam gevoel doorstroomt me: waarschijnlijk kan ik het.

Dinsdag 15 september

Prinsjesdag 1981. Gisteren zijn vader en moeder verhuisd naar Zeist. Alexandra en ik halen hen af. Met z'n vieren rijden we naar Den Haag. Alle bewindslieden zijn met hun wederhelften verzameld in de Trèveszaal. In ganzepas en jacquet lopen we later de Ridderzaal binnen. Ik voel me verlegen onder de blikken van al die overbekende mensen in de zaal, in de eerste plaats de leden van de Staten Generaal, waarvan ik geen deel meer uitmaak. De troonrede is mager, maar Beatrix leest hem heel aanvaardbaar voor. In het Catshuis is een prima lunch aangericht. Later ga ik naar de rolzaal voor een life televisieuitzending. Dat is werk waaraan ik gewend ben. Gauw stukken tekenen op het departement en dan naar de avro-happening in de rookzaal van de Tweede Kamer. Tientallen mensen klampen me aan, om te feliciteren of een probleem aan te snijden. Misschien hang ik in het vervolg een bord op m'n rug: ‘Als ik losloop ben ik niet te spreken over staatsaangelegenheden.’

Maandag 21 september

De vorige week heeft een maand geduurd. Zoveel nieuwe problemen kwamen op mijn pad, zoveel nieuwe gezichten dienden zich aan, zoveel beslissingen moesten worden genomen dat ieder uur de inhoud had van een dag. Vrijdagavond was ik haast lichamelijk ziek van vermoeidheid, ofschoon ook het niet roken sinds de beëdiging een rol zal hebben gespeeld. Met een zekere angst voor de nieuwe vermoeidheid ben ik vanmorgen naar het departement gegaan, maar het is meegevallen. Blijkbaar wen ik al. Of komt het door de rust van het weekend? De hele dag heb ik begrotingsbesprekingen gevoerd met de dg's. Voor het geval er nog iets valt bij te stellen aan de begroting '82 heeft ieder directoraat-generaal zijn wensen.

[pagina 121]
[p. 121]

Het gaat gelukkig zakelijk. De mensen zijn aan de stijve kant, maar zo te zien aardig en integer. Vanmiddag om vijf uur zijn alle D'66-bewindslieden plus LJ bij me op bezoek gekomen om eens te praten over de manier waarop we contact kunnen houden. Ik ben ervan geschrokken. Ze kwamen voor hun doen zwijgend en bleek binnen en zetten het op een drinken. Ineke doodmoe, Hans veel minder baldadig dan we van hem gewend zijn, Michiel zwijgzaam. Kortom: allemaal bekaf en eenzaam. Het zal wel wennen, maar een zwaar beroep is het.

Politiek is het volgende nog van belang. Ten eerste heb ik vorige week aangekondigd dat tot 1 juli de aardgasprijs voor kleinverbruikers zal stijgen met 7 cent, exclusief btw. Door de termijn van twee maanden in de Wet Aardgasprijzen en een paar verplichte overlegtermijnen moest ik dit wel doen voordat ik het kabinet kon raadplegen. Wel heb ik telefonisch met Van der Stee overlegd. Den Uyl heeft zaterdagavond voor Brandpunt gezegd dat er per jaar 4 miljard extra geïnvesteerd moet worden en dat de aardgasbaten met een miljard per jaar moeten stijgen, afgezien van de kleine velden (denk ik dat hij bedoelde). Daarmee beweegt hij zich op mijn terrein. Max van der Stoel heeft naar buiten geklept over de afspraken tussen Hans en hem over de task force. En dus zal het woensdag in het kabinet wel verwijten regenen. Gelukkig stomp ik snel af. De felle verwijten van Wiegel aan mijn adres op zijn partijraad doen me totaal niets.

Zondag 27 september

Waar is Joop den Uyl mee bezig? Hij maakt heel ambtelijk en politiek Den Haag onrustig. Woensdag heeft hij een voorstel ingediend om een ministeriële commissie voor het werkgelegenheidsplan in te stellen. Onder zijn voorzitterschap vanzelfsprekend. Die commissie zou niet meer in overeenstemming met andere betrokken bewindslieden handelen, maar na overleg met hen. Het hele economische structuurbeleid zou er onder vallen, en de bouw, en wat niet al. ‘Zeer oncollegiaal,’ schreef Frans Rutten met de hand bij de ambtelijke nota. Joop is fanatiek doende met zijn werkgelegenheidsplan. Hij verwaarloost er andere taken voor. Volgens Harry Leliveld (dg-industrie) weten de ambtenaren op SoZa op tal van punten niet met welke instructie ze ambtelijk overleg moeten voeren. Uyl heeft geen tijd voor ze. Hij wil een miljard of meer extra

[pagina 122]
[p. 122]

uit de aardgasbaten peuren, maar zoveel ruimte is er helemaal niet. Hij wil fondsen aanboren door beleggingsafspraken te maken. Maar: slechts zes procent wordt door de institutionele beleggers in het buitenland belegd. Hij wil geld vrijmaken door meer loonmatiging. Prima, maar dat geld krijgt de overheid niet in handen. Wat de overheid erdoor uitspaart aan lagere salarissen van ambtenaren is nodig om de mindere belastingopbrengst te compenseren. Hij wil meer ombuigen. Waar? Bij Onderwijs? Bij crm?

Joop gedraagt zich alsof hij nog maar een jaar de tijd heeft, alsof hij nog één grote slag moet slaan. Ik mag hem nog steeds, maar ik ben niet onder de indruk van zijn economische inzichten. En wat kost hij een tijd!

Ik heb de aardgasprijzen in de mr verdedigd. De beslissing wordt genomen in samenhang met alle beslissingen voor de regeringsverklaring, maar ik haal het wel. Ik ben ook voor het eerst in de Tweede Kamer geweest, voor het beantwoorden van mondelinge vragen over inkrimping van personeel bij Philips Stadskanaal. Het went al. Ik ben kort thuis, maar regelmatiger dan in mijn tijd als kamerlid. Moe ben ik wel. Campagne, formatie, een nieuw departement, het is veel zo achter elkaar. Ik heb Hanny Flint gezegd dat er van 1 tot 10 januari geen afspraken in de agenda mogen. Ik zie waarachtig uit naar vakantie. Dat is me in geen twintig jaar gebeurd.

Maandag 28 september

Vanmiddag in Utrecht oratie van Hans de Kluiver, een vroegere collega van het fom-instituut voor Plasmafysica. Hij gaf een boeiend overzicht van de stand van zaken bij het fusie-onderzoek, maar het kwam me bekend voor. Is er zo weinig opschiet geweest in de tien jaar die zijn verstreken sinds ik er weg ben? Het deed me goed al die bekende gezichten weer eens te zien. Dat rijtje hooggeleerden in toga's, Kees Braams, Pieter Endt, Nico van Campen, Kees Alkemade. Die laatste vertelde me dat hij leukemie had, maar dat een Amerikaanse arts hem had genezen met cortizon. Er is voortgang in de geneeskunde op dit gebied. Kees zag er bepaald niet slecht uit. Moge de genezing blijvend zijn.

Vanavond gegeten met Frans Swarttouw en zijn verkoopman Daan Krook. Van onze kant was Harry Leliveld er bij. Swarttouw gelooft echt in zijn mdf 100, die tot stand moet komen door het ontwerp van de Fokker F29 om te bouwen met hulp van de McDo-

[pagina 123]
[p. 123]

nald-Douglas-ontwerpen. Maar er zijn nog maar weinig ‘launching customers’ (klanten op grond van de tekentafelmodellen). Het is lang niet zeker dat het contract volgend jaar gesloten zal kunnen worden. Swarttouw zal wel realist blijven. Hij is te ijdel om te mislukken, en waarschijnlijk ook te goed.

De beurs is vandaag dramatisch ingestort, waarschijnlijk dankzij de voorspellingen van ene meneer Gilmore. Alleen Wall Street hield stand. Griezelig.

Dinsdag 29 september

De effectenbeurzen hebben zich vandaag ruimschoots hersteld. Toch blijf ik het onrustbarend vinden. Ook aan de crash van 1929 gingen een paar van die paniekdalingen vooraf. Als er een beurspaniek uitbreekt die een poosje aanhoudt, beschikt dan met name Amerika over het monetaire instrumentarium om de zaak te redden?

Vandaag ben ik voor het eerst in de gewijde zalen van de Eerste Kamer geweest, om een wetsontwerpje over volkstellingen te verdedigen. Ik heb geleerd dat ik ambtelijke notities in zo'n geval moet voorzien van trefwoorden, want in het voorlezen van een ambtelijke zin van een meter lengte, waarbij je pas tegen het eind te weten komt waar het over gaat, slaag ik niet.

Vandaag ook voor het eerst mondeling overleg gehad met een kamercommissie, die van de Waddenzee, waarvan ik zelf jaren voorzitter ben geweest. De boodschap die ik moest brengen was niet leuk. Jaren heb ik gestreden tegen gaswinning op Ameland, en nu ik zelf beslissingsbevoegdheid heb, moet ik constateren dat ik die winning waarschijnlijk niet meer in rede kan tegenhouden. Een beroep op artikel 61 van de Wet op de Raad van State is nauwelijks mogelijk, want er zijn geen echt nieuwe feiten. En een kameruitspraak kan voor de Raad van State geen nieuw feit zijn. De Raad van State is er immers o.a. om burgers bescherming te geven tegen beleidsombuigingen, of liever tegen nadelen die daar voor hen uit kunnen voortvloeien. Als we als regering een beroep op art. 61 zouden doen dan verliezen we het. We zouden dan nog contrair kunnen gaan tegen de uitspraak, maar dat lijkt me in strijd met de rechtszekerheid. Lastig werk, regeren.

[pagina 124]
[p. 124]

Woensdag 30 september

Met Dries gegeten in de Flaneur. We hebben het erover gehad hoe we de plannen van Joop tegemoet kunnen treden zonder al te grote politieke schade aan te richten. Gisteren zei ik tegen Wim Meyer, nu fractievoorzitter van de PvdA: ‘Het kan niet anders of Dries ziet met belangstelling hoe Joop en ik steeds verder uit elkaar drijven - door de bemoeizucht van Joop overigens. Als de bonje groot genoeg is wordt een crisis interessant. D'66 kan dan moeilijk opnieuw bepleiten dat de PvdA zo nodig in de regering moet. Een kabinet van cda, vvd en D'66 ligt dan voor de hand.’ Wim zag dat gevaar ook levensgroot. Hij zou doen wat hij kan.

Zaterdag 3 october

Vanavond moesten de ‘deviezenministers’ ineens opdraven bij Financiën. De Duitse Bondsrepubliek en Frankrijk zijn het eens geworden over een vergroting van de ‘afstand’ tussen hun beider munten van 9,5%. Morgen vergaderen de ministers van Financiën in ecofin-verband in Brussel. Op Financiën waren behalve Van der Stee ook Den Uyl, Jan de Koning en Van der Stoel. Verder nog Zijlstra, om namens de Ned. Bank te adviseren. Iedereen was het erover eens dat Nederland bij de D-Mark moet blijven, behalve Den Uyl. Die vreest verslechtering van de exportpositie, niet helemaal ten onrechte. Daar staat tegenover dat door de opwaardering het prijspeil van de invoer daalt, en daarmee ons kostenniveau, dus de inflatie. Er is ook een gunstige invloed te verwachten op de rente. Immers, als de gulden wordt ingedeeld bij de zwakke munten verlangt men op leningen in guldens meer rente. De munt kan dan immers verder dalen, minstens binnen de toegestane bandbreedte van het ems (Europese Monetaire Systeem). Volgens Jelle Zijlstra begint het al moeilijk te worden om op onze leningen in het buitenland, nodig om het gigantische begrotingstekort te dekken, voldoende inschrijvingen te krijgen. Als we nu mee-devalueerden zou dat in de toekomst nog een stuk moeilijker worden. Alle andere landen in de eg proberen zo dicht mogelijk bij de dm te blijven. Wellicht zijn wij de enigen die dat zal lukken. Joop legde er zich tenslotte bij neer. Hij krijgt wel heel wat te verstouwen.

[pagina 125]
[p. 125]

Dinsdag 6 october

Ik had voor vandaag de vaste kamercommissie voor kernenergie geconvoceerd om een uiteenzetting te geven over de studiecommissie die ik van plan ben in te stellen. Ik had echter op de convocatie laten zetten: gesprek over een nader mede te delen onderwerp in een besloten zitting. Dit moet de nieuwsgierigheid hebben gewekt, want de belangstelling was overweldigend. Zelden zoveel commissieleden bij elkaar gezien. Overigens werd het op prijs gesteld dat ik open kaart speelde. Er was vrijwel geen kritiek op mijn voorstel om een kleine commissie te benoemen, met als taak vooral ‘fact finding’. En met Wiro Beek als voorzitter waren ze ook best tevreden.

Donderdag 8 october

Voor de zoveelste keer vandaag bijeenkomst in de ‘vijfhoek’, die bestaat uit de ‘driehoek’ (Financiën, EZ en SoZa) plus Binnenlandse Zaken, plus de minister-president. In de vijfhoek moet de basis worden gelegd voor de regeringsverklaring. We schieten niets op, het lijkt alsof de formatie gewoon verder gaat. Fons wenst vast te houden aan een financieringstekort van maximaal 6,5% en ik vind dat hij gelijk heeft. Joop daarentegen wil drie à vier miljard hebben voor zijn werkgelegenheidsplan. Tot nu toe heb ik me hard tegenover hem opgesteld. Op drie manieren heeft hij mijn wrevel gewekt: a) hij heeft voorbarig in de publiciteit een aantal onhaalbare eisen gesteld; b) hij heeft zich op ontoelaatbare wijze met mijn verantwoordelijkheden bemoeid; c) hij kost te veel tijd met z'n eindeloze betogen.

Zou hij de les geleerd hebben dat het zó niet gaat? Zou ik de teugels een beetje laten vieren? LJ belt op en dringt er op aan dat ik me niet door Dries van de PvdA laat vervreemden. Ja ja. Ik heb nu niet meer primair een partijpolitieke verantwoordelijkheid. Nu gaat het om gezondmaking van de economische structuur, om het bevorderen van winstgevende investeringen, om industriële vernieuwing. Toch voel ik me na het telefoongesprek wat milder gestemd. Ik ga de vergaderzaal weer binnen en sla een verzoenende toon aan: kom aan, Fons, de mip kan wel als irrelevant voor de begroting worden beschouwd. Meteen ontstaat er een sfeer van geven en nemen en binnen een uur ligt er een compromis voor het financiële kader. Er zit natuurlijk een hoop lucht in, want er zíjn nu eenmaal geen drie miljard gulden, maar in de politiek moet je wel vaker met lucht

[pagina 126]
[p. 126]

werken. Ik heb aangeboden om twee miljard m3 aardgas extra te verkopen, die het vorige kabinet heeft gekort op het gasafzetplan, op voorwaarde dat er voor een flink deel energie-besparende investeringen mee zullen worden gefinancierd. Die kan Joop dan toch bijschrijven in zijn werkgelegenheidsplan. Joop is opgelucht. Om vier uur gaan we naar de ministerraad. Het compromis wordt met een sneltreinvaartje aangenomen.

Vrijdag 9 october

We halen het niet om maandag, zoals afgesproken, de regeringsverklaring te houden. Het compromis moet nog worden vertaald in een stuk van Financiën en dat stuk moet de ministerraad passeren. Nog belangrijker is dat Dries het niet kan opbrengen. Hij was prikkelbaar en dat deed een waarschuwingslichtje in mijn achterhoofd opflikkeren. Vanmiddag zaten hij, Joop en ik even bij elkaar en hij zei: ‘We halen het technisch niet, maar wat nog belangrijker is, ik kan het niet. Ik ben er noch fysiek, noch mentaal tegen opgewassen om maandag al in de Kamer te staan. We moeten het een week uitstellen.’

Joop reageerde op deze opmerking begrijpend, in de vorm van een zeer vermoeiende toespraak van een kwartier, waarna Dries er zéker niet meer tegen was opgewassen. In zijn hart geloofde Joop weinig van de mentale uitputting van Dries. Hij fluisterde me in dat er een politieke reden achter zat, maar wist me de draagwijdte daarvan niet te verduidelijken.

Onder de doem van dit hoogst ongelukkige uitstel moest vandaag de ministerraad worden gehouden. En er kwam nog iets anders bij, namelijk de brief van Financiën. Daarin was het compromis van gisteren financieel vertaald, maar ongelukkig gesteld, onbegrijpelijk voor de meeste leden van de Raad. Op het eerste gezicht leek het of er voor het werkgelegenheidsplan nog maar een tiende over was, 300 miljoen. De lucht was uit het compromis geknepen, de flauwe kul was zichtbaar geworden.

Het is bepaald jammer dat art. 25 van het reglement van orde van de ministerraad me niet toestaat te onthullen wat er vandaag door wie allemaal is gezegd. Want dat mocht er wezen. Als dit de toonzetting wordt voor de toekomst, dan gaan we boeiende tijden tegemoet. Er is geen sprake van onderling vertrouwen. Er is nog niet het begin van een team, van een groep mensen die zich verbonden

[pagina 127]
[p. 127]

voelen door een gemeenschappelijke taak. Het eind van het liedje was dat er is geschorst voor politiek beraad, dat wil zeggen overleg met de betrokken fractievoorzitters in de Tweede Kamer. Ik vraag me af of het ooit eerder is voorgekomen dat een kabinet nog vóór de regeringsverklaring al in zo'n politiek conflict was geraakt. Diep teleurstellend, om niet te zeggen beschamend. Hans v.M. en ik zijn LJ gaan opzoeken en hebben nog uren in de nacht met hem zitten praten. Het kabinet is een paar weken oud, maar nu al is gebleken dat deze samenstelling onmogelijk is.

Het kan niet. Joop heeft nu bonje met Dries, met mij en met Fons. Hij had grote kwaliteiten, maar hij heeft zichzelf overleefd. Hij is onmogelijk geworden. Als Dries ook eens wat zegt zit hij na een halve minuut onrustig te schuiven op z'n stoel en na vijfenveertig seconden begint hij te interrumperen. Zijn ideeën over de economie zijn verouderd. Hij neemt onbehoorlijk veel spreektijd. Hij laat niemand uitpraten. Als we deze botsing te boven komen zal er gauw een andere volgen. Er is in deze constellatie niet met hem samen te werken.

Zondag 11 october

Een weekend vol telefoontjes, bilaterale en multilaterale contacten. LJ, Wim Meyer en Ruud Lubbers werken goed samen. Vanmiddag ben ik even bij Ruud langs geweest, daarna hebben Henk, Hans en ik bij LJ met elkaar gesproken. Fons schijnt nog steeds aangeslagen te zijn. De PvdA-ministers hebben een compromis uitgewerkt dat Jos van Kemenade morgenochtend met Fons gaat bespreken. Daarna ga ik met hem lunchen en later komt Joop op bezoek. Een loshangend dagje, in het niemandsland tussen breken en lijmen.

Maandag 12 october

Ameland blijft me dwars zitten. Ik heb het dossier vrijdag meegegeven aan Michiel Scheltema, met de vraag of hij nog een juridische weg zag om gaswinning tegen te houden. Zijn antwoord vandaag was somber. Alleen de provincie zou nog iets kunnen doen, maar dat leidt natuurlijk tot een Arob-beroep dat ten gunste van de nam uitpakt. Ik heb gedeputeerde Dankert uit Friesland opgebeld en hem gezegd dat er misschien uitstel is te ontlenen aan het feit dat ik schriftelijk aan de nam heb gevraagd of ze niet eerst de zeelokaties

[pagina 128]
[p. 128]

willen ontsluiten en pas later die op het land (glc), conform een suggestie van Zijlstra, PvdA. Ik wou dat ik een manier wist die de rechtszekerheid onaangetast liet. Want dat laatste is nog belangrijker dan het onaangetast laten van natuurgebieden. Het verschil tussen zowel communisme als fascisme en ons bestel is het verschil in de rechtspositie van een individu (ook al is dat een oliegigant) tegenover de Staat. Ik wens ons bestel te bewaken.

Dries heeft vanmiddag in de Kamer verklaard dat we om technische reden nog een week nodig hebben. Het conflict is vrij goed geheim gebleven. Vóór het weekend zullen de fractievoorzitters kunnen beschikken over de tekst van de regeringsverklaring. Nou nou. Dat wordt een lange week. Het compromis van de PvdA'ers bestaat uit een inwilliging van al hun eisen plus nog wat, nl. een derde miljard kubiek aardgas en een pro memorie post van 1,2 miljard voor de oneigenlijke combinatie van meer Slochteren-geld, investeringsloon en beleggingsafspraken. Drie appels plus vier peren plus vijf pruimen zijn samen een kilo fruit. Vooruit dan maar.

Woensdag 14 october

Gisteren hebben Joop, Fons en ik een compromis bereikt. Er is wat extra financiële ruimte gekomen voor zover bepaalde ‘gaten’ op vro en op Sociale Zaken zelf geloofwaardig kunnen worden gedekt. Vandaag had Financiën de compromissen verwerkt in een stuk. Weer is de ontstane ruimte gebruikt om gaten te dekken, zodat voor nieuw beleid weinig overblijft. Opnieuw is de PvdA woedend, maar de conversatietoon is zeer hoffelijk. Er is kennelijk op Joop ingepraat. Hij doet zijn best, spreekt korter en interrumpeert minder. Men heeft hem gezegd dat ik niet meer met hem in één ruimte kon vertoeven, wat hij me meesmuilend onthulde toen ik hem op de lunch nodigde. Morgenochtend gaat de boel kapot, dat kan haast niet anders. Het is te krankzinnig om los te lopen. ‘Volgende week heeft de PvdA z'n congres,’ zei Carla Pauw, kien als altijd. Ze kon best eens gelijk hebben.

Vrijdag 16 october

We zijn alweer demissionair. Vanmorgen om tien uur heeft Van Agt het ontslag van het hele kabinet aan de Koningin aangeboden. Mijn ontgoocheling mag er zijn. Ik neem het de PvdA zeer kwalijk

[pagina 129]
[p. 129]

dat ze zich uiteindelijk niet hebben willen neerleggen bij de mening van de meerderheid, niet alleen in het kabinet, zeker ook van de bevolking. Vechten is best, maar een democratische houding is ook iets. Nog altijd handelt de PvdA vanuit een meerderheidsstrategie. Hans van Mierlo was er een voorstander van dat niet zou blijken wie in de meerderheid en wie in de minderheid was in het kabinet. We zouden het dus niet op besluitvorming moeten laten neerkomen, maar alle ministers zouden hun portefeuille moeten neerleggen, waarna de formatie kon worden voortgezet, met een in status verlaagd kabinet. Dat is uiteindelijk niet gebeurd, want Henk Zeevalking en ik voelden er niet veel voor. We hebben een compromis bedacht tussen de voorstellen van de PvdA en die van Financiën. Er is natuurlijk veel geschorst, veel overlegd, veel gesleuteld aan teksten. Aan het eind van de middag kwam Dries met een eindvoorstel. Daarin zat heel wat van onze voorstellen verwerkt. Er is geschorst tot halfelf in de avond. De PvdA bleef tegen. Daarna hebben Dries, Joop en ik nog langdurig beraad gevoerd over de wijze waarop we er verzekerd van konden zijn dat alle ministers hun portefeuille ter beschikking zouden stellen.

Na zeer lang gezeur is conform gehandeld. Hans was diep bedroefd. Hij zondert zich veel af met PvdA-leden. In z'n uitlatingen buiten de ministerraad is overduidelijk dat hij de kant van de PvdA kiest en mijn opstelling afkeurt. Zo gauw al na het tot stand komen van het kabinet gebeurt wat ik heb gevreesd: aanzienlijk verschil van mening tussen Hans en mij over de manier waarop de PvdA moet worden benaderd. Mocht het kabinet worden voortgezet, dan houden we in dit soort situaties problemen.

Je zou zeggen dat we chique hebben gehandeld tegenover de PvdA, die door de procedure die we hebben gevolgd niet uit het kabinet is gestuurd, hoewel ze weigerden zich neer te leggen bij een meerderheidsbesluit. Maar nee, weer niet goed. Na afloop, tegen zessen in de ochtend, zat Van Mierlo somber te mompelen dat het allemaal zo vreselijk was. Voor wie? Voor de PvdA. Ze aten genadebrood, en dat was buitengewoon immoreel van ons. ‘Wat had je dan in godsnaam gewild,’ vroeg Wim Dik. ‘Ze hadden kunnen opstappen maar dat vond je ook niet goed.’

‘Ik weet het niet meer op dit moment,’ zei Hans, ‘maar ik voel aan m'n buik dat het niet goed is.’

‘Ik zou eerst maar eens bedroefd zijn over D'66,’ zei Michiel Scheltema. ‘Daar is je buik in de eerste plaats voor ingehuurd.’

[pagina 130]
[p. 130]

Zaterdag 17 october

Het is allemaal mijn schuld, volgens sommige kranten, zoals de Volkskrant. Ik had de kant van de PvdA moeten kiezen. Waarom ik dat niet heb gedaan, daarover bestaan verschillende opvattingen. Ik sta te zeer onder invloed van m'n rechtse ambtenaren. Of ik ben te woedend op Den Uyl. Of ik heb nergens enig begrip van en zwalk maar wat rond. Het schijnt ondenkbaar te zijn dat ik uit overtuiging, uit een eigen visie op de financieel/economische toestand, de lijn heb gekozen die een andere is dan die van de PvdA. Ofschoon ik toch in de campagne steeds heb gehamerd op onze verschillen met de PvdA op dit punt. Uit partijpolitieke overwegingen had ik mezelf medeverantwoordelijk moeten maken voor onsolide financiering, voor een weg die niet leidt naar rendementsherstel en structuurvernieuwing van de Nederlandse industrie. De heren kunnen het me doen. In mijn nieuwe functie zal ik doen wat ik nodig acht, al krijg ik de hele pers tegen me. Voor de verkiezingen werd ik door rechts gehaat en door links gewantrouwd. Nu haat links me en wantrouwt rechts. What the hell.

Maandag 19 october

Zaterdag heeft H.M. twee PvdA-economen benoemd als informateurs: Kees de Galan en Victor Halberstadt. Vanmiddag ben ik even bij ze langs geweest. Geen van beiden ken ik meer dan oppervlakkig. Afgesproken is dat ik woensdag voor langere tijd met hen zal praten. Ook Duisenberg was aangezocht door H.M., maar die heeft geweigerd omdat hij president wordt van de Nederlandsche Bank. Terecht, vind ik. Overigens zit Duisenberg volledig op mijn lijn, en naar mijn indruk geldt dat in vrij grote mate ook voor De Galan en Halberstadt. Behalve voor wat betreft de omvang van het financieringstekort. Daarover hebben beiden onlangs, als lid van de commissie van economische deskundigen uit de ser, geschreven dat terugdringing daarvan minder urgent is dan een aantal andere zaken, zoals rendementsherstel. Dat vind ik natuurlijk ook, maar de vraag is of rendementsherstel mogelijk is bij de huidige hoge rentestand en dús bij deze omvang van het financieringstekort.

Vanmorgen had ik ook een plezierig gesprek met Andriessen, Europees Commissaris voor het concurrentiebeding. Hij zit er wel bovenop. Verschillende toekenningen voor de gpt (grote projectentoeslag) in het kader van de wir zijn door hem afgewezen. Nu

[pagina 131]
[p. 131]

wil hij een overeenkomst tussen Nederlandse en Vlaamse uitgevers over verticale prijsbinding van boeken vernietigen. Dat zou betekenen dat bedrijven als bijvoorbeeld Albert Heijn bestsellers via een Belgische boekhandelaar zouden kunnen betrekken en dan hier onder de prijs verkopen. Aardig voor de handel, slecht voor de cultuur. Want hoe wordt de nauwelijks verkoopbare gedichtenbundel dan in de toekomst gefinancierd? Frans Andriessen is bereid zijn beschikking nog even op te houden, maar dan moet hij wel een krachtig signaal krijgen dat wij wetgeving aan het voorbereiden zijn.

Vanavond ben ik naar Heerlen geweest, voor een toespraak in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen, nodig geworden door de gemeentelijke herindeling. Ik vond het een genoegen om weer eens een partijbijeenkomst toe te spreken, al was er wel een lange tocht voor nodig. Gelukkig was Carla mee, om me onderweg de ontwikkelingen op het Binnenhof te verklappen. Hoe langer hoe meer word ik me ervan bewust dat als ik een politiek adviseur aantrek, die vooral de functie moet hebben van sonde op het Binnenhof. Ik mis het dagelijkse brainstormen over partijpolitiek wat ik zo vaak met Carla en Ernst heb gedaan. Het keurslijf van de bestuurder knelt.

Vrijdag 23 october

Joop doet heel vriendelijk en ontspannen tegen me. Ik heb nog altijd een zwak voor hem, daar hebben onze meningsverschillen niets aan veranderd. Hans van Mierlo is naar de Nuclear Planning Group geweest in Glen Eagles waar hij het dubbelbesluit wel en niet heeft herbevestigd. Wél omdat in feite is vastgesteld dat het dubbelbesluit bestaat, niét omdat het niet in een officieel statement is vastgelegd. Hij heeft daarmee maximale verwarring gesticht, en dat is in de huidige omstandigheden niet zo gek. Voorlopig komt hij er mee weg. In december zouden de Amerikanen, die dan onderhandelen met de Sovjetunie, wel eens kunnen staan op formele herbevestiging, om hun positie in de onderhandelingen sterker te maken. Als de formatie, waar weinig schot in zit, nog een poosje voortduurt, hebben we tegen die tijd twee crises tegelijk. Dan kan ons congres ook een dubbelbesluit nemen. Jan en Hans allebei weg, wegens meningsverschillen met de PvdA. Want de PvdA laten zwemmen kan om electorale redenen alleen al niet. In de laatste

[pagina 132]
[p. 132]

nipo-cijfers schijnt de PvdA op 30 (herhaal: dertig) zetels te staan en wij op 27. Dit is niet gezond meer. In de Londense wijk Croydon heeft de combinatie Liberals en Social Democrats zowel de Conservatives als Labour verslagen. Wanneer zou de PvdA bij zinnen komen?

Joop en ik hebben opnieuw een inhoudelijk meningsverschil, nu over het arbeidsvoorwaardenbeleid. Joop wil de premiegrenzen optrekken, ik geef de voorkeur aan een (nog) steilere inkomstenbelasting. Ik sta dichter bij het regeerakkoord, Joops voorstel is haalbaarder bij de vakbeweging. Waarschijnlijk geef ik hem maandag grotendeels zijn zin, want dit deel van het beleid is in de eerste plaats zijn verantwoordelijkheid. Alweer een week voorbij. Ik krijg signalen van mensen die mijn werk van nabij gadeslaan dat het niet slecht gaat. Dat geeft moed, naast alle ellende. Misschien heb ik de presentatie van het beleid naar natuurminnend Nederland (Ameland) te slordig behandeld. Vandaag heb ik doorgedrukt dat de studie van het Energiecentrum Nederland (het ‘vergeten scenario’ van Theo Potma) moet worden gepubliceerd. Er zijn meer mogelijkheden om de milieulobby te vriend te houden. Bij eenzelfde beleid kan de presentatie het verschil maken tussen een positieve en een negatieve ontvangst. Toch denk ik dat mijn wat vinnige start me jarenlang plezier kan opleveren. De ecofreaks weten nu tenminste dat ik niet bang ben voor hun kritiek. En de PvdA weet dat ik mijn eigen beleid doorvoer, ondanks allerlei vroegere progressieve akkoorden. Met een beetje geluk wordt nu iedere toenadering van mijn kant gezien als meegenomen en kunnen we in redelijke vriendschap met z'n allen verder op de moeizame weg van besluiten beleidsvorming.

Zaterdag 24 october

Elida Wessel, die dit weekeinde Sara ziet, zoals ze dat uitdrukt, gaf gisteravond een feestje. Als ze had gezegd dat ze veertig werd zou iedereen dat ook geloofd hebben. Overigens hou ik in het algemeen niet van dit soort feestjes. Alexandra en ik reden terug met mijn zusje Yvonne en haar man Henk. In Diemen verscheen er een dronken chauffeur op onze weghelft. Wij vlogen er op, schoten door de middenberm, raakten aan de andere kant van de rijbaan nog een andere auto. Drie automobielen total loss, wonder boven wonder slechts kleine kwetsuren. De dronkelap lag vredig te ron-

[pagina 133]
[p. 133]

ken in zijn verwoeste auto, met een niet al te ernstig lijkende snee in zijn hoofd. Ik heb Roel gebeld (tegenwoordig mijn enige chauffeur) die goedmoedig als altijd een uurtje later verscheen om ons naar huis te brengen. Mij is de schrik bespaard gebleven, want ik sliep toen het ongeluk gebeurde. De anderen, die het allemaal zagen aankomen, hebben nog steeds de bibberaties. Het is ook bijna niet te geloven dat het zo goed is afgelopen. Normaal bij dit type aanrijding zijn er twee doden en twee zwaar gewonden.

Nog een geluk, van een heel andere soort: we moesten vandaag hoog nodig de boot gereed maken voor de winter, wat een dag of twee hard werken betekent. Toen we in 't Raboes aankwamen bleken Theo en Tineke Sjoerdsma mast, roer en zwaarden al verwijderd te hebben, zodat we de rest van het karwij vandaag konden klaren. Mensen om met goud te beslaan. In 't Raboes zeggen ze dat Theo natuurlijk een dezer dagen staatssecretaris voor de randmeren wordt. Intussen zit ik nu wel stijf en koud achter de schrijfmachine. De blauwe plekken uit Diemen en de regen van vanmiddag doen hun werk. Voor de bewoner van de welvaartsmaatschappij is zoiets alleen maar lekker. Ik zie het perspectief van de warme kamerjas, een open vuur, een goed glas whisky en een lange nacht. Want god zij dank is het zaterdag, buiten twee graden en slagregens.

Dinsdag 27 october

Mijn eerste Europese Energieraad, in Luxemburg. Er is mist in het groothertogdom, zodat de gehuurde Chesna een paar uur te laat pas kan landen. Ik kom de vergaderzaal binnen en terwijl ik nog sta krijg ik het woord van de Engelse voorzitter Lawson. Gelukkig heeft het departement de vergadering goed voorbereid en vind ik bij het betreffende agendapunt een bruikbare speaking note. En zo hoor ik mezelf verstandige dingen zeggen over de strategie van het toekomstige energiebeleid.

Het interessantste punt is het overleg over de vestiging van elektriciteitscentrales in grensgebieden. We bespreken dat tijdens de (sobere) werkfunch. Ik zeg dat als er op één punt een geïntegreerd beleid nodig is, dat wel is de vestiging van kerncentrales in grensgebieden. Wat heeft het voor zin om de centrale in Borssele te sluiten - althans uit veiligheidsoogpunt - als er in het Belgische Doel, een paar km van de grens, drie centrales worden gebouwd? De wind is overwegend zuid-west. Maar de meningen zijn zeer verdeeld en de

[pagina 134]
[p. 134]

nationale belangen worden met verve beschermd. Alras wordt besloten het voorstel later, in de officiële vergadering, van de agenda af te voeren, wegens tijdgebrek. Het is duidelijk hoe het in de Europese gremia meestal zal gaan. De normale tendens, in tijden van vrede, is regionalisme en verbrokkeling. Grote eenheden zijn altijd via oorlogen tot stand gekomen. Voor de vorming van de federatie van Amerikaanse staten was een van de bloedigste burgeroorlogen van de geschiedenis nodig. Europese integratie langs vreedzame weg, door overleg en consensus, wat een nastrevenswaardige en schone illusie.

Donderdag 29 october

Deze week ben ik met mijn bezoeken aan de regio's gestart. De minister van Economische Zaken is tevens coördinerend bewindsman voor het regionale beleid. Er ligt een (veel bekritiseerde) nota van de vorige regering over het sociaal-economische regionale beleid. Die nota moet voor 1 jan. '82 met de Kamer besproken zijn, anders kunnen een aantal noodzakelijke maatregelen niet op tijd van kracht worden. Vandaar mijn bezoeken, demissionair en al, aan de probleem-regio's.

Gisteren bij Sjeng Kremers, zeer gezellig, de grappen niet van de lucht. Hij was tenslotte ook een blauwe maandag informateur. Maar de belangen van zijn regio verdedigt hij met allure. En het eten in Neercanne was meer dan voortreffelijk.

Vandaag in Noord-Brabant, in het schitterende provinciehuis, bij commissaris Van der Harten. Naast deze mij tot nu toe onbekende commissaris had ook gedeputeerde Verwey een goede inbreng. Ik heb geconstateerd dat de problemen van Brabant zo groot zijn geworden dat we in de komende kabinetsperiode moeten bezien of niet ook grote delen van deze provincie als een structureel probleemgebied moeten worden behandeld.

En de informateurs studeren voort.

LJ is met Aad Nuis en Pauline van Tets (secr. buitenland van het hoofdbestuur) naar het Verenigd Koninkrijk, op bezoek bij de liberals en de nieuwe sociaal-democraten van Jenkins, Shirley Williams en David Owen. Het is verbluffend wat daar gaande is. Als er nu verkiezingen waren zouden Labour én de Conservatives weggevaagd worden. Op het ogenblik houden de mensen niet van extrema. De koers is midden. Niet de dogmatische, drammerige stand-

[pagina 135]
[p. 135]

punten van links, ook niet het kritiekloze aanvaarden van steeds meer kernwapensystemen, het handhaven van grote inkomensverschillen en de negatie van het milieuprobleem van rechts. Een solider financieel beleid, herstel van de industrie, uitwieden van overheidsbemoeiing en sociale wetgeving, maar de laagstbetaalden niet laten barsten, dat is het soort gematigde standpunten waar veel mensen voor voelen. En dat is midden, laten we eerlijk zijn. Het cda vreest verkiezingen dan ook in het geheel niet. Overigens moet altijd nog blijken of wat mensen voelen zich vertaalt in een verkiezingsuitslag. Ik ben benieuwd of de heren economen/informateurs voldoende politiek gevoel hebben om daar rekening mee te houden. Morgenochtend overhandigen ze ons hun werkstuk. Ik ben benieuwd. Eerlijk gezegd ben ik ze van de week een beetje vergeten.

Vrijdag 30 october

Negen uur in de ochtend. De heren informateurs. De vijfhoek. Victor Halberstadt praatgraag, één oog op je gericht, het andere op oneindig, die vier keer meldt dat hij zo moe is en vijf keer dat het gisternacht twee uur is geworden voor het stuk klaar was. De vijfhoek glimlacht. Politici zijn altíjd moe, dat is een deel van je leven, daar praat je niet meer over. Kees de Galan solide op de achtergrond, het zou me niet verbazen als hij het grootste deel van het werk had gedaan. We krijgen het stuk uitgereikt, met de mededeling erbij dat het zeer geheim is, zelfs de fractievoorzitters zullen er voorlopig koud van blijven. En of we om zes uur vanavond maar in principe met ja of nee willen antwoorden.

Ik ga eerst een paar overhemden kopen, ik wil even een paar stappen lopen en wat regen in m'n gezicht voelen voor ik in dit splinternieuwe paperas duik. Maar na een halfuur is mijn nieuwsgierigheid toch te sterk en zet ik me in mijn kamer op het departement aan het lezen.

Het stuk is goed geschreven en dat stemt me altijd welwillend. Voor onheldere stukken ben ik te lui. De extra aardgastegenvallers zijn geboekt en voor een deel gedekt. Het ongedekte deel is feitelijk even groot gebleven: 1,3 miljard. Er moeten nu vier miljard kubieke meters aardgas extra verkocht worden, wat volgens de Gasunie zou kunnen. Ik krijg overigens volop gelijk met alles wat ik over het aardgas heb gezegd (aandeel Slochteren, opbrengst kleine vel-

[pagina 136]
[p. 136]

den, tegenvallers). Het pièce de resistance is een solidariteitsheffing van 1% op alle schijven van loon- en inkomstenbelasting. Opbrengst 1 miljard gulden. Grapje in de zijlijn: de auto's moeten 500 miljoen extra opbrengen, en dat geld gaat naar een vervroegde afschrijving op investeringen in bedrijfsgebouwen. Voor míj een aardig cadeautje, voor alle anderen een zure appel, dunkt me.

De dag wordt verder gevuld met politiek beraad. Met mijn D'66-makkers uit het kabinet ga ik lunchen bij Henk Zeevalking. Ook Maarten en LJ zijn er. Hans van Mierlo vindt dat ik meteen, ruim voor zes uur, publiekelijk bekend moet maken dat ik het een prima stuk vind. De PvdA zal ons meteen bijvallen (wiedes, het voorstel is grotendeels naar hen toe geschreven - en voor een deel naar mij in mijn functie) en daarna moet het cda wel volgen. Het zicht van Hans op de partijpolitieke situatie is het mijne niet. Het cda hoeft zich weinig aan te trekken van wat wij zeggen. De heren zitten op rozen. Willen de PvdA en D'66 het naar verkiezingen leiden? Prima. Als de PvdA met alle geweld zijn verlies wil verzilveren, ze gaan hun gang maar. En wat D'66 betreft, men zal in het cda met belangstelling gadeslaan hoe ons verkiezingscongres zich buigt over een nieuwe resolutie over de strategie. Weer vastgeklonken aan de PvdA? En hoe denkt de minister van Economische Zaken daar over, de vroegere partijleider, nog niet geheel vergeten? Vindt hij dat de PvdA een realistisch programma heeft? Trouwens, de kans op een meerderheid voor cda + vvd na verkiezingen is niet klein. Misschien doet D'66 mee, misschien ook niet. De PvdA wacht in ieder geval een periode van vruchtbare oppositie, een periode van jaren om hun wonden te likken.

Nee, bluf naar het cda is het stomste wat ik zou kunnen doen. Ik zal voorzichtig moeten handelen, de situatie zo lang mogelijk open moeten houden. Het is veel beter als we doorregeren met ook de PvdA, anders dreigt splitsing in D'66, en moet ik mijn oude vrienden van de PvdA niet ook een beetje tegen henzelf beschermen?

Later in de middag krijg ik signalen, van Joop, van Fons, van Ruud. Joop zal akkoord gaan, met een paar kritische kanttekeningen. Het cda niet. Onoverkomelijk is de solidariteitsheffing (hoewel het cnv daar vóór is) en de lastenverzwaring van de autobezitters pikken ze ook niet. Ik heb bij Maarten en LJ weerzin bespeurd tegen de solidariteitsheffing en ook zien ze er tegenop de autorijders opnieuw te belasten. Zelf zou ik met beide maatregelen wel kunnen leven. Dat komt me eigenlijk wel goed uit zo. Het is denk ik in al-

[pagina 137]
[p. 137]

ler belang dat ik mijn handen een beetje vrij hou. Ik schrijf aan de informateurs dat ik hun voorstellen onmogelijk met ja of nee kan beantwoorden. Er zijn nog enkele technische onduidelijkheden, waarover ik gedurende de dag al schriftelijk met hen van gedachten heb gewisseld. Maar vooral vind ik dat de solidariteitsheffing een regelrechte lastenverhoging is, op zichzelf best bespreekbaar, maar in strijd met het regeerakkoord. Daar moeten in de eerste plaats de fracties over oordelen.

Laat in de avond, tegen elven, heb ik nog een gesprek met de beide heren. Ze zijn boos, want Fons heeft weer nieuwe gaten meegebracht. Ze zullen morgen verder praten met Dries/Fons en met Joop/Ed. Ik suggereer dat ik maar niet kom. Ze gaan akkoord. Hoe minder ik bij de zaak betrokken ben, hoe beter het is onder de vigerende omstandigheden.

Maandag zullen de informateurs gesprekken hebben met de fractievoorzitters. Dinsdag komt er wellicht een eindbod. Ik zeg dat ze er wat mij betreft best wat langer over mogen doen. Want dinsdag al een voorstel dat genade kan vinden in de ogen van het cda én van Joop lijkt me uitgesloten. Al met al ben ik vrij pessimistisch en niet alleen hierover. Ik heb Roel naar huis gestuurd, hij heeft veel gereden van de week. Ik neem zelf de auto mee. Ver na twaalven scheur ik door de regen naar Amersfoort, heel wat sneller dan de nieuwe minister van Verkeer en Waterstaat verantwoord acht.

Maandag 2 november

Een nieuwe maand, zodat ik af ben van het probleem of je october met een c of met een k schrijft. Ik moet naar Assen, om met de noordelijke provincies te bespreken hoe we in de komende jaren de regionale component van de werkloosheid verder wegwerken. En laat in de middag naar Zwolle. De hele dag word ik achtervolgd met telefoontjes van de informateurs, die mer alle geweld morgen een punt achter hun werk willen zetten. LJ heeft een compromisvoorstel gedaan, waar ik maar zeer ten dele in ben gekend. De solidariteitsheffing is gehalveerd, de extra belasting op auto's is verdwenen, er wordt 250 miljoen via de kapitaalmarkt gefinancierd t.b.v. de woningbouw, en uit de wir wordt 250 miljoen besteed aan speerpunten en exportbevordering. Ik vind het griezelig. Straks zegt de PvdA ja en het cda nee. Dan gaan we met een hoogst onheldere situatie de verkiezingen in. Maar LJ meldt via de telefoon

[pagina 138]
[p. 138]

dat hij zijn compromis eerst aan het cda heeft voorgelegd. Ruud Lubbers houdt zich op de achtergrond. Ook al zo typisch. Terwijl ik een borrel drink met het gastvrije college van gs van Overijssel besluit ik om me morgen toch maar weer intensief met de formatie te gaan bemoeien. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan.

Dinsdag 3 november

Kees de Galan en Victor Halberstadt zijn aangeslagen, gefrustreerd, teleurgesteld, woedend en het zit ze tot hiér. Ze kunnen niet tegen het gemillimeter, de steeds weer nieuwe voorstellen, de eindeloze stroom brieven van Dries, met steeds scherpere formuleringen. Ze vinden politiek smerig, ze wisten niet dat Den Haag zo'n slangenkuil was, ze voelen zich aangetast in hun wetenschappelijke integriteit. Er zijn vier partijen in het geding, drie politieke en de fractie De Galan/Halberstadt. Die laatste fractie probeert te redden wat er te redden valt van hun prachtige stuk, hun meesterwerk, dat het motto had meegekregen ‘Tot het mogelijke is iedereen gehouden’. Van lieverlee dringt tot hen door dat zij, juist op grond van dat motto, hun eigen mening aan de kant moeten zetten, dat het hun exclusieve taak is de politici tot elkaar te brengen, met voorbijgaan aan hun eigen inzichten. Ze maken een spoedcursus politiek door en je ziet ze grijs worden, in een paar dagen. De verschillen gaan over bijna niks meer. Hoe formuleren we een garantie dat de belastingverhoging, die eufemistisch ‘solidariteitsheffing’ heet, niet mag worden afgewenteld? Het gaat niet meer om de formuleringen, het zoeken daarvan wordt voornamelijk gebruikt om tijd te rekken. Tijd om te kunnen nadenken over de vraag wat beter is, lijmen of verkiezingen.

Ik ga 's avonds eten met Dries, want het is nuttig voor hem om bij zijn afwegingsproces te weten dat D'66 het eindbod van de informateurs zal aanvaarden. Ik wil geen verkiezingen en ik raad hem dringend aan eerst de Statenverkiezingen af te wachten. Je weet nooit of zoiets invloed heeft op Dries. Ik ga naar het staartje van Romeo en Juliët, gespeeld door Lambda in de Haagse Schouwburg. Maar een drankje met de acteurs daarna wordt wreed verstoord door LJ, die me komt halen om naar de informateurs te gaan, in het Kurhaus. Daar praten we tot halfvier in de nacht, politici tegen twee jongens uit de wetenschap, die zich woedend verweren tegen de adders die vanuit de politiek tegen hen opkruipen. Als ik met

[pagina 139]
[p. 139]

weer een andere formule voor het omstreden punt kom aanzetten wordt Victor zo kwaad dat hij me uitscheldt voor bedrieger en nog zo het een en ander, waar hij onmiddellijk spijt van heeft. ‘Die zin van je staat morgen in het stuk,’ zegt hij, ‘maar man, wat weet ik zeker dat ik nooit meer iets met politiek te maken wil hebben.’ Die opmerking doet Kees de Galan somber knikken. LJ en ik zien het haast vertederd aan. We voelen ons onmetelijk oud.

Woensdag 4 november

Terwijl ik de energiebesparingstrofeeën sta uit te reiken, komt er alwéér een telefoontje binnen van Halberstadt of ik maar direct terug wil bellen. Wat zou er nu weer zijn? We hebben vanmorgen om tien uur het eindbod gekregen, waar we ja of nee op moeten antwoorden. Al voor één uur heb ik mijn ‘ja’ verstuurd. Ik ga dus eerst maar even door met de trofeeën. De prijswinnaars uit Groningen, Sas van Gent en Heerde blijken snedige heren te zijn, die geestige toespraakjes houden. Helaas blijkt van die vaardigheid niets in de film die is gemaakt over hun inspanningen voor energiebesparing. De filmer heeft een kans gemist. Aan denken, morgen een memo'tje over maken.

Halberstadt heeft alleen te melden dat er nog geen bericht van het cda is. Of was het iets anders? Ik ben het al weer vergeten. Het spoedkarakter berustte op een vergissing. Dat is anders als ik later luister naar een presentatie van het directoraat-generaal Energie. Die bijeenkomst wordt onderbroken door de mededeling dat het cda ‘ja, mits...’ heeft gezegd, geheel volgens traditie, en dat er daarom te 18 uur een bijeenkomst zal zijn van de vijfhoek (Uyl/Ed, Dries/Fons, JCT). Tijdens dat samentreffen liggen er drie formuleringen ter tafel die als drie druppels water op elkaar lijken en waarvan er na een kwartier schorsen een wordt gekozen. De breuk is gelijmd. Het kabinet komt een uur later bijeen en na enig gemor van Jos van Kemenade over zijn begroting wordt de premier gemachtigd om naar H.M. te gaan om onze portefeuilles terug te halen. We zijn weer missionair, zoals dat heet. Regeringsverklaring: maandag over een week.

Donderdag 5 november

Ik hoor dat er morgen geen ministerraad is. Nu was de agenda wel-

[pagina 140]
[p. 140]

iswaar heel mager, maar ik maak me zorgen over de voorbereiding van de regeringsverklaring. Straks zitten we weer in tijdnood. Ik bel er Dries over op. Hij zegt dat de ambtenaren aan het eind van hun Latijn zijn, door het vele werk dat ze voor de Galan en Halberstadt hebben gedaan. Ik geloof het meteen, die mensen werken zich suf. Maar toch..., we zouden in de ministerraad vast iéts kunnen doen. Er zijn nog problemen genoeg. Fons is alweer met een invulling van de afgesproken ombuigingen op de proppen gekomen. Het gekerm is niet van de lucht, zeker niet op ez, dat voor veel meer dan naar evenredigheid redelijk is wordt gepakt. En ik dacht dat we investeringen zouden bevorderen.

Zaterdag 7 november

Opening van een expositie in Galerie Acanthus in Maartensdijk, waar Leidi, de vrouw van Henk Visser werkt, vandaar. Wat kun je verwachten in Maartensdijk? Acanthus blijkt een uitstekend ingerichte expositieruimte te zijn en vijf à zeshonderd mensen hebben zich er op zaterdagmorgen heengespoed uit kunstbegeerte. Oók een signaal van deze tijd. Ik vind het lekker om weer eens tegen zo'n grote groep mensen te praten over een niet typisch politiek onderwerp. Vanmiddag Rooie Haan. Daar moest ik het hebben over prijzen, gaswinning en andere beleidspunten. Ik krijg te weinig weerwerk naar mijn zin. Nou ja. Het bier wordt een dubbeltje duurder, dat zal wel. zijn doorgedrongen.

Zondag 8 november

Afscheid van mijn Wikorvrienden, in hotel Residence te Rozendaal (Velp). Het is een alleraardigste bijeenkomst geworden, een soort brunch, met toespraken, cadeaux en vooral veel hartelijkheid. Chelt Heij heeft in een speechje de titels van alle toneelstukken die mede onder mijn verantwoordelijkheid zijn uitgebracht aan elkaar geplakt, en ook de directeur Ad Zetz ontpopte zich als een gemakkelijk spreker. Wikor heeft er vaak onder moeten lijden dat ik zo druk ben geweest in de afgelopen jaren, maar de persoonlijke verhoudingen hebben er geen enkele schade door opgelopen.

[pagina 141]
[p. 141]

Maandag 9 november

Aan het eind van deze dag ben ik zo moe dat ik tegen een boom had willen rijden om eindeloos uit te kunnen rusten. Om halfacht al reden we richting Brussel, op weg naar de Europese onderzoekraad. Het is chique van Jos van Kemenade dat hij die bijeenkomst aan mij heeft overgelaten, want onze taakverdeling is nog niet geregeld, en tot zo lang is hij de eerst-verantwoordelijke. Het was geen slechte vergadering, maar weer nieuwe mensen, buitenlandse collega's en ambtenaren, weer een lunch met discussie. Een snelle rit naar Den Haag en daarna vijfhoek, om de financiële kant van de regeringsverklaring voor te bereiden. Het ging allemaal niet slecht, geen onenigheden, en toch ben ik zo afgemat dat ik niet weet hoe ik de dag van morgen door moet komen.

Vrijdag 13 november

De regeringsverklaring is gereed. De ministerraad heeft van de week verscheidene keren vergaderd, en de eindredactie is toevertrouwd aan Dries, Joop en mij. Geen wanklank werd gehoord. De ombuigingsvoorstellen, door Van der Stee verdeeld over de departementen, zijn ongewijzigd aanvaard. Intussen zijn weer allerlei dingen blijven liggen die eigenlijk haast hebben. Vooral de problemen van de ketelbouw schreeuwen om een oplossing. ‘De Schelde’, onderdeel van rsv, is een modern bedrijf dat eigenlijk de ketelbouw in Nederland voor zijn rekening zou kunnen nemen. Maar in het door werkloosheid geteisterde Twente hebben we vmf-dochter Stork kab, en dat kunnen we niet failliet laten gaan. Van Aardenne heeft de zaak aardig voor zich uit geschoven. Ik zal binnenkort knopen moeten doorhakken. Het vreemdste probleem daarbij is de nieuwe kolencentrale in Dordrecht. Ik heb nog van niemand een goed argument gehoord waarom die er zou moeten komen. Hij is duur en we zitten met een grote overcapaciteit. Noch de directeur-generaal Industrie, noch de directeur-generaal Energie vindt het nodig, wie eigenlijk wel? Allemaal politiek. Ik ga toch proberen of ik dat besluit kan terugdraaien.

Van de week heeft zich ook nog het probleem voorgedaan of ik al dan niet zal spreken op het D'66-congres, zaterdag a.s. De fractievoorzitter spreekt altijd, voor een minister is dat minder voor de hand liggend. Ministers zijn er meer voor het landsbelang dan voor het partijbelang. De politieke fijnproevers in de fractie vinden dat

[pagina 142]
[p. 142]

ik wel moet spreken. Ik heb gezegd dat ik het graag wil doen, als het hoofdbestuur me uitnodigt en de agenda er officiëel voor wijzigt. Dat laatste is van belang voor de toekomst. De vraag van het politieke leiderschap zal zich toch gaan stellen. Van Agt en Den Uyl spreken ook altijd op hun congressen.

Vanavond zijn we, met Alexandra, Sanne, Ashley en Sjaak, naar King Lear geweest, opgevoerd door De Appel (waar ik ook een aantal jaren voorzitter van ben geweest). Weer een uitstekende prestatie van De Appel. Peter van de Linde in de titelrol vond ik magnifiek, wat ik fijn vind, want ik ben nooit zo weg geweest van zijn spel als vele anderen. Maar voor deze vertolking van Lear kan hij wat mij betreft een Louis d'Or krijgen. De clown-koning, wat is Shakespeare toch ongelofelijk veelzijdig geweest.

Zaterdag 14 november

Het congres was niet opzienbarend. Hoe zou dat ook kunnen, twee dagen voor de regeringsverklaring. Laat ik het maar eerlijk bekennen, ik vond het heerlijk om te spreken. Zo'n grote, enthousiaste zaal geeft me een geweldige kick. ‘Wiegel zal volgende week zeggen: “I told you so,”’ heb ik gezegd. ‘Hij zal erop wijzen dat we op de belangrijke terreinen van financieel-economisch en defensiegebied aanzienlijke verschillen van opvatting hebben met de PvdA. Maar hij vergeet één ding: de PvdA zoekt tenminste, de PvdA probéért iets. Ik ga liever uit wandelen met iemand die soms verdwaalt dan dat ik verkeer met iemand die altijd thuisblijft.’ En dat vond het congres kennelijk ook, gezien het instemmende applaus.

Donderdag 19 november

Het debat over de regeringsverklaring leek zo vredig te zullen verlopen. Er was natuurlijk veel kritiek van de werkgevers en de vakbeweging en de aan wal staande hoofdredacteuren, maar de volksvertegenwoordiging was vrij mild. Dat is verklaarbaar. Marcus Bakker (cpn) zit de laatste jaren op de lijn dat hij de verhouding met ‘links’ niet te slecht wil hebben. Waarschijnlijk ziet hij in de toekomst een volksfront wel zitten in Nederland. En Wiegel heeft goed gekeken naar de wijze van oppositievoeren van Joop den Uyl in de vorige periode en die niet goed bevonden. Hij ziet meer brood in een prettige, constructieve oppositie, waarbij hij zijn

[pagina 143]
[p. 143]

vriend Van Agt zo weinig mogelijk hindert. Zelfs mij noemde hij, met ijzeren zelfbeheersing, een ‘gentleman’, omdat ik het akkoord dat Gijs van Aardenne heeft gesloten met Shell en Esso niet heb verscheurd.

Geen vuiltje aan de lucht dus, naar het scheen. Dries was bij zijn antwoord gisteren dan ook ontspannen, té ontspannen. Hij sloeg nonchalant vele bladzijden over, zei geregeld dat hij ergens geen verstand van had en schoof daarbij de microfoon naar Den Uyl of naar Van Thijn. Dat viel allemaal slecht in de Kamer. En toen gisterenavond de nos (Den Haag Vandaag) een collage van grappen had uitgezonden was het parlement, en niet ten onrechte, op z'n teentjes getrapt. Brinkhorst en Engwirda van D'66 waren in de repliek kritisch, wat prima is, maar vonden niet de juiste toonzetting zoals bijv. Wim Meyer van de PvdA. Dat was jammer, maar beslist niet ontoelaatbaar, zelfs voor een regeringspartij. Groot was dan ook de verrassing toen Dries vanmiddag, zonder Joop en mij te raadplegen, de volgende brief naar de voorzitter van de Tweede Kamer stuurde:

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

's-Gravenhage, 19 november 1981

Zeer geachte heer Dolman,

Nadat u mij daarover had geraadpleegd, hebt u bij het onderbreken van de beraadslagingen over de regeringsverklaring, omstreeks 14.00 uur vanmiddag, de Kamer medegedeeld dat de Regering wederom het woord zal voeren om 19.00 uur hedenavond. Deze mededeling, zo wil ik voorop stellen, is in overeenstemming met de wens die ik u had kenbaar gemaakt.
Het spijt mij bijzonder u thans te moeten laten weten dat het mij onmogelijk is vanavond nog de bijdrage te leveren aan de gedachtenwisseling met de Kamer die in dit stadium van de Regering wordt verwacht. Dat behoeft een uitvoerige toelichting en die zal ik u geven. In de loop van deze ochtend en het begin van de middag hebben leden van uw Kamer mij vele malen verweten dat de gisteren gegeven beantwoording onvolledig is geweest. In aansluiting daarop hebben deze leden een groot aantal vragen met zoveel woorden dan wel door hun verwijzing naar hun interventies in eerste termijn herhaald met het verzoek daarop in tweede termijn alsnog een antwoord te mogen ont-
[pagina 144]
[p. 144]
vangen. Daarnaast zijn, zoals dat in de tweede termijn veelal gebeurt, nieuwe vragen opgeworpen en nadere opmerkingen gemaakt.
Houdt mij ten goede, ik wil niet opnieuw in een situatie terechtkomen waarin ik het verwijt van onvolledig te zijn geweest weer zou moeten incasseren. Die situatie zal zich vrijwel zeker voordoen wanneer ik over enkele uren weer in de Kamer zou moeten verschijnen. De door leden van uw Kamer verlangde volledigheid zou wellicht, maar zelfs dan nog met de uiterste moeite, te bereiken zijn indien de tot 19.00 uur beschikbare tijd helemaal besteed zou kunnen worden aan het opstellen van alle antwoorden op de departementen en, wat heel tijdrovend kan zijn, in interdepartementaal overleg. De operatie laat zich evenwel niet tijdig meer volvoeren wanneer van de beschikbare uren ook nog een deel moet worden gereserveerd voor politiek overleg in diverse vormen: in de Ministerraad, tussen groepen van ministers en met fractievoorzitters.
Een terugblik op al hetgeen vandaag in de Kamer te berde is gebracht, met inbegrip van de in tweede termijn ingediende moties, heeft bij mij de overtuiging doen post vatten dat uitvoerig politiek overleg inderdaad noodzakelijk is. Dat overleg zal mede betrekking moeten hebben op de opvallende onwelwillendheid waarmee ik met name door de woordvoerders van de regeringsfractie D'66 vandaag ben bejegend. Niet bij machte en daarom niet bereid vanavond nog te antwoorden in overeenstemming met de eisen die de Kamer en het kabinet zelf aan de beantwoording willen stellen, verzoek ik u de beraadslagingen voortgang te doen vinden morgen aan het begin van de middag of bij het begin van de volgende week.

Met vriendelijk groeten,
A.A.M van Agt

Toen ik die brief tegen vijven onder ogen kreeg, schrok ik. Want je schrijft niet zomaar op dat er politiek beraad nodig is. In feite betekent zo'n zin opnieuw een crisis. Maar niet bij Van Agt. Toen ik hem om zes uur sprak was het al weer over, had hij er alweer spijt van. We zijn om zeven uur, het tijdstip dat de dupliek had moeten beginnen, met z'n drieën naar de Kamer gegaan, Dries met zijn beide vice-premiers, om daarmee aan te geven dat er binnen het kabinet geen politiek conflict was. Op mijn wens zou Dries dat ook uitspreken. Marcus Bakker hield een formidabele speech, midden in de roos. ‘Belachelijk,’ noemde hij het. ‘Als het u niet zint wat D'66 te melden heeft, zeg dat dan. U hebt toch uw mond bij u. En als u

[pagina 145]
[p. 145]

niet tegen zo'n kritisch toontje kunt, als u daar van afknapt, dan hoort u hier niet te zitten. Dan deugt u niet voor het vak.’ Woorden van die strekking. Wat de rest van de fractievoorzitters zei zonk bij deze voltreffers in het niet. De nestor had gesproken.

Vrijdag 20 november

Bij het vanmiddag gegeven antwoord in tweede termijn was Dries rustig en ernstig. De Kamer wist dat te waarderen. Helaas maakte onze fractie een paar fikse fouten. Jammer, want LJ had het tot nu toe niet gek gedaan. Maar op het laatst blufte hij te evident, overspeelde zijn hand en viel om. Wat was het geval. De drie regeringspartijen hadden samen een motie ingediend over de plaatsing van middellange-afstand kernwapens, hét heikele punt van deze combinatie. Toch had de PvdA ook nog een afzonderlijke motie ingediend, niet fraai natuurlijk, maar nodig voor de interne rust in die fractie. En wat deed Wiegel, de slimme vos, die het beeld probeert te scheppen alsof het nationale kabinet er toch zit: hij diende een motie in over het bod dat Reagan heeft gedaan aan de vooravond van de besprekingen met de Sovjetunie; het bod dat de nato geen Pershing-2 en kruisraketten zal plaatsen als de sssr de ss-4, -5 en -20 ontmantelt. Op dat bod van Reagan had Van der Stoel, een beetje onverstandig, erg positief gereageerd, en die reactie schreef Wiegel in zijn motie. Moeilijk voor de regeringspartijen om tegen te stemmen. LJ meende dat dilemma te kunnen oplossen door in vierde termijn nog met een eigen motie te komen, maar a) hij had dat kennelijk niet overlegd met Lubbers en Meyer en b) hij zei er bij dat hij hoe dan ook een hoofdelijke stemming zou eisen. Dat was genoeg voor alle anderen om hem als een baksteen te laten vallen, zodat hij van arrenmoede de motie weer moest intrekken.

Een tweede fout vond ik het (maar subjectiviteit speelt hierbij zeker ook een rol) dat Maarten Engwirda, in overeenstemming met de wens van de fractie, een motie van de PvdA'er Wöltgens heeft ondertekend. Die motie ging over het staatsaandeel van het Slochterengas en houdt verband met het gentlemens agreement van Van Aardenne. Door het ontijdige getetter van Den Uyl in Brandpunt, in september, heeft deze zaak veel publiciteit gekregen. Ik ben erdoor in de rechtse hoek geduwd, terwijl ik onmogelijk anders kon handelen dan ik heb gedaan. Regeringen binden regeringen. Overeenkomsten kunnen niet door een nieuwe regering van de tafel

[pagina 146]
[p. 146]

worden geveegd. Niet alleen is dat zeer onfatsoenlijk, het is ook de pest voor het ondernemersklimaat t.a.v. buitenlandse investeerders; en dat in deze tijd. Ik had van mijn fractie steun mogen verwachten. Maar nee, eerst LJ op het congres, nu Maarten in de Kamer, er is een houding aangenomen alsof ik zeer nauwlettend in de gaten moet worden gehouden, anders doe ik heel verkeerde dingen. Men noemt dat dualisme, maar in onze situatie is het gewoon een politieke miskleun. Natuurlijk heeft bij de tientallen andere moties niet één kamerlid een motie ondertekend die was gericht tegen een eigen bewindsman. Het is helemaal niet onwaarschijnlijk dat straks inderdaad blijkt dat Shell en Esso het afgesproken programma niet kunnen halen en dat ik het staatsaandeel moet verhogen. Dat is me echter door de motie en het gedrag van mijn eigen fractie niet makkelijker, maar moeilijker gemaakt. Het zou nu op gezichtsverlies gaan lijken, niet onbelangrijk in de politiek.


Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken

Over het gehele werk

auteurs

  • over Joop den Uyl

  • over Hans Wiegel


plaatsen

  • over Den Haag


Over dit hoofdstuk/artikel

datums

  • 14 september 1981

  • 15 september 1981

  • 21 september 1981

  • 27 september 1981

  • 28 september 1981

  • 29 september 1981

  • 30 september 1981

  • 3 oktober 1981

  • 6 oktober 1981

  • 8 oktober 1981

  • 9 oktober 1981

  • 11 oktober 1981

  • 12 oktober 1981

  • 14 oktober 1981

  • 16 oktober 1981

  • 17 oktober 1981

  • 19 oktober 1981

  • 23 oktober 1981

  • 24 oktober 1981

  • 27 oktober 1981

  • 29 oktober 1981

  • 30 oktober 1981

  • 2 november 1981

  • 3 november 1981

  • 4 november 1981

  • 5 november 1981

  • 7 november 1981

  • 8 november 1981

  • 9 november 1981

  • 13 november 1981

  • 14 november 1981

  • 19 november 1981

  • 20 november 1981