minister gaf bovendien nadere ophelderingen over dit ‘logisch verloop’, en o.m. wat betreft de timing inzake de oprichting van de twee Kongolese wetgevende Kamers en van de instelling van een uitvoerende macht in Kongo.
In dezelfde boodschap bleef anderzijds volgende passus niet onopgemerkt: ‘Wij vergeten niet dat evenzeer als de politieke evolutie de ekonomie dient te worden bevorderd, zonder dewelke noch sociale vooruitgang, noch kulturele verheffing mogelijk zijn.’
Het feit dat soortgelijke verklaring ook voorkomt in de boodschap die Gouverneur-Generaal Cornelis op de 19de september richtte tot de Kongolese bevolking schijnt erop te wijzen dat dit aspect van de Kongopolitiek het voorwerp heeft uitgemaakt van sommige der gesprekken die de minister heeft gevoerd met de Gouverneur-Generaal, vóór diens terugkeer naar Leopoldstad, en dat men zich zowel op het Koningsplein als te Kalina ten volle bewust is van de noodzakelijkheid samen met de politieke emancipatie ook de ekonomische ontwikkeling van het land na te streven en te bevorderen.
Deze noodzakelijkheid werd trouwens nog door minister De Schrijver onderstreept tijdens een verklaring bij het slot van de Afrikaanse Studiedagen op de Internationale Jaarbeurs der Vlaanderen te Gent. Hij zegde toen letterlijk het volgende: ‘Nous vivons des moments historiques. La Belgique osera faire preuve d'audace politique. Nous avons des réformes en cours: il n'y aura rien de plus parallèle que l'évolution politique et l'évolution économique. Ce parallélisme est nécessaire.’
Dat is juist, maar het was goed dat dit eens klaar en duidelijk werd gezegd door hen die de hoogste verantwoordelijkheid dragen voor de verdere ontwikkeling van dit land.
Tijdens dezelfde toespraak te Gent heeft de minister ook voor de toekomst een nauwere samenwerking tussen Europa en Afrika in het vooruitzicht gesteld. ‘C'est avec confiance - verklaarde de minister - que j'envisage les rapports entre l'Europe et l'Afrique. Nous allons créer une grande communauté au-delà de l'indépendance dans l'interdépendance d'un vaste ensemble.’
Ook dat is o.i. een verklaring die ons moet verheugen, temeer daar wij er zeker van zijn dat minister De Schrijver ze niet heeft afgelegd omdat hij nu toevallig sprak voor een internationaal publiek. Als voorzitter der ‘Nouvelles Equipes Internationales’ is minister De Schrijver een der meest overtuigde voorstanders der Europese integratie en van de uitbouw van Eurafrika.
Wij willen dit editoriaal niet afsluiten zonder nog even te hebben gewezen op de merkwaardige rede die op 21 september te Leopoldstad werd uitgesproken door Dhr. M. Raë, Voorzitter van het Hof van Beroep, tijdens de plechtige zitting die aldaar werd gehouden naar aanleiding van zijn definitief vertrek naar België.
Zijn betoog dat over de radio werd uitgezonden en door verscheidene kranten werd afgedrukt, is een uitvoerige studie van het huidig politiek klimaat in Kongo en van de gevaren die het met zich brengt. Het wijst verder op de zware plichten van de toekomstige leiders van dit land. Het is de moedige taal van een wijs, onafhankelijk en onpartijdig magistraat, die op het einde van een schitterende loopbaan, op het ogenblik dat hij het land verlaat, bekommerd is om de toekomstige ontwikkeling van Kongo, het land dat hij met zijn beste krachten heeft gediend, en dat hij op een beslissend keerpunt in zijn geschiedenis, wil behoeden voor gevaarlijke en onbezonnen avonturen.
De stevigheid van dit betoog willen wij niet verzwakken noch ontwrichten door er een beknopte samenvatting van te geven. Wij drukken de integrale tekst van deze studie af in ons volgend nummer.