[Nummer 38]
Op de bruiloft.
De verschillende landen, ja dikwijls de afzonderlijke plaatsen hebben hunne eigenaardige en verschillende wijze van ‘bruiloft houden.’ Moge het in de stad veeltijds met afgemeten vormen en stijf ceremonieel gepaard gaan, de landelijke bruiloft is joviaal, hartelijk, en eene geheele buurt, dikwijls het gansche dorp, neemt er deel aan, en wie in de woning der bruid geen plaats kan vinden, lucht buiten zijn hart door jubelkreten en saluutschoten.
Er is één oogenblik echter, dat overal en altijd een zelfde tooneel te aanschouwen geeft, - het oogenblik namelijk, dat de jonge vrouw het ouderlijke huis zal verlaten, waar zij hare jeugd doorbracht en zooveel beminde en bemind heeft. Het gevoel, de aandoening, die zich dan van de hoofdpersonen meester maakt, uit zich, trots etiquette en het zulk een grooten rol vervullend menschelijk opzicht, alom op dezelfde wijze; dan toch spreekt de stem des harten, die zich aan banden leggen noch bedwingen laat.
OP DE BRUILOFT, NAAR B. VAUTIER.
Het aangrijpende laatste bedrijf der bruiloft het oogenblik van scheiden, is door den schilder op onze gravure onovertrefbaar afgebeeld. Alles duidt aan, dat het geene nederlandsche