van de dagelijks geraadpleegde hand- en woordenboeken en meest gebruikte tijdschriften en vooral aan het catalogiseerwerk bijzondere eischen. Zoo moest reeds terstond bij de opening gereed zijn een ‘Lijst van de boekwerken en tijdschriften in de leeszalen’, tevens bevattende de noodige wenken en voorschriften voor de bezoekers. Tot tweemaal toe moest deze lijst, waarvan ook bij de opening aan de aanwezigen een exemplaar werd uitgereikt, wegens de vele aanvragen, telkens gewijzigd en aangevuld, worden herdrukt.
Aan de totstandkoming van den nieuwen alphabetischen catalogus moest met kracht worden gewerkt. De nieuwe titelbeschrijving, waarvoor tijdelijke hulp in dienst moest worden gesteld, vorderde flink. Eveneens het werk voor den systematischen catalogus, waarmee in 't bijzonder de assistente is belast, die nu onder veel gunstiger omstandigheden haar uiteraard veel tijd vorderenden arbeid kan verrichten. Die voor de afd. ‘Schoone kunsten en kunstnijverheid’ is zoo goed als gereed.
Zeer druk was het bezoek in het begin. Allengs verminderde dit. De leeszaal voor de algemeene wetenschappen en de burgerlijke en waterbouwkunde telt steeds verreweg de meeste bezoekers. Het geheele aantal bezoekers bedroeg, van den openingsdag (12 October) af, met inbegrip van het avondbezoek ruim 12000, het getal afgegeven bons 7500. Hierbij dient opgemerkt, dat in den eersten tijd na de opening het ter raadpleging en het ter leen geven van boeken (niettijdschriften) niet kon plaats hebben. Het avondbezoek was, behalve in de eerste dagen, gering.
Behalve de tentoonstelling van platen en plaatwerken der bibliotheek, welke zoo nu en dan in de expositiezaal werden gearrangeerd, werd een tweetal tentoonstellingen gehouden, eene van het civiel en bouwkundig studenten gezelschap ‘Practische Studie’ en eene door de Delftsche Studenten Amateur Photografen Vereeniging, die beide een talrijk bezoek trokken.
Het gebouw bleek zoo in zijn geheel als in de onderdeelen, alsmede wat de verlichting en de verwarming aangaat, te voldoen. De onderlinge verbinding echter der localiteiten staat een vlugge bediening wel wat in den weg en eischt veel personeel.
Reeds terstond, en ook bij den voortduur werd gevoeld het groote ongerief, dat naast of in het gebouw zich geen conciergewoning bevindt. Te meer waar, vooral des avonds, veel last en hinder van de jeugdige bevolking uit de buurt werd ondervonden, zoodat de gewone toegang geruimen tijd moest worden gesloten.
Wat in het vorig verslag werd opgemerkt omtrent het wegblijven der zichtzendingen geldt nog: zeer weinig boeken werden ter inzage gezonden, zoodat ook nu weer de nieuw aangeschafte werken meest alle op bestelling moesten worden gekocht. Bijzondere aandacht werd dit jaar geschonken aan de afdeeling werken over delfstof- en aardkunde en mijnbouw.
Onder de geschenken valt te vermelden een verzameling boeken en geschriften, vooral op waterbouwkundig gebied, uit de boekerij van wijlen den heer Van Diesen, oud-hoofdingenieur van den waterstaat te 's-Gravenhage, en wijlen den heer A.L.H. Obreen, ingenieur te Velp. en een belangrijke verzameling tijdschriften en boeken en geschriften op spoorweggebied van de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen te Utrecht. De tijdschriften zijn meerendeels compleet en alle gebonden.
Aangekocht werden 781 banden, waaronder een belangrijke auctie-aankoop van tijdschriften op aardrijkskundig en taal-, land- en volkenkundig gebied.
Ten geschenke werden voorts nog ontvangen, behalve de boekwerken en stukken van verschillende regeeringscolleges, 71 banden van particulieren of commissies.
Dat de vervolgstukken, met name die van vele buitenlandsche seriewerken, niet regelmatig inkwamen, ligt voor de hand.
(Uit het Verslag van den staat den hooge, middelb. en lagere scholen.)
Groningen. - Universiteitsbibliotheek. - Als Conservator is benoemd, met ingang van 1 Maart, de heer A.W. de Groot, doctorandus in de classieke letteren.
Leiden. - Universiteitsbibliotheek. - Verslag over 1915/16.
Het gewone onderhoud van het gebouw had