manier tracht de Leeszaal den lezers behulpzaam te zijn bij de lektuurkeuze.
Middelburg. - Provinciale Bibliotheek. Wijlen de heer W.O. Swaving, bibliothecaris van de Provinciale Bibliotheek te Middelburg, heeft aan die bibliotheek ongeveer 2000 boekwerken met de boekenkasten gelegateerd, waardoor de bibliotheek een fraaie collectie rijker wordt.
Rotterdam. - Bibliotheek en leeszalen der Gemeente. - Verslag over 1916, aan de Commissie voor de Bibl. en Leesz.
De dames B. van Ameringen en D. van der Valk, onderscheidenlijk sedert 15 Mei en 1 November 1914 als tijdelijke ambtenaren werkzaam, kregen met ingang van 1 Juni een vaste aanstelling. Met ingang van 1 Augustus werd, voor het waarnemen van den dienst in de op dien datum geopende courantenleeszaal, A.W. Koks tot tijdelijk beambte benoemd.
Nog moet te dezer plaatse vermeld worden dat de Gemeenteraad, op Uw verzoek, in zijn laatste zitting in 1916, op 30 December, besloot het voor den dienst van 1917 op de begrooting uitgetrokken bedrag te verhoogen teneinde het aantal ambtenaren met drie uit te breiden. Door dit besluit kan niet alleen de in de centrale bibliotheek gereorganiseerde dienst nu volkomen zijn beslag krijgen, doch behoeft ook de bijbibliotheek niet meer van de centrale uit, gebrekkig, bediend te worden. Zij kan, door nu mogelijk geworden zelfstandigheid tot nieuw leven komen, waartoe de kiemen aanwezig zijn.
De onder-bibliothecaris F.J. Hoogeveen zette den arbeid aan den systematischen catalogus geregeld voort. Gezwegen van het vrij omvangrijke werk, dat het bijhouden van de in vorige verslagen vermelde gereedgekomen afdeelingen vorderde, werden van de uitgebreide rubriek Staatswetenschappen voltooid de onderafdeelingen Sociologie, Staathuishoudkunde, Handel, Nijverheid en Landbouw. Met de bewerking der Rechtswetenschappen werd een begin gemaakt.
Langzaam vorderde de herziening van den alphabetischen catalogus. De letter B werd nog niet voltooid. Het besluit tot aanstelling van nieuw personeel, hierboven vermeld, geeft echter gegronde hoop, dat een volgend verslag ten aanzien ook van dit punt van krachtigen voortgang zal gewagen.
De indeeling van de titels uit Nijhoff's Index kwam, dank zij de hulp van de volontaire, mejuffrouw Lindeboom, nagenoeg gereed.
Van de ‘Mededeelingen’ verschenen de nommers 8 en 9, beide de nieuwe aanwinsten bevattend.
Van den catalogus der in de centrale, zoowel als in de bijbibliotheek aanwezige ontspanningslectuur verscheen een tweede druk (de eerste dateert van 1914). In de nieuwe oplage werd de lectuur voor jongeren niet meer mede opgenomen, maar in een voor beide bibliotheken afzonderlijk deeltje uitgegeven.
De uren van openstelling van, en de dienst in het bureau van uitleening bleven ongewijzigd.
Reeds het vorig jaarverslag vermeldde, dat zoowel het getal der studiebegeerigen als dat der ontspanning-zoekenden zoo toeneemt, dat aan de vragen in geen dezer beide categorieën behoorlijke aandacht meer geschonken kon worden en dat derhalve werd besloten de uitleening van studieboeken van die der ontspanningslectuur te scheiden. 1916 zag echter de uitvoering van dit besluit niet meer; die is eerst mogelijk geworden doordat de Raad op 30 December 1916 een bedrag voteerde om nieuw personeel in dienst te nemen, noodig om de splitsing te kunnen doorvoeren.
Het veelvuldig gebruik dat van de telefoon gemaakt wordt en dat, van de zijde van het publiek, aanleiding gaf tot de klacht, dat de centrale bibliotheek altijd ‘in gesprek’ is, deed Burgemeester en Wethouders, op Uw verzoek, besluiten ze met een tweede lijn aan het gemeentelijk telefoonnet te doen verbinden.
Van 6 tot 26 Juli is de uitleening van ontspanningslectuur in de centrale bibliotheek gesloten geweest, omdat de boekenvoorraad, met het oog op den herdruk van den catalogus, opnieuw moest worden geordend.
De boekenzendingen naar Hoek van Holland werden, bij het aanbreken van den zomer, gestaakt en bleven gestaakt, ook toen de zomer voorbij was. Er waren, niet voor de bibliotheek, maar voor de lezers in dat deel der gemeente te groote bezwaren aan