Uit Noord- en Zuid-Nederlandsche bibliotheken.
Rotterdam. - Gemeentebibliotheek. - De Gemeenteraad van Rotterdam heeft den 31sten Juli ll. benoemd tot bibliothecaris van de gemeentebibliotheek dr. Willem de Vreese, voormalig bibliothecaris van de Universiteitsbibliotheek te Gent, met 27 van de 36 uitgebrachte stemmen. Op den heer J. Cohen, bibliothecaris van de openbare leeszaal te Groningen, nummer 2 van de voordracht, werden 6 stemmen uitgebracht. Drie leden stemden blanco.
Een gelukwensch aan den Raad, die ditmaal met terzijdestelling van bij-overwegingen de hand heeft weten te leggen op een man die zijn sporen in het bibliotheekvak verdiend heeft, die als kenner van onze taal en van onze letteren een hooge plaats inneemt, een onvermoeid werker op het gebied van wetenschap en boekwezen.
We mogen ons des te meer over deze benoeming verheugen, omdat zij krachtige bestrijding vond van den kant van een invloedrijk dagblad. De Nieuwe Rotterdamsche courant achtte het niet beneden zich, onmiddellijk voor de benoeming een artikel te plaatsen ten gunste van den in de tweede plaats voorgedragen sollicitant ‘den lezers uit menig feuilleton in dit blad bekend’.
Het bla d noemde de voordracht weinig gelukkig, omdat dr. De Vreese een ‘vreemdeling’ is, omdat hij te Gent ‘een zekere politieke rol’ heeft gespeeld, en omdat hij om deze laatste reden niet ‘bij allen en in alle opzichten’ vertrouwen zal genieten.
De argumenten lijken wel geschikt om indruk te maken; misschien hebben ze ook drie voorzichtige raadsleden tot blanco stemmen bewogen. Ze zijn echter geheel mis. Men moet het begrip Nederlander al heel bekrompen opvatten, om Willem de Vreese voor een vreemdeling uit te maken. Is er dan geen Groot-Nederland? Wie de Nederlandsche taal niet alleen als moedertaal heeft, maar haar zóó kent, dat hij aan ‘het Nederlandsche woordenboek’ kan meewerken, ja zelfs Nederlandsche taal en letteren aan eene hoogeschool kan doceeren, en de Gentsche bibliotheek kan besturen, is een Nederlander.
En de politieke rol? De ellende die Zuid-Nederland heeft doorgemaakt