richs behooren, beschreven zijn. Twee omvangrijke stukken, de geheele alphabetische lijst van de brieven op de namen der schrijvers bevattende, waren reeds in 1911 en 1916 verschenen. Met een derde stuk, waarin de lijst van geadresseerden en de corrigenda, is het boek nu compleet (762 bladzijden).
Breda - Bibliotheek der Kon. Militaire Academie. - Op den Catalogus verscheen een 16e supplement, bewerkt door den bibliothecaris J.D.B. Ophorst, loopende van 1 Oct. 1917-1 Oct. 1918. De eerste afdeeling (22 bladz.) beschrijft de nieuw opgenomen werken: meest over militaire onderwerpen, maar ook over wiskunde, technische vakken, geschiedenis enz. Daarbij is een dubbel register gegeven, op schrijversnamen en op anonieme werken. De tweede afdeeling (blz. 23-40) is een lijst van vervolgwerken.
Haarlem. - Stadsbibliotheek. - Het verslag van den Bibliothecaris over 1918 vermeldt eene matige toeneming ran het bezoek (zie jaarg. 1918 blz. 379): 7777 bezoeken, 3527 uitgeleende banden waarvan 372 uit andere bibliotheken. Het brengt klachten over onvoldoende opstelling en over brandstofschaarschte, wijst eene kleine vermeerdering der geldmiddelen aan, nog weer eenigszins verhoogd voor 1919: 8375 gulden, waarvan 6000 voor salarissen der drie ambtenaren. Behalve door dit bezoldigde personeel werd door een af en toe wisselende groep van volontairs arbeid verricht. De heer van Benthem Jutting verplichtte de bibliotheek weder met de voortzetting van den catalogus van uitgevers en drukkers. Een belangrijke vermeerdering van den boekenschat bracht een onverwachte testamentaire beschikking van wijlen Mr. Th.G.A. Slingeland: geen vakboekerij, maar een groote verscheidenheid van min of meer wetenschappelijke boeken. De Leidsche Universiteitsbibliotheek had daaruit een eerste keus, daarna de Haarlemsche Stadsbibliotheek. Een legaat van den oud-uitgever H.J. Otto bracht ruim 200 boeken op verschillend gebied en catalogussen van schilderijententoonstellingen: een geschenk van mej. J.M. van Meurs ruim 50 boeken, belletrie en vreemde talen, reisboeken en plaatsbeschrijvingen; mevr. Burkens-Bakker schonk ongeveer 100 werken, waarbij vele Fransche klassieken; Dr. A.W. van Geer een partij studiewerken en boeken over onderwijs, de heer Th. J. Wijnoldy Daniels een compleet exemplaar van de Soldatencourant. De ‘Dr. A.H. de Hartogstichting’ vormde eene verzameling geschriften van en over dezen predikant, ook geplaatst in de Stads-bibliotheek. Een collectie boeken van algemeen historischen aard werd van het Gemeente-archief naar de bibliotheek overgebracht. Het verslag geeft verder, behalve eene lijst van schenkers, een overzicht van de plannen tot oprichting eener Openbare leeszaal.