richting beweegt dan die van andere groepen van andere ontwikkeling.’
Het verslag over 1919, van den nieuwen Bibliothecaris Willem de Vreese wijdt waardeerende woorden aan den heer Vor der Hake, die bijna zes jaren met den grootsten ijver, met volle toewijding, met een helder inzicht in de roeping der Openbare Bibliotheek zijn ambt heeft vervuld. Voorts vermeldt het wijzigingen in de samenstelling der Commissie, en in het personeel; de invoering van den achturigen werkdag en den vrijen middag maakte uitbreiding van het personeel noodig. Vacatures en ziekte belemmerden vaak het geregelde werk; de catalogiseering kon nauwelijks worden bijgehouden. Daar de catalogus echter in zijne samenstelling zeer ongelijkmatig is, is besloten een geheel nieuwen catalogus naar moderne regels te maken. Intusschen verscheen de tweede druk van den Catalogus van boeken op het gebied der technische wetenschappen, en de vierde uitgave van den Catalogus van Nederlandsche ontspanningslectuur.
In de ruimte-verdeeling der localen werden eenige verbeteringen gebracht, en enkele nieuwe meubels die dringend noodig waren, werden aangeschaft. De courantenleeszaal werd naar een ander huis verplaatst. Heel duidelijk komt aldoor uit, dat het bijna niet meer mogelijk is, bij den bestaanden toestand voort te werken, dat alleen de nieuwe bibliotheek redding kan brengen. De aan winst bedroeg 2267 boekdeelen, waardoor het totaal bezit steeg tot 79504. Als bijzondere aanwinst wordt vermeld een plano-druk van een gedicht van Geldenhauer op Erasmus, gedrukt te Frankfort bij Christ. Egnolf, zonder jaartal, maar geplakt vóór in den band van de Opera omnia van Lucanus, in 1538 bij denzelfden uitgever verschenen, een geschenk van den heer J. Hudig. In December kwam door legaat van den heer Wakkie eene uitgebreide verzameling boeken en tijdschriften, tot het vak van den ingenieur behoorende, de bibliotheek verrijken.
Voorts sluit de Bibliothecaris zich aan bij de verzuchting van zijn voorganger over de te geringe bedragen voor aankoop, en hoopt dat hier tegelijk met het betrekken van het nieuwe gebouw, verbetering zal komen. Daarbij zal èn voor ontspanningslectuur èn voor de wetenschappelijke afdeeling, vooral geschiedenis, kunst en techniek moeten gezorgd worden.
Een nieuwe wijkbibliotheek werd op Tuindorp geopend, die al dadelijk uit wijden kring bezoekers trok.
De begrooting van f 54.365 moest door de stijgende kosten op elk gebied ver overschreden worden; de uitgaven bedroegen ten slotte f 65.858,50.
Er volgen weder allerlei tabellen over het gebruik der bibliotheek door verschillende groepen van bezoekers, lijsten van schenkers en lijsten van de couranten en tijdschriften in de centrale en de wijkbibliotheken.