Rotterdam. - Bibliotheek der Handelshoogeschool en Economisch archief.
Het verslag over 1919-1920 sluit zich aan bij het vorige (Het Boek 1920 blz. 363). De bibliotheek toont meer en meer eene vaste richting in haar ontwikkeling. De aankoop blijft zich vooral richten op de aan de andelshoogeschool gedoceerde vakken. De wenschelijke uitbreiding daarbuiten wordt belemmerd door de hooge prijzen en de stijging van de boeken-productie. Een toegestane credietverhooging van f 2000, - komt echter eenigszins tegemoet. In de localiteiten kwam geen verandering; ook de drukte nam trouwens niet toe. Maar het bezwaar dat somtijds niet iedereen een plaats vinden kon, is niet opgeheven. De inrichting van een bewaar-plaats voor tasschen maakte de invoering van een verbod van het medebrengen daarvan in de bibliotheek mogelijk. De magazijnruimten zijn alle in gebruik genomen, maar zijn voor 't oogenblik nog toereikend. Met voldoening wordt geconstateerd dat de catalogiseering behoorlijk kon worden bijgehouden; ook de systematische catalogus hield gelijken tred met den sterken aanwas. Bij de opstelling der boeken werd eene systematische orde, overeenstemmend met die van den catalogus aangenomen. In de adminiatie werd verbetering gebracht, die een betere controle op de aankoopen mogelijk maakte.
De verwerving van de verzameling Philippovich bracht 1100 boek werken aan; de verdere aangroei bracht 451 magazijnboeken, 222 in de lees- en studiezaal, 53 dissertaties, 147 brochures. Voorts 337 vervolg- en seriewerken. Het overzicht naar de vakken toont voor de economische afdeelingen de hoogste cijfers. Van een vroeger toegestaan extra-crediet van f 7000. - voor inrichting in tweeden termijn was nog een gedeelte beschikbaar waardoor kostbare nieuwe en ook oudere boeken konden gekocht worden. Van een aantal personen en instellingen in Nederland en daarbuiten kwamen geschenken in.
Het bezoek nam niet sterk toe: van 19130 tot 19212; het avond bezoek daalde van 3092 tot 2875. Het aantal uitleeningen (6862) was iets geringer dan het vorige jaar (7334).
De aanvragen van elders waren veel minder in aantal, de verzendingen naar buiten zijn eenigszins toegenomen.
De nieuwe salarisregeling, ingegaan 1 Juli 1920, bracht meteen eene nieuwe regeling der functies: een hoofdassistente, een aantal assistenten, ambtenaar voor de administratie, een magazijnbediende, een leerling.