Varia
Landlooper-Bibliophiel
De groote nationale bibliotheek in Finland, die korten tijd geleden opnieuw geordend en in de universiteit te Helsingfors ondergebracht werd, is op een zeer eigenaardige wijze ontstaan. De Finsche professor Yrjo Hirn deelde onlangs mee, hoe het bijeenbrengen van het grootste deel der boekencollectie het werk was geweest van een landlooper.
Deze zwerver, Matti Potho geheeten, heeft het klaar weten te spelen om voor de schamele duiten, waar hij nu en dan over beschikte, een bibliotheek van ongekende waarde en omvang bijeen te brengen.
Matti Potho dan was een geboren Fin en stamde uit een eenvoudige handwerkersfamilie. Ook hij moest een ambacht leeren om in zijn onderhoud te voorzien, maar vond nergens rust. Hij zwierf van dorp naar stad, maar in plaats van moeite te doen om vaste klanten te winnen, snuffelde hij liever in tweede en derde hands boekwinkeltjes. Zoo tikte hij menig zeldzaam werk op den kop en meer dan eens kwam het voor, dat hij in kleine plaatsjes op marktdagen koopjes wist te halen, die menig verzamelaar graag met een klein kapitaaltje zou hebben betaald.
Het zonderlingste van alles was wel, dat Matti Potho van huis uit geen A van een B kon onderscheiden. Eerst in latere jaren leerde hij lezen en schrijven. Hij had een aangeboren talent om een kostbaar boek, een zeldzame gravure te onderscheiden van minder kostbare, minder waardevolle producten. En even bewonderenswaardig was zijn speurzin, die hem scheen te leiden naar alle plaatsen, waar interessante exemplaren te koop waren.
Potho's geheugen was geweldig. Na jaren wist hij zich nog te herinneren, hoeveel bladzijden het een of andere boek telde, welk jaartal het werk droeg, welke drukker het gedrukt had. Dank zij dit uitnemende herinneringsvermogen kon hij verschillende uitgaven met elkaar vergelijken en zich de alleroudste aanschaffen.
Op deze manier heeft deze zonderlinge bibliophiel eenige duizenden boekdeelen weten te verzamelen, die hij aan het eind van zijn leven aan de Finsche nationale bibliotheek ten geschenke gaf.
Een cadeau, dat door zijn eigenaardige historie nog in waarde steeg.
(Handelsbl.)