sel van hem was het verzamelen van ‘waardelooze dingen’, maar hij wist door zijne bestudeering en uiteenzetting daaraan waarde te geven; en het is zeker te hopen, en ook wel te verwachten, dat van veel van die dingen de waarde nu ook wel door anderen zal worden ingezien, en dat zoo de vrucht van zijn werk niet weer geheel verloren zal gaan.
Allereerst zien we over het schrift naast moderne historische verhandelingen verscheidene van die aardige oude boeken over de schrijfkunst, en schrijfvoorbeelden als die van Vandervelde, David Roelands en Ambr. Perlingh - die van J. Hondius zijn in een andere rubriek verdwaald. Dan volgt het papier, waarbij merkwaardige staaltjes van allerlei soorten oude papieren, en ook zijn eigen studie over den Nederlandschen papierhandel in de 17e eeuw met een heel dossier correspondentie daarover. Ook Varia over boekhandel en papierfabricatie en inktfabricatie, waarbij prenten portretten en uitknipsels ten getale van 70 stuks.
Dan komt het belangrijke onderwerp van de uitvinding der boekdrukkunst. Onder de meer dan 150 nummers zijn vele bekende werken, maar eene volledige verzamelng is het allerminst. Maar ook hier zijn tusschen de boeken telkens van die echte persoonlijke verzamelingen, als die van Koppermaandag-gedichten (70 stuks), een dossier overdrukken en aanteekeningen over houten drukpersen, planodrukken van de Haarlemsche feestviering van 1823, een dossier typographische prijsvragen, 100 stuks over de uitvinding van Laurens Coster, een groot pak over drukkerijen, verzamelingen van oude houtsneeblokken, resp. 228 en 150 stuks - alles dingen die men bij hem kon zien en bestudeeren, en waarvan men zich nu afvraagt, waar de belangstellende ze later zal kunnen terugvinden.
Voorts tal van letterproeven, kalenders, prospectussen van werken over letters, drukkunst enz., verzameling van vignetten, uitgaven van het Onze Vader en het gebed van S. Nerses in tal van talen. levensbeschrijvingen en catalogussen van uitgaven van beroemde drukkers.
Het hoofdstuk zeldzame boeken is ook van belang; het bevat een paar incunabelen, maar vele merkwaardige 16e-eeuwsche drukken, zoowel Nederlandsche als vreemde. Ook latere, zooals eene heel rijke verzameling-de Parival, een onderwerp waaraan hij voor jaren een interessante studie heeft gewijd. Een mooi handschrift besluit het hoofdstuk.
Over Nederlandsche letterkunde is er zeer veel, en de aansluitende lijsten van volksboeken en kinderboeken, juist weer heel eigenaardige onderwerpen van zijne belangstelling, geven veel aardigs en zeldzaams, al moet ik er van afzien, titels te noemen.
Korter kan ik zijn met de zeer belangrijke afdeeling muziek; geschiedenis, theorie, instrumenten - vooral orgel en klokken. Hoe dikwijls gaf hij hiervan zelf kleine studies ten beste, toegelicht door bespeling van de instrumenten zelve. Ook hier verscheidene verzamelingen van afbeeldingen, aanteekeningen enz., en natuurlijk heele verzamelingen muziek voor instrumenten en voor zang. Bij de kerkmuziek en vooral de psalmen, waarvan er een aantal zeldzame uitgaven zijn, denken we van zelf aan de voordrachten in de laatste jaren door zijne echtgenoote met zijne begeleiding gegeven.
Dan komen de liedboekskens, natuurlijk geene verzameling die met die van Scheurleer zou kunnen wedijveren, maar toch - ook hier veel zeldzaams, ook wel éénige exemplaren, zooals de eerste uitgaaf van het Rijper liedboeksken, waarin men het ontstaan van het bundeltje in een doopsgezinden zangkring in het dorp Rijp zoo aardig kan bestudeeren uit de opdrachten door kapitale letters in de coupletten der liederen uitgedrukt.
Van de verdere meer algemeene rubrieken behoeven we hier niet te spreken. Maar daartusschen zijn er van die heel bijzondere onderwerpen die zijn aandacht hadden als emblemata en hieroglyphen, kaart- en gezelschapsspelen, plakboeken met oude prenten, gelegenheidsgedichten, en optica-kunst met optica-prenten en eene studie van hem daarover. Dan weer grootere afdeelingen van beteekenis:eene verzameling betreffende Haarlem, en een rijke verzameling bijbels, verderop sciences occultes, en aan het slot de heel bijzondere rubriek kinderspeelgoed, allerlei collecties van rariteiten