Kronenberg beschrijven onder no. 948 een uitgaaf van de Paradoxa, een octavo boekje van 400 bladen, zonder naam, plaats of jaar, en dateeren het op c. 1540. Het beschreven exemplaar was in de Koninklijke Bibliotheek te Brussel. Ik had het geluk, er ook een voor Amsterdam te verwerven, de heer Becker vond het boekje bovendien te Gent en te Berlijn. Het is keurig gedrukt met de algemeen gebruikte Gothische letter, met zeer weinig ornament, en zou wel van omstreeks 1540 kunnen zijn, maar ik had toch van de eerste kennismaking af den indruk, dat het wel jonger, misschien uit den Emdenschen tijd, misschien van nog later tijd kan zijn.
Als tweede jaartal vind ik in een nootje op mijn eigen gezag 1549 aangegeven: ‘Dr. C.P. Burger.... beweert dat reeds in 1549 te Bolsward een Hollandsche vertaling van de Chronica verschenen is; waar een ex. van deze uitgave aanwezig is, wordt niet vermeld’. Ik moet hiertegen met nadruk opkomen; ik heb het werk van Moes, de Amsterdamsche boekdrukkers, voortgezet, en moet mij daardoor vaak laten welgevallen dat mijn mooiste vondsten op naam van mijn voorganger worden vermeld, maar omgekeerd ook voor de fouten van den voorganger verantwoordelijk te worden gemaakt, dat moet ik afwijzen. De behandeling van de uitgaven van Cornelis Claesz in het tweede deel is nog geheel van de hand van Moes; en waaraan hij de foutieve vermelding van een Bolswardsche uitgaaf van 1549 heeft ontleend (blz. 110), weet ik niet. Nasporing zou louter tijdverspilling zijn; te Bolsward zijn in de 16e eeuw geen boeken uitgegeven; Becker's veronderstelling dat 1549 een fout is voor 1649 is meer dan waarschijnlijk. De oudste uitgaven met jaartallen zijn van 1558 (Chronica), 1560 (Gulden Arcke), 1562 (Wereltboeck), 1563 (Chronica) - den Emdenschen tijd. Zijn deze jaartallen juist, en zijn dit alles, zooals men, niet zonder reden, aanneemt, Emdensche drukken? Ik heb die boeken in meerdere exemplaren, soms met kleine verschillen, nu eens met, dan weer zonder jaartal, lang bijeen gehouden en vaak bekeken. Ik stelde mij voor, eens door gezette bestudeering van de gebruikte drukletter, en van de initialen en ornamenten, en door vergelijking met de Emdensche en Amsterdamsche bijbels, liedboeken en testamenten, tot een inzicht te komen in den juisten gang van den druk te Emden en daarna te Amsterdam en elders. Er deden zich zoovele moeilijkheden op, dat ik niet tot een resultaat heb kunnen komen.
Maar het vermoeden dat veel beweerde en gewaande Emdensche drukken in der daad Hollandsche drukken van later tijd zijn, werd toch telkens door kleine eigenaardigheden in den druk levendig gehouden.
In een overeenkomstig geval meende ik gerust in dezen zin te mogen beslissen. Het betrof het werk van Johannes Taulerus, Van een volcomen Evangelischen leven, waarvan een uitgaaf verscheen ‘t' Amstelredam, by Barent Adriaensz.... 1588, terwijl een andere te lezen geeft ‘Tot Franckfort, by Peter van Dueren, 1565. Druk en versiering van beide boeken wijzen, echter stellig op denzelfden tijd en dezelfde drukkerij. (Amst. Boekdr. III 284, 287).
Zou niet de Amsterdamsche uitgever over dat boek van 1588 zoo lastig gevallen kunnen zijn, dat hij voor een herdruk liever dien Peter van Dueren uitvond? De Frankfortsche Bibliothecaris schreef mij destijds dat hij van Peter van Dueren geen spoor kon vinden? Zie Amst. Boekdr. III 316.
En zou het niet met de werken van Sebastiaen Franck evenzoo kunnen zijn gegaan? David Jorisz heb ik in deze onderzoeking niet betrokken; ook van hem zijn zeker vele uitgaven om dezelfde redenen onjuist gedateerd, maar de druk is verschillend; wat ik er van zag, wijst m.i. niet op Amsterdam.
Op de Emdensche, of quasi-Emdensche, uitgaven volgt met een tamelijk grooten sprong een groep Leidsch-Delftsche drukken van 1583, en dan een groep uitgaven van Cornelis Claesz te Amsterdam te zamen met de Haagsche en Delftsche ambtgenooten met wie hij zoovele groote werken gezamenlijk uitgaf. Men vergelijke dezen gang van zaken met den geheel overeenkomstigen bij de uitgaaf van de Hollandsche Divisiekroniek en andere veel gelezen groote uitgaven van dezen tijd. De bijbeluitgever Laurens Ja-