Hij begint met het feit dat geen druk Gutenberg's naam vermeldt, hij stelt vast dat de akten die op Gutenberg betrekking hebben niet alle te vertrouwen zijn, en overigens weinig of niets over de uitvinding bevatten, en dat de getuigenissen in de boeken van de Schoeffers en andere drukkers nu eens Gutenberg, dan weer Fust of Schoeffer als den uitvinder noemen. Daarna bespreekt hij de drukken die men aan Gutenberg toeschrijft en geeft er afbeeldingen bij. Zoo is dit een heel aardig hoofdstuk geworden, waarbij het geheele ontbreken van de behandeling van den Nederlandschen boekdruk in het oudste tijdvak schril afsteekt. Andere prettig leesbare hoofdstukken over Fust en Schoeffer, over den druk in Straatsburg en Bamberg, in Augsburg en in Neurenberg volgen. Ook de boekdruk in Italie wordt met liefde besproken, aan Aldus een eigen hoofdstuk gewijd; vervolgens komt hij op Erasmus en Froben, en handelt vrij uitvoerig over den druk in Frankrijk: ‘the early printers of France’, waarbij hij met een eenigszins zonderlingen sprong Didot inlijft. Den druk in Spanje en Portugal tot in de 16e eeuw bespreekt hij kort. Die in de Nederlanden begint, zooals we zagen, met een heel slechte bespreking van Coster; dan volgt een heel kort, gebrekkig overzicht tot ongeveer 1500, en waardeerende vermeldingen van Plantin en Elsevier. We zien hier dat zijn ‘bibliography’ juist en oprecht is; Rooses en Willems zijn hier zoo ongeveer zijn eenige bronnen geweest.
Hierna komt het gedeelte, waarin hij blijkbaar de hoofdzaak ziet: de druk in Engeland en vooral in America. Over Engeland is hij toch ook heel kort; feitelijk volgen op Caxton, die uitvoerig wordt behandeld, slechts eenige mindere grootheden tot op Morris; natuurlijk ook hier aardige afbeeldingen, o.a. twee mooie bladen van de Kelmscott press.
Toch ligt er nog wel wat tusschen Caxton en Morris! Mijne reeks ABC-studies bracht onlangs een heel merkwaardig Nederlandsch psalmboek in mijne handen (zie vorige afl. blz. 164) gedrukt te Londen bij Ian Daye, wiens mooie drukkersmerk nog bijzonder mijne aandacht trok. Over dezen voornamen drukker zou men in eene ‘history of printing’ wel iets wenschen te vernemen. Oswald geeft dan ook (blz. 203) in afbeelding ‘A John Day title page of 1563 which includes his portrait’, d.w.z. een blad met portret en colophon, waarop men den boektitel tevergeefs zoekt. Hij wijdt aan den drukker eenige bladzijden verder (206) enkele regels; we vernemen dat hij in de zestiende eeuw, een tijdvak dat intusschen de aandacht nauwelijks waard schijnt, de ‘best known printer’ was ‘distinguished by quantity rather than quality’; dat hij zijn loopbaan begon in 1546 en stierf in 1584; dat hij Fox's Book of martyrs uitgaf, een foliant van 2008 bladzijden, en dat hij vader van 26 kinderen moet zijn geweest. Dan nog in het hoofdstuk ‘Type-making’, dat hij in 1522 is geboren, dat hij de eerste maker van ‘Saxon characters’ was en een van de eersten die ‘Roman and Italic types on uniform bodies’ maakte (blz. 292). Dat is alles!
Dan heeft men toch heel wat meer aan Plomer's overzicht in Peddie's Printing, dat aan den vermaarden drukker eene bladzijde wijdt, waarin men niet alleen over John Day's leven en over zijne typen rijkere inlichting krijgt, maar bovendien over zijn uitgaven heel wat verneemt. Ook daar vind ik zijne werkzaamheid als drukker van Nederlandsche boeken voor de uitgeweken hervormden niet vermeld. Iets hierover gaf reeds voor jaren Mart. Nijhoff in het lijstje van Nederlandsche boeken te Londen gedrukt, in de Bibliografische Adversaria V blz. 275/276.
In het volgende hoofdstuk over America geeft Oswald een historisch overzicht van 1638 af; Franklin komt verder op den voorgrond, ‘the best printer of his time’; de druk dringt voort ‘over den Mississippi’, naar Canada, naar Groenland en naar Alaska; ook dit met aardige drukblaadjes versierd.
Hiermede is de historieschets ten einde, maar er volgen nog eenige min of meer op zich zelf staande studies van meer algemeenen aard. ‘Fine printing’ is iets heel aparts, zelfs door de grootste drukkers van vroegere tijden niet bereikt. Schöffer en Ratdolt, Plantijn, Estienne en Elsevier wa-