Uit Noord- en Zuid-Nederlandsche bibliotheken
Gemeentebibliotheek te Rotterdam
Verschenen is het verslag der Gemeentelijke Bibliotheek en Leeszalen te Rotterdam over 1928, waaraan wij het volgende ontleenen.
In 1928 verschenen de lijsten 25 tot 39 van den catalogus der centrale bibliotheek, waardoor aan het eind van dit jaar 13405 titels gedrukt werden. Van de 1e bijbibliotheek verscheen lijst 3 en 4, van de 3e lijst 1.
Op 29 December had de officieele opening plaats van het nieuwe gebouw der 2e bijbibliotheek, Mare 675, waarvan het verslag een beschrijving en twee afbeeldingen bevat.
Op de binderij werden 7126 boeken ingebonden, en 189 portefeuilles vervaardigd.
Door aankoop en schenking werd de centrale bibliotheek vermeerderd met 7324 boekdeelen, waarvan 264 brochures. Ultimo December bedroeg het totale bezit 162.264 boekdeelen, waarvan 9713 brochures. Van de aanwinsten behoorden 1216 deelen tot de ontspanningslectuur en dienden 555 deelen tot uitbreiding der Kinderbibliotheek, die ultimo December 6751 deelen omvatte.
Op de wekelijksche boekbespreking werd over 372 nieuw verschenen romans schriftelijk verslag en advies uitgebracht, met het gevolg dat 123 daarvan als ongeschikt werden afgewezen.
De verzameling Erasmiana breidde zich dit jaar uit met 82 nummers, waaronder 15 uitgaven die in Van der Haegghen's ‘Bibliotheque Erasmienne’ niet zijn vermeld.
Ook de verzameling handschriften werd met verscheiden nummers verrijkt, waaronder in het bijzonder te noemen zijn:
1o. Molinaeus, Latijnsch receptorium, omstreeks 1560 geschreven in Zuid-Nederland.
2o. Getijden- en Gebedenboek met initialen en randversieringen in twee kleuren. Hollandsch werk, omstreeks 1480.
3o. Twee bladen uit een perkamenten handschrift van den Malegijs, geschreven omstreeks 1350.
4o. Latijnsch en Nederlandsch Gebeden-en Getijdenboek, geschreven op perkament in Vlaanderen omstreeks 1535.
5o. Bernardus, Psalter van O.L.V.-Gebeden en ascetische tractaten, op papier geschreven in Gelderland omstreeks 1490.
Een hoogst merkwaardige en kostbare aanwinst onder de gedrukte boeken is een exemplaar van het Dictionaris in Fransoys ende vlaemsch oft nederduytsch metter instructien hoemen lesen ende scrijven sal de fransoysche sprake.... Vergadert duer Glaude Luython schoolmeester (Antw., Gregoris de Bonte, 1555) Tot nog toe is dit het eenig bekende exemplaar van dit werkje, dat een vermeerderde uitgave is van een eersten druk, in 1552 bij denzelfden uitgever verschenen, van welken eersten druk evenzeer maar een enkel exemplaar bekend is.
In Bijlage I vindt men de lijst van personen en instellingen van wie de Bibliotheek in het afgeloopen jaar geschenken mocht ontvangen. Behalve aan de stichting ‘Vrienden der Gemeentebibliotheek’ wordt zeer in het bijzonder dank gebracht aan de heeren: D.G. van Beuningen, J. van Cleeff Izn., W.A. Engelbrecht, A.J.M. Goudriaan, Mr. Abm. van der Hoeven, Mr. F.G. Koch, Jacob Mees en Mr. W.A.