Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
De Hollandsche Lelie. Jaargang 20 (1906-1907)

Informatie terzijde

Titelpagina van De Hollandsche Lelie. Jaargang 20
Afbeelding van De Hollandsche Lelie. Jaargang 20Toon afbeelding van titelpagina van De Hollandsche Lelie. Jaargang 20

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave

Downloads

PDF van tekst (10.81 MB)

Scans (92.88 MB)

ebook (8.08 MB)

XML (3.97 MB)

tekstbestand






Genre

proza
poëzie

Subgenre

tijdschrift / jaarboek


© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

De Hollandsche Lelie. Jaargang 20

(1906-1907)– [tijdschrift] Hollandsche Lelie, De–rechtenstatus Gedeeltelijk auteursrechtelijk beschermd

Vorige Volgende

Ingezonden stukken.
Buiten verantwoordelijkheid der Redactie.

Het heilige huwelijk, de vrije liefde en het vervloekte Concubinaat door Salutant.

Voorwoord.

Oorspronkelijk in Indië geschreven, zal de lezer(es) hier en daar toestanden aantreffen uitsluitend op Indië van toepassing, wat echter aan de algemeene strekking in 't minst niet schaadt.

De Schrijver.

Een antwoord.

Mevrouw! Een ernstige vraag verdient een ernstig antwoord.

U vraagt mij of ik het voor een jongmensch in 't algemeen, en in casu voor uw zoon in 't bijzonder, wenschelijk acht een huwelijk aan te gaan.

Vooraf echter dit: Heeft uw zoon reeds huwelijksplannen, dan geef ik U den raad U over de zaak niet verder druk te maken want meestal gaat, op dit punt, met het hart ook het verstand op den loop.

Mijn antwoord op uw vraag is: Wanneer uw zoon een jongmensch is met een beetje zelfbeheersching, wanneer hij iemand is die geen aanleg heeft zijn ledige uren in de societeit en zijn geld aan de speeltafel te slijten, dan doet hij beslist verkeerd een huwelijk aan te gaan.

En nu ‘'t waarom’ natuurlijk.

Het huwelijk is een overeenkomst tusschen twee personen voor de eeuwigheid, althans hier beneden. Die overeenkomst nu zal gedurende den contracttijd blijken, veel te bindend te zijn, en niet zelden zal een van beiden, zoo niet beiden, het oogenblik betreuren dat zij ertoe zijn overgegaan. Ook al mocht het zoover niet komen er zullen zich omstandigheden voordoen dat men zou wenschen niet getrouwd te zijn.

Zoowel de quantiteit als de qualiteit dier omstandigheden bepalen den graad van minder of meer geluk, of ongeluk, in 't huwelijk.

Misschien ben ik in dat opzicht niet gelukkig geweest, maar 't is mij nog niet voorgekomen dat ik, hier of daar zijnde, dacht: ‘Zie, zoo zou ik wel getrouwd willen zijn’ en dat niettegenstaande ik de vier kruisjes al lang achter den rug heb. Ook was het niet terloops, doch ik heb mij steeds beijverd de verstandhouding tusschen man en vrouw na te gaan, om tot een besluit te kunnen komen of een huwelijk voor een jongmensch (over meisjes oordeel ik hier niet) al dan niet is aan te bevelen.

De meesten begrepen elkaar niet, ook daar waar men oppervlakkig van een gelukkig huwelijk zou spreken. En is het wel wonder? Bestaan er wel twee zielen die laat ik het eens noemen geheel gelijk en gelijkvormig zijn? Neen, behalve in romans.

En toch is dat een eisch.

Ja, maar daarvoor dient de engagementstijd, daarin leert men elkaar kennen en zich naar elkaar schikken!

[pagina 103]
[p. 103]

Als er ooit een tijd is, mevrouw, dat men elkaar van den verkeerden, of laat ik liever zeggen van een onnatuurlijken kant leert kennen, is het zeker de engagementstijd. Zeer zeker, men schikt zich dan in alles, de jongen het meest, maar vraag eens na een paar jaren hoe het met dat schikken staat. Dikwijls meer dan treurig.

O, die engagementstijd, ja dat was eerst een tijd! Heerlijk! En waarom? Ik geloof dat Multatuli ergens gezegd heeft: ‘Het huwelijk is zucht naar kennis.’ En als men alles weet en goed weet dan is aan die zucht voldaan en de opgedane kennis is meê- of tegengevallen. Het laatste komt veel voor. Doch hierover later, thans iets over de materialistische zijde.

De strijd om het bestaan, het leven boven zijn stand, waar nagenoeg alle leden der maatschappij aan meêdoen, enz. maken dat zich niet zelden geldelijke zorgen voordoen. Wat genoeg was voor een, blijkt niet voldoende voor twee, veel minder nog voor drie, vier of vijf. Een paar kindertjes mag ik toch zeker wel in de rekening courant van 't huwelijk opnemen?

De bevallingen zelf hakken er soms al zoo in, dat men dikwijls bij 't eerste al hoopt dat het 't laatste zal zijn. En dan als 't een tweeling is! Op de kraamvisites vindt iedereen het dotjes, op elkaar gelijkend als twee druppels water. U mag ze wel een rood en blauw lintje omdoen! maar 't meerendeel denkt onder 't naar huis gaan: ‘Zij liever dan ik’, en de vader vindt ze ook wel aardig, maar toch, ja enfin zijn bedoeling was het niet, toen.... Soedah ze zijn er.

De waterpokken, mazeltjes, kinkhoest en wat dies meer zij, ga ik stilzwijgend voorbij, hoewel het altegader aandoeningen zijn waaraan men in den engagementstijd en de wittebroodsweken in 't geheel niet denkt en niet zelden oorzaak zijn van een minder goede verstandhouding tusschen man en vrouw, met het oog op de verpleging, het nachtwaken, het oordeel van den arts, enz. en ten slotte komen dan nog de dokters en apothekersrekeningen.

Mevrouw, zooals U weet ben ik ten volle bekend met de liefde van ouders voor hun kinderen, een liefde eenvoudig niet te beschrijven, heel wat anders dan vriendschap, hartstocht, enz. en al wat voor die kinderen gedaan en opgeofferd wordt, geschiedt met en door die ouderliefde (het tegendeel komt ook wel voor), maar ik vraag U, is het daarom noodig dat men zich zoo'n toestand wenscht en schept?

Later worden zij groot, moeten naar Holland, enz. Handen vol geld gaan denzelfden weg op. Hun brieven zijn voor de ouders alles, gelukkig maken zij het goed en leeren dat het een lust is. Die brieven te lezen is op zichzelf een groot genot, maar geloof niet mevrouw, dat iemand die niet in zoo'n toestand verkeert, dat genot mist; hij kent het niet en voelt er niets voor. Alleen zij die in gelijke omstandigheden verkeeren, doch wier kinderen ook veel kosten en niet goed leeren, wat toch ook voorkomt, benijden u, uit... jaloezie.

Ik stap nu van de kinderen af en ga over tot het zieleleven der gehuwden, althans voor zoover mijn krachten reiken.

Samen lief en leed te deelen, klinkt poëtisch, doch voeg ik daarbij ‘en de beurs’ dan wordt het weer prozaïsch, daarom blijf ik bij het eerste, hoewel het laatste daarom nog niet moet worden weggecijferd.

Hoe lief het ook lijkt, de werkelijkheid leert het ons anders. Ik spreek nog niet eens over beslist ongelukkige huwelijken, evenmin over die waar man en vrouw eigenlijk onverschillig voor elkaar zijn en naast en zonder elkander voortleven.

Het lief, laten we zeggen dat het steeds samen gedeeld wordt, maar 't leed meestal alleen wanneer het samen geleden wordt, wat lang niet altijd het geval is.

Stel u een vrouw voor die zich veel interesseert voor sociale kwesties en de man daar geheel buiten staat, omdat het hem niet aantrekt. Doch zie, het bevredigt haar niet, zij vindt tegenwerking, enz. gelooft u nu dat haar man zich daarin verplaatsen kan of liever verplaatsen zal en in haar leed zal deelen? Integendeel, hij voelt er niets voor, en tien tegen een dat hij zegt: ‘wat doe je je ook met dien onzin in te laten.’ Hetzelfde kan zich voordoen indien de man zich bezighoudt met zaken waar zijn vrouw geen belang in stelt.

En dan wat worden er niet ontzettend hooge eischen gesteld aan het aanpassingsvermogen van beider karakter. Het evenwicht hierin te bewaren is hoogst moeilijk en bij velen, zooals mij gebleken is, een onmogelijkheid. Drift, jaloezie, gewettigd of ongewettigd, enz. overschrijden de grenzen en de ellende is volkomen.

Ik sprak daar van gewettigde jaloezie en als van zelf kom ik nu op No. 3. Het spreek-

[pagina 104]
[p. 104]

woord zegt: ‘De derde man brengt de praat an’ en bij het omberspel heeft men zelfs gaarne een vierden man, maar in het huwelijk is het maar zaak met z'n beiden te blijven, dat zult u wel met mij eens zijn, niet waar? Doch ook blijkt dit menigmaal een utopie te zijn.

Hartstocht en liefde ontwikkelen of liever ontketenen zich zonder égards voor derden, ook zonder aanleiding. Hier druk ik mij eigenlijk verkeerd uit, ik bedoel, zonder dat er aanleiding toe gegeven wordt, want redenen bestaan er natuurlijk altijd.

Hoe komen jongelieden aan elkaar? Een lieve oogopslag, meeslepend pianospel, een paar flinke armen op een bal, gelijksoortige keuze en opvatting van litteratuur, een mooi sluitend kleedje dat alles bedekt zonder iets te raden over te laten, kortom honderde zaken die met het welslagen van een huwelijk niet het minste verband houden.

Het past mij niet hier voorbeelden aan te halen, hoewel ze voor 't grijpen zijn, doch wilt u no. 3 in alle reinheid zien opdagen, lees dan de roman Hester Winse.

Het beeld daarin geschetst, is mij altijd bijgebleven, allen vochten ertegen en no. 3 zelf niet 't minst, 't mocht niet baten.

Hier heb ik, wat ook trouwens uit het boek blijkt, nog maar zuivere platonische liefde op 't oog. Anders wordt het nog wanneer de zinnelijkheid er een rol in gaat spelen en een van beiden met no. 3 een snoepreisje naar de echtelijke dan wel een andere sponde maakt, een feit dat meer voorkomt dan men oppervlakkig, in onzen tijd van overbeschaving, wel zou denken. Overigens een handeling die, hoe menigmaal ook af te keuren, niet altijd door mij even zwaar wordt gelaakt als men wel pleegt te doen en vooral niet eenzijdig. ‘Die staat ziet toe dat hij niet valle’, terwijl ‘de beste stuurlui staan aan wal’ ook hier van toepassing is. Men moet maar in de omstandigheden komen.

Ongewettigde jaloezie is de Kanker voor elk huwelijk, waar zoo goed als niets tegen te doen is.

Gaandeweg ben ik van het zieleleven afgestapt en bevind mij in een geheel andere sfeer.

Liefde spreekt altijd nog 't warmst door aanraking.

't Is voor een gelukkig huwelijk niet alleen voldoende dat er zielsgemeenschap bestaat, maar ook de lichamen moeten elkaar kunnen vinden, en hieraan hapert dikwijls heel veel.

Als ik mij al de vertrouwelijke mededeelingen in 't leven roep, mij in den loop der tijden door mannen, maar vooral door vrouwen gedaan op dat gebied, dan verwonder ik mij dat deze kwestie zoo goed als niet aangeroerd wordt door de ouders wier kinderen in 't huwelijk zullen treden.

O, maar trouwt u dan daarom?

Ja mevrouw, onder meer ook daarom en wanneer ik mij in mijn bescheiden eischen op dat gebied teleurgesteld zie, dan heeft het huwelijk voor mij een niet uit te drukken schaduwzijde.

Ik had hierop wel kunnen antwoorden: ‘O neen mevrouw, bij reine liefde denkt men aan zoo iets niet’ doch 't zijn phrasen, niets dan phrasen. Wij moeten de zaken nemen zooals zij zijn.

Dat in de slaapkamer alles weer in orde komt is een meening van hen, die op dat punt geen ervaring hebben, neen, juist dáár wordt dikwijls de kiem gelegd voor vèrstrekkende oneenigheden.

Dat men dit wel bedenke alvorens een gemeenschappelijk nestje te bouwen.

Ik geloof, mevrouw, hiermede uw vraag beantwoord te hebben en dat antwoord voldoende te hebben gemotiveerd.

Menigeen is het niet met mij eens, doch daaronder zijn er velen, gehuwden, die, hoewel mijn zienswijze deelende, hiervoor niet ruiterlijk willen uitkomen, ten einde den huiselijken vrede niet te storen, wat te loven is.

Met mijn beste wenschen, ook voor de toekomst van uw zoon, blijf ik gaarne

Uw dw. dr.

SALUTANT.

(Wordt vervolgd).


Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken