Redactioneel
Zoals voor alle themanummers van Leesgoed geldt ook voor dit over het Nederlandse schoolmediatheekwerk dat er, hoe omvangrijk ook, lacunes zijn. We hebben wat geschiedenis in beeld gebracht. We hebben in het kader van bezuinigingen en decentralisatie beleidsontwikkelingen belicht en een blik op de toekomst geworpen. We hebben aan de hand van een voorbeeld (Amsterdam) de relatie tussen schoolmediatheekwerk en onderwijsvoorrangswerk geschetst. We hebben aan de hand van een voorbeeld (Tilburg) de relatie tussen bibliotheek en school belicht, met name de gevolgen van bibliotheekbezuinigingen voor het werken met boeken op school. We hebben aan de hand van een voorbeeld (Noord-Brabant) de gang van zaken in een provincie belicht. We hebben een enquête gehouden en aan de hand van de ingezonden formulieren een stand van zaken beschreven. We hebben tenslotte enkele stemmen uit en over de praktijk laten klinken. Maar we hebben bijvoorbeeld geen aandacht aan de opleidingen geschonken. Het schoolmediatheekwerk voor het voortgezet onderwijs komt er erg bekaaid af. Details over wie nu welke tarieven hanteert en hoe men wissel- of projectcollecties samenstelt bieden we evenmin. De automatisering komt nauwelijks ter sprake. En verder vinden we het ook nu weer jammer, al viel er wegens ruimtegebrek niet aan te ontkomen, dat we niet meer aandacht aan het Vlaamse schoolmediatheekwerk hebben besteed dan het ene artikel dat we, gelukkig, toch bieden. Niettemin hopen we een lezenswaardig nummer te hebben gemaakt. De attente abonnee zal bovendien merken dat we weer meer bladzijden bieden dan we verplicht zijn. Maar aan veel overvloed komt een einde: reken er dus op dat de komende drie nummers minder dik zijn.
Overigens organiseert de Katholieke Universiteit Brabant in samenwerking met het NBLC een studiedag over de toekomst van het schoolmediatheekwerk: zie de rubriek Nieuws en ander nieuws.
Voor waardevolle adviezen bij de samenstelling van dit nummer danken we gastredacteurs Eef van der Vliet en Wim de la Court, en voor veel documentair graaf- en spitwerk danken we stageaire Petra Ploeg.
Verder danken we de aftredende redacteurs Bregje Boonstra en Annelies Devos voor hun bijdragen, en verwelkomen we de nieuwe redacteurs Majo de Saedeleer, Karel Maartense en John Verhallen.