Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
Literatuur. Jaargang 16 (1999)

Informatie terzijde

Titelpagina van Literatuur. Jaargang 16
Afbeelding van Literatuur. Jaargang 16Toon afbeelding van titelpagina van Literatuur. Jaargang 16

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave



Genre

sec - letterkunde

Subgenre

tijdschrift / jaarboek


© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

Literatuur. Jaargang 16

(1999)– [tijdschrift] Literatuur–rechtenstatus Auteursrechtelijk beschermd

Vorige Volgende
[pagina 113]
[p. 113]

Literatuur-nieuws

Cahier over R. Blijstra

In de reeks Cahiers voor Nederlandse letterkunde is in november 1998 onder de titel ‘Confrontatie en distantie’ een aflevering verschenen over het literaire werk van R. Blijstra (1901-1975), die in zijn jonge jaren mee heeft gedaan met de modernistische avonturen van Van Ostaijen en Du Perron en ook nog aan Forum heeft meegewerkt. Hans van Stralen bespreekt in zijn uitvoerige artikel eerst de literatuuropvattingen van Blijstra: een gezaghebbend criticus in bladen als Critisch Bulletin en Het Vrije Volk en ook een pleitbezorger van het genre van de sciencefiction. Daarna laat Van Stralen zien dat Blijstra zich in zijn verhalend proza - vergelijk bijvoorbeeld De aanslag (1936), Een schot in de bergen (1954), De oude dame en de tafelronde (1964) - vooral heeft beziggehouden met de problematische verhouding tussen individu en samenleving en steeds een balans heeft proberen te vinden tussen engagement en distantie. Raakvlakken met het existentialisme zijn meermalen aan te wijzen en ook sommige vertelprocédés trekken de aandacht. Bestellingen van dit nummer zijn mogelijk door ƒ 25, - over te maken op postbanknummer 3808367, t.n.v. Uitgeverij Passage te Groningen, onder vermelding van: nr. 1998/2.

j.m.j. sicking

Tentoonstelling over het handschrift-Van Hulthem

Van 9 april tot 22 mei 1999 zal in de Koninklijke Bibliotheek van België de tentoonstelling ‘'s Levens felheid in één band: het handschrift-Van Hulthem als Spiegel van literatuur en cultuur in de late Middeleeuwen’ te zien zijn. Op 8 april om 17.30 uur wordt de tentoonstelling over het beroemde handschrift-Van Hulthem geopend. Met meer dan 200 teksten van zeer uiteenlopende aard is het een van de belangrijkste tekstgetuigen van de Middelnederlandse letterkunde, reden waarom de Vlaamse regering aan dit handschrift voor 1998 en 1999 de prestigieuze titel ‘Cultureel Vlaams Ambassadeur’ heeft verleend (contactpersoon: R. Jansen-Sieben). Verschillende aspecten zullen in deze expositie aan de orde komen. Niet alleen zal aandacht worden besteed aan de individuele teksten en de belangstelling die zij destijds en door de tijd heen genoten en nog steeds genieten, ook de tekstcollectie als geheel en de vorm waarin deze collectie is overgeleverd - het voor de late Middeleeuwen zo kenmerkende verzamelhandschrift - zullen worden belicht. Daarnaast wordt aandacht besteed aan filologische en boekwetenschappelijke zaken. Na Brussel zal de expositie nog te zien zijn in Münster, Cambridge en Amsterdam. Nadere informatie: mw. Desmeth of Saskia Hutten, KB, Keizerslaan 4, 1000 Brussel, 00 32 25195795.

saskia hutten

Berichten uit Boonland

In 1999 is het twintig jaar geleden dat Louis Paul Boon overleed. Dit jaar wordt dat feit herdacht met een reeks van manifestaties die over het hele jaar verspreid zijn. Dat begon met een tentoonstelling van tekeningen in de Openbare Bibliotheek van Heist-op-den-Berg en een opvoering van De kleine Eva in de Kromme Bijlstraat door Leen

illustratie
Louis Paul Boon met Hoorick


[pagina 114]
[p. 114]

Vermeiren. Tussen 27 februari en 21 maart waren er tentoonstellingen en diverse activiteiten, zoals een tentoonstelling van tekeningen en schilderijen op de Burcht en in Zwijndrecht en een tentoonstelling van de ‘Carboontjes’ in Het Fakkeltje. Op 28 februari organiseerde de Louis Paul Boon Kring een bijeenkomst ‘Spoor de mensen een geweten’ waarbij men terugging naar de wortels van Boons werk. Op 5 maart was een project georganiseerd onder de titel ‘Getekend L.P.B.’ ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling van Boons picturale werk in het Volkshuis van St.-Niklaas.

Van al die manifestaties zijn er nog enkele te bezoeken of bij te wonen, omdat ze elders worden herhaald of alsnog worden georganiseerd. Zo is de tentoonstelling van Boons picturale werk alsnog te zien in Cultureel Centrum Kasteel, kunstcentrum De Poort in Zonnebeke van 23 april tot 10 mei 1999 en in het L.P.B. Volkshuis te Aalst vanaf 28 april.

Van 15 juli tot 26 juli is er een Boontentoonstelling in het Vleeshuis in Gent en van 17 juli tot 15 augustus wordt er een Boontentoonstelling ingericht in De Griffel. Bovendien zal er een rondreizende tentoonstelling zijn die op 5 maart in het Volkshuis te Sint-Niklaas begint, op 28 april te zien zal zijn in het Volkshuis te Aalst en vervolgens zal worden opgesteld in andere plaatsen in Vlaanderen.

Uiteraard zal er ook een herdenking van het twintigjarig overlijden van Boon plaatsvinden, en wel op 8 mei in Aalst.

Voor nadere informatie over al deze manifestaties kan men zich wenden tot het Louis Paul Boon-genootschap, Jules van Biesbroeckstraat 26, B-9050 Gentbrugge (09/231.95.816).

gvb

Frederik van Eeden-Genootschap

In december van het vorig jaar verscheen nummer XLII van de Mededelingen van het Frederik van Eeden-Genootschap. Dat wij er nu melding van maken is omdat er in dit nummer aandacht besteed wordt aan de enig bekende tekst van het toneelstukje De Koffie-fuif, dat geschreven werd door Charles van Deventer, Frank van der Goes en Albert Verwey ter gelegenheid van het huwelijk van Van Eeden met Martha van Vloten. Deze uitgave is een primeur. Het stuk geeft een aardig beeld van de vriendenkring rond De Nieuwe Gids.

Een tweede reden om aandacht te besteden aan de Mededelingen

illustratie
Frederik van Eeden of ‘Walden’ (1900)


is het feit dat het in 1998 honderd jaar geleden was dat de kolonie Walden werd gesticht. In juni 1998 werd daar op tal van manieren aandacht aan besteed. Zo organiseerde het Van Eeden-Genootschap in september samen met de Internationale School voor Wijsbegeerte in Leusden een symposium over ‘Honderd jaar leven met Walden’. De uitkomsten van dit symposium zullen in het voorjaar van 1999 worden gepubliceerd in de Mededelingen.

gvb

Gezellejaar 1899-1999

Op 27 november 1999 is het honderd jaar geleden dat Guido Gezelle in Brugge overleed. Dat feit wordt uitgebreid herdacht met een aantal manifestaties in wat wel de Gezellesteden worden genoemd: Brugge, Kortrijk en Roeselare. Zo worden er wedstrijden georganiseerd en er zijn voordrachtsbijeenkomsten, tentoonstellingen, wandelingen, educatieve projecten, filmvertoningen etc. Voorts zullen enkele nieuwe uitgaven rond Gezelle het licht zien.

Indien men op de hoogte wil worden gehouden van al deze manifestaties kan men zich daartoe schriftelijk opgeven bij het Provinciehuis Boeverbos, dienst Cultuur, Koning Leopold III-laan 41, 8200 Sint-Andries Brugge. De gegevens worden dan opgenomen in het adressenbestand van de Provincie West-Vlaanderen en men ontvangt dan over elke activiteit in dit Gezellejaar nadere informatie.

gvb

[pagina 115]
[p. 115]

Calendarium van Stichting Lezen

Het calendarium van Stichting Lezen geeft een overzicht van activiteiten en projecten op het gebied van literatuur. Hieronder treft u enkele activiteiten voor de maanden april en mei. Tevens is deze informatie terug te vinden op internet: www.lezen.nl; www.schrijversnet.nl; www.volkskrant.nl.

•Negen bibliotheken voeren activiteiten uit met en voor de Molukse gemeenschap. Eind mei worden de activiteiten gepresenteerd op een landelijke studiedag in het Moluks Historisch Museum. De organisatie is in handen van Landelijk Steunpunt Educatie Molukkers (lsemoool@worldonline.nl).
•Tot 29 april worden er in 25 steden tijdens het scholierenfestival verfilmingen van boeken getoond waarvoor tevens lesmappen beschikbaar zijn. Informatie is te verkrijgen bij A. van Dam, Film Fan. Tel: 06-55765981.
•De Werelddag voor Kinderen en Poëzie wordt 17 april afgesloten met een prijsuitrijking in het Land van Ooit, (info@skep.nl).
•20 mei is de Annie M.G. Schmidt-dag. Op de verjaardag van deze schrijfster vinden in het hele land leesbevorderende activiteiten plaats. Informatie: Samenwerkende Kinderboekwinkels, tel: 020-6224761.
•12 tot 18 juni zal in de Rotterdamse Schouwburg het Poetry International Festival gehouden worden. Voordrachten, lezingen en interviews met dichters uit de hele wereld. De nadruk zal dit jaar liggen op IJslandse en Caraïbische poëzie, (poetry@luna.nl).
•Museumlessen zijn het gehele jaar te volgen in het Letterkundig Museum en het Kindermuseum in Den Haag. Dit zijn lessen in literatuur en literatuurgeschiedenis voor onderwijs en volwassenen. Carine Brummel is contactpersoon, tel: 070-3339666.
•Enkele tentoonstellingen die in het Letterkundig Museum te zien zijn, zijn onder meer overzichtstentoonstellingen over de auteurs Frans Kellendonk, Miep Diekman, J.C. Bloem en J. Vriens. Voor inlichtingen kunt u contact opnemen met Aafke Boerma, 070-3339666.
juul verheijen

Nieuwtjes

•Amersfoort is een museum rijker. In december 1998 zijn de deuren geopend van het armando Museum. Armando is een veelzijdig man; beeldend kunstenaar, schrijver, violist en film- en theatermaker. In dit nieuwe museum zal een permanente collectie werken te zien zijn. De Elleboogkerk waarin het museum is gevestigd, is grondig gerestaureerd en biedt in de toekomst de ruimte om werken van Armando samen met werken van andere kunstenaars te presenteren. Armando Museum, De Elleboogkerk, Langegracht 36, Amersfoort (armando.museum@worldonline.nl).
•Het Letterkundig Museum heeft in december 1998 het archief van pierre h. dubois in langdurig bruikleen gekregen. Dubois was betrokken bij de tijdschriften

illustratie
Armando leest voor uit De straat en het struikgewas.


Criterium en Komma en als kunstcriticus bij het dagblad Het Vaderland. Zijn archief bevat correspondenties met en manuscripten van tal van auteurs en kunstenaars.
•De Debutantenprijs ter waarde van 10.000 gulden is gewonnen door jesscia durlacher voor haar boek Het geweten.
•Het is dertig jaar geleden dat jan hanlo stierf en naar aanleiding van deze dertigste sterfdag is een nieuwe literaire prijs het licht gaan zien: de Jan Hanlo-essayprijs. Om de twee jaar zal er een essay worden beloond waaruit een originele kijk op kunst en literatuur blijkt. Het bekroonde essay zal worden gepubliceerd in Tirade.
•De P.C. Hooftprijs is gewonnen door de 99-jarige artur lehning. De prijs bedraagt 75.000 gulden en mag naar eigen inzicht besteed worden.
[pagina 116]
[p. 116]
•Drs. kim muller ontving op 16 december 1998 de Nationale Scriptieprijs, in 1991 ingesteld door Het Parool en de Universiteit van Amsterdam. Zij kreeg de prijs van f 7.500, - voor haar scriptie bij de vakgroep Historische Nederlandse Letterkunde van de Universiteit van Amsterdam: ‘“Eijder kan gedencken hoe mij hart gestelt was”; het zeventiende-eeuwse dagboek met reisverslag van Elisabeth van der Woude’.
•De schrijver gerard reve is ter gelegenheid van zijn vijfenzeventigste verjaardag benoemd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij ontving deze hoogste koninklijke onderscheiding op 21 december 1998 in Den Haag uit handen van minister Peper van Binnenlandse Zaken.
•In het kader van de manifestatie ‘Halle 2000’ heeft david van reybrouck uit Leiden met zijn gedicht Blauw licht de Poëzieprijs 1998 gewonnen. De winnaar mocht 25.000 frank in ontvangst nemen.
•Aan drs. sandrijn wiebenga is in december 1998 de L.M. Boerlage-prijs toegekend. Deze tweejaarlijkse prijs van het Letterkundig Museum is bestemd voor de beste scriptie over jeugdliteratuur. De scriptie van mevrouw Wiebenga heeft als titel ‘“Er is een nobel volkje onder uw confraters”; J.J.A. Gouverneur en zijn uitgevers’.
•Op 23 december 1998 overleed te Breda chris brand (* 1921), typograaf, letterontwerper en kalligraaf. Brand doceerde 36 jaar lang typografie aan de academies voor beeldende kunsten in Breda en Den Bosch, tekende de bekende letterseries ‘Albertina’ en ‘Elsschot’ en ontwierp het logo van de Volkskrant.
•Op 25 december 1998 overleed te Amsterdam de schrijver en vertaler hendrik van teylingen (*6 juni 1938 te Haarlem). Al zijn proza (twee bundels verhalen en vijf romans) is autobiografisch en beschrijft de zoektocht van de gereformeerde domineeszoon via de Hare Krishna-beweging naar het zuivere geestelijke leven in zijn eigen Amsterdamse tempeltje. Hij hechtte meer waarde aan zijn vertalingen van oude, heilige Indiase teksten dan aan zijn poëzie en proza die bij de critici literaire waardering kregen.


Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken

Over dit hoofdstuk/artikel

auteurs

  • J.M.J. Sicking

  • Saskia Hutten

  • J.B. Verheijen

  • G.J. van Bork

  • over Rein Blijstra

  • over Louis Paul Boon