Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
Neerlandia. Jaargang 9 (1905)

Informatie terzijde

Titelpagina van Neerlandia. Jaargang 9
Afbeelding van Neerlandia. Jaargang 9Toon afbeelding van titelpagina van Neerlandia. Jaargang 9

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave

Downloads

PDF van tekst (4.27 MB)

Scans (31.12 MB)

XML (1.38 MB)

tekstbestand






Genre

non-fictie

Subgenre

tijdschrift / jaarboek


In samenwerking met:

(opent in nieuw venster)

© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

Neerlandia. Jaargang 9

(1905)– [tijdschrift] Neerlandia–rechtenstatus Gedeeltelijk auteursrechtelijk beschermd

Vorige Volgende

In onze Takken.

Aalst, Letterkundige Afdeeling. Naar aanleiding van het door ons in het voorgaande nummer meegedeelde, doet men ons opmerken, dat er wel degelijk leden van het onderwijzend personeel aanwezig waren bij het debat over de vereenvoudigde spelling buiten de getrouwen, die leden zijn, dat 47 personen de vergadering bijwoonden en men dus niet te klagen had over gebrek aan belangstelling had de Heer A. Suys het debat bijgewoond hij niet tegen

[pagina 228]
[p. 228]

de vereenvoudigde spelling zou gesproken hebben, maar over het gebruik van bastaardwoorden.

Op 11 November greep, zooals aangekondigd werd, het debat over de ‘Vereenvoudigde Spelling’ plaats. Inleider de heer P. van Schuylenbergh, die ze in den grond niet bestreed, maar er geen vrede mede had, dat geslachten en naamvallen zouden verdwijnen. Nadat de heer A. Brijs het nog eens historisch en etymologisch toegelicht had, waarom de ‘Vereenvoudigde’ dient doorgedreven te worden, werd zijn voorstel (van d.h. A. Brijs) ‘Zich aan te sluiten bij de Vereenvoudigde Schrijftaal, met vrij gebruik van geslacht en verbuiging’, met algemeene stemmen aangenomen.

- In eene voordracht over ‘Egyptische Bouwkunde’, op Zaterdag 25 November, gaf de heer Leo Callebaut ons een duidelijk overzicht van de beschaving der Oude Egyptenaren, bizonder met het oog op hunne merkwaardige bouwkunst. Een aantal foto's maakten de voordracht zeer aantrekkelijk.

- Op 9 December besprak de Heer Dr. Is. Bauwens het Drinkwater; zette de eigenschappen uiteen, welke gezond drinkwater moet bezitten; de wijzen waarop het verontreinigd wordt door de ziekteveroorzakende micro-organismen; de wijze waarop gezond drinkwater geleverd wordt aan de voorsteden van Brussel en waarop de steden van lager België van dit drinkwater kunnen en zullen voorzien worden. Hoogst leerzame voordracht.

- Voor de leden van den Aalsterschen tak hield de Eerw. Heer Hugo Verriest op 10 December zijn bekende voordracht over Guido Gezelle.

Onnoodig uit te weiden in lof voor den keurigen spreker. De leden van 't Verbond in Noord en Zuid kennen hem en hebben betooverd gezeten onder de bekoring van zijn woord. Zijn bijval te Aalst is dan ook zeer groot geweest. Zijn voordracht was omlijst door Gedichten van Gezelle voorgedragen door Mejuffers Van Gaver, Wellekens, die blijkbaar voortgang maken en zich nog wel tot ware kunstenaressen ontwikkelen. Mej. Bertha Reyniers, Mevr. Van Kerckhoven, de Heer Aug. Van Gheluwe verleenden hun medewerking door 't zingen van liederen van Gezelle, getoonzet door Mervillie, Mortelmans, O. De Hoore. Deze laatste begeleidde op de piano.

 

Antwerpen. In het begin van November heeft de afdeeling ‘Liederavonden voor het Volk’ haar bureel als volgt gekozen: De H.H.J.J.B. Schrey en J. Benoit, muzikale leiders; Leo Bouchery, voorzitter; Ed. Schiltz, penningmeester; R. De Bock, secretaris.

Op Zondag 26 November hebben eenige van onze leden een nieuwen Tak gesticht te Lier. Door de plaatselijke bladen, zoowel als door middel van aanplakbrieven, was een oproep gericht geworden tot de Liersche bevolking en talrijk waren dan ook de Lierenaars opgekomen in de vergaderzaal ‘De Roskam’.

Nadat de Heer Ed. Schiltz eenige woorden van dank tot de aanwezigen gesproken had en onder luide toejuichingen een telegram was gezonden aan de H.H. Termote en Coremans, hen geluk wenschende met hun houding in de Kamer en hen aanzettende de bespreking van Coremans' wetsvoorstel te eischen onmiddellijk na het Kerstmisverlof, kwam de Heer Meert aan het woord. In een zaakrijke rede sprak hij over het ontstaan, de ontwikkeling en den huidigen bloei van het Verbond, niet alleen in Nederland en over zee, maar ook in ons eigen land. Hij wees er op, hoe menigwerf het reeds ingreep in onzen taalstrijd en eindigde met een krachtige opwekking tot stichting van een nieuwen tak.

De H.H. Ed. Schiltz en Lode Baekelmans vestigden de aandacht van de toehoorders op het onpartijdig karakter van het Verbond en op de voordeelen, die daarin liggen opgesloten.

In een gevoelvolle taal zei de Heer E. Uyterhoeven, dat alle landen - ook kleine, als het onze -, groot kunnen zijn, wanneer ze de vlag van het recht hoog houden. Spreker was innig overtuigd, dat de Lierenaars genoeg stambewustzijn bezitten om lid te worden van den nieuwen tak. Zij moeten geen vrees koesteren, dat het Verbond om 't even welke staatkundige gedachten aankleeft. Bij ons komen mannen van alle gezindheid verbroederen, wat de bitterheid van den politieken strijd in sommige steden verzacht.

Ondanks alles, scheen de argwaan bij sommigen niet gansch verdwenen. De H. Peersman meende, dat het leven van den nieuwen tak andere Vlaamsche taalminnende kringen zou benadeelen. De H.H. Meert en Lode Baekelmans bestreden die tegenwerping, maar 't was eerst nadat de H. Temmerman een woord in 't midden had gebracht en aan de Lierenaars had herinnerd, dat in hun stad gewoonlijk voor een goede zaak alle partijgeest tot zwijgen wordt gebracht, dat een 50-tal aanwezigen toetraden en de nieuwe Tak werd gesticht.

Nadat een voorloopig comité was verkozen geworden, sloot de H. Schiltz de vergadering met een hartelijk woord van dank aan den H.R. De Bock, die feitelijk door zijn onverpoosde werking de ware stichter is van de nieuwe Liersche afdeeling.

 

Lier. Donderdag, 30 Nov., hield het voorloopig bestuur onder voorzitterschap van den H. Meert een vergadering om een reglement voor den Lierschen Tak te bespreken, dat later aan de goed keuring van een Algemeene Vergadering zal onderworpen worden. Er werd besloten ook in dezen Tak een Letterkundige Afdeeling met een Leestafel van Nederlandsche Tijdschriften in te richten.

 

Lokeren. In de Letterkundige Afdeeling van dezen Tak werd, sedert haar ontstaan, gehandeld, door Mej. De Spiegeleire, Bestuurster der Mdb. Meisjesschool, over de Opleiding der Vrouw; den Heer De Clercq, Over Kindertuinen; den Heer Sterck Over Kunst; den Hr. Prevenier, Aesthetische beschouwingen over het menschelijk lichaam; d. H. Van Camp Draadlooze telegrafie; d. H. Jozef van Winckel Rechterlijke photographie (met lichtbeelden); d. H.

[pagina 229]
[p. 229]

Leo van Winckel, Over Vlinders; d. H. Libbrecht, Bestuurder der Middelbare school, handelde over het Wetsvoorstel Coremans; een ander maal over de Ontworpen Werken van Antwerpen: d. H.A. van Waesberghe over de Vlaamsche Hoogeschool.

Als University Extension geeft de Heer Voorzitter Herbert een reeks lessen over de Geschiedenis der Nederlandsche Letterkunde.

Men belooft ons voortaan regelmatig op de hoogte te houden van de werkzaamheden van dezen Tak.

 

Gent. De Letterkundige Afdeeling bood op 27 November aan de leden van den Gentschen Tak een mooien Kunstavond aan. Het zanggedeelte was vooral belangrijk omdat het de aanwezigen toeliet nader kennis te maken met de H.H. D'Hoedt en De Fauw, twee jonge componisten. D'Hoedt gaf ons ten beste ‘Herfst’, een soort recitatief, statig en weemoedig als een beukenlaan in het najaar; ‘Hemelsche Liefde’ en ‘De Beiaard’, een roerend verhaal, waar veel inspiratie in steekt.

De Fauw liet zingen: ‘Wiegelied’, een fijn melodieus wijsje, ‘'n Roosje’ en ‘Het Lied der Klokken’, een juichende, indrukwekkende jubelzang, eigenlijk voor orkest bewerkt. 't Blijkt dat beide toondichters een veelbelovend talent bezitten, dat zich zal ontwikkelen en zal gedijen, als ze ernstig willen werken. De H.H.L. Van de Putte en J. Cleppe hebben die liederen met juist gevoel en veel methode gezongen, evenals het prachtige ‘Jeugd en Liefde’ van Waelput.

Het instrumenteel gedeelte was keurig als gehalte en uitvoering ‘Bilder aus Osten’, eenige der kleurrijkste bladzijden van Schumann, werden met juiste nuanceering op het klavier gespeeld door de H.H. D'Hoedt en De Fauw. Een trio van Mendelssohn voor viool, cello en klavier werd met brio vertolkt door Mej. J. Culp en de H.H.P. Haller en L. Aerschot, die bewezen hebben hun instrument volkomen te beheerschen. Mej. Culp, die een meesterlijke techniek heeft, kreeg een bloemenschoof.

Het programma bevatte verder vier lieve stukjes voor vier handen, zooals de diepvoelende Schumann ze schrijven kon: ‘Gartenmelodie’ en ‘Reigen’ vooral hebben veel plezier gedaan. M.P. Haller heeft de zaal geëlectriseerd door zijn prachtig spel in het ‘Adagio cantabile’ van Tartini, en ‘Bourrée’ van Haendel, 't laatste gebisseerd. Hij weet uit zijn vedel strelende tonen te halen en begrijpt de zielentaal van de groote meesters.

 

Tienen. De Tiensche Tak heeft op Woensdag 29 November het eeuwfeest van Ledeganck's geboorte herdacht in een vergadering, waarin de Heer E. Hansen, leeraar aan het Stedelijk College, sprak over Ledeganck, zijn tijd, zijn verdiensten als dichter, als opwekker van zelfstandigheidsgevoel bij het Vlaamsche Volk. De Heer Meert, uitgenoodigd om de leden op de hoogte te brengen van het ontstaan, de ontwikkeling, de tegenwoordige verbreiding van het Verbond, deed dit in een zaakrijke rede.

 

Bericht. Onze leden, die de minimum-bijdrage betalen, worden hierbij verwittigd, dat de post in den loop van December het abonnementsgeld op Neerlandia int.

Onze beschermende leden en hun die een hoogere dan de minimum-bijdrage betalen, wordt hierbij ter kennis gebracht, dat de penningmeester in Januari a.s. de bijdragen innen zal. Dit slaat niet op de nieuw toegetreden leden, die reeds voor 1906 betaald hebben.

 

Boeken voor de Bibliotheken in het Walenland.

We hebben in dank boeken ontvangen van de Heremauszonen (Leerlingenkring Athenaeum, Gent); de Letterkundige Afdeeling van Tak Aalst; de Heeren Stroobant, Jan Sebrechts, Mevr. de Wed. Minnaert.


Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken