Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
Neerlandia. Jaargang 73 (1969)

Informatie terzijde

Titelpagina van Neerlandia. Jaargang 73
Afbeelding van Neerlandia. Jaargang 73Toon afbeelding van titelpagina van Neerlandia. Jaargang 73

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave



Genre

non-fictie

Subgenre

tijdschrift / jaarboek


In samenwerking met:

(opent in nieuw venster)

© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

Neerlandia. Jaargang 73

(1969)– [tijdschrift] Neerlandia–rechtenstatus Auteursrechtelijk beschermd

Vorige Volgende
[pagina 145]
[p. 145]

Kroniek Noord-Zuid

Europa-ontmoeting - 1969

In België worden van 26 juli - 2 augustus, met steun van de Fondation Européenne de la Culture, cursussen georganiseerd over de ‘Noord-Zuid-Verhoudingen’ en in Nederland van 2-9 augustus over de ‘Ruimtelijke ordening’.

De voertaal bij deze cursussen is Engels, behalve in Frankrijk waar het Frans is voorgeschreven.

De prijs per cursus bedraagt f 110, -, maaltijden, excursies etc. inbegrepen.

Voor jongere deelnemers is een beperkt aantal reisbeurzen beschikbaar.

Nadere inlichtingen bij Europees Bureau voor Volksontwikkeling, Guardini Nes 8 te Bergen (N.H.).

In België wordt de cursus gehouden in de Volkshogeschool ‘De Blankaart’ te Woumen bij Diksmuide.

Voor Nederland is het adres: Volkshogeschool ‘Zandhoeve’ te Bergen (N.H.).

Tijdens de cursusdagen in Woumen zullen lezingen worden gehouden over:

België liggende op de grens van Noord en Zuid, het probleem van eenheid in verscheidenheid; beletsels t.o.v. de samenwerking.

De toestand van Europa van nu.

Politieke vraagstukken binnen Europa.

De taak van Europa tegenover de ontwikkelingslanden.

Europa van de toekomst.

Vlaams schilder Raveel in Haarlem

In Haarlem heeft de Belgische ambassadeur in Nederland, dr. W. Cauwenberg, een tentoonstelling geopend van werken van de Vlaamse schilder Roger Raveel.

Het werk dateert uit de periode 1952 tot heden. Onder de bijna 125 werken zijn de 33 lito's van het zojuist voltooide Boek Genesis, waarbij Hugo Claus een aantal gedichten heeft geschreven. Hugo Claus was dan ook bij de officiële opening van deze interessante tentoonstelling, alsmede de Gentse advocaat K.J. Geirlandt, die een inleiding hield over het werk van Roger Raveel. Jacques Commandeur las gedichten voor van Hugo Claus, welke de schilderijen van Raveel als uitgangspunt hadden.

Deze tentoonstelling, tot stand gekomen in het kader van het Belgisch - Nederlands cultureel akkoord, blijft tot 1 juni in Haarlem en verhuist dan naar Den Bosch.

Nederlandse concerns in Vlaanderen niet populair

Het Nederlands Dagblad ‘De Volkskrant’ stelt vast, dat de Nederlanders, zelfs als er wat aan hen valt te verdienen, in België maar een magere populariteit genieten. Het dagblad gelooft niet dat het omgekeerde waar zou zijn.

[pagina 146]
[p. 146]

Om in die verhouding verbetering te brengen beveelt het Nederlandse blad Groot-Kempische concerndagen aan waar jonge Vlaamse en Nederlandse economisten met elkaar in contact worden gebracht. Bij een onderzoek onder reeds ver gevorderde Vlaamse economische studenten in Leuven en Antwerpen is nl. gebleken, dat ruim 20 t.h. van hen een duidelijke afkeer heeft van werken bij concerns in Nederland of van Nederlandse nationaliteit.

Geen enkele andere nationaliteit blijkt een even grote afkeer op te wekken.

Van al de geteste Vlaamse economisten toonde 2,8 t.h. zich bereid bij Nederlandse concerns aan de slag te gaan.

Aan de Noord-Zuid-integratie moet, zo lijkt het, nog wel het een en ander gedaan worden, eer dat van grenzen tussen Noord en Zuid niet meer zal worden gesproken. (Red.)

Groot-Kempische kultuurdagen

De Hilvarenbeekse kultuurdagen zullen dit jaar op 28 en 29 juni worden gehouden.

Het thema van deze dagen is ‘onbegrensde kultuur’; het thema zal worden ingeleid door de heer Heijligers, lid van de Limburgse gedeputeerde staten en door de heer prof. dr. J. Kruithof, filosoof te Gent.

Tijdens de Hilvarenbeekse kultuurdagen, die voor de 23e keer plaatsvinden, vindt ook de opening plaats van een herdenkingstentoonstelling van Anton van Duinkerken.

Vermeldenswaard is nog, dat de Belgische Stichting Lodewijk de Raet en de Volkshogeschool in Noord-Brabant vóór de Hilvarenbeekse kultuurdagen een gemeenschappelijke bezinning op het thema zullen organiseren; inlichtingen daarover zal de Volkshogeschool (telef. 04242-3028) graag verstrekken.

Veertiende Frans-Vlaamse Cultuurdag

De 14de Frans-Vlaamse Cultuurdag te Breda heeft onder voorzitterschap van dr. P.C. Paardekooper op 27 april in de schouwburg aldaar plaatsgehad.

In ‘De Gazet van Antwerpen’ van 11 april heeft de heer André Demedts een uitvoerige aankondiging van deze jaarlijks gehouden bijeenkomst gegeven, waarbij hij vooral het accent liet vallen op de belangrijke Nederlandse bijdrage gedurende de laatste vijftien jaren aan Frans-Vlaanderen geschonken, o.a. door ruime giften van het Prins Bernhardfonds en het Algemeen Nederlands Verbond, maar ook door de belangstelling van de pers, radio en velen uit Nederland en België die hun steun en hun sympathie schonken voor de zaak van Frans-Vlaanderen.

De voorzitter opende de bijeenkomst om 11.30 uur. Na de middagpauze was er een tafelgesprek (paneelgesprek heet dat tegenwoordig) met mevrouw Edith Willart-Dupont en enige studenten van de universiteit van Rijsel over haar vak en haar studie. De Zeereerwaarde Heer Gilbert van Rijckeghem uit Waregem hield een voordracht met kleurendia's over zijn ervaringen in Frans-Vlaanderen. Tussendoor zorgde de chansonnier Cor van der Goten voor een verpozing.

Zo waren dan daar Nederlandse, Franse en Belgische staatsburgers aan het woord. Daarmee werd nog eens weer onderstreept dat de zaak van Frans-Vlaanderen een aangelegenheid is, waarbij de gehele Nederlanden moeten worden betrokken.

Jongeren Contactweken Nederland - Vlaanderen-1969

De Jongeren - Contactweken Nederland-Vlaanderen - 1969 worden georganiseerd door het ‘Jongerenkontakt Noord-Zuid’ m.m.v. het ‘Jong-Davidsfonds’ en het ‘Volksuniversiteits-Jongerenwerk’.

Zij worden georganiseerd onder auspiciën van de Kultuurraad voor Vlaanderen, het A.N.V. en het Noord-Zuid Contactcentrum: V.O.-werk in Verenigingsverband en met steun van het ‘Belgisch-Nederlands Cultureel Accoord’.

Creativiteit - participatie

zijn de twee centrale thema's van deze contactweken. Voor de behandeling van enige aspecten van die thema's zijn bekwame inleiders uit Nederland en Vlaanderen gevraagd.

Creativiteit - participatie

om te beginnen tijdens deze contactweken, want zij willen op de eerste plaats bevorderen de ontmoeting van jongeren uit Noord en Zuid;

daarom, dat naast inleidingen en gedachtenwisselingen hierover, op het programma ook staat:

[pagina 147]
[p. 147]

excursies, creatieve expressie, film/vertoning en ..uiteraard... ontspanning.

En omdat het V.U.-Jongerenwerk gaarne deze vorm van ‘ontmoeting’ van jongeren uit ‘Noord’ en ‘Zuid’ mede helpt bevorderen, doet het een beroep op alle jongeren, die dit lezen:

‘kunt u naar een van deze contactweken, laat die kans op “ontmoeting” u niet ontgaan. Bovendien is het tevens een instructieve en creatieve vakantie’.

 

De contactweken zijn:

Van 5 juli tot 11 juli in het Jeugdcentrum ‘De Hunneschans’, Het Hof 12, te Uddel (Gld.).

Het thema van deze week luidt: ‘Kunst grijpen of kunstgrepen?’. Het accent ligt deze week op creatief bezig zijn en het diskussiëren over kunst.

De excursie tijdens deze week gaat naar het Kröller-Müller-Museum.

En wat het jeugdcentrum ‘De Hunneschans’ betreft, dat is bij alle liefhebbers (sters) van ‘buitenleven’ zo zeer bekend, dat wij daarover niet behoeven te vertellen.

Van 26 juli tot 31 juli in het Europahuis te Bemmelen (L.).

Het thema van deze week luidt: ‘Naar een samenleving zonder oppositie?’. Het accent ligt op de bespreking van dit thema, dat door deskundige sprekers wordt ingeleid.

Daarnaast is er gelegenheid tot creatieve expressie, excursies (o.a. een met een bezoek aan kunstenaars), film, disco-club, e.a..

Het ‘Europahuis’ - en wie het kent, weet het - munt uit door een voortreffelijke accomodatie en is heerlijk ruimtelijk gelegen.

Deelnameprijs

Met behulp van subsidies kan de deelnameprijs (in feite f 90, -) laag worden gehouden. Dank zij subsidie o.a. van het Belgisch - Nederlands Cultureel Accoord kan een reductie van 1/3 worden gegeven. De deelnameprijs bedraagt derhalve slechts f 60, -.

Deelname

De deelname aan de contactweken staat open voor jongeren vanaf 18 jaar.

Aanmelding

De aanmelding voor beide contactweken kan geschieden door overschrijving of storting van het inschrijfgeld ad f 15, - (in mindering op de deelnameprijs) op: postrekening nr. 59.77.13 van W. Sengers, Heerenweg 64, Heilo (N.H.).

 

Vergeet bij de aanmelding niet te vermelden:

1e voornamen, naam, adres;

2e leeftijd;

3e welke contactweek is gekozen.

 

Meldt u nog heden - Laat uw vakantie participerend zijn - Een creatieve ontspanning.

Mammoet radiouitzending van B.R.T. en N.R.U. over Noord en Zuid

Maandagavond (12 mei) heeft Noord en Zuid kunnen luisteren naar een uitzending van B.R.T. en N.R.U., getiteld: ‘Met het oor op Noord en Zuid’, die geduurd heeft van half negen tot middernacht.

Ter introductie speelden het B.R.T.-Festival-orkest o.l.v. Dolf van der Linden en het Metropoolorkest o.l.v. Fernand Terby in de Vara in Hilversum.

Daarna volgde een enquête, waarin onderzocht werd wat Noord- en Zuidnederlanders van elkaar denken.

Tientallen mensen van de meest uiteenlopende rang en stand in Noord en Zuid kwamen daarbij voor de microfoon.

Over de Belgen werd gezegd: gevaarlijke autorijders, die de grootste stommiteiten op de weg maken, Brusselaren, die het verdraaien Nederlands te spreken, slechte wegen ook in de steden, zelfs in de hoofdstad, onverdraagzaamheid tegenover ex-priesters, sterk afstekend tegen de loyale houding in Nederland, zonder humor, maar wel veel levensblijer dan de calvinistische Hollander, wantrouwend tegenover de Hollanders, ook een zekere gêne, omdat ze, hoewel goed Nederlands sprekende, tóch menen tegenover de Hollanders daarin tekort te schieten.

Bomans zei daarover: de Vlaming spreekt goed Nederlands, maar op een Franse melodie, zangerig dus.

Over de Nederlanders: zó is ie een engel en zó een wilde, na wat drankgebruik; in zaken deugdelijk en betrouwbaar, meer efficiënt dan de doorsnee Vlaamse zakenman, lawaaierig in openbare gelegenheden: hotels en restaurants, schijnbaar zich uitlevend in het Zuiden, omdat ze dat in eigen land niet kunnen of durven, pieterig en krenterig; o.a. met fooien en verteringen, de Hollander van beneden de Moerdijk is meer acceptabel dan zij, die

[pagina 148]
[p. 148]

van boven de Moerdijk Vlaanderen onveilig komen maken.

Men vindt de Nederlander hoogmoedig, koud, eigenwijs, met een superioriteit naar de zuider broeder ziend. Bomans zegt er weer van, dat, als de Nederlander het over de Vlaming heeft, men de indruk krijgt dat hij het heeft over kinderen in een zandbak, hetgeen eenvoudig belachelijk is.

Alles bij elkaar zo ongeveer de bekende klanken over de mensen aan weerszijden van de grens, van wie men zou kunnen zeggen: ‘bij elkaar deugen ze niet, van elkaar meugen ze niet.’

Om 21.40 uur begon een onderzoek om eens na te gaan wat jonge intellectuelen over elkander weten. Daarvoor waren enkele vragen opgesteld over het vorstenhuis, de poëzie, de techniek, de kunst, Benelux, de taal.

Drie studenten uit Antwerpen en drie studentenmeisjes uit Leiden ondergingen de vuurdoop.

De resultaten waren minimaal.

Herman Gorter en Van Ostay's poëzie was niet bekend.

Waterbouwkundige grootheden hadden geen indruk gemaakt.

Stijn Streuvels als Frank Lateur ging de mist in.

Het woord pieremachochel (klein roeibootje) kende Vlaanderen niet en het Vlaamse woord kneut (kwezel) zegde de Leidse studentjes niets.

Voor elke opgaaf werden punten toegekend. Stelde het team zelf als voorwaarde 5 punten, dan werden het min vijf punten als de vraag niet beantwoord werd.

Het eindresultaat was voor beide partijen een bedroevend negatief.

Er waren nog diverse andere programmapunten, maar die hebben we - zijnde voor ons doel minder interessant - niet meer beluisterd.

Wat nu te zeggen over deze mammoetuitzending!

In de eerste plaats alle waardering voor de vele voorbereidende arbeid, die aan deze avond is vooraf gegaan.

Wij noemen geen namen.

Deze uitzending was een experiment, een volle avond: uitzending van een schakelprogramma.

Er zat inderdaad leven genoeg in. Het interviewen van Jan Alleman was ons wat te roerig, en vele klanken kennelijk uit de Sinjorenstad waren voor onze oren je reinste Chinees, beslist geen A.B.N.. Ik geloof ook niet, dat uit dergelijke interviews het juiste oordeel over elkaar goed uit de verf komt. Evenmin kon de studentenquiz goede resultaten geven. Hoe verbeelden de organisatoren zich een juist oordeel van die studenten over de taal te kunnen uitbeelden door alleen maar te vragen het woord ‘pieremachochel’ en ‘kneut’ nader te omschrijven.

Dan heb ik meer waardering voor een quiz, indertijd in ‘Neerlandia’ jg. 1961, blz. 86 t/m 89, gepubliceerd over de kennis van geschiedenisstudenten in Noord en Zuid over de geschiedkundige feiten in Zuid en Noord.

Dat was een onderzoek dat op hóóg peil stond. Dat kunnen we met de beste wil van deze quiz niet zeggen. Maar zoals gezegd, men experimenteert. Dus een volgende keer, als die komt, beter.


Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken