Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
Ons Erfdeel. Jaargang 12 (1968-1969)

Informatie terzijde

Titelpagina van Ons Erfdeel. Jaargang 12
Afbeelding van Ons Erfdeel. Jaargang 12Toon afbeelding van titelpagina van Ons Erfdeel. Jaargang 12

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave



Genre

proza
sec - letterkunde

Subgenre

tijdschrift / jaarboek


In samenwerking met:

(opent in nieuw venster)

© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

Ons Erfdeel. Jaargang 12

(1968-1969)– [tijdschrift] Ons Erfdeel–rechtenstatus Auteursrechtelijk beschermd

Vorige Volgende

Over en voor Frans-Vlaanderen.

● Op 20 juli 1966 sprak Erik Vandewalle tijdens de opening van de aan de Westhoek gewijde tentoonstelling, georganiseerd door Davidsfonds-Veurne in de nieuwe ekspositieruimte ‘Driekoningen’ te Wulveringem in West-Vlaanderen over Frans-Vlaanderen.

 

● In De Standaard van 22 juli 1968 verscheen een artikel van N. Dupon uit Kortrijk over de samenwerking tussen deze stad en Frans-Vlaanderen.

 

● In het Nederlands Dagblad van 16 juli 1968 verscheen een artikel van Marten Heida uit Zaamslag (Z.VI.) over de benaming ‘Rijsel-Lille’. In hetzelfde blad van 25 juli schreef dezelfde schrijver een artikel onder de titel ‘Rijsel en de ontwikkeling van de inter-Nederlandse betrekkingen’.

 

● In Gazet van Antwerpen van 20 augustus 1968 schreef André Demedts n.a.v. van de 21e Frans-Vlaamse kultuurdag te Waregem een artikel onder de titel ‘Voor Frans-Vlaanderen is niet alles verloren’, waarin hij onder meer de recente konkrete realisaties voor het behoud van het Nederlands in die streek belicht.

 

● In het weekblad Wij, orgaan van de Volksunie, van 24 augustus 1968 verscheen n.a.v. de Frans-Vlaamse kultuurdag te Waregem een interview met Luc Verbeke, sekretaris van het ‘Komitee voor Frans-Vlaanderen’, waarin hij de opzet en de aktie van het komitee uitvoerig uiteenzet.

 

● In het Nederlands Dagblad van 7 september 1968 verscheen een uitvoerig geïllustreerd artikel van Martien Heida over Sint-Winoksbergen onder de titel Op de Groenberg staan maar twee torens meer.

 

In hetzelfde blad van 21 september 1968 verscheen een tweede artikel over deze stad onder de titel Eens was Sint-Winoksbergen een geduchte vesting en in het nummer van 12 oktober 1968 een derde artikel.

 

● Op 13 september 1968 sprak Dr. Ch. Sluijter uit Eindhoven in het Provinciaal Velligheidsinstituut te Antwerpen over Frans-Vlaanderen. Hij illustreerde zijn lezing met een uitgebreide reeks kleurendia's.

 

● In het tijdschrift Wetenschappelijke Tijdingen van juli-augustus 1968 (27e jrg.) verscheen een artikel van Luc Verbeke over wijlen J.M. Gantois.

 

● E. Vandewalle schreef verschillende artikelen over Frans-Vlaanderen in Gazet van Antwerpen van 19 maart, 4 mei, 1 juni, 23 juli 1968.

 

● In Omroeper Mechelen (nrs. 15, 16 en 17) verscheen een reeks uitvoerige artikelen onder de titel ‘Wat is Frans-Vlaanderen’.

 

● Een vijftigtal leden van het Davidsfonds afdeling Loppem maakten op 27 juli 1968 een reis naar Frans-Vlaanderen. E. Vandewalle trad op als gids.

 

● In Kortrijks Handelsblad en Brugsch Handelsblad van 30 augustus 1968 en in Gazet van Antwerpen van 31 augustus 1968 verscheen onder de titel Te voet door Frans-Vlaanderen een bijdrage over Steenvoorde en de 1e Nederlandse taal- en letterkundige dag aldaar. Het stuk was geschreven door Danny Herman uit Izegem.

 

● Net als in 1967 organizeerde de Jeugdklub La Verna uit Izegem twee ontmoetingen met de jongeren van Herzele (Fr.-VI.). Op zondag 30 juni 1968 brachten leden van de Izegemse Jeugdklub een bezoek aan Herzele voor het spelen van een voetbalwedstrijd en een kennismaking met de gemeente Herzele. De volgende zondag, op 7 juli 1968, kwamen de jongeren uit Herzele naar Izegem voor deelname aan een sportmanifestatie. Bij de ontvangst in de Jeugdklub La Verna kregen de Frans-Vlamingen een gelegenheid tot kennismaking met de Nederlandstalige dagbladpers.

 

● In De Standaard van 21 oktober 1968 reageerde André Demedts met het stuk Nog 100.000 (Beknopt Verslag) op een Frans-Vlaanderenreportage in Le Monde van een te Brussel vertoevend medewerker, Henri Roanne.

 

● In het weekblad Wij, nr. 42 van 19 oktober 1968, verscheen een bijdrage over de Frans-Vlaamse dichter Emmanuel Looten n.a.v. diens 60e verjaardag.

 

● Het tijdschrift Vlaamse Stam, tweemaandelijks kontaktorgaan van de Vlaamse Vereniging voor Familiekunde, bevat regelmatig ook een genealogische kroniek voor Frans-Vlaanderen. In het nr. 4, IVe jrg., 1 september 1968, was die kroniek geschreven door Mr. W. van Hille.

[pagina 205]
[p. 205]

● Een groot aantal Frans-Vlamingen liet zich voor dit schooljaar als nieuwe leerling inschrijven voor de vrije Nederlandse kursussen. Te Steenvoorde: 7 nieuwe lln. o.l.v. Jozef Tillie; in het Collège St.-Jacques te Hazebroek: 8 nieuwe lln. o.l.v. Prof. Max. Deswarte; in het Klein Seminarie te Hazebroek: 6 nieuwe lln. o.l.v. Pastoor Vandendriessche en te Bambeke: 15 nieuwe lln. o.l.v. Guy Duyck.

 

● B.R.T.-West-Vlaanderen programmeerde op 10 september 1968 een uitzending over Frans-Vlaanderen, waarin programmator Valeer Arickx verslag uitbracht over de dagen te Ekelsbeke, Steenvoorde en Waregem. Op 12 november 1968 verzorgde Valeer Arickx een programma over de zestigjarige Emmanuel Looten. En tijdens het voorbije zomerseizoen - van mei tot augustus 1968 - vestigden Guido Barrezeele en Jan Deloof in hun toeristische programma's veelvuldig de aandacht op Frans-Vlaanderen.

 

● In een K.R.O.-radioherdenkingsprogramma n.a.v. het overlijden van Anton van Duinkerken, sprak Prof. A. Weynen uit Nijmegen over A. van Duinkerken en Frans-Vlaanderen. In het literair tijdschrift Dietsche Warande en Belfort van oktober 1968 schreef André Demedts over Anton van Duinkerken zijn belangstelling voor dit gebied.

 

● Zowel in de weekbladen Kortrijks Handelsblad als Brugsch Handelsblad publiceerde André Lammertijn verscheidene artikels n.a.v. de kultuurdagen te Ekelsbeke, Waregem en Steenvoorde.

 

● In Omroeper, 22 juni 1968 verscheen een vraaggesprek met Luc Verbeke over Frans-Vlaanderen.

 

● Het Komitee voor Frans-Vlaanderen ontving hiernavolgende belangrijke steunbijdragen:

Broeder Damiaan, Westmalle 4.000 F V.T.B.-V.A.B. 6.750 F
Dr. Wilfried Dierick, Gent 3.000 F Davidsfonds Hoofdbestuur 1.000 F

Door het Ministerie van de Nederlandse Kultuur, Brussel, werd een subsidie toegezegd van 20.821 F voor de werking van het Komitee in 1967.

 

● Door Edgard Devos uit Borgerhout werden tal van kontakten gelegd in Frans-Vlaanderen. Aan verscheidene door hem opgegeven adressen werden door het Komitee voor Frans-Vlaanderen Nederlandse boeken bezorgd.

 

● De uitgeverij De Sikkel - De Pioen, Antwerpen, stelt de leerboeken Nederlands Op Nieuwe Wegen ter beschikking van het Komitee voor Frans-Vlaanderen met een reduktie van 50%.

 

● Op verzoek van het Komitee voor Frans-Vlaanderen stelde de redaktie van het weekblad Het Wekelijks Nieuws tien gratis-abonnementen ter beschikking van Frans-Vlamingen.

 

◼ André Demeds sprak over Frans-Vlaanderen op 25 september 1968 voor de Vlaamse Volksbeweging te Oostende en op 28 oktober 1968 voor het Davidsfonds te Adegem.

 

● N.a.v. de 21e Frans-Vlamse Kultuurdag op 25 augustus 1968 schreef ene Luc Declercq een zgn. kritisch verslag over de sektie Onderwijs en Toneel. De pretentie en het misprijzen van de schrijver voor de werking van het Komitee voor Frans-Vlaanderen buiten beschouwing gelaten, bevatte het een eindeloze rij verdraaiingen en halve waarheden. De aanvallen op een aantal medewerkers aan die sektie waren niets anders als een onhandig verholen aanval op de voorzitter van het Komitee.

Merkwaardig was wel dat Het Wekelijks Nieuws, Westvlaams regionaal weekblad, meende bedoeld stuk te moeten plaatsen in zijn editie van 13 september 1968. Het blad nam een uitvoerig antwoord op van Flor Barbry en twee reakties onder de vorm van lezersbrieven. Tal van antwoorden werden echter teruggestuurd. De praktijken van dit regionaal weekblad zien er nog zonderlinger uit, als men weet dat het nochtans in behoorlijke termen gestelde antwoord, van iemand die in het stuk van Luc Declercq werd vermeld en aangevallen, niet opgenomen en zelfs niet teruggestuurd werd.

 

● De Werkgroep de Nederlanden, o.l.v. André Maes, organiseerde van 4 tot 10 augustus 1968 een kursusweek voor Frans-Vlamingen en Vlamingen uit Wallonië die Ontmoeting met Vlaanderen werd genoemd. De week ging door te Brugge en werd gevolgd door 8 Vlamingen uit Wallonië en 3 Frans-Vlamingen. Zoals het motto liet vermoeden was de kursus niet bedoeld als louter taalkursus, wel als een zo veelzijdig mogelijke konfronatie met het Vlaanderen van vandaag. Taallessen en inleidingen over de hedendaagse Nederlandse literatuur wisselden af met bezoeken aan de havens van Brugge en Gent, alsook aan de tentoonstellingen De Vlaamse symbolisten en de Eerste Triënnale voor plastische kunst in België.

Het entoeziasme van alle deelnemers bewees dat de inrichters met hun gevarieerd programma een goede formule hebben gevonden.

 

● De redaktie ontving de nrs. 1 en 2 (respektievelijk 6 en 4 blz.) van een blad dat wordt aangekondigd als Publicaties van het Comité ‘ryke bluv'n’ Flandre Française, West-Vlaanderen. Inlichtingen en inschrijvingen: Reginald Trypsteen, Zuidlaan 8, Blankenberge.. De naam van dit Comité maakt elke kommentaar overbodig.

 

● In het kader van haar vakantieprogramma Patrouille op eigen erf, richt de Stichting-Lodweijk de Raet voor de tweede keer, van 17 tot 24 augustus 1968, een kursusweek in gewijd aan de Westhoek. Laurent De Poorter, kursusleider bij de Stichting, en Jan Hardeman, voorzitter van het Opbouwwerk Heuvelland, zorgden voor het programma en de uitwerking ervan.

De opzet van dit initiatief verdient de aandacht. Men wilde, via een reeks zo grondig mogelijke eksploraties en kontakten, de deelnemers een totaalbeeld meegeven van de Westhoek, zowel de Belgische als de Frans-Vlaamse.

Enkele elementen uit het programma van deze kursusweek mogen volstaan om aan te tonen hoe de inrichters in hun opzet wisten te slagen. De Frans-Vlaamse Westhoek werd kultuur-historisch bekeken en de 25 deelnemers konden de mogelijkheden van de Nederlandse volkstaal in Frans-Vlaanderen leren kennen door een kontakt met het Volkstoneel voor Frans-Vlaanderen o.l.v. Flor Barbry. Een tweede reis doorheen de Frans-Vlaamse Westhoek, o.a. met bezoek aan de Duinkerkse haven, was opgevat als een sociaal-ekonomische kennismaking.

Voor de Belgische Westhoek werd vooral gezocht naar de psychologische en sociaal-ekonomische faktoren die het klassieke negatieve beeld van de Westhoek in ons land terecht maar ook al eens ten onrechte bepalen. Stempel des tijds was het motto van een programmagedeelte waarbij de deelnemers de invloed naspeurden van de oorlogsgebeurtenissen op de Westhoek. Tenslotte maakten zij ook nog kennis met de doelstellingen en de werking van het Opbouwwerk Heuvelland.

 

● In een reeks Portretten van grote figuren uit het recente verleden, programma van B.R.T.-Wes-Vlaanderen, sprak Jozef Deleu op 2 november 1968 over de Frans-Vlaming Jean-Marie Gantois.


Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken