Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
Ons Erfdeel. Jaargang 12 (1968-1969)

Informatie terzijde

Titelpagina van Ons Erfdeel. Jaargang 12
Afbeelding van Ons Erfdeel. Jaargang 12Toon afbeelding van titelpagina van Ons Erfdeel. Jaargang 12

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave



Genre

proza
sec - letterkunde

Subgenre

tijdschrift / jaarboek


In samenwerking met:

(opent in nieuw venster)

© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

Ons Erfdeel. Jaargang 12

(1968-1969)– [tijdschrift] Ons Erfdeel–rechtenstatus Auteursrechtelijk beschermd

Vorige Volgende

Over en voor Frans-Vlaanderen.

● In het maandblad De Westvlaming (orgaan van de koninklijke kring van Westvlamingen-Antwerpen) van november 1968 verscheen een artikel over de geschiedenis van Frans-Vlaanderen.

 

● In het novembernummer 1968 van het jongerenperiodiek Storm schreef Koen Baert het eerste deel van een reisreportage over Frans-Vlaanderen.

 

● In Gazet van Antwerpen van 28 januari 1969 verscheen een artikel ‘Komitee voor Frans-Vlaanderen wil medewerking van Franse staat bereiken’.

 

● Het Volkstoneel voor Frans-Vlaanderen o.l.v. Flor Barbry voerde Het Dorp der Mirakelen van Gaston Martens op in de volgende gemeenten: Sint-Janskapel (3 november 1968), Godewaarsvelde (10 november 1968), Kaaster (17 november 1968), Rijsel (24 november 1968), Boeschepe (15 december 1968), Ekelsbeke (22 december 1968). Het stuk wordt ook nog opgevoerd te Rekspoede (2 maart 1969), Houtkerke (16 maart 1969) en De Moeren (23 maart 1969).

 

● De Milac-Toneelgroep van Vlamertinge trad op in Frans-Vlaanderen met Mannen rond Clara, een blijspel in twee bedrijven van Donald Debruyne. Het stuk werd opgevoerd te Houtkerke (15 december 1968), Eke (18 januari 1969), Steenvoorde (25 januari 1969), Boeschepe (16 februari 1969), Kiliem (23 februari

[pagina 201]
[p. 201]

1699). Het stuk zal ook nog opgevoerd worden te Godewaarsveide (2 maart 1969), Winnezele (16 maart 1969), Bambeke (23 maart 1969), Ekelsbeke (30 maart 1969) en De Moeren (20 april 1969).

 

● In de Volksalmanak voor Vlaanderen 't Manneke uit de Mane van 1969 verscheen een gedicht van P. Declercq En invitoasje, geschreven in het dialekt van Frans-Vlaanderen. Men kan deze almanak aanschaffen door storting van 20 BF op giro 1302.16 van 't Manneke uit de Mane, v.z.w., te Ieper.

 

● Op 15 oktober 1968 sprak C. Moeyaert over Frans-Vlaanderen voor de leerlingen van het Klein Seminarie te Roeselare.

 

● In de nummers 4 en 5 (jrg. 10 - 1968) van het heemkundig tijdschrift Bachten de Kupe schreef Bert Bijnens een uitvoerig In Memoriam Jean-Marie Gantois.

 

● In het weekblad Wij van 28 december 1968 verscheen een artikel van C. Moeyaert over de taaltoestand bij de jeugd in Frans-Vlaanderen.

 

● André Demedts sprak over Frans-Vlaanderen: op 21 januari 1969 voor V.T.B.-Kruishoutem en op 28 januari 1969 voor Davidsfonds-Veldegem.

 

● Met ingang van januari 1969 wordt te Belle een vrije kursus Nederlands gegeven. De leraar Nederlads is Walter Verdonck, hoofdonderwijzer te Loker in West-Vlaanderen. Op dit moment volgen 16 leerlingen de kursus. Dit is ongetwijfeld een belangrijke aanwinst en we hopen van harte dat deze kursus een sukses mag worden.

 

● Onder de titel Het opschrift met het vraagteken schreef Marten Heida een uitvoerig artikel in het Nederlands Dagblad van 18 november 1968 over Nicolass Zannekin en de slag van Kassel.

 

● Maurits Verhaest maakt zich reeds jaren verdienstelijk als reisgids voor Frans-Vlaanderen. In 1968 leidde hij 33 grotere en kleinere gezelschappen op hun reis doorheen Frans-Vlaanderen.

 

● Onder de titel Frans-Vlaanderen heeft Nederlands karakter nog niet verloren schreef André Demedts een overzichtelijk artikel in Gazet van Antwerpen van 29 december 1968 over de toneelopvoeringen in Frans-Vlaanderen en andere aktuele initiatieven.

 

● In Ambassadeur, orgaan van België in de Wereld, van 15 december 1968 verscheen een artikel van André Demedts over J.-M. Gantois.

 

● Op 14 januari 1969 verzorgde Valeer Arickx voor B.R.T. West-Vlaanderen een programma over Frans-Vlaanderen, waaraan Prof. Dr. W. Thys, lektor neerlandistiek aan de Rijselse universiteit, en enkele van zijn studenten en oud-studenten hun medewerking verleenden.

 

● In het Nederlands Dagblad blijft Marten Heida met grote regelmaat en voortreffelijke deskundigheid over Frans-Vlaanderen en Nederlandse kultuurpolitiek schrijven. In het nummer van 18 december 1968 (onder de titel: Op slag van twaalven) maakt hij enkele bedenkingen n.a.v. de huidige situatie in Frans-Vlaanderen en in een artikel in het nummer van 11 januari 1969 (onder de titel: In het kielzog der ekonomische ontwikkeling) schetst hij een helder gefundeerd beeld van de optiek waarin geheel de Frans-Vlaamse problematiek moet worden bekeken. Opvallend in al zijn stukken is de goede dokumentatie.

 

● Op 23 februari 1969 organiseerde de sektie Jeugd van het Komitee voor Frans-Vlaanderen een kontaktdag tussen jongeren van K.S.A. en V.K.S.J. en jonge Frans-Vlamingen. In de voormiddag werd een mis bijgewoond te Borre en in de namiddag werden diverse mogelijkheden tot kontakten geschapen te Ekelsbeke. Diverse Frans-Vlamingen verleenden hun aktieve medewerking, zodat deze dag als een belangrijk moment kan worden beschouwd in de aktiviteiten van de sektie Jeugd. Op die manier wordt inderdaad ter plaatse gezocht om in kontakt te komen met jonge Frans-Vlamingen. Iets wat voor de gehele beweging van bijzonder groot belang zal blijken te zijn.

 

● Aan het Institut Néerlandais van de Rijksuniversiteit te Rijsel volgen momenteel 30 studenten de Nederlandse kursussen van Prof. Dr. Walter Thys.

 

● De Werkgroep de Nederlanden o.l.v. André Maes, organiseerde in 1968 twaalf busreizen doorheen Frans-Vlaanderen. De Werkgroep zal ook in 1969 Nederlandse vakantiekursussen voor jonge Frans-Vlamingen organiseren.

 

● De heemkundige vereniging Bachten de Kupe zal op 18 mei 1969 te Sint-Sylvesterkappel in Frans-Vlaanderen een Vlaams landfeest organiseren. Ook in de loop van 1969 zal de vereniging een tweede Frans-Vlaams Jaarboekje publiceren waaraan o.m. de Frans-Vlamingen M. Corteel (Houtkerke), B. Delmaere (Eke), J.B. Lebbe (Houtkerke), G. Prum (Winnezele) en J. Tillie (Steenvoorde) hun medewerking verlenen.

 

● Op 3 februari 1969 organiseerde de sektie Ekonomie van het Komitee voor Frans-Vlaanderen in het kader van Textirama een konferentie met als tema: ‘De problemen der tekstlelindustrie langs weerszijden van de Frans-Belgische grens’. Deze konferentie had plaats in het Floraliapaleis te Gent en stond onder de auspiciën van Febeltex, Federatie der Belgische Tekstielnijverheid en G.R.I.T., Groupement Régional des Industries Textiles du Nord et du Pas-de-Calais. M. Santens, M. Hannart, A. Dequae en M. Fallse voerden er het woord. Mr. G.R. Piryns, voorzitter van de sektie Ekonomie en afgevaardigde-beheerder van Textirama leidde de debatten. Prof. Dr. A. Vlerick, minister-staatssekretaris voor Streekekonomie, voerde eveneens het woord. Zeer belangrijk aan deze konferentie op dit niveau is ongetwijfeld de kontakten die hierdoor tot stand kunnen komen en de ruimere vertrouwdheid met mekaars problemen. Het is een grote verdienste van Mr. G.R. Piryns en zijn medewerkers een dergelijke konferentie te hebben georganiseerd en op die manier de kontakten tussen Vlaanderen en Frans-Vlaanderen op ekenomisch gebied te hebben gestimuleerd.

[pagina 202]
[p. 202]

● Op 15 december 1968 sprak Bert Bijnens over Tien jaar werking van de heemkundige kring Bachten de Kupe in Frans-Vlaanderen in het Kultureel centrum Driekoningen te Wulveringem.

 

● Op 13 februari 1969 organiseerde de heemkundige kring Bachten de Kupe een dia- en filmavond over De Franse en Belgische Westhoeken in het Frans-Vlaamse dorp Houtkerke.

 

● In Die Chronycke van Bachten de Kupe, jg. 2, nr. 1, 2 e.v. (1969), verscheen een samenvattend overzicht door Bert Bijnens over Heiligenverering en volksdevoties in Frans-Vlaanderen.

 

● Ook in het laatste trimester van 1968 schreef AndréLammertyn om de veertien dagen een langere of kortere bijdrage i.v.m. de huidige aktie voor Frans-Vlaanderen. Deze artikels verschenen in het Kortrijks Handelsblad en het Brugsch Handelsblad, dat financiële steun verleende voor de opvoering van Dossier Bakelandt van Fred Germonprez op 1 september 1968te Steenvoorde en in 1969 gratis abonnemenen schonk aan Frans-Vlamingen.

 

● Sinds het begin van het akademisch jaar 1968-'69 bestaat er aan de universiteit van Metz (Frankrijk) een Nederlandse kursus met de Frans-Vlaming Jean-Claude Lejosne als leraar.

 

● Onze Frans-Vlaamse redakteur Jacques Fermaut behaalde met onderscheiding bij Prof. Dr. W. Thys aan de Rijksuniversiteit te Rijsel het ‘certificat d'études néerlandaises’. We feliciteren hem hiermee van harte!

 

● Geïnteresseerden in oude Frans-Vlaamse tijdschriften vinden hieronder een lijst van nog voorradige nummers die kunnen worden aangevraagd bij Mr. E. Camerlynck, Cartonstraat 14, Ieper (West-VI.) door storting van: 10 BF per eksemplaar van De Torrewachter; 30 BF per eksemplaar voor Le Lion de Flandre en Notre Flandre op giro 142.383 van Mr. E. Camerlynck. De voorraad is uiteraard zeer beperkt.

 

De Torrewachter.

-jaargang I (1929) nrs. 1, 4, 6, 7, 8, 9, 10 en 11.
-jaargang II (1930) nrs. 16, 22, 23.
-jaargang III (1931) nrs. 33, 35, 36.
-jaargang IV (1932) nrs. 39, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48.
-jaargang V (1933) nrs. 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60.
-jaargang VI (1934) nrs. 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 71.
-jaargang VII (1935) nrs. 77, 78, 79, 81, 82, 83, 84.
-jaargang VIII (1936) nrs. 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96.
-jaargang IX (1937) nrs. 97 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105.

 

Le Lion de Flandre.

-jaargang 1930: juli en oogst.
-jaargang 1931: maart en april - september tot december.
-jaargang 1932: maart en april - mei en juni - juli en oogst - september en oktober - nov. en december.
-jaargang 1933: januari en februari - maart en april - juli en oogst.
-jaargang 1934: jan. en febr. - maart en april - mei en juni - juli en oogst - sept. en okt. - nov. en dec.
-jaargang 1935: jan. en febr. - maart en april - mei en juni - juli en oogst - sept. en okt. - nov. en dec.
-jaargang 1936: jan. en febr. - maart en april - mei en juni - juli en oogst - sept. en okt. - nov. en dec.
-jaargang 1937: jan. en febr. - maart en april - sept. en okt. - nov. en dec.

 

Notre Flandre - Zuid-Vlaams Heem.

-jaargang II: 4.
-jaargang III: 3 en 4.
-jaargang IV: 2 en 3.
-jaargang V: 1, 2 en 3.
-jaargang VI: 1, 2, 3 en 4.
-jaargang VII: 1, 2, 3 en 4.
-jaargang VIII: 1, 2, 3 en 4.
-jaargang IX: 1, 2, 3 en 4.
-jaargang X: 1, 3, 4.
-jaargang XI: 1, 2.
-jaargang XII: 2, 3, 4.
-jaargang XIII: 1, 2, 3, 4.
-jaargang XIV: 1, 2, 3, 4.
-jaargang XV: 1, 2.

Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken