Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
Streven. Jaargang 66 (1999)

Informatie terzijde

Titelpagina van Streven. Jaargang 66
Afbeelding van Streven. Jaargang 66Toon afbeelding van titelpagina van Streven. Jaargang 66

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave



Genre

non-fictie

Subgenre

tijdschrift / jaarboek
non-fictie/sociologie


In samenwerking met:

(opent in nieuw venster)

© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

Streven. Jaargang 66

(1999)– [tijdschrift] Streven [1991-]–rechtenstatus Auteursrechtelijk beschermd

Vorige Volgende
bron

Streven. Jaargang 66. Jan Koenot, Antwerpen 1999

codering

DBNL-TEI 1

Wijze van coderen: standaard

dbnl-nr _str010199901_01
logboek

- 2021-04-09 AB colofon toegevoegd

verantwoording

gebruikt exemplaar

eigen exemplaar dbnl

 

algemene opmerkingen

Dit bestand biedt, behoudens een aantal hierna te noemen ingrepen, een diplomatische weergave van Streven. Jaargang 66 uit 1999.

De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren beijvert zich voor het verkrijgen van toestemming van alle rechthebbenden; eenieder die meent enig recht te kunnen doen gelden op in dit tijdschrift opgenomen bijdragen, wordt verzocht dit onverwijld aan ons te melden (mailto:dbnl.auteursrecht@kb.nl).

 

redactionele ingrepen

De eindnoten zijn in deze digitale editie direct bij de bijbehorende nootverwijzingen geplaatst. De volgende pagina’s zijn hierdoor komen te vervallen: deel januari: 25, 45, deel februari: 169, deel maart: 217, 249, deel april: 327, 340, deel juli-augustus: 602, deel september: 686, deel oktober: 783, 827, deel november: 909, 919, deel december: 1012.

Nummer januari, binnenkant achterplat: in het origineel is een gedeelte van de tekst onleesbaar. In deze digitale editie is ‘[...]’ geplaatst.

p. 99, 177: op deze pagina's worden in het origineel tekstblokjes gebruikt. In deze digitale editie worden deze blokjes als inspringende tekst weergegeven.

p. 175: noot ‘3’ heeft in de lopende tekst geen nootverwijzing. In deze digitale editie is de noot onderaan het artikel geplaatst.

p. 339: noot ‘11’ heeft in de lopende tekst geen nootverwijzing. In deze digitale editie is de noot onderaan het artikel geplaatst.

p. 359: noot ‘3’ heeft in de lopende tekst geen nootverwijzing. In deze digitale editie is de noot onderaan het artikel geplaatst.

Nummer mei, binnenkant achterplat: in het origineel is een gedeelte van de tekst onleesbaar. In deze digitale editie is ‘[...]’ geplaatst.

Nummer inhoud, p. 22, 25, 45, 61: in het origineel is een gedeelte van de tekst onleesbaar. In deze digitale editie is ‘[...]’ geplaatst.

 

Bij de omzetting van de gebruikte bron naar deze publicatie in de dbnl is een aantal delen van de tekst niet overgenomen. Hieronder volgen de tekstgedeelten die wel in het origineel voorkomen maar hier uit de lopende tekst zijn weggelaten. Ook de blanco pagina (deel Inhoud: 64) en pagina's met advertenties (deel februari: 192, deel april: 384, deel juni: 576, deel juli-augustus: 672, deel september: 768, deel november: 959, 960, deel december: 1055, 1056, deel Inhoud: 63, binnenkant achterplat) zijn niet opgenomen in de lopende tekst.


[Deel januari,  voorplat]


 

STREVEN

JANUARI 1999


[Deel januari,  binnenkant voorplat]

STREVEN JANUARI 1999

66ste JAARGANG, NR. 1

 

redactie

 

Jan Koenot (hoofdredacteur), Erik Martens (redactiesecretaris), Ludo Abicht, Paul Begheyn, Ilse Bulhof, Wil Derkse, Georges De Schrijver, Marie-Claire Foblets, Joris Gerits, Ger Groot, Vincent Hunink, Eddy Kerckhof, Jean-Pierre Rondas, Herman Simissen, Frans Van Bladel, Jef Van Gerwen, Guido Vanheeswijck, Johan Vanhoutte, Walter Weyns

 

redactiesecretariaat

 

Geert Boeve, Erik Martens, Johan Van der Auweraert

 

Sanderusstraat 5, B-2018 Antwerpen

tel 03/237.97.94 / fax 03/238.92.80

e-mail streven@skynet.be

website http://users.skynet.be/streven

 

contactadres nederland

 

Hobbemakade 5, NL-1071 XL Amsterdam

tel 020/679.82.07 / fax 020/676.43.30

 

abonnementen

 

Januari-december (11 nummers) incl. BTW:

België: BEF 1926; Nederland: fl. 113;

Andere landen in Europa: BEF 2328;

Landen buiten Europa: BEF 2666;

Studenten: BEF 990 (B), fl. 65 (NL).

 

Abonnementen gaan in na betaling van het juiste abonnementsgeld op KB-rekening 409-8515871-91 (B) of Postbankrekening 4344657 (NL). Als mededeling noteert u de gewenste jaargang.

 

Abonnementen worden automatisch verlengd, tenzij u, ten laatste een maand voor het einde van de jaargang, schriftelijk uw opzeg meldt.

 

losse nummers

 

BEF 240 (B) / fl. 15 (NL)

Nummers van de lopende jaargang worden toegezonden na betaling op KB-rekening 409-8515871-91 (B) of Postbankrekening 4344657 (NL). Als mededeling noteert u het gewenste nummer (maand, jaar).

 

oude nummers

 

Verschenen voor januari 1998:

BEF 100 / fl. 6. Informeer eerst of ze nog voorradig zijn.

 

steun

 

Voor giften vanaf 1000 frank (B) / 50 gulden (NL) bovenop het abonnementsgeld ontvangt u in januari 2000 een fiscaal kwijtschrift.

 

vormgeving

 

Erik Martens

 

verantwoordelijk uitgever

 

Jan Koenot, Sanderusstraat 5, B-2018 Antwerpen

 

nadruk van artikelen

 

Verboden zonder verlof van de redactie

 

omslag

© Luc Hoenraet

(Sabam, België, 1998)


 


[Deel januari, pagina 1]


4 De onbekende vader
Cornelis Verhoeven

Sperma afstaan is meer dan bloed geven: de gift zal voor een deel de identiteit van het kind bepalen. De donor zal echter voor het kind een onbekende vader blijven, omdat volgens de huidige wetgeving zijn anonimiteit bewaard blijft Door de nieuwe medische technieken worden seks en procreatie losgekoppeld, en dat roept vragen op. Gaat het recht op kinderen voor op het recht van kinderen te weten wie hun biologische vader is?
14 Een nieuwe bijbelvertaling voor ons taalgebied
Panc Beentjes

Zes jaar geleden werd besloten een nieuwe interconfessionele bijbelvertaling voor het Nederlandse taalgebied te bezorgen. Aan het project werken tientallen deskundigen mee, volgens duidelijk afgesproken principes. Inmiddels zijn al een vijftal boeken van de nieuwe vertaling beschikbaar Je hoeft er maar enkele passages van met oudere vertalingen te vergelijken om te merken hoe levendig en eigentijds de nieuwe vertaling is.
26 China onder Zhu Rongji
Erik Faucompret

China heeft de laatste jaren een aanzienlijke economische groei gekend De huidige eerste minister, Zhu Rongji, zet het hervormingsbeleid voort dat hij als vice-premier en directeur van de Chinese Nationale Bank was begonnen. Het herstructureringsprogramma wordt wel bemoeilijkt door de Aziatische crisis. Om te slagen heeft Zhu de steun nodig van de Chinese bevolking én van het buitenland.
38 Geschiedenis: fictie of feit?
Herman Simissen

Metahistory van Hayden White is al 25 jaar oud In dat boek benadert de Amerikaanse geschiedtheoreticus historische werken eerst en vooral als literaire teksten. Daarmee was de nieuwe geschiedfilosofie geboren. Die benadering is vruchtbaar gebleken, maar toch ook wel eenzijdig. Historische werken zijn geen literaire fictie, en belangrijker dan de geschiedschrijving is voor de historicus het onderzoek dat eraan voorafgaat

 


[Deel januari, pagina 2]


46 De ziel van Gezelle
Paul Claes

Zijn werk mag dan al voor ons een in politiek en religieus opzicht voorbije wereld weergeven, toch blijft Gezelle ons raken door zijn prille kijk op het leven. De dichter identificeert zich graag met het kleine. Zijn heimwee naar het kinderlijke en oorspronkelijke heeft diepe wortels in zijn psyche. Hij die in zijn volwassenheid de kloof met de wereld niet kon dichten, kon uiteindelijk alleen nog in gedichten zijn ziel blootleggen.
52 De vele namen van José Saramago
Ger Groot

Op 8 oktober 1998 kreeg de Portugese literatuur haar eerste nobelprijswinnaar in de persoon van Saramago. In eigen land is hij geen onomstreden auteur. Zijn felle aanval op het christendom in Het evangelie van Jezus Christus wekte de woede van de Portugese bisschoppen. Saramago is in de eerste plaats een moralist. Achter een vaak bitsige kritiek gaat een geloof in waarden als trouw en goedheid schuil. Literatuur heeft voor Saramago een humanistische opdracht.
63 FORUM
63 The Never Ending History
Gie Van den Berghe
66 Kinderarbeid
Daniel Cuypers
70 PODIUM
70 De gedichten van een gesloten open man
Joris Gerits
74 Tsjechov en Bernhard. Gezellen op een doodlopende weg
Koen Van Kerrebroeck
78 Mensenrechten of mensenoffer? De wet van de rockmuziek
Jan Koenot
83 BOEKEN
Van Neste, Ter wille van mensen ♦ Berlin, Twee opvattingen van vrijheid ♦ Aristoteles, Lof van de wijsbegeerte ♦ Schottroff e a, Bijbel in vrouwelijk perspectief ♦ Exegeten aan het werk vertalen en interpreteren van de bijbel ♦ Stark, De eerste eeuwen Een sociologische visie op het ontstaan van het christendom ♦ Roosens, Eigen grond eerst? ♦ De Visser, De tweede helft Beeldende kunst na 1945 ♦ Van der Schoot, De ontstelling van Pythagoras ♦ Mulish, De Procedure ♦ Tellegen, Dora ♦ Pamuk, Het zwarte boek ♦ Kristel, Geschiedschrijving als opdracht Abel Herzberg, Jacques Presser en Loe de Jong over de jodenvervolging ♦ Deneckere, Geuzengeweld Antiklerikaal straatrumoer in de politieke geschiedenis van Belgie, 1831-1914

 


[Deel januari,  achterplat]


 

STREVEN 66,1

BEF 240 / f 15,00

ISSN 0039-2324

AFGIFTEKANTOOR LEUVEN X


[Deel februari,  voorplat]


 

STREVEN

FEBRUARI 1999


[Deel februari,  binnenkant voorplat]

STREVEN FEBRUARI 1999

66ste JAARGANG, NR. 2

 

redactie

 

Jan Koenot (hoofdredacteur), Erik Martens (redactiesecretaris), Ludo Abicht, Paul Begheyn, Ilse Bulhof, Wil Derkse, Georges De Schrijver, Marie-Claire Foblets, Joris Gerits, Ger Groot, Vincent Hunink, Eddy Kerckhof, Jean-Pierre Rondas, Herman Simissen, Frans Van Bladel, Jef Van Gerwen, Guido Vanheeswijck, Johan Vanhoutte, Walter Weyns

 

redactiesecretariaat

 

Geert Boeve, Erik Martens, Johan Van der Auweraert

 

Sanderusstraat 5, B-2018 Antwerpen

tel 03/237.97.94 / fax 03/238.92.80

e-mail streven@skynet.be

website http://users.skynet.be/streven

 

contactadres nederland

 

Hobbemakade 5, NL-1071 XL Amsterdam

tel 020/679.82.07 / fax 020/676.43.30

 

abonnementen

 

Januari-december (11 nrs.) incl. BTW:

België: bef 1926 / euro 47,74

Nederland: nlg 113 / euro 51,28

Europa: bef 2328 / euro 57,71

Buiten Europa: bef 2666 / euro 66,09

Studenten België: bef 990 / euro 24,54

Studenten Nederland: nlg 65 / euro 29,49

 

Abonnementen gaan in na betaling van het juiste abonnementsgeld op KB-rekening 409-8515871-91 (B) of Postbankrekening 4344657 (NL). Als mededeling noteert u de gewenste jaargang.

 

Abonnementen worden automatisch verlengd, tenzij u, ten laatste een maand voor het einde van de jaargang, schriftelijk uw opzeg meldt.

 

losse nummers

 

bef 240 / euro 5,95 (B)

nlg 15,00 / euro 6,81 (NL)

Nummers van de lopende jaargang worden toegezonden na betaling op KB-rekening 409-8515871-91 (B) of Postbankrekening 4344657 (NL). Als mededeling noteert u het gewenste nummer (maand, jaar).

 

oude nummers

 

Verschenen voor januari 1998:

bef 100 / euro 2,48 (B)

nlg 6,00 / euro 2,72 (NL)

 

steun

 

Voor giften vanaf bef 1000 / euro 24,79 boven het abonnementsgeld ontvangt u in januari 2000 een fiscaal attest.

 

vormgeving

 

Erik Martens

 

verantwoordelijk uitgever

 

Jan Koenot, Sanderusstraat 5, B-2018 Antwerpen

 

nadruk van artikelen

 

Verboden zonder verlof van de redactie

 

omslag

© Luc Hoenraet

(Sabam, België, 1998)

 

cartoons

 

André Van Laere

Arno Van Mieghem


 


[Deel februari, pagina 97]


0.0. Betreft: het stedelijk
Pol Hoste
100
We zijn op de goede weg als we maar afscheid kunnen nemen en oog in oog met onze afscheiding durven te staan.
1. AFVAL
Afval als kunst
 
1.1. Kurt Schwitters & de Waarde van Afval
Walter Weyns
102
Portret van een kunstenaar die meevoelde met afval en trouw bleef aan rommel
1.2. ‘Wij weten met onze vreugde geen blijf...’
Frank Vande Veire
111
Toespraak van een criticus over de krachteloze kracht van de kunst, die mensen met hun reddeloze ontdaanheid confronteert.
1.3. Disneykitsch: gezellige kitsch? De Gouden Zalm (3)
Erik Martens
115
Beschouwingen van een gedreven filmkilker over de tekenfilms van Walt Disney Aanval, afval en bijval zvisselen elkaar af in dit zalm-verhaal.
0.1. Betreft: onze groep
Pol Hoste
126
We zijn op de goede weg als we elkaar maar niet als afval verslijten.
2. UITLAAT  
Spreken is soms beter dan zwijgen, al beweren spreekwoorden het tegendeel
2.1. Het offensief der zinnen
Serge van Duijnhoven
127
Kunnen rappers in de poezie de kloof dichten tussen oud en nieuw? Een explosief essay

 


[Deel februari, pagina 98]


2.2. Van stevig huis tot vlotte jas
Pol Cuvelier
139
Hoe anders laten de sprekers van het Nederlands zich nu uit n vergelijking met vijftig jaar geleden? Een terugblik op de toekomst die al begonnen is.
2.3. Dat triestige Groot-Nederlandisme
Kas Deprez
152
Is de taal niet gans het volk? Een laatste repliek van de auteur vooraleer hij de taalstrijdbijl in het volgende millennium opnieuw ter hand zal nemen.
0.2. Betreft: uw schrijven
Pol Hoste
170
We zijn op de goede weg als we maar beseffen dat dood dood is. Of niet?
3. AFVAL  
Afval als maatschappelijk fenomeen
3.1. Dagognets ontologie van het afval
Paul Pelckmans
171
Afval bezit een meerwaarde en François Dagognet heeft daar argumenten voor.
3.2. Kerk als afvalbak
Staf Nimmegeers
176
Vroeger werden zonden in de biechtstoel gedumpt, nu angsten en trauma's, constateert een priester met een kwarteeuw ervaring in Brussel.
3.3. Kleine fenomenologie van de Jerry Springer Show
Walter Weyns
181
Vóór de Springershow werden abnormalen en marginalen in talkshows als een sociaal probleem beschouwd, Springer heeft ze bevrijd tot lekkere commerciële producten.
3.4. De geschiedenis van het vuil
Jaak de Maere
187
Streven houdt van overzichtelijkheid, ook inzake afval. Een afrondende bijdrage over de geschiedenis van het huisvuil en zijn verwerking. Van Alkmaar begint de victorie!
0.3. Betreft: uw opdracht
Pol Hoste
189
Kortom. We zijn op de goede weg. Maar natuurlijk moeten we met z'n allen nog.

 


[Deel februari,  achterplat]


 

STREVEN

66,2

BEF 240 / f 15,00

ISSN 0039-2324

AFGIFTEKANTOOR LEUVEN X


[Deel maart,  voorplat]


 

STREVEN

MAART 1999


[Deel maart,  binnenkant voorplat]

STREVEN MAART 1999

66ste JAARGANG, NR. 3

 

redactie

 

Jan Koenot (hoofdredacteur), Erik Martens (redactiesecretaris), Ludo Abicht, Paul Begheyn, Ilse Bulhof, Wil Derkse, Georges De Schrijver, Marie-Claire Foblets, Joris Gerits, Ger Groot, Vincent Hunink, Eddy Kerckhof, Jean-Pierre Rondas, Herman Simissen, Frans Van Bladel, Jef Van Gerwen, Guido Vanheeswijck, Johan Vanhoutte, Walter Weyns

 

redactiesecretariaat

 

Geert Boeve, Erik Martens, Johan Van der Auweraert

 

Sanderusstraat 5, B-2018 Antwerpen

tel 03/237.97.94 / fax 03/238.92.80

e-mail streven@skynet.be

website http://users.skynet.be/streven

 

contactadres nederland

 

Hobbemakade 5, NL-1071 XL Amsterdam

tel 020/679.82.07 / fax 020/676.43.30

 

abonnementen

 

Januari-december (11 nrs.) incl. BTW:

België: bef 1926 / euro 47,74

Nederland: nlg 113 / euro 51,28

Europa: bef 2328 / euro 57,71

Buiten Europa: bef 2666 / euro 66,09

Studenten België: bef 990 / euro 24,54

Studenten Nederland: nlg 65 / euro 29,49

 

Abonnementen gaan in na betaling van het juiste abonnementsgeld op KB-rekening 409-8515871-91 (B) of Postbankrekening 4344657 (NL). Als mededeling noteert u de gewenste jaargang.

 

Abonnementen worden automatisch verlengd, tenzij u, uiterlijk een maand voor het einde van de jaargang, schriftelijk uw opzeg meldt.

 

losse nummers

 

bef 240 / euro 5,95 (B)

nlg 15,00 / euro 6,81 (NL)

Nummers van de lopende jaargang worden toegezonden na betaling op rekening 409-8515871-91 (B) of Postbankrekening 4344657 (NL). Als mededeling noteert u het gewenste nummer (maand, jaar).

 

oude nummers

 

Verschenen voor januari 1998:

bef 100 / euro 2,48 (B)

nlg 6,00 / euro 2,72 (NL)

 

steun

 

Voor giften vanaf bef 1000 / euro 24,79 boven het abonnementsgeld ontvangt u in januari 2000 een fiscaal attest.

 

vormgeving

 

Erik Martens

 

verantwoordelijk uitgever

 

Jan Koenot, Sanderusstraat 5, B-2018 Antwerpen

 

nadruk van artikelen

 

Verboden zonder verlof van de redactie

 

omslag

 

© Luc Hoenraet

(Sabam, België, 1998)


 


[Deel maart, pagina 193]


195 Blind tussen de boeken
Over Eratosthenes van Cyrene
Luc Devoldere

Eratosthenes van Cyrene nam rond 240 v.C. de leiding van de bibliotheek van Alexandrië op zich. Hij was een van de grootste wetenschappers van de Oudheid, filoloog én wiskundige, zoiets als de kwadratuur van de cirkel dus. Deze levenslustige man leefde meer dan 40 jaar lang tussen de boeken. Maar zijn boodschap was: ‘Wees buitenkant, oppervlakte, schijn. Schitter op de pleinen waar mensen komen, zorg ervoor dat je gezien wordt’.
206 Anthony de Mello
Een profeet voor onze tijd?
Georges De Schrijver

Volgens kardinaal Ratzinger, prefect van de Congregatie van de Geloofsleer, zijn een aantal stellingen van de Indiase jezuïet Anthony de Mello in strijd met de leer van de kerk. Maar kun je appelen met peren vergelijken? Het Romeinse document stulpt een theologische constructie op de geestelijke ervaringswereld van de Mello. Rome verwacht van de Aziatische christenheid blijkbaar iets anders dan mystiek.
218 De affaire-Mortara
Het einde van een tijdperk
Gie Van den Berghe

Edgardo Mortara werd als éénjarige gedoopt door een katholieke dienstbode van de familie, die voor zijn leven vreesde toen het joodse jongetje ziek was. Enkele jaren later werd het kind opgehaald om in een huis voor catechumenen te worden opgevoed. Door het toenemend verzet tegen de wereldlijke macht van de paus en door de opkomende macht van de pers groeide de ontvoering van Edgardo uit tot een internationaal schandaal.
229 Doopsel en bekering van joden in Belgie 1939-1945
Luc Dequeker

Ongeveer tweeduizend joodse kinderen overleefden in België de Holocaust omdat ze ondergedoken waren in christelijke instellingen en families. Een groot aantal van die kinderen werd gedoopt. Dat doopsel betekende meestal niet meteen een bekering. Voor het dopen van joodse kinderen golden binnen de rooms-katholieke kerk duidelijke richtlijnen, ook tijdens de oorlog.

 


[Deel maart, pagina 194]


244 De toekomst aan het verleden teruggeven
Gert Verschraegen

In Microcosmi vertelt de Italiaanse auteur Claudio Magris niet over grootse gebeurtenissen of heldhaftige daden. Zijn aandacht gaat naar kleine, alledaagse verschijnselen, die meestal tussen de plooien van de officiële geschiedschrijving vallen. Net daardoor nodigt hij uit tot een ander soort herinneringsproces en een ‘reddende geschiedschrijving’.
250 Tussen werkelijkheid en fictie
De Barcelonese prozakameleons van Eduardo Mendoza
Bart Van Loo

Mendoza kun je beschouwen als een literair ambassadeur van Barcelona, de stad van zijn leven, die in zijn romans een mythische dimensie krijgt. Mendoza is een meester geworden in het vermengen van feiten en fictie. Terecht wordt hij geprezen als één van de koplopers van de hedendaagse Spaanse literatuur.
260 FORUM
260 Cultuurpolitiek
P.A. van Gennip
265 PODIUM
265 Leonard Nolens. De dichter als dagboekschrijver
Joris Gerits
269 Culinair theater door TG Stan en Compagnie De Koe
Koen Van Kerrebroeck
272 Soldatenbrieven 1914-1918
Luc Rasson
276 BOEKEN
Jacques Tacq, Een hedendaagse Kant. De invloed van Immanuel Kant op contemporaine denkers ♦ Gunda Bruske, Anruf der Freiheit Anthropologie bei Romano Guardini ♦ Epicurus, Over de natuur en het geluk " Epicurus, Brief over het geluk ♦ Charles Vergeer, Binding en betekenis. Een filosofie van de zorg o Michael Linssen, Kiezen voor de waarheid ♦ Herbert Niehr, Religionen in Israels Umwelt ♦ Caroline Moorehead, Dunant's dream ♦ Ngaire Woods, Explaining international relations since 1945 ♦ Elizabeth Janus, Veronica's Revenge Contemporary Perspectives on Photography ♦ Máldn Xenakis, Louise Bourgeois. L'aveugle guidant l'aveugle ♦ Frans Demssen, De gigolo van Irma Ideaal ♦ Barber van de Pol, Er was wat ♦ Leonard Blussé, Bitters bruid ♦ J.C. Bloem, De brieven aan Albert Verwey

 


[Deel maart,  achterplat]


 

STREVEN

66,3

BEF 240 / f 15,00

ISSN 0039-2324

AFGIFTEKANTOOR LEUVEN X


[Deel april,  voorplat]


 

STREVEN

APRIL 1999


[Deel april,  binnenkant voorplat]

STREVEN APRIL 1999

66ste JAARGANG, NR. 4

 

redactie

 

Jan Koenot (hoofdredacteur), Erik Martens (redactiesecretaris), Ludo Abicht, Paul Begheyn, Ilse Bulhof, Wil Derkse, Georges De Schrijver, Marie-Claire Foblets, Joris Gerits, Ger Groot, Vincent Hunink, Eddy Kerckhof, Jean-Pierre Rondas, Herman Simissen, Frans Van Bladel, Jef Van Gerwen, Guido Vanheeswijck, Johan Vanhoutte, Walter Weyns

 

redactiesecretariaat

 

Geert Boeve, Erik Martens, Johan Van der Auweraert

 

Sanderusstraat 5, B-2018 Antwerpen

tel 03/237.97.94 / fax 03/238.92.80

e-mail streven@skynet.be

website http://users.skynet.be/streven

 

contactadres nederland

 

Hobbemakade 5, NL-1071 XL Amsterdam

tel 020/679.82.07 / fax 020/676.43.30

 

abonnementen

 

Januari-december (11 nrs.) incl. BTW:

België: bef 1926 / euro 47,74

Nederland: nlg 113 / euro 51,28

Europa: bef 2328 / euro 57,71

Buiten Europa: bef 2666 / euro 66,09

Studenten België: bef 990 / euro 24,54

Studenten Nederland: nlg 65 / euro 29,49

 

Abonnementen gaan in na betaling van het juiste abonnementsgeld op KB-rekening 409-8515871-91 (B) of Postbankrekening 4344657 (NL). Als mededeling noteert u de gewenste jaargang.

 

Abonnementen worden automatisch verlengd, tenzij u, uiterlijk een maand voor het einde van de jaargang, schriftelijk uw opzeg meldt.

 

losse nummers

 

bef 240 / euro 5,95 (B)

nlg 15,00 / euro 6,81 (NL)

Nummers van de lopende jaargang worden toegezonden na betaling op rekening 409-8515871-91 (B) of Postbankrekening 4344657 (NL). Als mededeling noteert u het gewenste nummer (maand, jaar).

 

oude nummers

 

Verschenen voor januari 1998:

bef 100 / euro 2,48 (B)

nlg 6,00 / euro 2,72 (NL)

 

steun

 

Voor giften vanaf bef 1000 / euro 24,79 boven het abonnementsgeld ontvangt u in januari 2000 een fiscaal attest.

 

vormgeving

 

Erik Martens

 

verantwoordelijk uitgever

 

Jan Koenot, Sanderusstraat 5, B-2018 Antwerpen

 

nadruk van artikelen

 

Verboden zonder verlof van de redactie

 

omslag

 

© Luc Hoenraet

(Sabam, België, 1998)


 


[Deel april, pagina 289]


291 Tolking, waarheid en verzoening
Theo du Plessis

De Zuid-Afrikaanse Waarheids- en Verzoemngscommissie heeft haar werk maar kunnen verrichten dankzij een netwerk van simultane vertaling, dat daarvoor speciaal moest worden opgericht. De tolken stonden voor een moeilijke en ondankbare opdracht. Dit artikel wordt de lezer van Streven in het Afrikaans aangeboden.
307 Filosofen over dieren
Paul Pelckmans

Filosofen hebben wel altijd over dieren nagedacht, maar er niet zo heel veel over geschreven. Elisabeth de Fontenay heeft hun uitspraken verzameld in een groots panorama, dat de ontwikkeling van de houding van mensen tegenover dieren laat zien, van de Griekse Oudheid tot heden.
317 De impeachmentprocedure tegen Bill Clinton
Maurice Adams

In extreme gevallen kan een president van de Verenigde Staten worden afgezet. Dat staat in de Amerikaanse grondwet. Maar waaraan moet de president zich schuldig gemaakt hebben? Was de impeachmentprocedure tegen Clinton een goede zaak voor de Amerikaanse politiek?
328 De laatste tien levensjaren van Antoon van Dyck
Frans Baudouin

Tot in zijn laatste levensjaren was Van Dyck vaak op reis. Hij onderhield contacten met koningshuizen in Den Haag, London en Parijs. Door zijn slechte gezondheid kwam er jammer genoeg vroegtijdig een einde aan zijn ondernemingen.

 


[Deel april, pagina 290]


341 Houellebecq, Nothomb en de hedendaagse Franse roman
Sabine Hillen

In tegenstelling tot de vorige generatie schrijft de nieuwe lichting van hedendaagse Franse auteurs opnieuw romans met een duidelijke verhaalstructuur, die uitdrukkelijk ingaan op de toestand van de huidige maatschappij. Dat zij daarmee het publiek niet onverschillig laten, bewijst de controverse over de jongste roman van Houellebecq.
354 FORUM
354 Niet politiek correct
Bart Brinckman
357 Acties rond de schuldenlast
Jef Van Gerwen
360 PODIUM
360 Luuk Gruwez. Dichter in het land van de glimlach
Joris Gerits
363 De gouden zalm (4)
Erik Martens
369 ‘Angst voor het onbekroonde’?
Een Reactie op Serge Van Duijnhoven
Geert Buelens
372 BOEKEN
Martha Nussbaum, Wat liefde weet. Emoties en moreel oordelen ♦ Raymond Harper, Als God met ons is ♦ Gust De Meyer, Grensgevallen in media, wetenschap en cultuur ♦ Roger Blanpain, De Belgische Voetbalbond, het Vlaams Decreet Martens en het Arbitragehof. Vrijheid en gebondenheid in de sport ♦ J. Tollebeek, G. Verbeeck & T. Verschaffel (red.), De lectuur van het verleden ♦ R.E.V. Stuip & C. Vellekoop (red.), Emoties in de Middeleeuwen ♦ Dietmar Elger (red.), Gerhard Richter. Landschaften ♦ Marcel Duchamp, De bruid gestript door haar vrijgezellen, zelfs (De groene doos) & In de onbepaalde wijs (De witte doos) ♦ Thomas Struth. Stilt ♦ Pierre H. Dubois, Over de grens van de tijd ♦ Eugène van Itterbeek (red.), Cahiers Emil Cioran. Approches critiques ♦ Hugo Roeffaers, Van Yeats tot Heany. Een eeuw poëzie ♦ Joris van Eijnatten, Hogere sferen. De ideeenwereld van Willem Bilderdijk (1756-1831)

 


[Deel april,  achterplat]


 

STREVEN

66,4

BEF 240 / f 15,00

ISSN 0039-2324

AFGIFTEKANTOOR LEUVEN X


[Deel mei,  voorplat]


 

STREVEN

MEI 1999


[Deel mei,  binnenkant voorplat]

STREVEN MEI 1999

66ste JAARGANG, NR. 5

 

redactie

 

Jan Koenot (hoofdredacteur), Erik Martens (redactiesecretaris), Ludo Abicht, Paul Begheyn, Ilse Bulhof, Wil Derkse, Georges De Schrijver, Marie-Claire Foblets, Joris Gerits, Ger Groot, Vincent Hunink, Eddy Kerckhof, Jean-Pierre Rondas, Herman Simissen, Frans Van Bladel, Jef Van Gerwen, Guido Vanheeswijck, Johan Vanhoutte, Walter Weyns

 

redactiesecretariaat

 

Geert Boeve, Erik Martens, Johan Van der Auweraert

 

Sanderusstraat 5, B-2018 Antwerpen

tel 03/237.97.94 / fax 03/238.92.80

e-mail streven@skynet.be

website http://users.skynet.be/streven

 

contactadres nederland

 

Hobbemakade 5, NL-1071 XL Amsterdam

tel 020/679.82.07 / fax 020/676.43.30

 

abonnementen

 

Januari-december (11 nrs.) incl. BTW:

België: bef 1926 / euro 47,74

Nederland: nlg 113 / euro 51,28

Europa: bef 2328 / euro 57,71

Buiten Europa: bef 2666 / euro 66,09

Studenten België: bef 990 / euro 24,54

Studenten Nederland: nlg 65 / euro 29,49

 

Abonnementen gaan in na betaling van het juiste abonnementsgeld op KB-rekening 409-8515871-91 (B) of Postbankrekening 4344657 (NL). Als mededeling noteert u de gewenste jaargang.

 

Abonnementen worden automatisch verlengd, tenzij u, uiterlijk een maand voor het einde van de jaargang, schriftelijk uw opzeg meldt.

 

losse nummers

 

bef 240 / euro 5,95 (B)

nlg 15,00 / euro 6,81 (NL)

Nummers van de lopende jaargang worden toegezonden na betaling op rekening 409-8515871-91 (B) of Postbankrekening 4344657 (NL). Als mededeling noteert u het gewenste nummer (maand, jaar).

 

oude nummers

 

Verschenen voor januari 1998:

bef 100 / euro 2,48 (B)

nlg 6,00 / euro 2,72 (NL)

 

steun

 

Voor giften vanaf bef 1000 / euro 24,79 boven het abonnementsgeld ontvangt u in januari automatisch een fiscaal attest.

 

vormgeving

 

Erik Martens

 

verantwoordelijk uitgever

 

Jan Koenot, Sanderusstraat 5, B-2018 Antwerpen

 

nadruk van artikelen

 

Verboden zonder verlof van de redactie

 

omslag

 

© Luc Hoenraet

(Sabam, België, 1998)


 


[Deel mei, pagina 385]


387 Oog voor de ene rechtvaardige
G.L. Durlacher over overleven in het naoorlogse Nederland
Elianne Muller

In zijn memoires schreef G.L. Durlacher, overlevende van Auschwitz, ook over de moeilijke jaren na zijn terugkeer. Durlacher noemde zich graag een moralist. Hij was op zoek naar ‘de ene rechtvaardige’, de behoeder van het goede, aan wie de wereld haar redding te danken zal hebben.
401 De zwaan of de duif?
Twee leeswijzers bij Fides et Ratio
Lieven Boeve

De recente encycliek over de verhouding tussen geloof en rede kun je op verschillende manieren lezen. Ofwel erger je je aan het wantrouwen dat het document koestert tegen het moderne denken. Ofwel let je op de specifieke aard van de tekst, die vanuit een gelovig standpunt de rede benadert als een hulpmiddel om het mysterie van het geloof inzichtelijker te maken.
412 Volk zonder staat: de Koerden
Erik Faucompret

De Koerden hebben in Turkije, Iran en kak een bewogen geschiedenis achter de rug, en het ziet er niet naar uit dat er spoedig een oplossing gevonden kan worden voor hun situatie. Zowel bij de Koerden zelf als bij de landen waarin ze leven zitten er voorlopig nog te veel handicaps.
425 Rachid Mimouni
Frans schrijven in Algerije
Luc Rasson

Geef ontwikkelingslanden liever boeken dan rijst. Want boeken bedreigen dictators en fundamentalisten. Uit die overtuiging is het oeuvre van Mimouni ontstaan. Van postmoderne scrupules is hij gespaard gebleven. Schrijven is in Algerije een levens-noodzakelijke daad van verzet.

 


[Deel mei, pagina 386]


436 De wonderwereld van Brendaan
Vincent Hunink

In de Zeereis van Brendaan, een middeleeuwse Latijnse tekst uit Ierland van circa 800, lezen we over de avonturen van de heilige Brendaan, die met een groep monniken op weg gaat naar het Beloofde Land van de Heiligen. Het is een vrome tekst, maar ook een boeiend avonturenverhaal. Door de folkloristische motieven, de naïeve stijl en de soms wat abstracte verteltrant laat het werk zich ook lezen als een christelijk sprookje of een symbolisch kunstwerk.
446 FORUM
446 Wat komt er na Srebrenica en Kosovo?
P.A. van Gennip
451 De trieste belgitude
Ludo Beheydt
454 PODIUM
454 Postuum debuut. ‘Alles vereeuwigt’ van Greet Colaert
Joris Gerits
459 De zigeuners van het toneel
Koen Van Kerrebroeck
463 Warhols Laatste Avondmaal en Kruis. Sacrale popkunst
Jan Koenot
469 BOEKEN
Anthony de Mello, Wijsheid in één minuut ♦ Anthony de Mello, Handvol water. Een spirituele zoektocht naar verlossing ♦ Nico Tromp, Woorden die wegen wijzen. Zin zoeken in de Psalmen ♦ J.P. de Valk, Roomser dan de paus? Studies over de betrekkingen tussen de Heilige Stoel en het Nederlands katholicisme ♦ J.H. Laenen, Joodse mystiek. Een inleiding ♦ Josef Ibn Zabara, Reis met de duivel ♦ Simon Pulleyn, Prayer in Greek religion ♦ Ursula Männle (Hrsg.), Föderalismus zwischen Konsens und Konkurrenz ♦ Luc Pauwels, De Verbeelde Samenleving. Camera, Kennisverwerving en Communicatie ♦ Jos Meloen e.a., De opvang van asielzoekers ♦ Robert M. Sapolsky, Waarom krijgen zebra's geen maagzweer? Over stress, door stress veroorzaakte aandoeningen, en hoe ermee om te gaan ♦ John Haywood e.a., Atlas van de wereldgeschiedenis ♦ Joseph W. Trigg, Origen ♦ Stefarue Zweig, Ergens in Duitsland ♦ Marguerite Yourcenar et l'Amérique

 


[Deel mei,  achterplat]


 

STREVEN

66,5

BEF 240 / f 15,00

ISSN 0039-2324

AFGIFTEKANTOOR LEUVEN X


[Deel juni,  voorplat]


 

STREVEN

JUNI 1999


[Deel juni,  binnenkant voorplat]

STREVEN JUNI 1999

66ste JAARGANG, NR. 6

 

redactie

 

Jan Koenot (hoofdredacteur), Erik Martens (redactiesecretaris), Ludo Abicht, Paul Begheyn, Ilse Bulhof, Wil Derkse, Georges De Schrijver, Marie-Claire Foblets, Joris Gerits, Ger Groot, Vincent Hunink, Eddy Kerckhof, Jean-Pierre Rondas, Herman Simissen, Frans Van Bladel, Jef Van Gerwen, Guido Vanheeswijck, Johan Vanhoutte, Walter Weyns

 

redactiesecretariaat

 

Geert Boeve, Erik Martens, Johan Van der Auweraert

 

Sanderusstraat 5, B-2018 Antwerpen

tel 03/237.97.94 / fax 03/238.92.80

e-mail streven@skynet.be

website http://users.skynet.be/streven

 

contactadres nederland

 

Hobbemakade 51, NL-1071 XL Amsterdam

tel 020/679.82.07 / fax 020/676.43.30

 

abonnementen

 

Januari-december (11 nrs.) incl. BTW:

België: bef 1926 / euro 47,74

Nederland: nlg 113 / euro 51,28

Europa: bef 2328 / euro 57,71

Buiten Europa: bef 2666 / euro 66,09

Studenten België: bef 990 / euro 24,54

Studenten Nederland: nlg 65 / euro 29,49

 

Abonnementen gaan in na betaling van het juiste abonnementsgeld op KB-rekening 409-8515871-91,(B) of Postbankrekening 4344657 (NL). Als mededeling noteert u de gewenste jaargang.

 

Abonnementen worden automatisch verlengd, tenzij u, uiterlijk een maand voor het einde van de jaargang, schriftelijk uw opzeg meldt.

 

losse nummers

 

bef 240 / euro 5,95 (B)

nlg 15,00 / euro 6,81 (NL)

Nummers van de lopende jaargang worden toegezonden na betaling op rekening 409-8515871-91 (B) of Postbankrekening 4344657 (NL). Als mededeling noteert u het gewenste nummer (maand, jaar).

 

oude nummers

 

Verschenen voor januari 1998:

bef 100 / euro 2,48 (B)

nlg 6,00 / euro 2,72 (NL)

 

steun

 

Voor giften vanaf bef 1000 / euro 24,79 boven het abonnementsgeld ontvangt u in januari automatisch een fiscaal attest.

 

vormgeving

 

Erik Martens

 

verantwoordelijk uitgever

 

Jan Koenot, Sanderusstraat 5, B-2018 Antwerpen

 

nadruk van artikelen

 

Verboden zonder verlof van de redactie

 

omslag

 

© Luc Hoenraet

(Sabam, België, 1998)


 


[Deel juni, pagina 481]


483 Belangeloze zorg
Cornelis Verhoeven

De zorg voor anderen lijkt wel een natuurlijke behoefte te zijn, die wij met dieren gemeen hebben. In de zorg voor het nageslacht gaan massieve ernst en elementair genot samen. Maar menselijke zorg is ook meer dan een instinctieve handeling, en kan ervaren worden als een plicht die wij op grond van morele overwegingen op ons nemen. En wat verandert er als de individuele zorg overgenomen wordt door een maatschappelijke zorgsector?
494 De zure druiven van de politiek
Marc Hooghe

Politieke passiviteit is lang niet uitsluitend het gevolg van een gebrek aan informatie. Door de wijze waarop de Belgische politieke wereld functioneert, is het met name voor vrouwen en laaggeschoolden niet gemakkelijk eraan deel te nemen Door het wegvallen van de traditionele zullen is er een behoefte ontstaan aan nieuwe verbmdingskanalen tussen de politici en de bevolking.
505 De ontvoering van Europa
De Europese verkiezingen in historisch perspectief
Herman Simissen

Al tijdens en na de Eerste Wereldoorlog werden plannen voor verregaande samenwerking binnen Europa ontwikkeld. De Europese integratie die na de Tweede Wereldoorlog geleidelijk gegroeid is, heeft al talrijke vruchten afgeworpen Toch is er maar weinig belangstelling voor de Europese verkiezingen, mede omdat het ideaal van Europese integratie door economen is ‘ontvoerd’.
514 Dialoog tussen religies en culturen
Ilse Bulhof

Van de interreligieuze dialoog kan de moeizaam op gang komende interculturele dialoog heel wat leren: dat gesprek wederzijdsheid vraagt en dat je niet open komt voor de ander als je je niet bekeert. Op dat vlak kan de geseculariseerde westerling iets opsteken van het boeddhisme.

 


[Deel juni, pagina 482]


525 Vijftig miljoen ontheemden
Het vluchtelingenprobleem in de huidige wereld
Mark Raper

De Kosovaren zijn niet het enige volk dat op de vlucht wordt gedreven. Er zijn over de hele wereld tientallen conflicten aan de gang, waardoor miljoenen slachtoffers hun land moeten verlaten, of binnen hun eigen land ontheemd zijn. De niet-gouvernementele hulporganisaties moeten hun humanitaire acties aan de steeds wisselende situaties aanpassen.
536 FORUM
536 Het andere racisme
Johan Leman
540 De geest van koning Leopold
Barbara Emerson
545 PODIUM
545 Reve als dichter
Joris Gerits
548 De gouden zalm (5)
Erik Martens
556 Marilyn Mansons shockrock
Jan Koenot
562 BOEKEN
Leszek Kolakowski, Modernity on Endless Trial ♦ Paul Verhaeghe, Liefde in tijden van eenzaamheid ♦ AMA Samy, Waarom kwam Bodhidharma naar het Westen? De ontmoeting van zen met het Westen ♦ Andrei S. Markovits & Simon Reich, Het Duitse dilemma De rol van het nieuwe Duitsland in de 21ste eeuw ♦ George Soros, De crisis van het mondiale kapitalisme ♦ Louise O. Fresco, Schaduwdenkers en Lichtzoekers ♦ Eric Stover, Gilles Peress, The Graves Srebrenica and Vukovar ♦ David S. Landes, Arm en Rijk. Waarom sommige landen erg rijk zijn en andere erg arm ♦ André Otto, Het ruisen van de tijd. Over de Theoretische Geschiedenis van Jan Romein ♦ L.H. Maas, Pro Patria. Werken, leven en streven van de literatuurhistoricus Gerrit Kalf (18561923) ♦ Gerrit Komrij, Lood en hagel Schimpscheuten en handtastelijkheden ♦ Roland Duhamel, In eigen boezem. Schrijvers over schrijven ♦ Maneke van Delft e a, Verzamelaars en verzamelingen. Koninklijke Bibliotheek 1798-1998

 


[Deel juni,  achterplat]


 

STREVEN

66,6

BEF 240 / f 15,00

ISSN 0039-2324

AFGIFTEKANTOOR LEUVEN X


[Deel juli-augustus,  voorplat]


 

STREVEN

JULI - AUGUSTUS 1999


[Deel juli-augustus,  binnenkant voorplat]

STREVEN JULI - AUGUSTUS 1999

66ste JAARGANG, NR. 7

 

redactie

 

Jan Koenot (hoofdredacteur), Erik Martens (redactiesecretaris), Ludo Abicht, Paul Begheyn, Ilse Bulhof, Wil Derkse, Georges De Schrijver, Marie-Claire Foblets, Joris Gerits, Ger Groot, Vincent Hunink, Eddy Kerckhof, Jean-Pierre Rondas, Herman Simissen, Frans Van Bladel, Jef Van Gerwen, Guido Vanheeswijck, Johan Vanhoutte, Walter Weyns

 

redactiesecretariaat

 

Geert Boeve, Erik Martens, Johan Van der Auweraert

 

Sanderusstraat 5, B-2018 Antwerpen

tel 03/237.97.94 / fax 03/238.92.80

e-mail streven@skynet.be

website http://users.skynet.be/streven

 

contactadres nederland

 

Hobbemakade 51, NL-1071 XL Amsterdam

tel 020/679.82.07 / fax 020/676.43.30

 

abonnementen

 

Januari-december (11 nrs.) incl. BTW:

België: bef 1926 / euro 47,74

Nederland: nlg 113 / euro 51,28

Europa: bef 2328 / euro 57,71

Buiten Europa: bef 2666 / euro 66,09

Studenten België: bef 990 / euro 24,54

Studenten Nederland: nlg 65 / euro 29,49

 

Abonnementen gaan in na betaling van het juiste abonnementsgeld op KB-rekening 409-8515871-91 (B) of Postbankrekening 4344657 (NL). Als mededeling noteert u de gewenste jaargang.

 

Abonnementen worden automatisch verlengd, tenzij u, uiterlijk een maand voor het einde van de jaargang, schriftelijk uw opzeg meldt.

 

losse nummers

 

bef 240 / euro 5,95 (B)

nlg 15,00 / euro 6,81 (NL)

Nummers van de lopende jaargang worden toegezonden na betaling op rekening 409-8515871-91 (B) of Postbankrekening 4344657 (NL). Als mededeling noteert u het gewenste nummer (maand, jaar).

 

oude nummers

 

Verschenen voor januari 1998:

bef 100 / euro 2,48 (B)

nlg 6,00 / euro 2,72 (NL)

 

steun

 

Voor giften vanaf bef 1000 / euro 24,79 boven het abonnementsgeld ontvangt u in januari automatisch een fiscaal attest.

 

vormgeving

 

Erik Martens

 

verantwoordelijk uitgever

 

Jan Koenot, Sanderusstraat 5, B-2018 Antwerpen

 

nadruk van artikelen

 

Verboden zonder verlof van de redactie

 

omslag

 

© Luc Hoenraet

(Sabam, België, 1998)


 


[Deel juli-augustus, pagina 577]


579 (N)ergens tussen Proust en Joyce
Becketts vroegste proza
Dirk Van Hulle

De eerste verhalen van Samuel Beckett, die tien jaar geleden overleed, zijn sterk gekleurd door zijn lectuur van Marcel Proust, James Joyce en Arthur Schopenhauer. Op zijn beurt heeft Beckett echter ook in bescheiden mate zijn inspirator James Joyce geïnspireerd. Pas postuum blijkt ten volle hoe zijn hele, zelfnegerende oeuvre al sluimerend aanwezig is in de eerste zin van zijn eerste verhaal, dat zeventig jaar geleden verscheen.
591 Het patriarchaat van Moskou in de ban van het nationalisme
Robert Hotz

Van oorsprong zijn de Russische staat en de Russisch-orthodoxe kerk innig met elkaar verbonden. In het patriarchaat van Moskou is de laatste jaren een patriottisch, nationalistisch front ontstaan, dat steeds harder de oecumene afwijst. Eens te meer loopt de kerk daardoor het gevaar politiek misbruikt te worden.
603 Een halve eeuw herleving van het chassidisme
Jacques Gutwirth

Binnen het jodendom vormen de chassidim gemeenschappen met een uitgesproken religieuze, sociale en culturele identiteit. Na de Tweede Wereldoorlog heeft het chassidisme een opmerkelijke heropleving gekend. Ook in Antwerpen zijn er een tiental gemeenschappen, die tot verschillende chassidische tradities behoren.
615 Volk zonder staat: de Oost-Timorezen
Erik Faucompret

In 1976 werd Oost-Timor door Indonesië ingelijfd. Een derde van de bevolking werd het slachtoffer van politieke repressie: 100.000 Oost-Timorezen werden vermoord, en een zelfde aantal uitgehongerd. Pas in april 1997 werd Indonesië voor het eerst formeel veroordeeld door de VN-Commissie voor mensenrechten.

 


[Deel juli-augustus, pagina 578]


627 Ons vaderland is de taal. Maar welke?
Luc Devolidere

In de constructie van een nationale identiteit spelen oorlog, religie en taal een belangrijke rol. In Vlaanderen en België hebben die drie factoren een andere uitwerking gehad dan in Nederland. Vlamingen en Nederlanders zijn ‘door dezelfde taal gescheiden’.
640 FORUM
640 Genoeglijke zomeravonden
P.A. van Gennip
645 In de ban van Allah
Is religie een opium tegen sociaal-economische uitsluiting?
Fouzaya Talhaoui
649 PODIUM
649 Een vrouwelijke mond groeit aan een aardbei vast Tongkat van Peter Verhelst
Joris Gerits
653 Het festival van het belangwekkend theater
Koen Van Kerrebroeck
657 Van Dycks kijk op de mens
Jan Koenot
663 BOEKEN
Koen Boey e.a., Ex Libris van de filosofie van de 20ste eeuw. Deel 2: van 1950 tot 1998 ♦ Het Boek der Hemelse Paleizen (3 Henoch), een joods mystiek geschrift uit de late oudheid ♦ Gie van den Berghe, Flossenbürg: een vergeten concentratiekamp. Een ooggetuigenverslag van Léon Calembert ♦ Raymond Detrez, Kosovo. De uitgestelde oorlog ♦ Richard Pipes, De onbekende Lenin. Uit het geheime archief ♦ Raymond Van Uytven, De zinnelijke Middeleeuwen ♦ Jacqueline Goossens, De beste straat ter wereld. Leven in New York ♦ Pol Hoste, De lucht naar Mirabel. Carnet ♦ Gie Bogaert, De liefdeverzamelaar

 


[Deel juli-augustus,  achterplat]


 

STREVEN

66,7

BEF 240 / f 15,00

ISSN 0039-2324

AFGIFTEKANTOOR LEUVEN X


[Deel september,  voorplat]


 

STREVEN

SEPTEMBER 1999


[Deel september,  binnenkant voorplat]

STREVEN SEPTEMBER 1999

66ste JAARGANG, NR. 8

 

redactie

 

Jan Koenot (hoofdredacteur), Erik Martens (redactiesecretaris), Ludo Abicht, Paul Begheyn, Ilse Bulhof, Wil Derkse, Georges De Schrijver, Marie-Claire Foblets, Joris Gerits, Ger Groot, Vincent Hunink, Eddy Kerckhof, Jean-Pierre Rondas, Herman Simissen, Frans Van Bladel, Jef Van Gerwen, Guido Vanheeswijck, Johan Vanhoutte, Walter Weyns

 

redactiesecretariaat

 

Geert Boeve, Erik Martens, Johan Van der Auweraert

 

Prinsstraat 15, B-2000 Antwerpen

tel 03/212.10.20 / fax 03/212.10.22

e-mail streven@skynet.be

website http://www.come.to/streven

 

contactadres nederland

 

Hobbemakade 51, NL-1071 XL Amsterdam

tel 020/679.82.07 / fax 020/676.43.30

 

abonnementen

 

Januari-december (11 nrs.) incl. BTW:

België: bef 1926 / euro 47,74

Nederland: nlg 113 / euro 51,28

Europa: bef 2328 / euro 57,71

Buiten Europa: bef 2666 / euro 66,09

Studenten België: bef 990 / euro 24,54

Studenten Nederland: nlg 65 / euro 29,49

 

Abonnementen gaan in na betaling van het juiste abonnementsgeld op KB-rekening 409-8515871-91 (B) of Postbankrekening 4344657 (NL). Als mededeling noteert u de gewenste jaargang.

 

Abonnementen worden automatisch verlengd, tenzij u, uiterlijk een maand voor het einde van de jaargang, schriftelijk uw opzeg meldt.

 

losse nummers

 

bef 240 / euro 5,95 (B)

nlg 15,00 / euro 6,81 (NL)

Nummers van de lopende jaargang worden toegezonden na betaling op rekening 409-8515871-91 (B) of Postbankrekening 4344657 (NL). Als mededeling noteert u het gewenste nummer (maand, jaar).

 

oude nummers

 

Verschenen voor januari 1998:

bef 100 / euro 2,48 (B)

nlg 6,00 / euro 2,72 (NL)

 

steun

 

Voor giften vanaf bef 1000 / euro 24,79 boven het abonnementsgeld ontvangt u in januari automatisch een fiscaal attest.

 

vormgeving

 

Erik Martens

 

verantwoordelijk uitgever

 

Jan Koenot, Prinsstraat 15, B-2000 Antwerpen

 

nadruk van artikelen

 

Verboden zonder verlof van de redactie

 

omslag

 

© Luc Hoenraet

(Sabam, België, 1998)


 


[Deel september, pagina 673]


675 Kuiterts ombuiging van de Jezusvroomheid
Herman-Emiel Mertens

Jezus zeggen, maar God bedoelen. Om deze interpretatie is het de bekende Nederlandse theoloog H.M. Kuitert te doen in zijn ophefmakende boek dat een nieuwe Christusleer schetst. Is de Jezus van de geschiedenis niet wezenlijk de Zoon Gods, zoals kerkelijke christenen sinds eeuwen belijden? Of is hij slechts een metafoor van het ook naar de niet-joden gekeerde gezicht van God? Maar wat blijft er dan over van het specifieke van de christelijke godsdienst?
687 Emoties. Een filosofische analyse
Herman De Dijn

Emoties zijn meer dan irrationele, subjectieve gevoelens. Zij bevatten een weten van de waarden en onwaarden van de werkelijkheid waarop de mens betrokken is. Het hart is de zetel van een eigensoortige redelijkheid, en zonder die redelijkheid is de rationaliteit van het calculerende verstand potentieel gevaarlijk. Anderzijds miskent ook het sentimentalisme, dat het gevoelsleven tot prettige gewaarwordingen wil herleiden, de ware toedracht van emoties.
700 Kunst zonder geschiedenis?
Danto, Collingwood en de vrijheid van de kunstenaar
Leo ten Hag

Met de popart van de jaren zestig heeft volgens de Amerikaanse filosoof Arthur Danto de kunstgeschiedenis haar eindpunt bereikt. Kunst is niet dood, maar het verhaal over kunst heeft zijn voltooiing bereikt. Bij die visie kun je wel vragen hebben, bijvoorbeeld als je uitgaat van de kunstfilosofie van R.G. Collingwood.
710 Zonder kwade bedoelingen
Gie Van den Berghe

Heeft Eichmann alleen maar uit blinde gehoorzaamheid gehandeld, zonder nadenken? Of was hij er ook zelf van overtuigd dat het uitroeien van de joden een verdienstelijk werk was? Deze vragen kun je niet ontlopen als je Un spécialiste ziet, een film van Rony Brauman en Eyal Sivan over Eichmann, die aanleunt bij Arendts bekende analyse van de banaliteit van het kwaad.

 


[Deel september, pagina 674]


722 De grenzen van het bedenkelijke
Rudi Laermans

Onder de titel Het bedenkelijke zijn onlangs beschouwingen van Stefan Hertmans over het obscene in de cultuur verschenen. Dat obscene geeft te denken, in die mate zelfs dat het uiteindelijk de grenzen van het denken zelf blootlegt. Zowel denklust als kijkdrift zijn blind voor zichzelf.
728 De klank van opengereten gitaren
Federico Garcia Lorca
Bart Van Loo

Dankzij een uitstekende biografie, recente vertalingen en een tentoonstelling staat het oeuvre van Federico Garcia Lorca weer volop in de belangstelling. Deze veelzijdige Spaanse schrijver hield van muziek. Hij wilde dat zijn romans en gedichten zouden klinken als gitaren die ook de pijn van het bestaan vertolken.
736 FORUM
736 Filosofie als stripverhaal
Guido Vanheeswijck
741 Een geluk bij een ongeluk
Bart Brinckman
747 PODIUM
747 Een geschiedenis van de Nederlandse poezie sinds 1945
Joris Gerits
750 De gouden zalm (6)
Erik Martens
759 BOEKEN
Quentin Skinner, Liberty before Liberalism ♦ Jacques Bouveresse, Le philosophe et le réel. Entretiens avec Jean-Jacques Rosat ♦ Wina Bom, Culinaire bijbel. Eten en drinken in de bijbel Wim Weren, Vensters op Jezus. Methoden in de uitleg van de evangelién ♦ Susanne Baier-Allen, Looking into the Future of Cyprus-EU-Relations ♦ Frank Ronge, Legitimitát durch Subsidiarität. Der Beitrag des Subsidiaritatsprinzips zur Legitimatton einer überstaatlichen politischen Ordnung in Europa ♦ Peter Noever, James Turrell. The other horizon ♦ Henry Moore, sculpturen - tekeningen ♦ Martin F. Polaschek, Im Namen der Republik Österreich! Die Volksgerichte in der Steiermark 1945 bis 1955

 


[Deel september,  achterplat]


 

STREVEN

66,8

BEF 240 / f 15,00

ISSN 0039-2324

AFGIFTEKANTOOR LEUVEN X


[Deel oktober,  voorplat]


 

STREVEN

OKTOBER 1999


[Deel oktober,  binnenkant voorplat]

STREVEN OKTOBER 1999

66ste JAARGANG, NR. 9

 

redactie

 

Jan Koenot (hoofdredacteur), Erik Martens (redactiesecretaris), Ludo Abicht, Paul Begheyn, Ilse Bulhof, Wil Derkse, Georges De Schrijver, Marie-Claire Foblets, Joris Gerits, Ger Groot, Vincent Hunink, Herman Simissen, Frans Van Bladel, Jef Van Gerwen, Guido Vanheeswijck, Johan Vanhoutte, Walter Weyns

 

redactiesecretariaat

 

Geert Boeve, Erik Martens, Johan Van der Auweraert

 

Prinsstraat 15, B-2000 Antwerpen

tel 03/212.10.20 / fax 03/212.10.22

e-mail streven@skynet.be

website http://www.come.to/streven

 

contactadres nederland

 

Hobbemakade 51, NL-1071 XL Amsterdam

tel 020/679.82.07 / fax 020/676.43.30

 

abonnementen

 

Januari-december (11 nrs.) incl. BTW:

België: bef 1926 / euro 47,74

Nederland: nlg 113 / euro 51,28

Europa: bef 2328 / euro 57,71

Buiten Europa: bef 2666 / euro 66,09

Studenten België: bef 990 / euro 24,54

Studenten Nederland: nlg 65 / euro 29,49

 

Abonnementen gaan in na betaling van het juiste abonnementsgeld op KB-rekening 409-8515871-91 (B) of Postbankrekening 4344657 (NL). Als mededeling noteert u de gewenste jaargang.

 

Abonnementen worden automatisch verlengd, tenzij u, uiterlijk een maand voor het einde van de jaargang, schriftelijk uw opzeg meldt.

 

losse nummers

 

bef 240 / euro 5,95 (B)

nlg 15,00 / euro 6,81 (NL)

Nummers van de lopende jaargang worden toegezonden na betaling op rekening 409-8515871-91 (B) of Postbankrekening 4344657 (NL). Als mededeling noteert u het gewenste nummer (maand, jaar).

 

oude nummers

Verschenen voor januari 1998:

bef 100 / euro 2,48 (B)

nlg 6,00 / euro 2,72 (NL)

 

steun

 

Voor giften vanaf bef 1000 / euro 24,79 boven het abonnementsgeld ontvangt u in januari automatisch een fiscaal attest.

 

vormgeving

 

Erik Martens

 

verantwoordelijk uitgever

 

Jan Koenot, Prinsstraat 15, B-2000 Antwerpen

 

nadruk van artikelen

 

Verboden zonder verlof van de redactie

 

omslag

 

© Luc Hoenraet

(Sabam, België, 1998)


 


[Deel oktober, pagina 769]


771 Sociaal beleid
Stefan Crets

De crisis van de verzorgingsstaat dwingt het beleid ertoe de sociale vraagstukken anders aan te pakken. De kwestie van de werkloosheid is een goed voorbeeld. Activering van de werklozen en bijkomende vorming zijn niet voldoende. Een vernieuwend sociaal beleid moet netwerken stimuleren en handelingsmogelijkheden bevorderen, zodat het sociale weefsel kan groeien.
784 Rechtvaardige oorlog in Kosovo?
Erik Faucompret

Waarom greep de NAVO in Kosovo in? Er speelden beslist allerlei motieven mee, en daarom mag je de vraag niet ontwijken: was het dan toch een rechtvaardige oorlog? Om die moeilijke vraag te beantwoorden kun je te rade gaan bij Michael Walzer, de hedendaagse theoreticus van de rechtvaardige oorlog.
796 Geloof als optie, kerk als maatstaf
Maarten Ter Borg

Ondanks de toename van de ontkerkelijking is de houding tegenover religie de laatste jaren positiever geworden. De secularisering is daar misschien de oorzaak van. Religie kán weer, als een geïndividualiseerde religie, een optioneel geloof. Er is kennelijk een religieuze behoefte, die niet samenvalt met het officiële aanbod van de geïnstitutionaliseerde kerkgemeenschappen.
805 Film is sentimenteel wisselgeld Interview met Alain Resnais
Erik Martens

Kort na de Tweede Wereldoorlog kwam de jonge Alain Resnais geregeld naar Brussel. Hij kon er films zien die in Frankrijk niet speelden. De Franse cineast is er niet om bekommerd een boodschap mee te geven. Volgens hem is een film gewoon een goede aanleiding voor een gesprek. Film dient tot communicatie.

 


[Deel oktober, pagina 770]


816 De grond onder haar voeten
Paul Pelckmans

Ook in zijn jongste roman komt Rushdie naar voren als een pleitbezorger van een seculiere wereldbeschouwing, die de goden afschrijft als ijdele, én gevaarlijke hersenspinsels. Maar wat blijft de postmoderne mens nog over, als de grond onder zijn voeten is weggerukt: fatalisme? liefde? grootse metamorfoses? of literatuur als reddingsboei?
828 Amerikaans Gloria
Paul Begheyn

Eind jaren zeventig verbleef de auteur een jaar in Californië. Op de agenda van dat vormingsjaar stonden uiteenlopende activiteiten: een dertigdaagse retraite, bezoeken aan gevangenen in de beruchte San Quentin, en vrijwilligerswerk in de achterbuurten van San Francisco. Het werd de meest ingrijpende periode in zijn leven: ‘God werd mens...’
842 FORUM
842 Wat is dat, kwaliteit van onderwijs?
Guido Vanheeswijck
845 PODIUM
845 Poezie en emoties
Joris Gerits
849 Van maaksel tot raadsel
Lichamelijkheid in het oeuvre van Marlene Dumas
Jan Koenot
855 BOEKEN
Harry Berghs, Denk-Wijzen 12. Een inleiding in het denken van Michael Walzer, John Rawls, Charles Taylor, Benjamin Barber ♦ Henk Oosterling en Siebe Thissen, Chaos ex machina. Het ecosofisch werk van Félix Guattari op de kaart gezet ♦ Paul Valadier, Un christianisme d'avenir. Pour une nouvelle alliance entre raison et foi ♦ Patrick Lateur & Stefan van den Bossche, Het evangelie volgens dichters. Bloemlezing uit de Nederlandstalige poëzie ♦ Dirk Rochtus, Zwischen Realität und Utopie. Das Konzept des ‘dritten Weges’ in der DDR 1989/90 ♦ Uta Grosenick en Burkhard Riemschneider, Art at the Turn of the Millennium ♦ Gita Deneckere, Het katoenoproer van Gent in 1839

 


[Deel oktober,  achterplat]


 

STREVEN

66,9

BEF 240 / f 15,00

ISSN 0039-2324

AFGIFTEKANTOOR LEUVEN X


[Deel november,  voorplat]


 

STREVEN

NOVEMBER 1999


[Deel november,  binnenkant voorplat]

STREVEN NOVEMBER 1999

66ste JAARGANG, NR. 10

 

redactie

 

Jan Koenot (hoofdredacteur), Erik Martens (redactiesecretaris), Ludo Abicht, Paul Begheyn, Ilse Bulhof, Wil Derkse, Georges De Schrijver, Marie-Claire Foblets, Joris Gerits, Ger Groot, Vincent Hunink, Herman Simissen, Frans Van Bladel, Jef Van Gerwen, Guido Vanheeswijck, Johan Vanhoutte, Walter Weyns

 

redactiesecretariaat

 

Geert Boeve, Erik Martens, Johan Van der Auweraert

 

Prinsstraat 15, B-2000 Antwerpen

tel 03/212.10.20 / fax 03/212.10.22

e-mail streven@skynet.be

website http://www.come.to/streven

 

contactadres nederland

 

Hobbemakade 51, NL-1071 XL Amsterdam

tel 020/679.82.07 / fax 020/676.43.30

 

abonnementen

 

Januari-december (11 nrs.) incl. BTW:

België: bef 1974 / euro 48,93

Nederland: nlg 113 / euro 51,28

Europa: bef 2375 / euro 58,87

Buiten Europa: bef 2714 / euro 67,28

Studenten België: bef 990 / euro 24,54

Studenten Nederland: nlg 65 / euro 29,49

 

Abonnementen gaan in na betaling van het juiste abonnementsgeld op KB-rekening 409-8515871-91 (B) of Postbankrekening 4344657 (NL). Als mededeling noteert u de gewenste jaargang.

 

Abonnementen worden automatisch verlengd, tenzij u, uiterlijk een maand voor het einde van de jaargang, schriftelijk uw opzeg meldt.

 

losse nummers

 

bef 240 / euro 5,95 (B)

nlg 15,00 / euro 6,81 (NL)

Nummers van de lopende jaargang worden toegezonden na betaling op rekening 409-8515871-91 (B) of Postbankrekening 4344657 (NL). Als mededeling noteert u het gewenste nummer (maand, jaar).

 

oude nummers

 

Verschenen voor januari 1998:

bef 100 / euro 2,48 (B)

nlg 6,00 / euro 2,72 (NL)

 

steun

 

Voor giften vanaf bef 1000 / euro 24,79 boven het abonnementsgeld ontvangt u in januari automatisch een fiscaal attest.

 

vormgeving

 

Erik Martens

 

verantwoordelijk uitgever

 

Jan Koenot, Prinsstraat 15, B-2000 Antwerpen

 

nadruk van artikelen

 

Verboden zonder verlof van de redactie

 

omslag

 

© Luc Hoenraet

(Sabam, België, 1998)


 


[Deel november, pagina 865]


867 Kaddisj
Sterven en dood in het jodendom
Ludo Abicht

Bij een overlijden de spiegels in huis bedekken en het stilstaand water uitgieten, zulke oude joodse gebruiken gaan wel terug op folklore of bijgeloof. Maar de belangrijkste rituelen rond sterven en dood in het jodendom getuigen van een diepe eerbied voor de overledene en een groot vertrouwen op God.
877 Hoe voorbeeldig is de westerse democratie?
Een kritische evaluatie
S.W. Couwenberg

Er mag dan al een brede consensus heersen over de beginselen van de democratische rechtsstaat, de westerse democratie wordt nog steeds bedreigd door tegenkrachten die haar innerlijk uithollen, en haar principes in de praktijk herleiden tot een fraaie retorische fnade. Democratie is allerminst een rustig bezit, ze is een blijvende opgave.
890 Pluralisme en tolerantie in de Belgische ethische commissie
Fernand Van Neste

Alle ideologische strekkingen en een groot aantal wetenschappelijke disciplines zijn in het Belgisch Raadgevend Comité voor Bio-ethiek vertegenwoordigd. De ethische discussie die er over hete hangijzers gevoerd wordt, stelt hoge eisen.
898 De spiegel en het echte woord
Honderd jaar Luis Borges
Ger Groot

Het aantal bladzijden dat de Argentijnse auteur Jorge Luis Borges heeft volgeschreven, is duizelingwekkend, en zelfs in de Spaanse uitgave van zijn verzameld werk is nog niet alles daarvan gebundeld. Langs literaire wegen heeft hij ontdekt wat ook de filosofie van deze eeuw heeft ingezien: de wereld is niet zomaar gegeven, ze is zoals wij haar met onze woorden benoemen.

 


[Deel november, pagina 866]


910 Parijs als zinnebeeld van de moderniteit Op stap met Walter Benjamin
Rudi Laermans

In zijn Passagen-Werk heeft Benjamin het gewaagd het negentiende-eeuwse Parijs met woorden te omsingelen. De stad veranderde zo in een ‘denk-beeld’. In de vorige eeuw was Parijs de plaats van de politieke, urbane en economische modernisering.
920 Ignatiaanse pedagogiek en de onderwijsvernieuwing in Nederland
Bert ten Berge

Recentelijk ontwikkelden jezuïeten en leken een op de levensvisie van Ignatius van Loyola geïnspireerde pedagogiek voor het onderwijs. Het doel is de vorming van de hele mens met al zijn vermogens tot ‘mens met en voor de ander’ naar het voorbeeld van Jezus. De onderwijsmethode om dit doel te bereiken bestaat uit een continu proces van ervaring, reflectie, actie en evaluatie binnen een op het doel aansluitende context.
929 FORUM
929 De lage landen verkleuren
P.A. van Gennip
936 PODIUM
936 Wreed geluk. Nieuwe dichtbundel van Hugo Claus
Joris Gerits
939 De stemmen hebben hem nog steeds niet gezien
Ivo Van Hove regisseert India Song van Marguerite Duras
Koen Van Kerrebroeck
942 Rembrandt zelf
Paul Begheyn
945 Schrijven in postkoloniale tijden
Bart Vervaeck
950 BOEKEN
Frans Breukelman, Bijbelse theologie ♦ Aurelius Augustinus, Wat betekent de bijbel? Christelijke scholing in tekstbegrip en presentatie De doctrina christiana ♦ Jaap Gruppelaar & Jean-Pierre Wils, Multiculturalisme ♦ Susanne Gerritsen, ‘Het verband ontgaat me’. Begrzweltikheidsproblemen met verzwegen argumenten ♦ Marc De Coster, Woordenboek van neologismen. 25 jaar taalaanwinsten ♦ Kristien Hemmerechts, De Tuin der Onschuldigen ♦ Andrew Miller, Casanova verliefd ♦ Michiel Wagenaar, Stedebouw en burgerlijke vrijheid De contrasterende carrières van zes Europese hoofdsteden

 


[Deel november,  achterplat]


 

STREVEN

66,10

BEF 240 / f 15,00

ISSN 0039-2324

AFGIFTEKANTOOR LEUVEN X


[Deel december,  voorplat]


 

STREVEN

DECEMBER 1999


[Deel december,  binnenkant voorplat]

STREVEN DECEMBER 1999

66ste JAARGANG, NR. 11

 

redactie

 

Jan Koenot (hoofdredacteur), Erik Martens (redactiesecretaris), Ludo Abicht, Paul Begheyn, Ilse Bulhof, Wil Derkse, Georges De Schrijver, Marie-Claire Foblets, Joris Gerits, Ger Groot, Vincent Hunink, Herman Simissen, Frans Van Bladel, Jef Van Gerwen, Guido Vanheeswijck, Johan Vanhoutte, Walter Weyns

 

redactiesecretariaat

 

Geert Boeve, Erik Martens, Johan Van der Auweraert

 

Prinsstraat 15, B-2000 Antwerpen

tel 03/212.10.20 / fax 03/212.10.22

e-mail streven@skynet.be

website http://www.come.to/streven

 

contactadres nederland

 

Hobbemakade 51, NL-1071 XL Amsterdam

tel 020/679.82.07 / fax 020/676.43.30

 

abonnementen

 

Januari-december (11 nrs.) incl. BTW:

België: bef 1974 / euro 48,93

Nederland: nlg 113 / euro 51,28

Europa: bef 2375 / euro 58,87

Buiten Europa: bef 2714 / euro 67,28

Studenten België: bef 990 / euro 24,54

Studenten Nederland: nlg 65 / euro 29,49

 

Abonnementen gaan in na betaling van het juiste abonnementsgeld op KB-rekening 409-8515871-91 (B) of Postbankrekening 4344657 (NL). Als mededeling noteert u de gewenste jaargang.

 

Abonnementen worden automatisch verlengd, tenzij u, uiterlijk een maand voor het einde van de jaargang, schriftelijk uw opzeg meldt.

 

losse nummers

 

bef 240 / euro 5,95 (B)

nlg 15,00 / euro 6,81 (NL)

Nummers van de lopende jaargang worden toegezonden na betaling op rekening 409-8515871-91 (B) of Postbankrekening 4344657 (NL). Als mededeling noteert u het gewenste nummer (maand, jaar).

 

oude nummers

 

Verschenen voor januari 1998:

bef 100 / euro 2,48 (B)

nlg 6,00 / euro 2,72 (NL)

 

steun

 

Voor giften vanaf bef 1000 / euro 24,79 boven het abonnementsgeld ontvangt u in januari automatisch een fiscaal attest.

 

vormgeving

 

Erik Martens

 

verantwoordelijk uitgever

 

Jan Koenot, Prinsstraat 15, B-2000 Antwerpen

 

nadruk van artikelen

 

Verboden zonder verlof van de redactie

 

omslag

 

© Luc Hoenraet

(Sabam, België, 1998)


 


[Deel december, pagina 961]


963 Einde en begin van het millennium
Armoede of rijkdom van de hoop?
Jurgen Moltmann

Vooraleer het jaar 2000 goed en wel begint, is het zinvol nog eens even achterom te kijken. Dan valt de tegenstelling op tussen het tijdperk van de vooruitgang en dat van de vernielingen, de negentiende en de twintigste eeuw. Zonder verzoening op de massagraven van de twintigste eeuw is er geen alternatieve toekomst voor het leven in de eenentwintigste eeuw. De christelijke toekomstverwachting blijft in de kern een vernjzenishoop.
980 Duizend jaar als een dag ofwel het wonder van het overleven
Guus Van Hemert

‘Het is toch niet niks als wij straks voor het laatst dat 1999 neerzetten! Afscheid van die 1 die in het jaar 1000 begon. [...] We stappen in die seconde het derde millennium binnen. We raken aan de mensen van 3000’
985 Het visuele verlangen. Over geweld en media
Gert Verschraegen

Terwijl in vroeger tijden mensen elkaar in conflictsituaties rechtstreeks fysiek te lijf gingen, is de agressiviteit sinds de Middeleeuwen stilaan geciviliseerd. Thans wordt geweld meestal onrechtstreeks beleefd, via het filmdoek en het tv-scherm. We genieten van gruwelbeelden die het geweld van de wereld op een veilige afstand houden
993 Ontwikkelingssamenwerking tussen droom en werkelijkheid
Marcus Leroy

Ontwikkelingssamenwerking mag niet alleen op basis van cijfers worden geevalueerd. De hulp moet leiden tot een menselijker, democratischer en rechtvaardiger beleid in het begunstigde land. In principe is dat de nieuwe strekking van de Wereldbank. Réginald Moreels ging met zijn pleidooi voor een interculturele dialoog nog veel verder. Maar ook zijn woorden en daden roepen vragen op.

 


[Deel december, pagina 962]


1002 De leer van A Course in Miracles
Wouter J. Hanegraaff

De hoogste en tevens enige bestaande werkelijkheid is ‘liefde’. De Course in Miracles is erop gericht de hindernissen uit de weg te ruimen die het besef van die werkelijkheid belemmeren. Je kunt wel vragen hebben bij de opvattingen die in het boek worden verwoord, omtrent God, mens, schuld, verzoening, wonderen. Een ernstige kritische discussie over dit bijzonder populaire werk moet echter nog op gang komen.
1013 FORUM
1013 Identiteit als ideologie
Walter Weyns
1016 Het kwaad
Flip G. Droste
1022 PODIUM
1022 De dichter als tovenaar
Het bekroonde debuut van Peter Holvoet-Hanssen
Joris Gerits
1026 de hele wereld is onderwereld
Don DeLillo's grote Amerikaanse roman
Ludo Abicht
1029 Brieven van Gerard Walschap
Manu Van Der Aa
1032 BOEKEN
Martin Heidegger, De spreuk van Anaximander ♦ losjoea Richter. Een woord-voor-woord vertaling uit het Hebreeuws van de boeken Jozua en Richteren met twee appendices ♦ Van Dale. Groot Woordenboek der Nederlandse Taal. Dertiende, herziene uitgave ♦ Ada Deprez, Walter Gobbers & Karel Wauters (red.), Hoofdstukken uit de geschiedenis van de Vlaamse Letterkunde in de 19de eeuw I ♦ August Heuser, Wendelin Renn (red.), Georges Rouault. Miserere ♦ Catherine Mathon (red.), Duchenne de Boulogne 1806-1875 ♦ Paul Zanker, Pompen, Public and private life
1043 Inhoudsopgave Streven jaargang 66
(januari 1999 - december 1999)

 


[Deel december,  achterplat]


 

STREVEN

66,11

BEF 240 / f 15,00

ISSN 0039-2324

AFGIFTEKANTOOR LEUVEN X


[Deel Inhoud,  voorplat]


 

STREVEN

INHOUD 1970-1999


[Deel Inhoud,  binnenkant voorplat]

redactie

 

Jan Koenot (hoofdredacteur), Erik Martens (redactiesecretaris), Ludo Abicht, Paul Begheyn, Ilse Bulhof, Wil Derkse, Georges De Schrijver, Marie-Claire Foblets, Joris Gerits, Ger Groot, Vincent Hunink, Herman Simissen, Frans Van Bladel, Jef Van Gerwen, Guido Vanheeswijck, Johan Vanhoutte, Walter Weyns

 

redactiesecretariaat

 

Geert Boeve, Erik Martens, Johan Van der Auweraert

 

Prinsstraat 15, B-2000 Antwerpen

tel 03/212.10.20 / fax 03/212.10.22

e-mail streven@skynet.be

website http://www.come.to/streven

 

contactadres nederland

Hobbemakade 51, NL-1071 XL Amsterdam

tel 020/679.82.07 / fax 020/676.43.30

 

abonnementen

 

Januari-december (11 nrs.) incl. BTW:

België: bef 1974 / euro 48,93

Nederland: nlg 113 / euro 51,28

Europa: bef 2375 / euro 58,87

Buiten Europa: bef 2714 / euro 67,28

Studenten België: bef 990 / euro 24,54

Studenten Nederland: nlg 65 / euro 29,49

 

Abonnementen gaan in na betaling van het juiste abonnementsgeld op KB-rekening 409-8515871-91 (B) of Rostbankrekening 4344657 (NL). Als mededeling noteert u de gewenste jaargang.

 

Abonnementen worden automatisch verlengd, tenzij u, uiterlijk een maand voor het einde van de jaargang, schriftelijk uw opzeg meldt.

 

losse nummers

 

bef 240 / euro 5,95 (B)

nlg 15,00 / euro 6,81 (NL)

Nummers van de lopende jaargang worden toegezonden na betaling op rekening 409-8515871-91 (B) of Postbankrekening 4344657 (NL). Als mededeling noteert u het gewenste nummer (maand, jaar).

 

oude nummers

 

Verschenen voor januari 1998:

bef 100 / euro 2,48 (B)

nlg 6,00 / euro 2,72 (NL)

 

steun

Voor giften vanaf bef 1000 / euro 24,79 boven het abonnementsgeld ontvangt u in januari automatisch een fiscaal attest.

 

vormgeving

 

Erik Martens

 

verantwoordelijk uitgever

 

Jan Koenot, Prinsstraat 15, B-2000 Antwerpen

 

nadruk van artikelen

 

Verboden zonder verlof van de redactie

omslag

 

© Luc Hoenraet

(Sabam, België, 1998)


 


[Deel Inhoud, pagina 1]


4 Filosofie
Vóór de twintigste eeuw (4); Twintigste eeuw (4); Filosofisch essay (6); Varia (7)
7 Ethiek
Algemeen (7); Medische ethiek (8)
8 Psychologie, psychoanalyse en psychiatrie
9 Kerk, theologie en godsdienst
Kerk: Europa (9); Kerk: Amerika (10), Kerk: Azië en Afrika (10); Kerkgeschiedenis (11); Kerkpolitiek (11); Theologie (12); Spiritualiteit (13); Bijbel/ Exegese (14); Essay (15); Varia (15); Wereldgodsdiensten (16)
17 Maatschappij
België (17); Nederland (18); Europa (18); Sovjet-Unie (18); Noord- en Zuid-Amerika (19); Midden-Oosten (19); Afrika (19); Azië (19); Noord-Zuidrela-

 


[Deel Inhoud, pagina 2]


ties (20); Vluchtelingen (20); Migranten (20); Multiculturele samenleving (21); Maatschappelijke vraagstukken (21); Maatschappijopvatting (21); Maatschappijtheorie (22); Onderwijs (23); Media en reclame (23); Arbeid (23); Holocaust (23); Sociologisch essay (24); Interview (25); Varia (25)
26 Recht
26 Politiek
België (26); Nederland (26); West-Europa (27); Centraal- en Oost-Europa (27); Europese Unie (28); Sovjet-Unie (28); Verenigde Staten (29); Centraal-en Zuid-Amerika (29); Midden-Oosten (30); Afrika (31); Azië (31); Internationale politiek (33); Essay (33); Mensenrechten (35)
35 Economie
Europa (35); Andere landen (35); Internationale economie (36); Economische vraagstukken (36); Economische theorie (36); Ethiek en economie (37); Essay (37)
37 Cultuur
Cultuursociologisch essay (37); Cultuurhistorisch essay (38); Cultuurevenementen (38); Varia (38)
38 Wetenschap
Fysica (38); Scheikunde (38); Biologie (38); Astronomie, kosmologie (39); Paleontologie, geologie, archeologie (39); Techniek, computerkunde (39); Ecologie (40); Essay (40); Varia (40)
41 Beeldende kunst en architectuur
Tot 1789 (41); 1789-1945 (41); 1945-nu (42); Kunsttheorie (43); Kunstkritiek (43); Essay (43); Varia (44)
44 Film
Essay (44); Filmmakers-acteurs (46); Varia (46)
46 Theater
Theaterwetenschap (46); Theatergeschiedenis (46); Theatergezelschappen (47); Theateruitvoering (47); Theatermakers, acteurs, auteurs (47); Essay (48); Varia (48)
48 Podiumkunst

 


[Deel Inhoud, pagina 3]


48 Muziek
Klassieke en hedendaagse muziek (48); Pop- en rockmuziek (49); Varia (49)
49 Taal
50 Literatuur
Nederlandse literatuur (50); Duitstalige literatuur (54); Engelstalige literatuur (54); Franstalige literatuur (55); Italiaanse literatuur (56); Russische literatuur (56); Spaanse literatuur (57); Literatuur uit andere landen (57); Joodse literatuur (57); Klassieke literatuur (58); Literatuur uit andere culturen (58); Literatuurgeschiedenis (58); Literaire theorie (58); Literaire stromingen (59); Essay (59); Varia (59)
59 Geschiedenis
Oudheid (59); Tot 1489 (60); 1489-1789 (60); 1789-1914 (60); 1914-heden (60); Essay (61); Varia (61)
62 Redactioneel
62 Varia

 


[Deel Inhoud,  achterplat]


 

STREVEN

66,12

BEF 240 / f 15,00

ISSN 0039-2324

AFGIFTEKANTOOR LEUVEN X


Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken