| |
| |
| |
Kunst- en Letternieuws.
Van het nieuw algemeen tweemaandelijksch tijdschrift den Vlaamschen Gids, onder redactie van Dr. H. de Hoon, Pol de Mont, Prof. Paul Fredericq, Dr. A. Ley, Dr. Max Rooses, Mr. Const. Stoffels en Prof. J. Vercoullie, is de 2e aflevering verschenen. Zij opent met een artikel van Prof. Paul Fredericq over Thorbecke vóór 1830. De studie zal in een volgend nummer worden voortgezet. Thans worden Thorbecke's jongelingsjaren behandeld, zijne wetenschappelijke reis in Duitschland, zijn doceeren als privaat-docent te Giessen en te Göttingen, en zijne eerste geschriften van beteekenis.
Reimond Styns levert verder eene schets, 1870 betiteld: een verhaal van eenen Groot-Luxemburger, dat op den schrijver als nachtmerrie heeft gewerkt.
Uit eenen eerlang te verschijnen bundel, De Getijden, van Edmond van Offel, worden een zestal gedichten afgedrukt.
De knappe folklorist A. De Cock geeft het eerste deel van eene belangrijke bijdrage over Kerstening van heidensche zaken, vooral in verband met boomvereering in België.
Fl. van Duyse werpt een vluchtigen blik op 't leven en de werken van Hendrik Waelput, naar aanleiding van 't concert, onlangs door de Melomanen ingericht en gewijd aan werken van dien Gentschen toondichter.
S. bespreekt, in de rubriek Nederlandsche Letteren, H. Teirlinck's Bedrijf van den Kwade en L. Baekelmans' Doolaar en de weidsche Stad.
Volgt de rubriek Onderwijs en Opvoeding, waarin P.A. spreekt over voorbereidend onderwijs in geschiedenis, studie der klankleer, geestelijke vermoeienis en misdeelde kinderen.
Ten slotte wijdt Aug. Gittée een artikel aan statistieken over Werkstakingen in Belgie.
Aflevering 2 van den Vlaamschen Gids is een goed nummer, en wij vestigen er gaarne de aandacht op.
***
| |
| |
De uitgever De Seyn-Verhougstraete van Aalst heeft een gelegenheidswerk van Eug. De Saeger, Ons Vaderland (twee deelen) laten verschijnen ter gelegenheid der nationale feesten. Het is eene vreemsoortige bloemlezing uit allerlei schrijvers over allerlei onderwerpen, zonder orde noch plan, rijp en groen, alles ondereen, een echte rommelzoo!
***
Ik worstel en kom boven, door Fenna de Meyier, werd uitgegeven te Amsterdam bij P.N. van Kampen en Zoon.
***
Afl. 28 van Flor. Van Duyse's standaardwerk Het Oude Nederlandsche lied bevat een vijftiental historische liederen uit het einde der 16e en het begin der 17e eeuw, waaronder enkele beroemde als Het Vertreck van Duck d'Alve (1573), O Nederland, let op u saeck (1576), De Slag bij Nieuwpoort (1600), Het beleg van Oostende (1601-1604) en Het beleg van Bergen-op-Zoom (1622).
***
Dezer dagen verscheen het vijfde deel van het meesterlijk werk der heeren A. De Cock en Is. Teirlinck, Kinderspel en Kinderlust, bekroond door de Kon. Vlaamsche Academie.
***
Verschenen: Flandria's Novellenbibliotheek, nr 53, van Zype, De Katte en Omer Wattez, De oude bedelaar; en nr 54, L. Lambrechts, De Kapucijn (Gent, Plantijn).
***
Van de derde uitgave der Encyclopedie van Winkler Prins is het eerste deel verschenen, te Amsterdam bij de maatschappij Elzevier. Het gaat tot Arabië en telt 832 blz In de tweede uitgave telde dit deel 759 blz. en ging tot Aram.
In eene aanbeveling van dit werk schrijft een dagblad: Wij vestigen er de aandacht op als op een onderneming, welke ongetwijfeld den steun verdient van alle beschaafde Nederlanders, die zoo een woordenboek als iets onmisbaar zijn gaan beschouwen. Het is immers niet enkel geschreven in onze taal, het is samengesteld overeenkomstig onze Nederlandsche behoeften, naar de maat van wat ons belang inboezemt; het spreekt van Nederlandsche plaatsen,
| |
| |
Nederlandsche toestanden, Nederlandsche menschen en dingen, meer dan, natuurlijk, welke buitenlandsche encyclopedieën ooit hebben gedaan.
***
Cyrille Buysse heeft een twintigtal kleine verspreide schetsen verzameld in eenen bundel, onder den titel: In de natuur (Bussum, van Dishoeck).
***
Tisje Tasje's korf, de bloemlezing uit de volksalmanakken voor Fransch-Vlaanderen, is in tweeden druk verschenen bij den uitgever De Breyne-Looten te Hazebroeck.
***
Prof. Jan te Winkel der Amsterdamsche hoogeschool heeft eene Inleiding tot de geschiedenis der Nederlandsche taal (350 blz.) laten verschijnen (Kuilemborg, Blom en Olivierse). Het is gedeeltelijk een overdruk van een reeks artikelen in Noord en Zuid.
***
Mevrouw A.S.C. Wallis, de dochter van Prof. Opzoomer, de schrijfster van den historischen roman In dagen van Strijd, die in 1878 zooveel opgang gemaakt heeft in Holland, is sedert jaren in Hongarije met eenen hoogleeraar gehuwd. Uit dat land komt ons een nieuw boek van haar toe: Een Hongaarsche samenzwering, treurspel in vijf bedrijven, met Rakoezy, Szechy, Zrinyi en andere historische namen als hoofdpersonen (Haarlem, Tjeenk Willink).
***
De zesde druk van Limburg Brouwer's bekenden Oosterschen roman Akbar is bij Nijhoff in den Haag verschenen.
***
Aangekondigd: Het maatschappelijk leven onzer vaderen in de zeventiende eeuw, tweede uitgave van Dr Schotel's bekend werk, met vele prachtige platen, bezorgd door H.C. Rogge (Leiden, Sijthoff, fr. 7,50).
***
Verschenen bij G. Faes, Beddenstraat, Antwerpen: Bloemen- | |
| |
lied, woorden van L. Lehembre, muziek van Th. Peeters; Heilig Vaderland, woorden van J. Stinissen, muziek van E. Wambach.
***
Proeven van Letterkundige Ontledingen door J. Geurts (Hasselt, St-Quinten, fr. 4,50) is een boek heelemaal in den aard en naar de methode van P. Tack's Verklaringen van Nederland sche Leesstukken. Het is er dus een welkome aanvulling van en zal in zijn kring tot degelijker onderwijs in de moedertaal bijdragen.
***
N. Gunzburg heeft zijn artikel over L'Arriération mentale uit de Revue de l'Université de Bruxelles als overdruk in den handel gebracht.
***
E. Aesseloos, onderwijzer te Tienen, heeft onder den vorm van een Répertoire alphabétique uitgegeven: Législation et Jurisprudence de l'Instruction primaire (Brussel, Lebègue, fr. 2.50). Het is een zeer goed en nuttig werkje.
***
Op den Vlasgaard, van René De Clercq, als opera bewerkt, moet Jozef Van der Meulen eene goed geïnspireerde muziek hebben geschreven, die in 't eerstkomend seizoen in den Nederlandschen schouwburg te Gent zou worden opgevoerd.
Zoo althans lezen wij in de bladen. Of er eene lezing op de piano heeft van plaats gehad, zouden we niet kunnen zeggen.
***
Als nr 7 van de uitgave Liederbn voor ons Volk verscheen Stil, gezellig, gedicht van Arnold Sauwen, muziek van Jozef Huybrechts, leeraar bij het Koninklijk Vlaamsch Conservatorium te Antwerpen. Het is een uiterst gemoedelijk lied, dat met zeer veel bijval zal voorgedragen worden. Dat alwie verlangt dit lied te bezitten, inschrijve op de uitgave Liederen voor ons Volk. Zij is uiterst goedkoop, slechts 2 fr. voor Antwerpen en fr. 2,50 buiten Antwerpen, voor 12 nummers, zang en pianobegeleiding. Men schrijft in bij de uitgevers, Hopland, 22, te Antwerpen.
***
Als nr 8 van de uitgave Liederen voor ons Volk verscheen Het
| |
| |
Kind, een gemoedelijk lied van Th. Coopman, muziek van Hendrik Willems.
Als nummer 9 is thans verschenen: Het Klooster van Sint Arjaan, de zoo pittige Vlaamsche melodie, met het bekende geestige gedicht van Frans De Cort. Julius J.B. Schrey schreef er de pianobegeleiding voor.
***
Verschenen: Gedichten, door Jacob Stinissen (Antwerpen, Lod. Opdebeek). Een mooi boekdeel van 112 blz., dat wij eerlang hopen te bespreken.
***
Zooeven is van de pers gekomen: Hard Labeur, realistische roman in twee deelen door R. Stijns, omslag en bandteekening door H. Teirlinck (Ingenaaid, 4,00 fr. - Ingebonden, 5 fr.).
***
De verbeteringsraden van lager en middelbaar onderwijs hebben het werk van Edw. Coremans: De Nederlandsche Letterkunde in Belgie sedert 1830, goedgekeurd. Bijgevolg wordt dit boek door de regeering aanbevolen als prijsboek voor gestichten van middelbaar en uitgebreid lager onderwijs.
***
Ontvangen: Nieuwe Rijkdom, bekroond en geprimeerd tooneelspel in 3 bedrijven, door Lodewijk Stock (Antwerpen, G., J. en E. Janssens).
Dit tooneelstuk behoort tot de Vlaamsche Tooneelverzameling, nr 270 (23 reeks - gemengde rollen - nr 6) Prijs: 1 fr. 50. Voor 12 tooneelwerken, 7 fr. 50 c.
***
De volledige werken van August Snieders zullen eerlang opnieuw uitgegeven worden door het huis Siffer, te Gent.
***
Eerlang zal eene Duitsche vertaling verschijnen van Jezus den Nazarener, het bijbelsch treurspel van Raphaël Verhulst.
Deze vertaling, door Mevr. Amalia Linnig, wordt in prachtdruk uitgegeven door eene der voornaamste firma's te Berlijn.
| |
| |
***
De te Berlijn verschijnende Deutsche Romanzeitung geeft eene vertaling van Virginie Loveling's roman Een dure Eed. De vertaling werd geleverd door den heer Heinrich Pottweyer, die zich heeft doen kennen door zijne overzettíng van Tony Bergmann's boek: Ernest Staes.
***
In Die neue Rundschau van Juni een vertaling van Stijn Streuvels' mooie vertelling Een kinderzieltje, uit Dorpsgeheimen.
***
Aan al de beoefenaars en liefhebbers van Folklore bevelen wij het belangrijk werkje aan van den heer Rodolphe de Warsage, Histoire du célèbre théatre liégeois de marionnettes, met veel teekeningen en photographieën van oude poppen en poppenkasten (Brussel, Van Oest).
***
Verschenen te Batavia: De stommeling van M.P. de Clercq. Een Indisch praatje door S. Kalff en De jeugd van Djimin, door Mej. A.M. Gerth van Wijk: bekroonde prijsvragen, uitgeschreven door de groep Nederlandsch-Indië van het Algemeen Nederlandsch Verbond.
***
Te Rotterdam bij Meindert Boogaerdt verscheen Georges Eekhoud's Heimweegemeenschap (vertaald uit het Fransch door Lode Baekelmans).
***
De vierde druk van Is. Quérido's Levensgang, den sterk realistischen roman uit de diamantwerkerswereld van Amsterdam, is dezer dagen van de pers gekomen.
***
Aangekondigd: Repertorium van verhandelingen en bijdragen betreffende de geschiedenis des vaderlands tot op 1900 verschenen, bewerkt door L.D. Petit, conservator der Bibliotheek te Leiden (Leiden, Brill).
| |
| |
***
Het Negende Vlaamsch Natuur- en Geneeskundig Congres zal, dit jaar, te Aalst, den 23en en 24en September eerstkomende, plaats grijpen.
a) 's Zaterdags, 23 September, een eerste algemeene vergadering en een openbare voordracht; b) 's Zondags, 24 September, afdeelingsvergaderingen te 9 en te 3 uren; een tweede algemeene vergadering te 2 ½ uren; een tentoonstelling van Nederlandsche wetenschappelijke boeken en, 's avonds, een feestmaal. De leden ontvangen kosteloos de verslagen van het Congres: de Handelingen.
***
Arthur Burvenich. English Idioms and Colloquialisms. Zutphen, Thieme. - Ledeberg-Gent, Ad. Herckenrath. Prijs: 5 fr.
Wien is het bij het lezen van eenigen Engelschen roman niet gebeurd te stuiten tegen een woord, een uitdrukking, een zegswijze die hij dan vruchteloos in alle woordenboeken zocht. Een supplement op al die woordenboeken biedt het boek van den heer Burvenich. Onder de massa geijkte woorden en uitdrukkingen van allen aard die hij in de Engelsche letterkunde - en o.a. in Engelsche dagbladen! - ontmoette, heeft hij diegene uitgekozen die tot de gewone omgangstaal behooren of het meest voorkomen in de letterkundige taal, en er de beteekenis en den oorsprong van uitgelegd. Op deze uitleggingen volgen bijna overal - en dit veronderstelt veel werk en veel kennis! - de overeenkomstige Nederlandsche en Fransche idiotismen, spreekwijzen of spreekwoorden.
| |
Inhoud van Tijdschriften.
(W., M., 2 M., ½ M. = wekelijks, maandelijks, tweem., halfm.)
Hollandsche Revue (Haarlem, Loosjes, M., geïll., 16,25 fr.), Juni-Juli 1905: Luitenant Reitsma en F. Knobel; - Wereld- | |
| |
geschiedenis; - Belangrijke onderwerpen (Leugensuiker; - Amerika in den aanvang van de twintigste eeuw; - De Duivenpost; - Hoe den bliksem onschadelijk te maken; - De Kinderwetten); - Karakterschets (Dr. Yssel de Schepper en Dr. Oldenboom); - Revue van 38 ndl en 15 vreemde tijdschriften; - Het boek van de maand (Willem III te 's Gravenhage in MDCXCI en Kleiarbeid door M. Langeveld); - Boekentafel.
De Natuur (Utrecht, Broese, M., geïll., 8 fr.), Juni 1905: De phonetische grondslag der taal (G. Lely); - Het meten van hooge temperaturen met den Pyrometer van Siemens en Halske (E.H.J.C.); - De ringen van Newton (W. de Haas); - Magnetische krachtlijnen (Dr. Bouman); - Eeuwigdurende kalender (Dr. Huisken); - Telefotographie (Dr. Rombouts); - De behandeling van de Longtuberculose (Dr. Rijkens); - Proeven met bloemen en planten (Dr. Snijders); - Korte mededeelingen; - Boekaankondiging; -Correspondentie; - Maandelijksch Weerbericht.
Dietsche Warande en Belfort (Antw. Ndl. Boekhandel, M., 8 fr.), Juni-Juli 1905: Het ideaal van Mr Aug. Vermeylen en het Christen ideaal (M. Belpaire); - Iets over twee volksdichters (E. Mertens); - Dr. August Snieders (A. Verheyen); - Nieuwe banen in het Geschiedenisonderwijs (A. Habets); - Theologische kantteekeningen op Vondel's Lucifer (J. Salsmans); - Verzen (J. Van Leenen, F. Rutten, C. Eeckels, L. Van Puyvelde); - Boekennieuws; - Tijdschriften; - Omroeper.
La Belgique maritime et coloniale (Brussel, rue du Trône, W., geïll., 7 fr), Juin-Juillet 1905: Le commerce congolais en 1904; - Le meeting d'Holborn; - L'expédition antarctique Charcot; - Phrases en langues arabe et ki-swaïli; - La défense des intérêts belges à l'étranger; - Frets et charbons; - Les faits de la semaine; - La mission Rusizi-Kivu; - Cuirassés russes; - Comment moderniser un port; - Le jardin d'essais d'Eala; - Bulletin commercial; - Nouvelles et informations; - Autour du monde;- Bibliographie; - Ventes de navires;- Tableau des valeurs coloniales.
Le Mouvement hygiénique (Brussel, Lamertin, M., 8 fr.), Mai-Juin 1905: Sanatorium belge aux îles Canaries; - L'épidémie actuelle de méningite cérébro-spinale; - Le régime des obèses;
| |
| |
- Chronique de l'hygiène; - Bibliographie; - Congrès divers; - Bulletin de la Soc. méd. belge de tempérance.
Ons Woord. Tolk der Antw. Onderwijzersvereeniging Diesterweg (Antw., Melsen, M., 2 fr.), Juni-Juli-Aug.-Sept. 1905: Booker Washington; - Ideën over opvoeding; - Over Geschiedenisonderricht; - Nieuwe Scholen; - Overbevolkte klassen; - Werkzaamheden der Vereeniging; - Kijkjes links en rechts; - Boekbeoordeelingen.
Volkskunde (Gent. Hoste, M., 3 fr.), XVII. 3-4: Eenige gebruiken op het eiland Schouwen (Mej. Vande Groft); - Eerbied voor de natuur en hare verschijnsels (A. De Cock); - Volksliederen; - Kroniek.
De Turner (Antw., Montignystraat, 44, ½ M., 2 fr.), Juni-Juli 1905: Turnbelangen in de school en in de vereenigingen.
School en Leven (Groningen, Wolters, W., geïll., fr. 8.40), Juni-Juli 1905: Geschiedenisonderwijs op de lagere school (J. Mulder); - Het leeren van vreemde talen (H.); - De Weinigen en de Velen van Ellen Key (J. Ochs); - Ervaring van een jong onderwijzer (P. Bedaf); - De geschiedenis van den Nederlandschen handel; - Een volksbelang (R. Casimir); - Wetenschappelijk Bijblad (De Protestanten in Frankrijk; Een spellinghervormer op het einde der 17e eeuw); - Feuilleton (Cyrano de Bergerac van Rostand); - Advertentiën; - Correspondentie; - Inhoud van tijdschriften.
Lucifer (Ant., Janssens, W., 3,50 fr.), Juni-Juli 1905: Tooneelnieuws; - Tooneelcritiek; - Ellen Key; - Hendrik Ibsen; - Elisée Reclus; - Feuilleton (Traditie, drama door J. van den Arend).
Revue bibliographique belge (Brussel, Schepens, M., 3fr.), in ieder nr: Chronique; - Bibliogr. belge; - Périodiques belges; - Bibliogr. étrangère; - Périodiques étrangers; - Annonces.
Neerlandia. Orgaan van het Algemeen Nederlandsch Verbond (Den Haag, Uitgeversmaatschappij Nederland, M, 2,75 fr.), in ieder nr: Mededeelingen over de afdeelingen van het Verbond; - Nieuws uit de verschillende streken van Groot-Nederland.
De Navorscher (Zaltbommel, H.J. Vande Garde, M., 8,50 fr.), LV, 4-5-6. Geschiedenis (Aanteekeningen betreffende de Bataaf- | |
| |
sche omwenteling); - Geslacht- en Wapenkunde (Uit trouw- en doopregisters van N. en St-Joostland); - Oudheidkunde.
De Vrije Tribune (Lekkerkerk, Gebr., den Oudsten, M., 5 fr.), Mei 1905: De Korenfooi (V. De Meyere); - Sterfhuis (J. Altona); - Zwoele luchten (Eppo Bos).
Tijdschrift voor Geschiedenis, Land- en Volkenkunde (Groningen, Noordhoff, 3M., 10,00 fr.), XX, 3: Jacoba van Beieren (M. Proot); - De kam van het Reuzengebergte en het brongebied van de Elbe (J. Jelgersma); - Historische mededeelingen; - Mededeelingen op geographisch gebied; - Nieuwe uitgaven; - Bibliographie.
De Vlaamsche Gids, onder redactie van Mr. H. de Hoon, Pol de Mont, Prof. Paul Fredericq, Dr. A. Ley, Dr. Max Rooses, Dr. Const. Stoffels, Prof. J. Vercoullie (Antwerpen, Nederl. Boekhandel, 2 M., 12 fr.), I, 1-2: Jordaens Calvinist (Max Rooses); - Een schutsgeest (M. Sabbe); - Het Wetsvoorstel-Coremans (J.O. De Vigne); - De strijd tegen de Tering (Dr. Ley); - Nederlandsche letterkunde (M. Basse); - Fransche Letterkunde (Fr. Buyens); - Vragen van den dag (Brand); - Wetenschappelijke berichten; - Verzen (Raf. Verhulst, Edm. Van Offel); - Thorbecke vóór 1830 (Paul Fredericq); - Hendrik Waelput herdacht (H. Van Duyse); - 1870 (R. Stijns); - Kerstening van heidensche zaken (A. De Cock); - Nederlandsche letteren (S.); Onderwijs en opvoeding (P.A.); - Werkstakingen in Belgie (A. Gittee).
|
|