Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
Tsjip. Jaargang 4 (1994)

Informatie terzijde

Titelpagina van Tsjip. Jaargang 4
Afbeelding van Tsjip. Jaargang 4Toon afbeelding van titelpagina van Tsjip. Jaargang 4

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave

Downloads

PDF van tekst (4.25 MB)

Scans (25.20 MB)

XML (0.79 MB)

tekstbestand






Genre

non-fictie

Subgenre

tijdschrift / jaarboek


© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

Tsjip. Jaargang 4

(1994)– [tijdschrift] Tsjip/Letteren–rechtenstatus Auteursrechtelijk beschermd

Vorige Volgende
[pagina 80]
[p. 80]

Externe betrekkingen

Vereniging Europese Letteren

Op voortreffelijke wijze onderhoudt de Vereniging Europese Letteren sinds een kleine twee jaar de contacten tussen de verschillende groepen die zich met de literatuur in Europa bezighouden: docenten, didactici, wetenschappers, niet alleen uit Nederland en Vlaanderen, maar ook uit Finland, Italië, Frankrijk of Ierland. De twee nummers van het tijdschrift Letteren, geredigeerd door Joris Hermsen en zijn mederedacteuren, verschenen in januari en april 1994, laten zien dat de vereniging de wind in de zeilen heeft. Daarvoor wordt hard gewerkt door velen. We wijzen hier gaarne op het congres dat de vereniging op 3 en 4 juni aanstaande organiseert aan de Katholieke Universiteit in Brussel.

Opvallend verbeterd in beide nummers is het middenkatern dat Didactiek & Fictie heet en waarin deze keer respectievelijk aan de orde komen: het reizen door de steden van Europa (verzorgd door Martine de Clercq van de Brusselse universiteit) en, didactisch wat steviger opgebouwd, Duivelsteksten in de klas uit het middeleeuwse Europa, samengesteld door Mark van Bavel.

De journalistieke kwaliteiten van de redacteuren Joris Hermsen en Ton Philipsen komen tot uitdrukking in interviews met de oprichter van Les Lettres Européennes in Frankrijk, Guy Fontaine, en Herman Pleij, de Amsterdamse hoogleraar in de historische letterkunde. Te waarderen valt bovendien dat zij zowat iedere conferentie over de literatuur volgen en voor de lezer samenvatten. Verheugend in dit tijdschrift is ook het aandeel van de Vlaamse medewerkers, Luc Top, interviewer van buitenlandse vakgenoten, en Mark van Bavel, die binnenkort ook aan Tsjip zal mee gaan werken. Er staat nog veel meer in deze nummers, vaak kort en kernachtig neergezet voor snelle lezers. Kortom: goed dat Letteren er is. Het eerste jaar was gratis, dit jaar betaalt men f 30,- / BF 550 voor 6 nummers van telkens 24 bladzijden. Adres voor Nederland: VEL, Koolemans Beynenstraat 9, 6521 ER Nijmegen (080 - 22 80 24). Adres voor België: KU Brussel, t.a.v. Martine de Clercq, Vrijheidslaan 17, B 1080 Brussel (02-412 42 11). (WdM)

Post-HBO cursus Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

Evnals vorig jaar stellen de opleidingen ‘Dramaschrijven’ en ‘Literaire vorming’ een aantal programma's uit het reguliere onderwijs open voor cursisten. Aangezien de cursisten les krijgen samen met de studenten van de opleidingen, worden geïnteresseerden voor de cursus geplaatst op basis van hun ervaring inen hun kennis van schrijven, literatuur of theater. Bij inschrijving voor deze cursussen wordt u dan ook verzocht deze ervaring en kennis aan te geven.

Voor de maand juni 1994 is het programma Vertellen nog opengesteld voor belangstellenden. In dit geconcentreerde programma werken deelnemers onder leiding van Anne van Delft aan een eigen verhaal. Vanuit het idee dat vertel-

[pagina 81]
[p. 81]

len een vorm is van verbeterd praten, schaven deelnemers steeds opnieuw aan verhalen, die aan de ene kant authentiek moeten zijn en aan de andere kant herhaalbaar. De verhalen worden ontwikkeld en besproken. Tevens wordt steeds weer gepoogd een relatie te leggen tussen verhaaltechnieken en wereldbeelden. Enige ervaring in het vertellen van verhalen is voor het volgen van het programma noodzakelijk.

Praktische informatie

De cursus wordt gedurende vier achtereenvolgende dagen gegeven, steeds tussen 9 en 12 uur: maandag 6 juni, dinsdag 7 juni, woensdag 8 juni en donderdag 9 juni. De kosten bedragen f 240,- voor het geheel.

Nadere inlichtingen zijn te verkrijgen bij mevrouw T. van Oosterbos, HKU, Faculteit Theater, Janskerkhof 18, 3512 BM Utrecht. Tel. 030-342041. (MvW)

Leeskringen in Noord-Holland

Met een dag vol lezingen en veel belangstellende leeskringleidsters en -leiders gaf de Provinciale Bibliotheek Centrale Noord-Holland onlangs het startschot voor haar betrokkenheid bij de leeskringen. Wam de Moor en Márgitka van Woerkom kwamen vertellen over de ervaringen met leeskringen en de nieuwe voorzitter van de Stichting Lezen, Marieke Sanders, kreeg het eerste exemplaar overhandigd van een belangrijk koffertje. Belangrijk voor de leeskringleiders, omdat zich daarin - er zijn veel meer van die koffertjes - maximaal 7 exemplaren van een te lezen boek bevinden, waarover een leeskring kan beschikken, mét informatiemap over boek en auteur, en aandachtspunten voor het gesprek. Leeskringen kunnen tweemaal per jaar van de service gebruik maken die de afdeling Bijzondere en Educatieve dienstverlening heeft bedacht. Het gaat om een collectie van 50 titels, die dan geleend kunnen worden van de plaatselijke bibliotheek, die uiteraard in nauw contact staat met de PBC Noord-Holland.

Leeskringen die van de regeling gebruik willen maken moeten een contactpersoon aanstellen die verantwoordelijk is voor het geleende materiaal. De koffertjes worden gehaald bij de plaatselijke bibliotheek of de bibliobus en ook daar teruggebracht. Aanvragen doet men vóór 1 december en vóór 1 juni.

Het leukst voor Tsjip-lezers is nog wel de eerste lijst. Die begint van Eva Luna van Allende en eindigt met, jawel, Vals licht van Joost Zwagerman. Daartussenin 31 Nederlandse en 17 vertaalde boeken. Titels? We noemen alleen de Nederlandse: Hersenschimmen, Bezonken rood, Voor een verloren soldaat, Zilver, Ontaarde moeders, Vroeger is dood, Stella Klein, Mammoet op zondag, Au pair, Van geluk gesproken, Cirkel in het gras, Allemaal tranen, Vanwege een tere huid, De morgen loeit weer aan, Een warme rug, Als wind en rook, Het grote verlangen, Eerst grijs, dan wit, dan blauw, Twee vrouwen, Rituelen, Kinderjaren, De wetten, De eikelvreters, De avonden, Nergens ergens, Een leeg landschap. Het meisje met het rode haar, Hoffman's honger, Terug naar Oegsgeest en Otto's oorlog. Kunt u ze allemaal thuisbrengen? Bij een score van 25 vinden we u toch wel literair competent.

[pagina 82]
[p. 82]

De bibliotheekcentrale is van plan het bestand regelmatig te vernieuwen. En zo hoort het ook. Adres voor informatie: Prov. Bibliotheekcentrale Noord-Holland, afd. Bijzondere en Educatieve dienstverlening, Postbus 116, 1800 AC Alkmaar, tel. 072-199600. (KC)

Stichting Schrijvers School Samenleving

Bij de Stichting Schrijvers School Samenleving verschenen onlangs de nieuwe schrijverslijsten onder de titels Auteurs voor Volwassenen en Jeugdboekenauteurs. De eerste lijst geeft informatie over meer dan tweehonderd Nederlandse schrijvers en dichters, die bereid zijn lezingen te geven in school, bibliotheek of cultureel centrum; op de tweede lijst staan meer dan honderd auteurs van kinder- en jeugdboeken. Zij komen, de een meer, de ander minder vaak op basisscholen en de klassen van de basisvorming, en eveneens in bibliotheken.

Je kunt aan deze auteurslijsten de grote routine zien die SSS in de loop van haar bestaan heeft verworven: een inleiding geeft aan hoe je zo'n schrijversbezoek kunt voorbereiden en met andere organisaties kunt samenwerken. Van iedere auteur zijn er gegevens over leven en werken, te weinig om als literatuurgeschiedenis te dienen, maar zeker bruikbaar materiaal voor de klassebibliotheek. Bovendien weet je door een index waarover de auteurs het bij voorkeur willen hebben.

De prijs per lijst van 56 bladzijden is f 15, -, maar het is wel zo handig ze samen te bestellen voor f 25, - (inclusief de verzendkosten). U doet dat bij: SSS, Huddestraat 7, 1018 HB Amsterdam, of telefonisch: 020 - 6234923. (KC)

Stichting Lezen vernieuwd

De Stichting Lezen heeft zich omgevormd en wil dat weten. Onlangs werd dat met enige luister gevierd. Directeur van de stichting is sinds 1 januari drs. Marieke Sanders-ten Holte, oud-docente Engels. Jan Terlouw is voorzitter geworden van de Stichting. De brochureagenda van de Stichting Lezen vermeldt voor de komende maanden onder meer op 26 mei de Nationale Voorleesdag die de afronding vormt van de school-, regionale en provinciale ronden, waarbij leerlingen en leerkrachten een fragment uit een favoriet boek lazen. De stichting heeft fors uitgepakt met de reclame voor deze dag: Voorlezen in het Basisonderwijs vormt het thema. Het zal druk worden. (Contactpersoon: Marja Käss, tel. 08373-15718).

De stichting heeft een brede kijk op het lezen, want in haar brochure worden Poetry International (17-25 juni) en de Amsterdamse Boekenmarkt (27 en 28 augustus) even goed meegenomen als de Werelddag voor Kinderen en Poëzie die pas op 19 maart 1995 wordt gehouden, maar waarvoor in september tot november voorronden worden gehouden. Ook de verhalenwedstrijd van de stichting Roos in Hilversum, waarbij kinderboekenauteurs een verhaal beginnen dat door kinderen van 8 tot 12 wordt afgeschreven krijgt een plaats. Het

[pagina 83]
[p. 83]

thema van de kinderboekenweek 1994 is De Nacht (5-15 oktober) en als die voorbij is kunt u meteen door naar de Stripdagen (15, 16 oktober). Voor jongeren van 16 tot 25 jaar organiseert de Meervaart (020-6107498) op 17 en 18 november Literatuur op de Planken.

De belangrijkste symposia dit jaar zijn naast ‘Voorlezen in het Basisonderwijs’ van 26 mei de studiedag ‘Leesbevordering in School en Gezin’ van RAIN en Sardes/SVO op de KU Brabant in Tilburg op 1 juni, het ‘Congres voor Leeskringen’ dat de Literaire Salon ergens in september organiseert (vraag na bij Hanneke Eggels, 071-218668), de conferentie ‘Literatuuronderwijs en literaire vorming: Grenzen en vergezichten’ van de KU Nijmegen en de SPL op 23 september in Nijmegen (heet in het boekje nog ‘Literatuur in breder perspectief’) en de ‘Dag van het Literatuuronderwijs’ op 14 oktober door Bulkboek en SSS georganiseerd.

Het kan geen kwaad de brochure van de stichting Lezen alsnog aan te vragen, want er staat veel meer in dat de literaire vorming betreft: over de belangrijkste letterkundige prijzen, de exposities, radio- en tv-programma's over literatuur, materialen en instellingen die bij de stichting Lezen betrokken zijn. Het adres van de stichting is: Keizersgracht 391, 1016 EJ Amsterdam, tel. 020-6230566. (KC)



illustratie


Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken