aandenken van Theodoor Jouret, letterkundige en professor van scheikunde in de militaire school, geboren te Ath, den 11 September 1821, overleden te Kissingen (Beieren) den 16 Juli 1887.
- Eerlang zal op den Koninklijken Muntschouwburg van Brussel een nieuw gewrocht van Jan Blockx uitgevoerd worden, Milenka getiteld. Het is een pantomimisch dansstuk in één bedrijf, onderverdeeld in negen tafereelen, en een geheel tooneelstuk vormende. Dergelijk ballet mag eene nieuwigheid voor ons tooneel genoemd worden, die veel bijval genieten kan. De reeds gekende werken van Blockx zijn eene waarborg voor het welgelukken zijner laatste onderneming. Het muzikale gedeelte zal voorafgaandelijk in een concert der Concerts populaires ten gehoor gebracht worden, hetgeen reeds een denkbeeld van het geheele werk geven zal.
- De opvoering van het drama Breidel en De Coninc, van Julius Hoste heeft veel bijval gehad. Het stuk werd goed gespeeld en de koorzangen van Karel Miry zeer toegejuicht.
- Prijskamp Godecharle. Ziehier den uitslag der beoordeeling van den jury. Schilderkunst: 1ste Joseph Dierickx; 2e Fichefet; 3e Levèque en Hoffmann. - Beeldhouwkunst: 1ste Rombaux; 2e Samuel; 3e De Haen. - Bouwkunst: 1ste Michel De Braey; 2e Van den Eynde. De Heer Michel De Braey behaalde reeds in het afgeloopen jaar den tweeden prijs in den Prijskamp van Rome, bij de Koninklijke Academie van Antwerpen, en samen met den heer Tulpinck, den tweeden prijs in den prijskamp uitgeschreven voor het oprichten van een gerechtshof te Nijvel. Die onderscheidingen zijn des te vleiender voor onzen jongen en veel belovenden stadgenoot, daar hij te kampen had met ervaren meesters in het vak.
- In den prijskamp voor nederlandsche tooneelstukken, uitgeschreven door den Belgischen Bond der genootschappen voor werkmeisjes en jongens, werd de eerste prijs niet toegekend. Echter werden er premiën verleend aan:
De waarzegster, door M.P. Matton, onderwijzer te Gent, 100 fr.; Een bloedig raadsel, door M.A. Bogaerts, onderwijzer te Gent, 50 fr.; Twee zusters, door M.P. De Vreeze, onderwijzer te Gent, 50 fr.; Een naamlooze brief, door M.P. Matton, voorn., 50 fr.
- Eene eigenhandige levensbeschrijving van Hendrik Conscience, gevonden in zijne nagelaten papieren zal den 1n Februari verschijnen onder den titel: Geschiedenis mijner jeugd.
Brugge. De kunstschilder Albrecht De Vriendt heeft bij den Brugschen gemeenteraad het volgende ontwerp voorgesteld voor de tafereelen ter versiering van het stadhuis aldaar: 1. Leenroerig tijdvak (kruisvaarten). - Diederik van den Elzas brengt in de kapel van den H. Basilius de relikwie van het Heilig Bloed (1150). 2. Tijdvak der Gemeenten. - Terugkeer na den slag van Kortrijk (1302). 3. Burgondisch tijdvak. - Oprichting van het Gulden Vlies (1430). 4. De wetgevers van Brugge bezoeken het werkhuis van Jan Van Eyck (1431). 5. De wetgevers der Brugsche gemeente vernieuwen de voorechten der Teutonische hanse (1307). 6. De nonnen van St-Janshospitaal nemen de pestzieken op. 7. Bouwen van het Brugsche stadhuis. 8. De 33 graven van Vlaanderen, van Boudewijn met den ijzeren arm tot keizer Karel, met wapens. Dit laatste zal eene frise rond de zaal uitmaken.