Kroniek
Antwerpen. De koninklijke Maatschappij ter aanmoediging der Schoone Kunsten van Antwerpen, gesticht in het jaar 1788, viert dit jaar hare honderste verjaring en richt bij deze gelegenheid eene buitengewone tentoonstelling in.
Deze tentoonstelling wordt den 15en Juli geopend, en gedurende drie maanden gehouden in het Nijverheidspaleis.
De uitgestrekte halle wordt verdeeld in twintig zalen, derwijze verlicht, dat de verdiensten der tentoongestelde werken in hunne volle waarde zullen uitschijnen.
Worden opgenomen werken der vier volgende vakken, van kunstenaars van alle nationaliteit, die nog in leven waren op 1 October 1885: schilderkunst: teekenkunst, pastel, waterverf, miniatuur; beeldhouw- en penningsnijkunst; bouwkunst.
De aanvragen tot aanneming moeten aan de bestierende Maatschappij vóór den 1en Juni toegestuurd worden.
Het bestuur der maatschappij bestelde aan den heer J.B. Michiels eene gravuur van grooten omvang, naar de drieluik van den heer Karel Verlat de Moeder ean den Messias, welke men in het Hedendaagsch Museum van Antwerpen bewondert.
Deze gravuur, bestemd om aan de inteekenaars aangeboden te worden, is reeds voltooid; zij mag onder alle opzichten een meesterwerk genoemd worden, waardig van de vermaarde schilderij, die zij zeer trouw weergeeft.
De heer F.J. Michiels, plaatdrukker, broeder van den vervaardiger der plaat, wist op de kundigste wijze al de verdiensten van het werk zijns broeders te doen uitkomen.
- De heeren Pol de Mont en Aug. Gittée hebben de 1e en 2e aflevering van het tijdschrift Volkskunde in 't licht gebracht. Dit werk belooft zeer belangrijk te worden en zal voorzeker veel bijdragen tot de degelijke geschiedenis der volksbeschaving. Om de aandacht bijzonderlijk op dit vak der geschiedenis te vestigen en de studie er van te vergemakkelijken, heeft de heer Aug. Gittée eene vragenlijst opgemaakt, welke door het Willemsfonds zal uitgegeven worden. In Engeland en Duitschland houdt men zich ook ernstig bezig met Volkskunde. Wij hopen er eenen goeden uitslag van.
De drukker-uitgever J.-E. Buschmann, te Antwerpen, laat eene reeks volksverhalen verschijnen onder den titel: Vertelsels van Jan Iederman. Het eerste bundeltje zag het licht; het beslaat 32 bladzijden opgeluisterd met een aantal houtsneden, platen en eene titelplaat in kleurendruk. Prijs: ingebonden 25 centiemen, ingenaaid 15 centiemen.
- De Letterkundige Vereeniging Jan Frans Willems schrijft een prijskamp uit, ten eerste: voor Novellen, en ten tweede: voor eenen Tweezang, (gedicht), bestemd om getoonzet te worden.
De schrijvers van Zuid- en Noordnederland worden uitgenoodigd er deel aan te nemen. De bekroonde stukken blijven, gedurende een jaar na de uitspraak van de jury, de eigendom der vereeniging, die ze door hare zorgen kan uitgeven.
Iedere schrijver kan in beide vakken mededingen.
De stukken moeten vrachtvrij en volgens gebruikelijke schikkingen, vóor 1 Juni aanstaande, ingezonden worden aan den heer J.B. Van den Oever, Steenhouwersvest, 20, te Antwerpen.
Brussel. Het kunstgenootschap de ‘Distel’ hield den 21n Januari zijne jaarlijksche algemeene zitting. M. T'Sjoen gaf er lezing van een zaakrijk verslag over de werkzaamheden binst het afgeloopen jaar verricht. Eenige letterkundigen lazen er brokken uit nieuwe voortbrengsels.
St. Nikolaas. Verschenen bij den uitgever G. Crombez: 350-jarig jubelfeest der rederijkkamer de Goudbloem van St. Nikolaas, 1536-1886, door P.-W. Bevel, Voorzitter der Koninklijke maatschappij van rethorika De Fonteine van Gent, en Eere-Lid der Goudbloem. Het is eene prachtuitgave, bevattende de beschrijving der feestelijkheden en de redevoeringen te dier gelegenheid uitgesproken. Het boekdeeltje bevat 44 bladzijden druks met eene gouden omlijsting versierd.
Kortrijk. De heer Thomas Vinçotte werd gelast met de uitvoering van het standbeeld van Palfyn, den beroemden Kortrijkschen heelmeester uit de xviie eeuw.