vervaardigen, bestaande uit eene verzameling van drukwerken van allen aard. Boekdruk, koperplaatdruk, steendruk houtsneden- en zinkdruk. De graveerkunst, de papierfabrikatie, de lettergieterij, de boekbinderij, zullen alzoo in het werk vertegenwoordigd zijn. Het boek zal 0.35 m. op 0.25 m. groot en 0.06 m. dik zijn. Moge dit besluit der drukkers bijdragen tot de heropbeuring hunner zoo belangrijke kunstnijverheid, in al hare vertakkingen.
Gent. In den boekhandel J. Vuylsteke, is verschenen: het Vraagboek tot het zamelen van Vlaamsche Folklore of Volkskunde, door August Gittée, leeraar bij 't Atheneum van Charleroi. Dit nuttig boekje wordt door het Willems-Fonds uitgegeven en kost slechts 75 centiemen.
Roeselare. Betooging Albrecht Rodenbach. - In 1880 stierf te Roeselare, zijne geboorteplaats, Albrecht Rodenbach, na in eenen korten leeftijd de uitstekendste blijken geleverd te hebben van eenen schranderen geest en eene kloeke ziel, die hij ten dienste had gesteld der Vlaamsche zaak, waaraan hij zich gansch en geheel toewijdde. Hem wil het Vlaamsche land den 2en September aanstaande eene welverdiende hulde bieden. Een praalgraf zal ter eere van Rodenbach worden opgericht, dat den naam en het werk des dichters vereeuwigen moet. Daarbij zal een prachtige stoet voor den gestelden dag worden ingericht, geheel en gansch in betrekking met den dichter, die gevierd wordt. Het comiteit stuurt eenen oproep aan al de Vlaamsche maatschappijen van gansch het land, zonder onderscheid van gezindheid, ten einde hen aan te sporen om den 2en September naar Roesselare te komen en om hunnen milden penning te gunnen voor het grootsch ontwerp, dat het bereidt. Hoogst nuttig en opwekkend voor de jeugd zal die betooging zijn. Na de grootsche hulde, die het land voor korten tijd aan Conscience en aan Breidel en de Coninc bewees, moet de erkentelijkheid van het volk voor Rodenbach eens te meer het Vlaamschgezinde gevoel opwekken en versterken. Van haren kant wil de stad Roesselare de hulde aan Rodenbach opluisteren door openbare feestelijkheden. Een gedenkpenning zal aan de deelnemende maatschappijen gegeven worden. Men gelieve alle bijtreding aan den voorzitter Dr J. Delbeke, Roeselare, te zenden. Wanneer wordt 's dichters Gudrun voor het eerst opgevoerd?
Brugge. Het Huis Desclée, de Brouwer & Co, van Brugge, liet dezer dagen een prospectus verschijnen van een Agenda Almanak voor 1889. Die almanak, welke 40 centimeters op 20 groot is, mag een meesterwerk van bontdruk genoemd worden. In gotischen trant opgevat doet hij denken aan de middeleeuwsche opgeluisterde handschriften, voorwat teekening en samenstelling betreft, alhoewel hij bij middel der volmaaktste hedendaagsche werktuigen voortgebracht is. De titel verbeeldt eene geschilderde glasraam, de zodiak voorstellende. Boven elke maand komt eene zinnebeeldige teekening voor, betrekking hebbende op de jaargetijden; de bladzijde links is voor aanteekeningen voorbehouden. Het exemplaar dat wij te zien kregen was in het Fransch, wij hopen dat ook eene Vlaamsche uitgave zal verschijnen. Wellicht hebben de teekeningen, een wat al te Duitsch karakter; dat is de eenige kritiek die te maken is; onze voorraad van nationale kunststukken uit vroegere tijden is toch rijk genoeg, om daaronder eigenaardige voorbeelden in voldoende getal aan te treffen.
Brunswijk. Het Museum van Brunswijk bekwam dezer dagen als erfgift van wijlen den raadsheer Hornig, buiten eene merkwaardige verzameling schilderijen, een aanzienlijk aantal platen, waartusschen zich afdrukken bevinden van al de gekende platen naar van Dijcks schilderijen vervaardigd.
Weenen. Ziehier de onderscheidingen, in de tentoonstelling van Weenen, toegekend aan Belgische kunstenaars: buiten wedstrijd, Alfred Stevens; eere-medaille, Emile Wouters en de Groote (beeldhouwer); groote medaille (bij herhaling), Jan Verhas; tweede medaille Jacques de Lalaing en Coosemans.
Madrid. De beroemde schilderijen-verzameling van den hertog Pastrana, te Madrid, wordt te koop aangeboden. De hertog is gestorven; de hertogin heeft hare vorstelijke woning te Madrid, waar zich de schilderijen nog bevinden, aan de Dames du Sacré Coeur vermaakt en deze hebben er eene kostschool in geopend. De verzameling wordt in één lot te koop geboden, en aanbiedingen worden tot einde Mei afgewacht. Eenige der bijzonderste stukken zijn uit der hand verkocht, andere zijn door de hertogin weggeschonken. Zoo is baron Edmond de Rothschild van Parijs, eigenaar geworden van het beroemde stuk Venus Lusthof van Rubens en het Museum van Pau in het bezit gekomen van twee stukken uit de Geschiedenis van Achilles, van denzelfden meester. Nu nog bevat de verzameling 290 stukken, waaronder 15 schilderijen en schetsen van Rubens, en verscheidene werken van Teniers, Jan de Heem, Paul en Cornelis de Vos, Fijt, Snijders, van Thulden, Sehut en andere Vlaamsche meesters.