Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
Vooys. Jaargang 34 (2016)

Informatie terzijde

Titelpagina van Vooys. Jaargang 34
Afbeelding van Vooys. Jaargang 34Toon afbeelding van titelpagina van Vooys. Jaargang 34

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave

Downloads

PDF van tekst (3.72 MB)

Scans (5.24 MB)

ebook (5.25 MB)

XML (0.88 MB)

tekstbestand






Genre

proza
poëzie
sec - letterkunde
sec - taalkunde

Subgenre

tijdschrift / jaarboek


In samenwerking met:

(opent in nieuw venster)

© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

Vooys. Jaargang 34

(2016)– [tijdschrift] Vooys–rechtenstatus Auteursrechtelijk beschermd

Vorige Volgende
[pagina 95]
[p. 95]

Personalia

Aafje de Roest (1993) volgt de onderzoeksmaster Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam. Haar onderzoeksinteresses zijn populaire cultuur, jongerencultuur, nationalisme en de interactie tussen literatuur en andere disciplines. Tijdens haar huidige onderzoeksstage binnen het project ‘Dutchness’ aan het Meertens Instituut verdiept zij haar eerdere onderzoek naar identiteitsvorming en de representatie van Nederland en Nederlandse steden in hedendaagse Nederlandse hiphop.

 

Anne Sluijs is redacteur bij Vooys. Ze studeert Nederlandse taal en cultuur aan de Universiteit Utrecht (UU), waarbij zij zich voornamelijk bezighoudt met moderne letterkunde. Momenteel is ze stagiair communicatie bij het Nederlands Letterenfonds en leert daar met grote belangstelling de werking van het literaire veld beter kennen. Daarnaast is ze student-assistent bij de afdeling moderne letterkunde aan de UU.

 

Christien Beuving (1986) studeerde Culturele en Maatschappelijke Vorming aan de Hogeschool Utrecht en Sociale en Culturele Antropologie aan de Vrije Universiteit. Momenteel staat ze met veel plezier als docent maatschappijleer voor de klas. In haar vrije tijd maakt ze graag illustraties voor eigen gebruik en dat van anderen.

 

Emy Koopman (1985) is schrijver, onderzoeker en journalist. Als redacteur is zij verbonden aan hard//hoofd en aan Investico - platform voor onderzoeksjournalistiek. In de vroege herfst van 2016 promoveerde zij aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op empirisch onderzoek naar literatuur en empathie, en verscheen haar romandebuut Orewoet bij uitgeverij Prometheus.

 

Esfaindyar Daneshvar is geboren in Iran en opgegroeid in Frankrijk. Hij woont in Nederland en houdt van de grachten, oude steden, Hollandse architectuur en haring. Tegenwoordig is hij docent Frans op University College Roosevelt (UCR) in Middelburg. Hij tekent graag in zijn vrije tijd en voert illustratieopdrachten uit als hij het thema leuk vindt.

 

Ewa Dynarowicz is werkzaam bij de Leerstoel voor Nederlandse Studies aan de Universiteit van Wrocław in Polen en is als gastonderzoeker verbonden aan de vakgroep Nederlands en Afrikaans aan de Universiteit van die Vrystaat (Zuid-Afrika). Ze is

[pagina 96]
[p. 96]

gepromoveerd op een proefschrift over het literaire beeld van de overgangsperiode in Zuid-Afrika (1990-1994) tegen de achtergrond van de werkzaamheden van de Zuid-Afrikaanse Waarheids- en Verzoeningscommissie. Ze bereidt een boek voor over het werk van Kader Abdolah.

 

Frans Ruiter is managing director van het Onderzoekinstituut voor Cultuurwetenschappelijk Onderzoek (ICON) van de faculteit geesteswetenschappen aan de UU. Hij is redacteur van het tijdschrift Neophilologus. Samen met Wilbert Smulders leidde hij het NWO-project ‘De kracht van autonome literatuur: Willem Frederik Hermans’, beiden waren ook gastredacteur van het themanummer over ‘The Ethics of Literature’ van het Journal of Dutch Literature 6 (2015) 1.

 

Jaap Goedegebuure (1947) was tot 2012 hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Leiden. Daarvoor vervulde hij leeropdrachten aan de universiteiten van West-Berlijn, Tilburg en Nijmegen. Hij schreef tal van boeken en artikelen over de literatuur van de negentiende en twintigste eeuw. Zijn laatste publicaties in boekvorm zijn Nederlandse schrijvers en religie 1960-2010 en Wit licht. Poëzie en mystiek in de Nederlandse literatuur van 1890 tot nu. Hij is criticus voor Trouw en werkt aan een biografie van Frans Kellendonk.

 

Jan Baetens doceert culturele studies aan de KU Leuven. Zijn onderwerp spitst zich vooral toe op enerzijds woord- en beeldstudies en anderzijds poëzie, dikwijls ook in haar intermediale variant zoals blijkt uit zijn recente studie A Voix haute (Brussel, 2016), die het fenomeen van de ‘public readings’ historisch tegen de lamp houdt (en zich zeer kritisch opstelt tegenover het idee dat de toekomst van de poëzie het gesproken woord op scène zou zijn). Daarnaast is hijzelf ook dichter, weliswaar enkel in het Frans. Hij publiceerde onder meer een ‘novellisatie in verzen’ van een film van Jean-Luc Godard (Vivre sa vie, Brussel, 2005), een bundel over basketbal (Slam, Brussel, 2006) en een boek ‘over alles’ (Ce Monde, Brussel, 2015).

 

Jorinde van Leeuwen werkt bij Taal doet meer als projectmedewerker. Na afronding van haar studie Nederlandse taal en cultuur is ze bij een werving- en selectiebureau gaan werken. Via vrijwilligerswerk bij Taal doet meer is ze in haar huidige functie beland. Op die plek komt haar passie voor lezen en interesse in verschillende culturen goed tot zijn recht!

 

Kees Bregman (1959) studeerde farmacie en theologie te Utrecht. Hij promoveerde in 2007 te Leiden (PThU) op een studie op het grensvlak van theologie en literatuurwetenschap: De stem uit de oneindigheid. Over de talige vormgeving van preken in het licht van poëzie en poëtica van Martinus Nijhoff, Zoetermeer 2007. Over de taal van de onthechting publiceerde hij ‘Die stilte daar was aards en warm. Mystiek bij Nijhoff: verbindend zwijgen’ in: Liter 58 (juli 2010), 44-53. Hij is als predikant in deeltijd verbonden aan de

[pagina 97]
[p. 97]

Oude Kerk te Soest en voert daarnaast een praktijk voor contextuele begeleiding en scholing in familietherapie.

 

Laurie Hasselt volgt de onderzoeksmaster Nederlandse literatuur en cultuur aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast is ze chef eindredactie bij Vooys en communicatiemedewerker/redacteur bij de faculteit geesteswetenschappen van de UU. Ze interesseert zich voor literatuur en cultuur in de context van bredere, actuele, maatschappelijke debatten.

 

Lisanne Snelders is verbonden aan de afdeling moderne Nederlandse letterkunde van de Universiteit van Amsterdam waar ze werkt aan een proefschrift over de culturele herinnering aan Nederlands-Indië via literatuur. Daarnaast is ze een van de ‘jonge wolven’ bij DW B en maakt ze programma's voor literatuurfestival Read My World.

 

Lotte Walstra is na een bachelor Nederlandse taal en cultuur, een minor onderwijskunde en haar stage bij VoorleesExpress Utrecht afgelopen september begonnen aan een master Onderwijswetenschappen. Daarnaast is ze aan Taal doet meer verbonden als coördinator bij de VoorleesExpress.

 

Lucas van der Deijl (1991) studeerde Nederlands en Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en Digital Humanities aan University College London. Voor zijn afstudeerscriptie ontwikkelde hij Personagebank, een crowdsourced database voor romanpersonages. Momenteel is hij pre-phd fellow bij onderzoeksprogramma CREATE aan de Universiteit van Amsterdam en webontwikkelaar bij LitLab, een digitaal laboratorium voor literatuuronderzoek op de middelbare school. Lucas was hoofdredacteur van Vooys en schreef voor Recensieweb en De Reactor.

 

Maartje Amelink (1990) volgt de onderzoeksmaster Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam. Ze specialiseert zich in het raakvlak tussen literatuur en filosofie. Sinds oktober 2015 is ze met veel plezier redacteur bij Vooys.

 

Manet van Montfrans doceerde van 1986 tot 2009 Europese en Franse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en is nu gastonderzoeker bij de leerstoel Moderne Europese Letterkunde. Zij is sinds 2001 bestuurslid van de Marcel Proust Vereniging Nederland en redacteur van het tijdschrift Marcel Proust Aujourd'hui (Leiden, Brill). Naast een groot aantal artikelen en boekbesprekingen (in het Frans en in het Nederlands), publiceerde zij twee monografieën over Georges Perec: Georges Perec, la contrainte du réel (dissertatie, Rodopi, 1999) en Georges Perec, een gebruiksaanwijzing (De Arbeiderspers, 2003). In 2014 verscheen van haar de essaybundel Steltlopen door de tijd, Over geheugen en geschiedenis in de moderne Franse literatuur (G.A.van Oorschot, 2014). Zie ook haar websites:

[pagina 98]
[p. 98]

http://home.medewerker.uva.nl/m.a.e.vanmontfrans/ en http://www.manetvanmontfrans.nl

 

Maria Dijkgraaf volgt de onderzoeksmaster Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht. Zij is oud-redacteur van Vooys en momenteel werkzaam als redactiesecretaris bij Platform Boekbeoordelingen. Haar onderzoeksinteresses zijn literatuur en geneeskunde en culturele herinnering.

 

Maud Vanhauwaert is schrijver en theatermaker. Ze behaalde een masterdiploma Taal- en Letterkunde aan de universiteit van Antwerpen en een masterdiploma Drama aan het Conservatorium van Antwerpen, waar ze nu zelf doceert. Voor haar poëziedebuut Ik ben mogelijk (2011, uitgeverij Querido) kreeg ze de Vrouw Debuut Prijs, voor haar bundel Wij zijn evenwijdig_ (2014) de Hughues C. Pernathprijs en de Publieksprijs van de Herman De Coninck-wedstrijd. Ze werd finalist van het Wereldkampioenschap Poetry Slam (2012) en van het Leids Cabaret Festival (2014). In haar werk zoekt ze naar speelse theatrale vormen om poëzie publiekelijk te maken. Met haar performances trad ze op in binnen en buitenland, van Polen tot Slovenië, van Mexico tot Zuid-Afrika, van opera tot schapenstal.


Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken