De knopenman
(1947)–Maurits Dekker–Maurits Dekker, De knopenman. Born, Assen 1947
DBNL-TEI 1
Wijze van coderen: standaard
-
gebruikt exemplaar
eigen exemplaar dbnl
algemene opmerkingen
Dit bestand biedt, behoudens een aantal hierna te noemen ingrepen, een diplomatische weergave van De knopenman van Maurits Dekker uit 1947.
redactionele ingrepen
Bij de omzetting van de gebruikte bron naar deze publicatie in de dbnl is een aantal delen van de tekst niet overgenomen. Hieronder volgen de tekstgedeelten die wel in het origineel voorkomen maar hier uit de lopende tekst zijn weggelaten. Ook de blanco pagina's (binnenkant voorplat, 2, 4, 46, 86, 88, binnenkant achterplat) zijn niet opgenomen in de lopende tekst.
[ voorplat]
Maurits Dekker
de knopenman
uitgeverij Born
maurits dekker
de knopenman
Een vooraanstaand letterkundige roemde ‘de Knopenman’ als het beste proza dat Dekker tot dusver schreef.
De medegebundelde novellen ‘Gammastralen’ en ‘Colporteur’ zullen zeker met niet minder waardering ontvangen worden.
uitgeverij Born - assen
f 2.90
[pagina 1]
DE KNOPENMAN
[pagina 3]
DE KNOPENMAN
GEVOLGD DOOR
GAMMASTRALEN en COLPORTEUR
DOOR
MAURITS DEKKER
Illustraties van Jan Bons
UITGEVERIJ BORN - ASSEN - 1947
[pagina 104]
INHOUD:
Blz. | |
---|---|
De knopenman | 5 |
Gammastralen | 47 |
Colporteur | 89 |
[ achterplat]
MAURITS DEKKER
De aarde splijt
derde druk
Het opnieuw verschijnen van dit boek betekent, dat ik het, met al zijn tekortkomingen, nog altijd als jeugdwerk voor mijn rekening neem.
‘De aarde splijt’ laat zich lezen als een spannende detective-roman, terwijl het verhaal, ofschoon het zeer fantastisch is, het onlogisch moment, de knik in de constructie mist, die het merendeel der detective-stories voor mij onleesbaar maken. De intrige is, al leidt zij de lezer vaak langs de afgrond van het ongerijmde, nergens onaannemelijk en de figuren zijn, al gaat hun karaktertekening dan zelden verder dan de oppervlakte, psychologisch verantwoord.
De voorspelling, vervat in het aan het boek voorafgaande motto is, helaas, in vervulling gegaan. Er kwàm oorlog, zelfs een oorlog tussen Amerika en Japan, echter was de positie van Duitsland een andere dan de in het boek geschetste; de atoom-energie wèrd ontdekt (en gebruikt), al was het dan niet op de primitieve en wetenschappelijk niet verantwoorde wijze waarop professor Pedersen met zijn energieknikkers omspringt.
Ik ben mij ervan bewust, dat ik met deze roman slechts een uiterst bescheiden plaatsje inneem in de rijen der schrijvers die de oorlog trachten te bestrijden. Niettemin is deze roman een anti-oorlogsboek, dat een betere samenleving en het geluk ener internationale mensheid beoogt. En daarom alleen reeds meen ik het recht te hebben, het mijn tijdgenoten opnieuw in handen te geven.
(De schrijver in zijn Voorwoord)
in halflinnen band f 4.90
uitgeverij Born - assen