De deur op een kier
(1958)–Max Dendermonde–bron
Max Dendermonde, De deur op een kier. Amsterdamsche Boek- en Courantmij, Amsterdam 1958
codering
DBNL-TEI 1
Wijze van coderen: standaard
logboek
-
-
verantwoording
gebruikt exemplaar
eigen exemplaar dbnl
algemene opmerkingen
Dit bestand biedt, behoudens een aantal hierna te noemen ingrepen, een diplomatische weergave van De deur op een kier van Max Dendermonde uit 1958.
redactionele ingrepen
Bij de omzetting van de gebruikte bron naar deze publicatie in de dbnl is een aantal delen van de tekst niet overgenomen. Hieronder volgen de tekstgedeelten die wel in het origineel voorkomen maar hier uit de lopende tekst zijn weggelaten. Ook de blanco pagina's (6, 68, 128, 130, 210, 284) zijn niet opgenomen in de lopende tekst.
[ voorkant stofomslag]
MAX DENDERMONDE
DE DEUR OP EEN KIER
Roman
max dendermonde
DE DEUR OP EEN KIER
Met deze uiterst vitale roman, waarin scherp getekende gebeurtenissen elkaar snel opvolgen, bewijst Max Dendermonde zijn meesterschap als verteller: dit boek is voor alles een verháál. Weliswaar strekt de rijkgeschakeerde geschiedenis zich uit over het woelige tijdvak van de laatste kwart eeuw, en wordt ons de sfeer indringend beschreven, maar ‘De deur op een kier’ is toch in de eerste plaats de geschiedenis van een aantal vrij uitzonderlijkehoofdpersonen, van wie de voornaamste: Chris Ottolander, nog de ‘gewoonste’ is. In zeker opzicht zou men dit boek een carrière-roman kunnen noemen, want Chris Ottolander, die het niet meezit in zijn leven, ‘slaagt’ uiteindelijk toch. Als hij zich gedwongen ziet in een brief zijn leven te onthullen aan de door hem zo bewonderde Jacqueline Wennekes, blijkt daarna, dat ook deze fabrikantendochter zwarte bladzijden hield dichtgeplakt. Ze valt van haar voetstuk, en Ottolander krijgt de zware taak een definitieve keus te doen voor zijn verdere bestaan. Hij komt tot een besluit, waarvan de ware betekenis slechts door weinigen uit zijn leven zal worden begrepen: alleen voor de goede verstaanders zal zijn deur op een kier staan.
Niet alleen, omdat dit boek zich afspeelt in milieus, die in de nederlandse romankunst ongewoon zijn - de wereld van filmverhuurders, reclamemannen, industriëlen en cul-
f 8,90
gebonden
[pagina 1]
DE DEUR OP EEN KIER
[pagina 2]
Copyright 1958 Querido Amsterdam
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, microfilm of op welke andere wijze ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
No part of this book may be reproduced in any form, by print, photoprint, microfilm or any other means without written permission from the publisher.
[pagina 3]
MAX DENDERMONDE
DE DEUR OP EEN KIER
ROMAN
1958
AMSTERDAMSE BOEK- EN COURANT MIJ
AMSTERDAM
[ achterkant stofomslag]
tuurkoninkjes -, maar ook door zijn ‘on-literaire’ probleemstelling, kan men deze ‘nieuwe Dendermonde’ een gewaagd boek van on-hollandse allure noemen.
max dendermonde
DE WERELD GAAT AAN VLIJT TEN ONDER
roman, zevende druk, geb. f 8,90
Vrij Nederland: Want hier is nu eindelijk eens een man die kan schrijven. Zelfs in de meest spannende situaties blijft hij zichzelf volkomen meester - en ik verzeker u, dat hij de spanning er in weet te leggen. Maar waar het in de romankunst bovenal om gaat: hij weet met het virtuoze gemak, waaraan men de kunstenaar herkent, personen en situaties op te roepen: zijn mensen zijn er, zijn landschappen ziet men en bovendien is het hele boek doortrokken van een humor, die nergens opzettelijk aandoet en daardoor te effectiever is.
DE DAGEN ZIJN GETELD
derde druk, gebonden f 7,90
Het Vaderland: Een uitstekend verteld, door en door menselijk boek, dat men niet zonder sympathie leest. Deze roman is niet somber en ook niet vrolijk, maar er is veel humor in, veel reële menselijkheid - hoe sympathiek is de figuur van Tina Steiner - en veel gewone ernst. Het is door en door echt.
Elsevier's Weekblad: Vertelkunst en geestelijke inhoud, spel en ernst houden elkaar overal prachtig in evenwicht.
vraag er uw boekverkoper naar