Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
België in de Tweede Wereldoorlog. Deel 1 (1973)

Informatie terzijde

Titelpagina van België in de Tweede Wereldoorlog. Deel 1
Afbeelding van België in de Tweede Wereldoorlog. Deel 1Toon afbeelding van titelpagina van België in de Tweede Wereldoorlog. Deel 1

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave

Downloads

PDF van tekst (24.23 MB)

XML (0.37 MB)

tekstbestand






Genre

non-fictie

Subgenre

non-fictie/geschiedenis/Tweede Wereldoorlog


© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

België in de Tweede Wereldoorlog. Deel 1

(1973)–Paul Louyet–rechtenstatus Auteursrechtelijk beschermd

De verloren vrede (1918/1939)


Vorige Volgende
[pagina 131]
[p. 131]

26 / België in egelstelling

Terwijl heel Europa nu bewapent en mobiliseert en de mogendheden elke dag de laatste noodlottige stap kunnen doen, trekt België zich volledig in zijn ‘zelfstandigheids’-schelp terug. Ons land kent noch vriend noch vijand meer en wil ook niet meer weten van de Volkenbond.

Wij zijn inderdaad nog altijd lid van de internationale instelling en hebben derhalve in principe verplichtingen, onder meer en voornamelijk deze in verband met de ‘kollektieve veiligheid’. Hoewel die nu door niemand meer ‘au sérieux’ wordt genomen, lijkt het de Belgische diplomatie toch voorzichtig de puntjes op de i te zetten. Zij verklaart officieel dat zij zelf de verplichtingen van het Handvest zal interpreteren; voor België is de Volkenbond een afgedane zaak.

Voorts behandelen wij elk land op dezelfde voet. Sedert de ophefmakende redevoering van koning Leopold en de opzegging van het Frans-Belgisch militair akkoord en het Locarno-Rijnpakt, wordt het Belgisch leger in dergelijke mate versterkt, dat het de grenzen van het land zou moeten kunnen verdedigen, uit welke richting een aanval ook moge komen. Uitgebreide verdedigingswerken worden uitgevoerd en het leger naar alle windstreken in egelstelling opgesteld. Opdat men in het buitenland niet zou vergeten dat het menens is met de ‘zelfstandigheidspolitiek’, krijgen deze maatregelen de nodige publiciteit. Tijdens de spannende dagen van de Anschluss neemt koning Leopold zelf de leiding van de maneuvers van het Belgisch leger op zich. De oefeningen hebben plaats tussen de Senne en de Dender en zijn gericht op het afweren van een aanval uit zuidelijke richting.

Tijdens de besprekingen onder de groten te München wordt het Belgisch leger op versterkte vredesvoet gebracht. Het is op dergelijke wijze over het Belgisch grondgebied verspreid, dat het geen twijfel laat, dat het aan elke aanval uit het oosten of het zuiden zal weerstand bieden.

Deze neutrale positie, die achteraf gezien te kortzichtig is gebleken maar ongetwijfeld door de overgrote meerderheid van de bevolking wordt goedgekeurd, biedt vele voordelen. Want benevens de kans buiten elk konflikt te blijven, kan het onzijdig België beter door alle partijen worden aanvaard, kan het als bemiddelaar onder de mogendheden optreden. Koning Leopold schijnt inderdaad de ambitie te koesteren van ons land een soort meetkundige plaats te maken, waar de belangen van heel Europa elkaar ontmoeten. Tezamen met koningin Wilhelmina van Nederland zal hij trachten op de vooravond van het konflikt en zelfs nadat de oorlog is uitgebroken, de oorlogvoerende naties de goede diensten van België en Nederland aan te bieden, ten einde een spoedige vrede te bewerkstelligen. België staat trouwens centraal in de zgn. ‘Oslo’-groep, waarvan benevens de skandinaafse landen en België ook Luxemburg en Nederland deel uitmaken. Koning Leopold zal de 23ste augustus 1939 namens deze groep en onmiddellijk vóór de Duitse inval in Polen, een laatste plechtige oproep tot de grote mogendheden richten.

De resultaten van deze bemoeiingen en deze politiek zijn bekend.

Sedert Hitler aanlegt op een oorlog met Polen, staat de Sovjet-Unie voor de keuze: Hitler of het westen. Want van beide kanten wordt nu te Moskou aangeklopt. Maar de westerse mogendheden, Frankrijk en Engeland, kloppen niet zo lang en zo hard als Duitsland; op dezelfde dag, waarop koning Leopold voor de radio ten voordele van de wereldvrede spreekt, wordt het Duits-Russisch niet-aanvalspakt ondertekend. Meteen is het met de vrede gedaan. Stalin heeft zijn land bijna twee jaar uitstel bezorgd, ook al zal hij later een geweldige prijs betalen voor de uitbreiding die de Duitse macht tijdens de eerste oorlogsjaren neemt. Want intussen heeft Hitler de handen vrij. De 1ste september 1939 valt Duitsland Polen binnen; de 3de september verklaren Frankrijk en Engeland, die nog twee dagen lang zijn blijven aarzelen, Duitsland de oorlog.

De Tweede Wereldoorlog is begonnen.

[pagina 132]
[p. 132]

De 1ste september 1939 wordt de Belgische zelfstandigheidspolitiek met één slag door de werkelijkheid achterhaald.

Nu de oorlog vóór onze deur is uitgebroken en de onschendbaarheid van de Belgische grenzen veel meer in funktie staat van de belangen van de oorlogvoerende landen dan van het Belgisch internationaal beleid, blijkt de zelfstandigheidspolitiek van het land veeleer een faktor van zwakte dan van kracht.

Bij stukjes en beetjes begint dan ook de éénheid weg te brokkelen achter het Belgisch beleid op internationaal vlak.

Na Tsjechoslovakije en Polen gaat de sympathie van de overgrote meerderheid van de bevolking, zowel in Vlaanderen als in Wallonië, naar Frankrijk en Groot-Brittannië. In Wallonië speelt bovendien de taal- en kultuurgemeenschap met Frankrijk mede en weigert men dat Frankrijk over dezelfde kam als Duitsland zou worden geschoren. Men heeft, reeds vóór de oorlog uitbrak, incidenten in deze zin gehad; nu een strijd op leven en dood is begonnen, gaat de Waalse pers vraagtekens zetten achter de zelfstandigheidspolitiek. Intussen blijkt trouwens dat België, dat volgens Spaak niet de middelen had om een alliantie-politiek te voeren, ook niet de kracht heeft om het Belgisch grondgebied op zijn eentje en in alle richtingen tegelijk te verdedigen.

De Belgische legerleiding meent althans dat, om met enige kans op sukses een aanval af te slaan, een keuze moet gedaan worden; voor de generale staf is het duidelijk dat het gevaar niet van Frankrijk en evenmin van Engeland uitgaat. Hij wil daarom het leger tegen Duitsland opstellen en vraagt de toelating van de koning dit te doen; hij wenst ook opnieuw het permanent kontakt op te nemen met de Franse en Engelse legerleiding. Koning Leopold, de zelfstandigheidspolitiek getrouw, weigert herhaalde verzoeken in deze zin. Zo komt het uiteindelijk tot ernstige meningsverschillen tussen het staatshoofd en zijn militaire raadgever, generaal van Overstraeten, aan de éne en de generale staf aan de andere kant. Het duurt niet lang of de minister voor Landsverdediging wordt bij het konflikt betrokken en daarna ook de eerste-minister en de minister voor Buitenlandse Zaken.

Reeds tijdens de eerste maanden van 1940 vlot het niet volledig meer tussen de koning en zijn regering. Toch komt het niet tot een breuk, ook niet achter de schermen. Want in feite is het ogenblik van de keuze voorbij.

De zelfstandigheidspolitiek heeft ons totnogtoe buiten de oorlog gehouden; het alternatief, een alliantie met Frankrijk en Engeland, betekent onvermijdelijk oorlog met Duitsland.

Bovendien gaat de sympathie van de bevolking uitsluitend naar koning Leopold en heeft zij, voor generaals als politici, weinig of geen achting.

Want nog nooit, vooral niet na het nare spektakel dat regeringen en parlement sedert van Zeeland's val hebben gegeven en het diskrediet, waarin het bestel van het land is geraakt, is de populariteit van de koning zo groot geweest als tijdens de laatste maanden van de ‘drôle de guerre’. Het lijkt niet overdreven te zeggen, dat in deze bewogen tijd een werkelijke koningskultus is ontstaan en dat de bevolking alleen maar hoop en vertrouwen bewaart in koning Leopold.

In de mening die men heeft over het behoud of het verlaten van de zelfstandigheidspolitiek, in de onenigheid die hierover ontstaat in de leidende kringen, zit nochtans de kiem van het drama, dat de koning de 25ste mei 1940 te Wijnendale tegen zijn ministers opstelt.

Maar dan is ook voor België de oorlog uitgebroken en begint een andere geschiedenis...

[pagina 133]
[p. 133]


illustratie
1




illustratie
2




illustratie
3




illustratie
4
belgië neutraal
Sedert koning Leopold's ophefmakende ‘neutraliteits’-redevoering van 1936, houdt België zich ‘buiten de konflikten van onze buren’ (1). Wanneer de internationale spanning stijgt en heel Europa mobiliseert, brengt België zijn strijdkrachten op versterkte vredesvoet (2). Wanneer de tweede wereldoorlog uitbreekt bereikt de sterkte van het Belgische leger het voor ons land astronomische cijfer van 600.000 man. De koning volgt deze militaire krachtsinspanning van nabij en leidt herhaaldelijk zelf de grote maneuvers. Foto 3 toont hem in gesprek met het hoofd van de Generale Staf, Generaal Van den Bergen.
Menend invloed te kunnen uitoefenen op de snel verslechterende internationale toestand, tracht België ook bemiddelend op te treden. Ter gelegenheid van wederzijdse bezoeken aan Den Haag en Brussel bieden koningin Wilhelmina en koning Leopold herhaaldelijk en tevergeefs de ‘goede diensten’ van beide landen aan (4).


[pagina 134]
[p. 134]


illustratie
5




illustratie
6




illustratie
7




illustratie
8




illustratie
9




illustratie
10
belgië neutraal
Tijdens deze periode draait alles rond het Belgische leger ‘ten velde’. Op bijna elke straathoek, achter elke boom of struik, vindt men gevechtsposten (5). Het hele land door wordt aanhoudend gepatrouilleerd (6) en de verdedigingswerken worden in gereedheid gebracht (7). Aan de kust monteert men zwaar, vérdragend geschut op rails om elke aanval uit zee te kunnen afweren (8).
België heeft zelfs een ‘ijzeren muur’, een anti-tankversperring die van Noord tot Zuid dwars doorheen het hele grondgebied loopt (9). In het Oosten wordt de Belgische grens, op enkele meters van de Siegfriedlijn, beschermd door fraaie, nieuwe kazernes van de Ardeense jagers... (10).


[pagina 135]
[p. 135]


illustratie
einde van de ‘drôle de paix’
Op 1 september 1939 valt Duitsland Polen binnen. Hitler heeft de waarschuwingen van Engeland en Frankrijk in de wind geslagen, in de overtuiging dat zij ook nu wel zullen toegeven.
Maar het ogenblik is gekomen dat beide mogendheden de hoop op een vergelijk met Duitsland hebben opgegeven en weten dat de oorlog onvermijdelijk is.
Nog aarzelt men twee dagen, vooral in Frankrijk.
Op 3 september 1939 wordt de oorlog verklaard: de ‘drôle de guerre’ begint...



Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken

Over het gehele werk

landen

  • over Groot-Brittannië (en Noord-Ierland)

  • over Frankrijk

  • over Duitsland

  • over Verenigde Staten