Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
Forum: brieven, citaten, dokumenten en knipsels (1969)

Informatie terzijde

Titelpagina van Forum: brieven, citaten, dokumenten en knipsels
Afbeelding van Forum: brieven, citaten, dokumenten en knipselsToon afbeelding van titelpagina van Forum: brieven, citaten, dokumenten en knipsels

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave

Downloads

PDF van tekst (20.83 MB)

XML (0.89 MB)

tekstbestand






Genre

sec - letterkunde

Subgenre

studie


In samenwerking met:

(opent in nieuw venster)

© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

Forum: brieven, citaten, dokumenten en knipsels

(1969)–Willem Mooijman–rechtenstatus Auteursrechtelijk beschermd

Vorige Volgende
[pagina 119]
[p. 119]

het jaar 1933

België

Alice Nahon overlijdt. Hendrik Conscience wordt herdacht.

Brits-Indië

Na een vastenactie wordt Gandhi uit gevangenschap ontslagen.



illustratie
Von Hindenburg en Hitler, januari 1933


Duitsland

In januari treedt het kabinet-von Schleicher af. Hitler wordt rijkskanselier, von Papen waarnemend rijkskanselier, Hermann Goering rijksminister zonder portefeuille. Hitler zal ‘in plaats van de woelige instincten weer de nationale discipline tot leidend beginsel van ons leven verheffen.’ Joseph Goebbels kondigt aan dat ‘de Joden van de Rote Fahne op hun brutale gezicht zullen worden geslagen.’



illustratie
Dimitrof, Popof, Tanef en Van der Lubbe


Op 27 januari brandt het gebouw van de Rijksdag af. De Nederlander Marinus van der Lubbe wordt in het gebouw gearresteerd en bekent de dader te zijn. Ernst Torgler en andere vooraanstaande communisten worden op verdenking van medeplichtigheid ook gearresteerd. De volgende dag kondigt de regering een noodverordening ter bescherming van het Duitse volk tegen het communistische gevaar af. Communistische kranten en organisaties worden verboden. Bij de Rijksdagverkiezingen op 5 maart behalen de nazi's 44 procent van de stemmen en het Schwarz-Weiss-Rot-Front van de film- en krantenmagnaat Adolf Hugenberg en von Papen acht procent. Op 8 maart nemen overal nazi's het gezag in handen en steken de hakenkruisvlag uit op openbare gebouwen. Joodse winkels worden gesloten en Goering verklaart dat de politie er niet is

[pagina 120]
[p. 120]


illustratie
Ludendorff, Hitler en Roehm


om Joodse winkeliers en gauwdieven te beschermen. Op 13 maart wordt Joseph Goebbels minister van voorlichting en propaganda. De Rijksdag geeft Hitler wetgevende macht tot 1 april 1937.

Joodse artsen, rechters, hoogleraren en ambtenaren worden ontslagen ‘omdat ze links zijn’. Goering verklaart dat de regering nooit zal toestaan dat iemand alleen maar vervolgd wordt omdat hij een Jood is.

Als er in de hele wereld boycotacties georganiseerd worden tegen de Duitse Jodenvervolgingen, organiseert het nazi-comité tot bescherming tegen de Joodse gruwel- en boycothetze een boycot tegen Joodse bedrijven. Makelaars worden daarvan uitgezonderd omdat die belangrijk zijn voor de Duitse economie. Het ritueel slachten wordt verboden. Honderden vluchtelingen komen dagelijks Nederland en Denemarken binnen. De NSDAP stelt een ‘Mitgliedersperre’ in omdat de toeloop van nieuwe leden te groot is.

De rijkskommissaris van justitie, Frank, verklaart op het congres van juristen:

‘Wij voeren de strijd tegen de Joden op een manier die in overeenstemming is met het culturele peil van het Duitse volk.’

Linkse schrijvers worden uit de Schrijversbond gezet. Op 10 mei worden op feestelijke plechtigheden op de Duitse universiteiten boeken van ‘pro-bolsjewistische, defaitistische, decadente en pacifistische schrijvers’ als Marx, Freud,

[pagina 121]
[p. 121]

Renn, Brecht, Toller, Sinclair en Helen Keller op de brandstapel geworpen. Goebbels verklaart dat het tijdperk van een geraffineerd Joods intellectualisme voorbij is. De rector van de universiteit van Berlijn treedt af uit protest. Joodse studenten mogen pas plaats nemen in collegezalen als alle arische studenten zitten.

Alfred Hugenberg treedt uit het kabinet en zijn partij ontbindt zichzelf. Op het advies van Goering om nu ook hún ‘partijwinkel’ maar te sluiten, ontbindt de Centrumpartij zich. De sociaal-democratische partij is dan al verboden wegens hoogverraad. De Stahlhelm, bond van oud-frontsoldaten gaat op in de NSDAP, de vakbonden heffen zichzelf op.

Op 20 juli constateert Hitler dat de nationale revolutie voltooid is. De Hitlergroet wordt de groet voor alle Duitsers. In Pruisen wordt voortaan de doodstraf met de bijl voltrokken en het afschrikkingselement in het strafrecht wordt versterkt. Rijkskommissaris Frank: ‘Wij zullen ervoor zorgen dat de misdadiger in Duitsland weer zal sidderen en dat de fatsoenlijke mens zich veilig voelt.’ In een Bruinboek constateert een internationaal comité dat de brand in het Rijksdaggebouw met medeweten van Goering moet zijn gesticht. In het proces

illustratie
Hitler en Goebbels, februari 1934


dat op 21 september begint, bekent Van der Lubbe weer. Tegen hem en tegen Torgler wordt de doodstraf geëist; de uitspraak is doodstraf voor Van der Lubbe, vrijspraak voor Torgler en de Bulgaar Dimitrof.

Op 9 november betuigt de Liga van Christelijke Duitse burgers van niet-arische afstamming trouw aan de regering.

Op 12 november worden er Rijksdagverkiezingen gehouden. Men kon alleen voor de NSDAP stemmen, andere stemmen waren ongeldig. De NSDAP kreeg 92,2 procent van de 43 miljoen stemmen. Tegelijk werd een volksstemming over de regeringspolitiek gehouden: 93,5 procent van de kiezers zei ja.

Stefan George overlijdt.



illustratie
Hitler ontvangt Mussolini, 1938


[pagina 122]
[p. 122]

Engeland

Winston Churchill houdt felle betogen in het Lagerhuis tegen de gebeurtenissen in Duitsland, die tot officiële Duitse protesten leiden. John Galsworthy overlijdt.

Frankrijk

Het kabinet Paul-Boncour wordt opgevolgd door dat van Edouard Daladier, dat wordt opgevolgd door dat van Albert Sarraut, dat wordt opgevolgd door dat van Camille Chautemps, het 28ste sinds 1918.

Indonesië

Op 4 februari nemen bemanningsleden van de kruiser Zeven Provinciën onder leiding van korporaal Boschart zestien van hun officieren gevangen in de haven van Olehleh (Atjeh) en stomen op naar Soerabaja om te protesteren tegen een salarisverlaging van 17 procent voor het marinepersoneel en de arrestatie van vijftig betogende matrozen (op 31 januari was er al op drie andere schepen gemuit). In Straat Soenda wordt zonder waarschuwing een bom op het voordek geworpen (volgens marine-autoriteiten bedoeld op de boeg, maar verkeerd terechtgekomen): achttien doden en 25 gewonden.

Kapitein-luitenant ter zee P.E. Eikenboom, commandant van de Zeven Provinciën wordt uit zijn functie ontzet omdat hij niet op waarschuwingen van de politie en de commandant zeemacht gelet had. In het najaar spreekt de Zeekrijgsraad in Soerabaja gevangenisstraffen van zes tot achttien jaar, meestal zwaarder dan de eis, uit tegen de muiters.

In juli wordt een Nederlandsch-Indische Fascistische Organisatie gesticht tegen communisme en te ver doorgevoerde democratie, voor gezag en Oranje.

Soekarno wordt wegens opruiïng gearresteerd en het vergaderrecht van zijn partij, de PNI, beperkt.

Nederland

In januari en april wordt Willem van Oranje herdacht.

De NSB houdt zijn eerste landdag. Mussert verklaart bij verscheidene gelegenheden dat Mussolini en Hitler Europa tegen het communisme behoed hebben. In februari ontbindt de regering de Tweede Kamer omdat zij er niet langer mee kan samenwerken. Na verkiezingen, waarin anti-revolutionairen, communisten en het nieuw opgerichte Verbond voor Nationaal Herstel (voor gezag, nationale geest en rijkseenheid, voorzitter generaal Snijders) winst maken, treedt het crisiskabinet-Colijn op.

De regering verbiedt in juli ambtenaren lid te worden van communistische, anarchistische en fascistische partijen en waarschuwt tegen SDAP en NVV; het verbod geldt niet voor de NSB.

De Vara mag de Internationale niet meer uitzenden.

Henri Borel, Hein Boeken en A. van Collem overlijden.

Oostenrijk

Dollfuss stelt een dictatuur in. Alle grondwettelijke vrijheden worden opgeheven. Het standrecht wordt ingevoerd. De regering treedt fel op tegen communisten en nazi's.

Spanje

De regering neemt strenge maatregelen tegen de rooms-katholieke kerk.

[pagina 123]
[p. 123]


illustratie
Ir. Soekarno, augustus 1933


Verenigde Staten

President Roosevelt krijgt dictatoriale volmacht doordat het Congres een half jaar op reces gaat.

Volkenbond

Op voorstel van Nederland zal er hulp verleend worden aan Joodse en andere vluchtelingen uit Duitsland. Duitsland treedt uit de Volkenbond.

[pagina 125]
[p. 125]


illustratie

[pagina 126]
[p. 126]

INHOUDGa naar voetnoot*)

blz.
Aart, R. van, Op een Scheikundeleeraar 291
Arnet, Man, Ik en de Saxopkonist 372
Bendien, J., De nieuwe Zakelijkheid in de Schilderkunst 292
Bourbon, Louis de, Enfantine 109
Bourbon, Louis de, Salomé 110
Bourbon, Louis de, Desperado 111
Bourbon, Louis de, Late Rit 112
Braak, Menno ter, Dr. Dumay verliest 1 123, 207, 261, 377, 454
Braak, Menno ter, Hitler, Ebenbild des Herrn 341
Elsschot, Willem, Tot den Arme 34
Elsschot, Willem, De Bult spreekt 35
Elsschot, Willem, De Klacht van den Oude 36
Elsschot, Willem, Het Huwelijk 38
Frenkel, M.B., Boef 453
Gans, J., Contraflirt met de Revolutie 304
Gelderen, Jaap van, De Verantwoordelijkheid van de Kunstenaar 197
Greshoff, J., A.C. Willink 113
Greshoff, J., De Historische Hagenaar 373
Harrenstein-Schräder, A., De nieuwe Zakelijkheid in de Schilderkunst 292
Marsman, H., ‘Naamloos en Ongekend’ 54
Marsman, H., De Dood van het Vitalisme 256
Marsman, H., Terugkeer uit den Vreemde 429
Marsman, H., Ontmoeting in het Donker 431
Marsman, H., Katholieke Poézie 488
Mouw, Joh. Anderas dèr, Nagelaten Verzen 331

blz.
Nijlen, Jan van, Treurmarsch voor twee Ooms 413
Nijlen, Jan van, Het Ziekenhuis 414
Nijlen, Jan van, De oude Idealist 415
Nijlen, Jan van, Ziekte 416
Perron, E. du, Over Poëzie met Voorbeelden 61
Perron, E. du, Flirt met de Revolutie 81
Perron, E. du, De smalle Mens 163
Perron, E. du, Een Hollander dicht een Spaansche Ballade 318
Perron, E. du, Bij een trio Toneelprestaties 478
Putman, Willem, De Maaltijd 100
Roos, Elisabeth de, De manier voor goede Verstaanders 39
Slauerhoff, J.*, Nachtelijke Wapenschouwing 249
Slauerhoff, J. *, Aardbeving Nicaragua 252
Slauerhoff, J. *, Dialogue Mystique 253
Slauerhoff, J. *, De Dood van Dutrou Bornier 417
Terborgh, F.C., De Grieksche 367
Vestdijk, S., Tuinen bij Wind en Weer 50
Vestdijk, S., Hovelingen 202
Vestdijk, S., De Verleider 204
Vestdijk, S., De Kermismeid 205
Vestdijk, S., Narcissus 206
Vestdijk, S., Over de Dichteres Emily Dickinson 346, 432
Vries, Hendrik de, Drie Gedichten van Edgar Allan Poe 57
Vries, Hendrik de, Vier Gedichten van Edgar Allan Poe 189
Vriesland, Victor E. van, Inleidende Aanteekening bij de Nagelaten Verzen van Joh. Andreas dèr Mouw 329
Vriesland, Victor E. van, De Prins weergekeerd 161
Panopticum-stukken van: Menno ter Braak, J. Greshoff, L. van der Key, J. Last, H. Marsman, E. du Perron, Elisabeth de Roos, J. Slauerhoff, S. Vestdijk, Hendrik de Vries 74, 157, 244, 325, 407, 490
Reproducties naar: Otto Dix, Spies, Kandinsky, Eoward Wadsworth en A.C. Willink.  

INHOUDGa naar voetnoot*)

blz.
Aart, R. van, Uit Vrees 613
Binnendijk, D.A.M., Het Portret 780
Bourbon, Louis de, Moeder 529
Bourbon, Louis de, Spahi 723
Bourbon, Louis de, Nocturne 724
Bourbon, Louis de, Klacht 889
Braak, Menno·ter, Jakob Wassermann en ‘Die Sammlung’ 701
Braak, Menno·ter, Paapsche Sympathieën 743
Braak, Menno·ter, Een Schrijver na zijn Dertigste Jaar 841
Buyle, Frans, Uitbloei 888
Debrot, Cola, De Mapen 561, 686, 732
Elsschot, Willem, Kaas 497, 595, 659, 705, 781
Frenkel, M.B., De Minnaar 741
Frenkel, M.B., Noordwijk 742
Greshoff, J., Bruine Liedjes 794
Groot, Taeke de, Zondagmiddag-emotie 685
Marsman, H., Drijfzand 614
Mijlen, J. van, Carpe Diem 862
Mijlen, J. van, De desperate Dronkaard 863
Perron, E. du, Als Voorbeeld van Hygiëne 519
Perron, E. du, Aan Ambrosia 550
Perron, E. du, De Menselike Staat bij Kookpunt 581
Perron, E. du, De Grote Dingen van de Planken 641
Perron, E. du, Written in Dejection 797

blz.
Redactie, Overgang 835
Reuling, Josine, Een oude Meneer en Ik 532
Roos, Elisabeth de, Het Sprookje voor het Sprookje 725
Roos, Elisabeth de, Bij een ‘Slechte Roman’ 890
Slauerhoff, J., Samenval 638
Slauerhoff, J., Fernando Po 640
Slauerhoff, J., Cherchez la Femme 811
Slauerhoff, J., Oud 836
Slauerhoff, J., Nog 837
Slauerhoff, J., Nocturne 838
Slauerhoff, J., Territorio 840
Steen, Eric van der, Zuidelijke Bloemenmarkt 895
Varangot, Victor, Het Evangelie der Ironic 542
Varangot, Victor, Illusie. 885
Vestdijk, S., Kampong in Soerabaja 593
Vestdijk, S., Potiphar's Vrouw 594
Vestdijk, S., Eine neue Kritik über Prust 619
Vestdijk, S., Een, Twee, Drie, Vier, Vijf 673
Vestdijk, S., Valéry en het Duitsche Vers 761
Vestdijk, S., Het Veer 864
Voortman, Albert C.A., Als tante Aagje heeft nagedacht 810
Vries, Hendrik de, De Verbijsterde 517
Vries, Hendrik de, Spaansche Volksliederen 880
Walschap, Gerard, Trouwen 625
 
Panopticum-stukken van: Menno ter Braak, J. Greshoff, Chr. de Graaff, E. du Perron, A. Vigoleis Thelen, S. Vestdijk.  

[pagina 127]
[p. 127]

forum maandschrift voor letteren en kunst

 

Onder leiding van Menno ter Braak [,] E. du Perron [en] Maurice Roelants [;] redactie-secretaris Everard Bouws

Nijgh & Van Ditmar N.V. Rotterdam



illustratie

voetnoot*)
De cursief gedrukte titels staan voor gedichten.
voetnoot*)
De cursief gedrukte titels staan voor gedichten.

Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken

Over het gehele werk

auteurs

  • L. Mosheuvel

  • over Menno ter Braak

  • over E. du Perron

  • over J. Slauerhoff

  • over Richard Minne

  • over H. Marsman

  • over Maurice Roelants

  • over Jan Greshoff

  • over Simon Vestdijk

  • over Rudie van Lier

  • over Elisabeth du Perron-de Roos

  • over Jan Engelman

  • over Louis de Bourbon

  • over Jan van Nijlen

  • over Cola Debrot

  • over Willem Elsschot

  • over M.B. Frenkel

  • over F.C. Terborgh

  • over Marnix Gijsen

  • over Gerard Walschap

  • over Raymond Herreman

  • over D.A.M. Binnendijk

  • over J.C. Bloem


Over dit hoofdstuk/artikel

auteurs

  • beeld van Marinus van der Lubbe


datums

  • 1933