Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
Naar zeventien zetels en terug (1983)

Informatie terzijde

Titelpagina van Naar zeventien zetels en terug
Afbeelding van Naar zeventien zetels en terugToon afbeelding van titelpagina van Naar zeventien zetels en terug

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave

Downloads

PDF van tekst (1.41 MB)

XML (0.89 MB)

tekstbestand






Genre

non-fictie

Subgenre

non-fictie/dagboek
non-fictie/politiek


© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

Naar zeventien zetels en terug

(1983)–Jan Terlouw–rechtenstatus Auteursrechtelijk beschermd

Politiek dagboek 9 maart 1981 - 5 november 1982


Vorige Volgende
[pagina 179]
[p. 179]

VI Tweede kabinetscrisis
(26 februari 1982-25 mei 1982)

Vrijdag 26 februari

Mijn eigen problemen worden al weer snel overschaduwd door de problemen waar het kabinet voor staat. Het banenplan moet worden gepubliceerd en we moeten een voorjaarsnota uitbrengen. Beide hebben natuurlijk met financiële middelen te maken. Fons wil 4,5 miljard ombuigen, Joop wil 1 à 1,5 miljard extra voor directe werkgelegenheid. Voor mij heeft investeren prioriteit, investeren en nog eens investeren. Daarom ben ik er voor dat we ca. 4 miljard ombuigen, waardoor het beslag van de overheid op de middelen lager wordt. Dat heeft een gunstig effect op de rente en daarmee op de investeringen. Vervolgens zouden we van die 4 miljard, 1 miljard weer kunnen uitgeven aan het direct bevorderen van investeringen.

Ik heb m'n twijfels of de PvdA-ministers nog wel vierkant achter Joops redeneringen staan. Ze zeggen het niet, het is een gevoel van me. Ed van Thijn misschien, en Jos van Kemenade. Maar daarmee is het wel zo'n beetje gezegd, lijkt me.

Er is besloten dat Joop zijn werkgelegenheidsplan dinsdag naar buiten mag brengen, met de mededeling dat het kabinet een extra bedrag zal inzetten waarvan de financiële dekking in het kader van de voorjaarsnota zal worden voorzien. Dat extra bedrag, zo heb ik bedongen, mag alleen worden gebruikt voor investeringen.

Maandagavond vijfhoek. Dan komt ook de Ziektewet aan de orde. De drama's daarover gaan onverminderd voort. De vakbeweging gaat volgende week over tot acties. Waarom moest de PvdA ook weer zo nodig in de regering? Was dat niet om ons te verzekeren van medewerking van de vakbeweging?

Maandag 1 maart

Ik was vandaag voorzitter van een kabinetsdelegatie die met het gemeentebestuur van Amsterdam een gesprek had over de sociaal-economische problemen van die stad. Het gaat nu overal slecht,

[pagina 180]
[p. 180]

ook in de hoofdstad. Men heeft de natuurlijke neiging om het instrumentarium voor het regionale beleid ook in te willen zetten voor nieuwe probleemgebieden. Dat kan natuurlijk niet. Die instrumenten moeten gereserveerd blijven voor de delen van ons land met een historisch bepaalde achterstand, gebieden die ook achter zullen blijven als de economie weer aantrekt. Amsterdam moet het hebben van het landelijk gerichte instrumentarium. We zullen immers niet gauw Hoogovens laten vallen, of Fokker. Daar profiteert Amsterdam van. Wel zijn er problemen die karakteristiek zijn voor de grote steden, bijvoorbeeld de slechte verhoudingen op de arbeidsmarkt (leeftijdsopbouw, opleidingsniveau), waarvoor we kunnen proberen aparte oplossingen te zoeken.

Vanavond in de vijfhoek, kort gehouden omdat de koorts door m'n lijf gierde, zijn we het er in principe over eens geworden dat de kosten van toch weer een honderd procent uitkering bij ziekte binnen de loonkostenstijging van 6 à 6,5% moet blijven. Dat betekent zo goed als zeker een loonmaatregel per 1 juli.

Dinsdag 2 maart

Griep, uit neus, ogen en oren.

Woensdag 3 maart

Het banenplan 1982 is gisteren door Joop gepubliceerd. Algemene kritiek: te weinig voor de marktsector. Opmerking van Joop in een interview in de Volkskrant: de sociaal-economische visie van D'66 is me tegengevallen. Dus: van jct.

Het wordt tijd dat ik de wereld eens ga kond doen wat er echt aan de hand is. In het werkgelegenheidsplan staat opgesomd wat er op het gebied van de marktsector mogelijk is. Dat is voor '82 geheel vastgelegd, financieel althans, door het akkoord de Galan/Halberstadt. Voor zover het gericht beleid betreft, en vormgeving van het industriebeleid, heb ik de hoofdlijnen daarvan uiteengezet tijdens de behandeling van de begroting ez. Voor het overige is het simpel: lastenverlichting voor het bedrijfsleven is het sleutelwoord.

In de dertiger jaren heeft Keynes bedacht dat in tijden van crisis de overheid anti-cyclisch moet handelen (en ook in tijden van hoogconjunctuur). De overheid moet zijn tekort dus durven verhogen als de investeringen en de bestedingen achterblijven. Het middel

[pagina 181]
[p. 181]

heeft gedurende een lange reeks van naoorlogse jaren bevredigend gewerkt. Ook nu, als remedie voor deze depressie wil Den Uyl het toepassen. Hij gaat daarmee voorbij aan het feit dat sinds 1973 de overheid constant bestedingsimpulsen heeft gegeven. O.a. daardoor is het consumeren veel harder gestegen dan het investeren (2,5% tegenover 0,75%). Ondanks de enorm gestegen aardgasopbrengsten (700 miljoen in '70, meer dan 20 miljard in '82) is het financieringstekort van de overheid gestegen tot meer dan 8%. Dit alles is neergeslagen in een uitholling van de rendementen van het bedrijfsleven. De verhouding eigen/vreemd vermogen is gedaald van 32/68 tot 22/78. En de rente die over vreemd vermogen moet worden betaald is opgelopen tot ver boven de 10%.

Volgens Joop kampen we met een afzetprobleem, en dus moeten de bestedingen omhoog, met name de overheidsbestedingen. Dat is onzin. Met een overschot op de betalingsbalans van zo'n 13 miljard kán de klemtoon niet liggen op de afzet als probleem. Het probleem zit 'm in de rendementsverwachting. Wie investeert er nou als hij geen rendement in het vooruitzicht heeft? Trouwens, ook investeringen zijn een deel van de afzet, al is de buitenlandse component daarin vrij groot.

De kosten van het bedrijfsleven bestaan voor het grootste deel uit loonkosten en uit rentekosten. De loonkosten zijn de laatste jaren redelijk binnen de perken gebleven. Het gaat nu vooral om de kapitaalslasten. Een rente van 12 à 13% is veel te hoog. Daar kan iets aan worden gedaan door de overheidsfinanciën te saneren. De rentestand wordt maar voor een deel bepaald door de situatie van de dollar. Zwitserland heeft een rente van 7%, in België is hij 15% of meer. Maar in België is het financieringstekort dan ook 16%, en in Zwitserland zeer laag. Zowel in België als in Zwitserland kan men vrijelijk dollars kopen en verkopen.

De weg naar herstel is duidelijk: het financieringstekort moet omlaag, we moeten de tering naar de nering zetten. Alleen dan zal er weer geïnvesteerd worden. We leven op te grote voet... De aardgasbaten zullen drastisch terug gaan lopen, dus spoedig zal de wal het schip keren. Als we het nemen van maatregelen voor ons uitschuiven wordt de operatie alleen maar moeilijker. En ongecontroleerde ontwikkelingen zullen neerkomen op de hoofden van de zwakken. Als de overheid de zaak niet meer in de hand heeft geldt weer het recht van de sterkste. Daarom ben ik voorstander van minstens 4 miljard ombuigen. Uit die ombuigingen kunnen we

[pagina 182]
[p. 182]

eventueel een miljard afzonderen, ten laste van het financieringstekort, om uit te geven aan lastenverlichten van het bedrijfsleven en het bevorderen van investeringen. De vorige regering heeft het er schandelijk bij laten liggen. Uit pure politieke lafheid is dat centrum/rechtse kabinet niet in staat geweest het financieringstekort binnen de perken te houden. En nu de vvd maar schande roepen.

Ik weet zeker dat mijn visie de juiste is, en niet die van Joop, al bedoelt hij het nog zo goed. Er lijkt weinig anders op te zitten dan ook maar eens aan de weg te gaan timmeren, al richt ik dan weer andere schade aan. Ministers die van hun inzichten gewagen terwijl ze weten dat hun collega's er anders over denken verstoren de eenheid van het kabinet. Maar die eenheid heeft toch geen kans gekregen na wat Joop, Fons en Dries zich allemaal gepermitteerd hebben in het openbaar te zeggen. Ieder voor zich, niemand voor het kabinet. Dit kan onmogelijk lang duren.

Vrijdag 5 maart

Gisteravond was ik in ‘Brandpunt in de markt’ van de kro, vanmiddag heb ik een lang interview gegeven aan Marc Chavannes van NRC Handelsblad. Over de Brandpuntuitzending hoor ik alom lof, men heeft het op prijs gesteld dat ik flink van me afgebeten heb. Het heeft mezelf ook goed gedaan. Toch kan ik zoiets pas als ik een aangrijpingspunt heb, als ik ben aangevallen. Niet door een krant, die zijn in zekere zin irrelevant. Maar Joop heeft me de gelegenheid geboden door zijn interview in de Volkskrant.

Ik heb nooit een geheim gemaakt van de sociaal-economische visie van D'66. Ik heb er ook geen geheim van gemaakt dat die visie afwijkt van die van de PvdA en op een aantal punten dichter bij die van het cda komt. Integendeel, avond aan avond heb ik dat in de verkiezingsstrijd beklemtoond. Ik heb precies laten weten wat ik zou doen en laten als ik het beleid (mede) zou kunnen bepalen. Als voorbeeld daarvan is het aardig nog eens na te lezen wat ik op 1 november 1980 zei tegen het D'66-congres, nl. het volgende:

Er wordt D'66 onduidelijkheid verweten (want men moet toch iets). Onduidelijkheid over samenwerking met wie en met wie niet. Die duidelijkheid zal er zijn, ruimschoots vóór de verkiezingen.
[pagina 183]
[p. 183]
Nog twee andere invalshoeken worden geregeld geprobeerd als het gaat over duidelijkheid.
- We hebben geen etiket, geen heilig beginsel, geen toverwoord door het noemen waarvan ineens alle lichten aangaan. Liberaal, of socialistisch, of christelijk, of radicaal, of communistisch.
- We weigeren om nuances weg te laten, om de problemen met gebruikmaking van alleen wit en zwart te schilderen.
Deze beide onduidelijkheden samen, géén beginsel en wél nuances, schildert men als cda zonder c. Dus da, De Andere, en tegen het succes van die andere, die nieuwe, die eigentijdse partij loopt men vertwijfeld storm.
De werkelijkheid is natuurlijk dat noch het Nederlandse socialisme, noch het Nederlandse liberalisme een uit het beginsel voortkomend antwoord heeft op de problemen van onze tijd.
De crisis van de democratie in de welvaartsstaat, voor dat probleem is het socialisme niet ontworpen.
De heerschappij van de technologie in de welvaartsstaat, voor dat probleem is het liberalisme niet ontworpen. Het is dan ook niet te verwonderen, en ook geen schande, dat PvdA en vvd koortsachtig zoeken naar nieuwe wegen, die maar niet aan hun beginselen schijnen te willen ontspruiten. Over het cda praat ik maar niet, want ik ben te zeer met christelijke beginselen groot geworden om niet te weten dat christelijke inspiratie kan leiden naar geweld en naar geweldloosheid, naar bezit en naar verdeling, naar knechting en naar vrijheid.
Gisteren en vanmorgen heeft het congres het meerjarenprogramma over het sociaal-economisch beleid vastgesteld. Daar staat heel wat in. Er moge in dit hoofdstuk dan geen bladzijden aan zijn gewijd om een meeslepende beschouwing te houden over sociaal-economische ontwikkelingen in het verleden en in de toekomst, wie het stuk, met de amendementen, nog eens goed leest kan constateren dat het realistisch, concreet en vooruitgaand, progressief is.
Geen verwachtingen over groei die er niet komt, zoals in de programma's van de andere partijen. Geen berekenin-
[pagina 184]
[p. 184]
gen over te scheppen arbeidsplaatsen die zó onzeker zijn dat die berekeningen aan misleiding grenzen. Geen illusies over oplossingen voor de korte termijn, die er helaas nu eenmaal niet zijn.
Wél een consequent doortrekken en versterken van een lijn die we al jaren volgen, en waarin nu eindelijk anderen óns volgen, namelijk die van vernieuwing en herstructurering van de Nederlandse industrie, door een combinatie van maatregelen, om op die manier, zonder te ingrijpende consequenties voor de inkomens van de laagstbetaalden, in de jaren tachtig tot economisch herstel te komen.
Realistisch, maar ook concreet.
Lees nog maar eens na wat we hebben besloten over heilige huisjes als pensioenen, trendvolgers en arbeidsverdeling. Wij beloven geen extra arbeidsplaatsen in de quartaire sector die we in 1982 niet meer kunnen financieren. We richten ons, zoals we de laatste tien jaar hebben gedaan, op versterking van de industriële structuur, binnen de grenzen die milieu en grondstoffenschaarste stellen, opdat we daaruit later een versterking van de quartaire sector kunnen betalen. We richten ons op concurrentie niet voornamelijk op het gebied van de prijs van produkten, maar op het gebied van kwaliteit, service en geavanceerde technologie.
Een beleid in beweging, een progressief beleid ook. D'66 bouwt geen elementen in het beleid die leiden tot polarisatie in het bedrijfsleven. Integendeel, wij streven naar een verkleining van het verschil tussen werkgevers en werknemers, een verschil dat op den duur zou moeten wegvallen. Van die filosofie is het hoofdstuk over het sociaal-economisch beleid doortrokken. Maar een sociaal-economische visie hebben we niet, zeggen onze politieke tegenstanders, en ik heb het waarachtig wel eens gedachtenloos horen na-mompelen door niet terzake kundige partijgenoten.
Ik keer de beschuldiging om.
Noch het socialisme, noch het liberalisme heeft adequate antwoorden gegeven op de economische crisis waar we mee zitten, en hun woordvoerders zullen zich daarvoor in de verkiezingsstrijd moeten verantwoorden. Vier-en-een-half jaar beleid gedomineerd door een socialistische visie,
[pagina 185]
[p. 185]
in mei a.s. drie-en-een-half jaar liberaal puinruimen, en al die tijd het cda medeverantwoordelijk - waar heeft ons dat gebracht? Maar in één ding vinden de dames en heren elkaar, namelijk in het verkondigen dat D'66 geen sociaal-economische visie heeft, de enige partij die de hele 70-er jaren door een consequente koers heeft gevolgd.
Ik mag de partij niet zo hardnekkig verdedigen tegen beschuldigingen, hoor ik vaak. Goed, dan zal ik aanvallen door de PvdA en de vvd een paar verhelderingen te vragen over hún sociaal-economische visie en vooral de praktische uitwerking daarvan.
Vragen aan de PvdA.
1. Produktiemiddelen in handen van de gemeenschap is een socialistisch ideaal. Welke stappen zijn de laatste 10 jaar ondernomen om dat ideaal dichterbij te brengen? Of is alle bureaucratie die er mee gepaard gaat toch niet zo ideaal?
2. Hoe moet ik verklaren dat Den Uyl als minister van Economische Zaken, meer dan enige minister voor hem, machtsconcentraties in het bedrijfsleven door fusies heeft bevorderd, terwijl de liberaal Langman de eerste minister van Economische Zaken was die de gedachte van maatschappelijke sturing van investeringen inhoud gaf door de sir in te voeren?
3. Hoe denkt de PvdA extra arbeidsplaatsen in de quartaire sector te betalen ná '81? Blijven we daarvoor extra aardgas verkopen? En als de aardgasbaten terug gaan lopen, wat binnen afzienbare tijd het geval is? En wat dóen we met die arbeidsplaatsen? Is, om Hans Weijers en Waker Zegveld te citeren, de welzijnssector de praktische vertaling van een socialistisch ideaal? Of hebben Illich en Achterhuis gelijk, die zeggen dat we op weg zijn naar een half totalitaire samenleving, waarin beroepskrachten eerst onze problemen opsporen, vervolgens procedures ontwerpen om ze op te lossen, en ons tenslotte dwingen om volgens die procedures en richtlijnen te leven?
4. Waar legt de PvdA de volgende regeerperiode de prioriteit:
bij versterking van de industriële structuur (export),
[pagina 186]
[p. 186]
bij handhaving van de koopkracht,
bij arbeidstijdverkorting,
bij forse groei van de quartaire sector,
of bij alles een beetje?
Bij de vvd is het verschil tussen leer en leven nog groter.
1. De liberalen van de vvd hebben groot vertrouwen in de ongestoorde werking van het marktmechanisme. (Mij ontgaat hoe dat is te rijmen met het principiëlere uitgangspunt van ontplooiingsmogelijkheden voor het individu, maar dit terzijde.)
Bij een ongehinderd marktmechanisme past de opvatting dat de sturende rol van de overheid gering moet zijn en de omvang van de collectieve voorzieningen beperkt. Tot zover klopt het. In '77 wilde Wiegel ƒ18 miljard bezuinigen op de overheidsuitgaven.
Intussen is de economische groei nog zwaar tegengevallen, dus zouden, in de vvd-filosofie, die bezuinigingen eigenlijk nog veel groter moeten zijn. En wat is de praktijk? Na 3 jaar vice-premierschap van de heer Wiegel heeft het kabinet nog geen ƒ15 miljard bezuinigd. Er kwam onverdachte steun voor de vvd, van de minister van Financiën, maar Andriessen kon alléén vertrekken, nagewuifd door de liberale bezuinigers. En de collectieve lastendruk steeg gewoon door, tot 66% van het nationaal inkomen. Leve de liberale visie, een visie die het best wordt omschreven met: blijf zitten waar je zit en verroer je niet.
2. Hoe moeten we verklaren dat in een kabinet met de vvd, dat immers de overheidsfinanciën wilde saneren, het structurele begrotingsbeleid is losgelaten, de schuldenlast van de overheid gigantisch is toegenomen en grappen zijn bedacht als onderuitputting?
3. Hoe liberáál is het om onderwijsvoorzieningen te laten betalen door werkers in het onderwijs?
4. Bestek '81 ging uit van economisch herstel door globale lastenverlichting voor het bedrijfsleven. Ondanks Bestek '81 staan nu talloze bedrijven aan de rand van de afgrond. ‘Ja maar,’ zegt de vvd, ‘zonder Bestek waren ze er al ingetuimeld’ en ze blijven hetzelfde medicijn propageren.
[pagina 187]
[p. 187]
D'66 is voorstander van de combinatie van globale kostenmatiging en een specifiek sturend structuurbeleid. We worden daarin gesteund door het recente wrr-rapport over de toekomst van onze industrie.
Waarom blijft de liberale economische filosofie toeven in de vorige eeuw? Ziet de vvd niet dat Japan, Duitsland, en zelfs het door en door liberale Amerika miljarden stoppen in technologisch hoogwaardige activiteiten? Een beleid van uitsluitend kostenmatiging, hoe nodig op zichzelf ook, zal geen economisch herstel bewerkstelligen. Daarnaast moeten overheidsmiddelen worden gebruikt om de perspectiefloze industriële structuur van ons land te verbeteren. Steeds meer economen zijn het daarmee eens. Ik begrijp niet dat een partij die zoveel waarde hecht aan een gezond bedrijfsleven bij deze denkwijze zover achterloopt.
Tijdens de algemeen politieke en financiële beschouwingen in de Kamer is gebleken dat een ruime meerderheid daar voorstander is van een loonmatiging van méér dan 2% onder de 8, genoemd in de miljoenennota. De opvattingen over het koopkrachtbeeld lopen uiteen, maar niet dramatisch. Nul voor de minima, zeggen PvdA en D'66, min één zegt het cda. Ook over de manier waarop dit inkomensbeeld wordt bereikt bestaan verschillen van inzicht, waarbij D'66 en het cda het redelijk eens bleken. Aftopping van prijscompensatie, korten van prijscompensatie, verlaging van belastingen, korten op de basispremie van de wir, een luxetarief in de btw, ik ga hier niet alle elementen uitpluizen.
Punt van overeenstemming tussen PvdA, cda en D'66: er moet ruimte zijn voor een arbeidsplaatsenstrategie waar de vakbeweging greep op krijgt.
Het resultaat in de Stichting van de Arbeid is bedroevend. Men heeft de standpunten naast elkaar gelegd en geconstateerd dat ze niet op elkaar passen. Wat een verrassing. Aantasting van de prijscompensatie: onbespreekbaar, zegt de fnv. Een arbeidsplaatsengarantie: onmogelijk, zegt het vno. Jammer, zegt de regering, ga heen en word warm. Of liever: koel af. Wij zullen eens gaan peinzen over een loonmaatregel.
[pagina 188]
[p. 188]
Onze fractie heeft in april op goede gronden voor een loonmaatregel gestemd, op voorwaarde dat die op 31 december '80 zou aflopen. Ik zou het een tragisch fiasco voor heel politiek Nederland vinden als er nu prompt een nieuwe loonmaatregel nodig zou zijn.
Het parlement heeft gesproken, en deze keer niet eens onduidelijk, de economische situatie is duidelijk, namelijk duidelijk slecht, de werkloosheid stijgt naar een vooroorlogs niveau, er is een akkóórd nodig, geen polarisatie. Mijn advies is: terug naar de onderhandelingstafel, waarbij alles bespreekbaar is. Aantasten van de prijscompensatie, arbeidsplaatsenplannen, werkgelegenheidsfondsen, alles. Dan zou ik wel eens willen zien of - als er een akkoord wordt bereikt - de achterbannen van werkgevers en werknemers en van politieke partijen zo'n akkoord durven afwijzen.
Tijdens de algemene beschouwingen heb ik, namens onze fractie, de regeringspartijen uitgenodigd er over na te denken of het geen landsbelang is als er vervroegde verkiezingen zouden komen. De begroting '82 zou dan door een ander kabinet kunnen worden voorbereid.
Ze hebben niet meteen ja gezegd, maar wat niet is kan komen. Het Vaticaan is ook aan het uitzoeken of Galileï gelijk had dat de aarde om de zon draait.
Is het kabinet dan zo slecht? Ach, alles is relatief. Als Van Agt in het buitenland is worden we allemaal een beetje zenuwachtig. Dan krijgt hij zo'n kernenergieke gloed in z'n ogen, dan moet er ineens een Dollardhafen komen, of een Japans hotel verplaatst. En hoe verder weg hij is, hoe zekerder hij weet dat hij premier wil blijven. Op Schiphol ziet alles er weer anders uit, en wij halen opgelucht adem. Alles is relatief.

Het congres waar ik o.a. dit uitsprak was openbaar, zoals al mijn toespraken openbaar zijn. En dus is moeilijk staande te houden, wat ik af en toe hoor, dat ik me anders gedraag dan men had mogen verwachten.

Tegen Chavannes heb ik o.a. gezegd dat ik dan maar in vredesnaam het partijleiderschap weer actiever zal gaan uitoefenen. Feitelijk is het onjuist, ministers horen namens het hele kabinet te spreken.

[pagina 189]
[p. 189]

Maar als ik me zo zuiver op de graat gedraag krijg ik gemakshalve de schuld van alles. En daar begin ik voor te passen. Ik hoop dat Marc het allemaal goed op zal schrijven, maar tot dusverre heb ik over hem nooit te klagen gehad.

Zaterdag 6 maart

Vijfhoek in het Catshuis. Een lange dag vol herhaling van zetten. De standpunten zijn natuurlijk overbekend en al veelvuldig gepubliceerd. Ed van Thijn probeert een opening te maken. Hij is bereid van de ambtenaren een procent investeringsloon te vragen. Het geld dat zo vrijkomt kan worden besteed voor overheidsinvesteringen, desnoods gedeeltelijk ook voor investeringen in de marktsector. Dat is voor Ed een hele stap, omdat er een trendzettend element in zit. En doorbreking van het trendbeleid, daar legt hij zijn portefeuille naast, heeft hij onlangs publiekelijk gezegd.

In het standpunt van Joop zit weinig beweging, behalve dan dat zijn verhaal wat minder Keynesiaans klinkt dan vorige week. Twee miljard ombuigen, en daarvan weer ongeveer een miljard teruggeven in de vorm van een bestedingsimpuls. Het is duidelijk dat Fons daarmee niet kan leven, en ik ook niet. Zelf heb ik voorgesteld om drie en een half miljard om te buigen, en vervolgens 500 miljoen uit te geven voor investeringen in de marktsector en 500 miljoen te bestemmen voor lastenverlichting van het bedrijfsleven, wat pas een kaseffect heeft in 1983. De essentie van de problematiek is dat de overdrachtsuitgaven te veel zijn toegenomen, o.a. onder invloed van de steeds stijgende aardgasopbrengsten. Nu die gaan teruglopen zitten we met een topzwaar gebouw. Iedere oplossing die geen geld terugsluist van de overheid naar de particuliere sector is geen oplossing. Teveel mensen eten van de overheid, te weinig mensen werken in produktieve sectoren. Als we zo doorgaan worden de processen onbeheersbaar, dan komen we in Belgische toestanden terecht.

Als ik tegen zessen thuiskom realiseer ik me dat er van het weekend nog maar één dag over is. Dat is weinig voor de dikke loodgieterstas die ik bij me heb, vol stukken die zijn blijven liggen in de week van de begrotingsbehandeling. Maar ik verdom het om er vanavond nog aan te beginnen. Het enige waar ik zin in heb is achteruit zakken voor de televisie, liefst om naar een lange spannende speelfilm te kijken. Helaas, onze vaderlandse televisieproduktie

[pagina 190]
[p. 190]

bestaat op zaterdagavond uit quizzen, zodat ik me in arrenmoede maar zet aan het maken van deze aantekeningen.

Maandag 8 maart

Vrijdag a.s. vergadert het kabinet met gs van Limburg over de invulling van het beleid '82 in het kader van de perspectievennota Zuid-Limburg, pnl geheten. Na een dagje Brussel eten Dries, Joop, Piet van Zeil en ik met Sjeng Kremers om voor te praten. Duidelijk wordt dat we het vrijdag moeilijk zullen krijgen. Die Sjeng is een uitnemend onderhandelaar, die zich niet van de wijs laat brengen. Zijn aanvallen richten zich op Den Uyl en op Van Dam, omdat volgens hem het aandeel van die beide bewindslieden voor Limburg achterblijft t.o.v. vorig jaar. Twee PvdA-bewindslieden, en de Statenverkiezingen voor de deur.

Om acht uur zeg ik tegen Dries dat we naar az moeten, waar de vijfhoek zijn beraadslagingen zal voortzetten. Maar Dries blijkt die vergadering afgeblazen te hebben. ‘Fons schrijft een nieuw stuk,’ zegt hij. ‘We moeten hem daarvoor even tijd gunnen.’ Typisch dat ik later op de avond hoor dat Dries met zijn cda-mensen zit te vergaderen. Hij had blijkbaar behoefte aan nader beraad. Laat hij dat dan zeggen. Of zit er weer hogere politiek achter? Dit uitstel leidt ertoe dat we deze week niet tot beslissingen zullen komen, denk ik. Zaterdag gaat Dries voor tien dagen naar Thailand. Dus: voor de verkiezingen geen voorjaarsnota. Na de verkiezingen zit de PvdA waarschijnlijk te herkauwen op een groot verlies. Maar misschien ben ik te wantrouwend.

Zaterdag 13 maart

Zoals te verwachten is het kabinet gisteren niet uit de vooraarsnota gekomen. De sfeer was goed, maar voortgang van betekenis is er niet. Fons maakt zich terecht zorgen over steeds nieuwe tegenvallers. De aardgasbaten zullen nog weer een miljard meer achterblijven bij de ramingen. De rentelast van het Rijk stijgt. De werkloosheidsuitkeringen stijgen. En de belastingontvangsten dalen. Joop weigert ombuigingen van enige omvang. De fracties maken de ene berekening na de andere, vooral die van D'66. Dat gaat een gevaarlijke kant op. LJ is zo mateloos actief dat hij zichzelf dreigt voorbij te lopen. Hij is nijdig op me als ik hem niet van uur tot uur op de

[pagina 191]
[p. 191]

hoogte houd van wat er in het kabinet gebeurt. En prompt komt hij met een nieuw plan, waarvan de haalbaarheid twijfelachtig is. Op zo'n manier kan een conflict tussen bewindslieden en fractie, door niemand gewild, niet uitblijven. Als de fractie al naar buiten heeft gezegd hoe het moet, dan komen de bewindslieden in een dwangpositie. Henk Z. gaf donderdagavond al aan dat hij er voor past de wet voorgeschreven te krijgen. Bewindslieden worden geacht de wet te ontwerpen.

Hoe dan ook, Dries is vertrokken naar het Verre Oosten en Joop is waarnemend premier. Fons is intussen in de publiciteit al weer hard op z'n 4,5 miljard gaan staan. Inhoudelijk is er geen speld tussen te krijgen. Een kabinetscrisis is een paar weken uitgesteld, maar de dreiging is onverminderd aanwezig.

Het gesprek met Limburg is gisterenavond om halfeen tot een goed einde gebracht. Joop heeft in zijn werkverschaffingsbuidel getast en daardoor veel bijgedragen aan de oplossing. Deze keer is het nog gelukt, maar we kunnen met deze methode niet verder. De inspanningen t.o.v. Zuid-Limburg en het Noorden enerzijds en de rest van het land met z'n exploderende problematiek anderzijds, raakt teveel in onbalans.

Zoals gebruikelijk in maart is het weer nog erg schraal. Desondanks zwellen de knoppen van de krentebomen, vooral aan de zuidkant van het huis. Straks zullen deze aanvoerders van het voorjaar weer in bloei staan, of het kabinet nu valt of niet, of we de overheidsfinanciën in orde brengen of niet. Maar het lijkt me onwaarschijnlijk dat ik er veel van zal meemaken. Politiek is een binnenskamerse aangelegenheid.

Maandag 15 maart

Vanmiddag opname van een TV-debat met Wiegel, dat vanavond is uitgezonden. Ik had onze directie Algemeen Economische Politiek om een aantal cijfers gevraagd en die hebben ze met grote toewijding aangereikt. Die jongens van aep zijn goede economen en intussen ook goede vrienden. Er staan zelfs uithalen naar Wiegel in de ambtelijke stukken, ze kunnen blijkbaar zijn inhoudsloze benadering ook nauwelijks meer verdragen. Bovendien zijn ze zeer loyaal tegenover mij. Wie zei ook weer dat ik het niet met mijn ambtenaren kon vinden?

Het debatje verliep goed, voor de zoveelste keer bleek dat Wiegels

[pagina 192]
[p. 192]

kritiek geen stand houdt tegen feiten. Als hij geen weerwoord heeft begint hij onder de gordel te slaan. Hij vluchtte naar een uitspraak van Van Thijn, gisteren op de vpro-televisie. Blijkbaar heeft Ed denigrerend over me gedaan. Ik begrijp die collega's niet. Als ze de pest aan me hebben, wat ik me zou kunnen voorstellen, is het dan nodig dat in het openbaar te laten blijken?

Tijdens de vijfhoek vanavond (eigenlijk een vierhoek, zonder Dries) hebben we het debat zitten bekijken. De anderen vonden dat ik er goed uit was gekomen, en dat vond ik zelf eerlijk gezegd ook. Misschien iets te agressief. Na de vijfhoek heb ik LJ gebeld, en die bleek hevig aangeslagen te zijn. De diepere grond zal te vinden zijn in het nrc-interview, waarin ik heb gezegd weer meer naar buiten te zullen treden als partijleider. Dat heeft hij me drie keer per gesprek gevraagd, maar nu ik het echt doe is het natuurlijk toch een bittere pil. Hij zei er niets van, toen ik hem ben gaan opzoeken, ten koste van de enige twee uur van deze week die ik had kunnen reserveren voor het schrijven van een congresrede. ‘Jij communiceert met niemand,’ is zijn officiële verwijt. Feit is dat ik volstrekt onvoldoende tijd kan vinden om regelmatig met bijv. Hans en Henk bijeen te komen. ez heeft werk voor minstens drie ministers, en ik heb een onverwoestbare neiging om ‘bij’ te zijn. Ik haat een bureau vol onafgewerkte stukken. Daar zou ik bloednerveus van worden. LJ wil dat ik hem minstens drie keer per dag opbel en hem op de hoogte houd van alles wat iedereen heeft gezegd. En zulke mededelingen lokken dan bij hem weer allerlei (ongewenste) activiteiten uit. Het is natuurlijk voornamelijk een temperamentskwestie. Ik vind bijna altijd dat een probleem gebaat is bij zo min mogelijk daden, liever even nadenken.

Door LJ's aderen raast een activiteitsvirus. Hij kan slecht tegen mijn Veluwse benadering: lukt het vandaag niet, dan lukt het morgen. En iemand als Tony van Verre vindt mij weer net zo'n driftkikker als ik LJ vind. Ik heb LJ voorgesteld om elkaar zoveel mogelijk te nemen zoals we zijn; verwijdering tussen ons zou ongemeen schadelijk zijn voor de partij.

Dinsdag 16 maart

Na een dag energieraad in Brussel heb ik mijn enige spreekbeurt in deze campagne voor de provinciale staten gehouden. In Eindhoven. De mensen waren aardig. Ze wilden me laten merken dat ze onbe-

[pagina 193]
[p. 193]

roerd zijn door de hetze in de pers. Ze zijn wel blij dat ik weer wat meer van me laat horen. Roel, mijn chauffeur, die de vleesgeworden toewijding is, zei me dat de groep chauffeurs van het departement met groot enthousiasme het debat tussen Wiegel en mij had gadegeslagen. Dat vind ik zo ontroerend dat ik zit te fluiten achter de schrijfmachine.

Woensdag 17 maart

Werkbezoek in Overijssel, met gs en met het dagelijks bestuur van de gewestraad. Bezoek aan Nijverdal-ten Cate in Almelo. Aardige mensen die Saksen en omdat ik wat had uit te delen werd de sfeer nog beter. Een paar miljoen hier en daar en vergroting van de bevoegdheden van de oom (Overijsselse Ontwikkelings Maatschappij). Voor het eerst eigenlijk merk ik dat minister-zijn ook aardige kanten heeft. Je kunt waarachtig soms iets doen voor de mensen. Dat vergeet je in dit vak. Want het normale patroon is dat al je daden worden afgekeurd c.q. belachelijk gemaakt. Dat wist ik van tevoren. Alle ministers weten er van mee te praten en het is ook niet zo erg. Maar je zou er door uit het oog kunnen verliezen dat je toch probeert het goede te doen. Je gevoelens zijn in de weer om je te wapenen tegen de eeuwige negatieve benadering. Mij is allang het gevoel vreemd geworden dat men ook nog enige waardering zou kunnen hebben voor wat ik doe. Dat geldt natuurlijk niet voor de partijgenoten, maar die hebben meer waardering voor wie ik ben dan voor wat ik doe. Ik ben een van hen, zelfs hun eerste man. Gek vak. Je werkt je absoluut de pleuris - waarom eigenlijk? Ik ben daar voor mezelf nog niet achter. Vanavond ben ik om één uur achter m'n bureau gaan zitten om te proberen iets op te schrijven voor het congres van zaterdag. Het is niet gelukt. Te moe na 17 uur werken.

Zaterdag 20 maart

Gisteren weer zo'n lange sessie met een regio, nl. met het Noorden. Het zgn. isp-overleg. Het speelde zich af op ez, met een stuk of acht bewindslieden aan de ene kant, vier commissarissen van de Koningin en hun gedeputeerden aan de andere. Ik was voorzitter aan onze zijde, Henk Vonhoff voerde de andere kant aan. Die noorderlingen zijn een stuk stugger dan de Limburgers, althans de

[pagina 194]
[p. 194]

Groningers. Vooral de gedeputeerde Bos is een man zonder soepelheid.

Met een aantal schorsingen, waarin Henk en ik probeerden oplossingen te vinden, is het tenslotte gelukt. Persbericht. Persconferentie. Om halfdrie vannacht was ik thuis.

Vanmorgen vroeg opgestaan en wat gedaan aan een congresrede. Het congres stelde op zichzelf niet veel voor, maar die lieve D'66-ers hebben me met een gigantisch applaus, harder dan ooit eerder, moed en zelfvertrouwen willen geven.

Het Journaal liet een stukje van mijn toespraak horen. Schwietert vertaalde enkele opmerkingen van me als: de lijn van Van der Stee, en: ontkoppeling van minimum uitkeringen en minimuminkomens. Dat slaat nergens op. Die Schwietert deugt niet. In je gezicht doet hij poeslief, voor de camera insinueert hij van alles. Dat is dan ons zgn. onafhankelijke Journaal. Mevrouw Schwietert, oftewel Dieudonnée ten Berghe, past goed bij hem. Een en ander maal heeft ze in Elseviers Magazine beweringen gedaan over mijn beleid. Steeds blijkt dat althans de ingevingen van deze mevrouw niet van Dieudonnée zijn. Over industriebeleid is haar onkunde zo volledig en over de gang van zaken op ez haar ongeïnformeerdheid zo volmaakt dat ik er haast schoonheid in ontdek. Zorgelijker is dat de mensen zo fout worden voorgelicht. Als het over mijn eigen beleid gaat kan ik het waarheidsgehalte van de verslaggeving controleren. Dat maakt me zeer sceptisch over de rest van de verslaggeving. Het nos-Journaal en Elsevier waarachtig. Waar is de objectieve pers gebleven?

Woensdag 24 maart

De vvd heeft bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten meer stemmen gekregen dan de PvdA. In kamerzetels uitgedrukt staan beide nu op 34. Dat is niet best, to put it mildly. Wat de vvd heeft te melden is conservatisme, en dat is op zichzelf niet zo erg, maar de wervingsmethoden van Wiegel kenmerken zich door versimpeling, versimpeling, versimpeling. En de waarheid is niet simpel. Die kent een menigte nuances. Bij zijn aanhang zullen zeker oprechte liberalen zitten, maar dan wel degenen die niet de moeite nemen zorgvuldig te analyseren welke boodschap wordt uitgedragen. D'66 heeft 2,7% verloren, nogal onverwacht, want vorige week stonden we in de opiniepeilingen nog op gelijkblijven.

[pagina 195]
[p. 195]

Een verkiezingsuitslag is naar mijn mening in het algemeen te verklaren door een golfbeweging, met daarop gesuperponeerd de mannetjes. In de vs bijvoorbeeld hadden de republikeinen een golftop en de democraten een dal, als algemene trend. Door de populariteit van Reagan en het gebrek daaraan van Carter werd de golftop verhoogd en het golfdal verdiept. Dat heette een landslide. Het omgekeerde was te zien bij de verkiezingen in de dbr, twee jaar geleden. Het cdu/csu had enorm moeten winnen, maar deed dat niet. Strauss dempte de golftop. De kiezers weken naar Genscher.

Ook in Nederland is er een verschuiving naar rechts. Dat effect wordt versterkt door de populariteit van Dries van Agt en door de handige, zij het ruwe methoden van Wiegel. Het linker dal wordt dieper doordat Joop is uitgeteld en omdat ik afwezig was, en hevig bekritiseerd. De PvdA is er in tien maanden 19 kamerzetels in kracht op achteruit geboerd. Dat is niet best voor het land, niet voor hen zelf, voor niemand.

Wiegel heeft tegenover ons ongetwijfeld gescoord met zijn constant gehamer op het feit dat we de vvd zouden uitsluiten. Wij hebben voor de verkiezingen van vorig jaar gezegd dat de PvdA in ieder geval moest meeregeren. Waarom? Om ons te verzekeren van maatschappelijke steun voor de noodzakelijke impopulaire maatregelen. Wat zien we nu? De vakbeweging staakt en sputtert als zelden tevoren. Ons argument is dus zichtbaar onjuist geweest. Dat ontgaat de kiezers niet. Onze houding is ongeloofwaardig geworden. De koers zal moeten worden bijgestuurd, want anders wordt het een verlieskoers. Stel dat het kabinet valt en dat wij het met het cda eens zijn. Zowel op soc.-ec. gebied als op defensiegebied is dat waarschijnlijk.

Moet vervolgens het congres uitspreken dat we toch weer ten koste van alles met de PvdA moeten regeren? Dat is niet uit te leggen. We zullen het meer open moeten houden. Dat vraagt een behoedzame bijsturing, nu al. Ik vond het dan ook minder verstandig van LJ dat hij op het laatste congres de deur naar de vvd weer bijna dicht smeet. Ik heb hem aangeraden voorzichtig de koers iets te verleggen. Het kost tijd om het partijkader te laten wennen aan nieuwe omstandigheden, die nieuwe concepties nodig maken.

LJ snapt dat natuurlijk best, maar hij heeft geen zin om degene te moeten zijn die een ‘rechtsere’ strategie inzet. Ik heb hem gezegd dat het ook niet op mijn weg ligt, omdat ik de volgende keer geen lijsttrekker meer wil zijn. ‘Maar ik ook niet’, zegt hij, ‘ik heb me

[pagina 196]
[p. 196]

voor twee jaar beschikbaar gesteld, niet voor lijsttrekker.’ Dat kan straks een groot probleem opleveren. Ik kan nu niet van de daken gaan schreeuwen dat ik er straks mee ophoud, maar ik hint wel in die richting naar een aantal belangrijke partijleden. Ik hoop dat ze het serieus nemen.

Tijdens de formatie vorig jaar heb ik geregeld met kracht van argumenten betoogd dat dezelfde man (Dries) niet geloofwaardig eerst een centrum/rechts en daarna een centrum/links kabinet kan leiden. Om een soortgelijke reden kan niet dezelfde man eerst verdedigen dat het met cda en vvd niet kan en vervolgens dat het wél kan. Natuurlijk maakt het verschil dat we oppositie hebben gevoerd tegen het kabinet Van Agt/Wiegel, maar sommige dingen zijn eenvoudig niet uit te leggen. Dat is politieke realiteit. En misschien speelt diep in mijn hart ook mee dat ik weer eens op het water wil zijn en laat wil opstaan en vakantie wil hebben. En een boek schrijven. Of twee boeken.

Natuurlijk moeten we proberen het kabinet op de been te houden, maar ik realiseer me wel steeds helderder dat mijn positie in dat kabinet uiterst moeilijk zal blijven. Als ik mijn departement verdedig, in de bres sta voor het bedrijfsleven, dan roept men dat ik de progressieve zaak verraad. Als ik probeer Joop een beetje te helpen dan laat ik me overvleugelen, zoals de vvd malafide in een advertentie schreef. Wat men van me verwacht, nl. een bemiddelende rol, had alleen gekund als minister-president. Vanuit een vakministerie is dat onmogelijk.

Het is verkeerd geweest om twee partijleiders op antagonistische departementen te zetten, zoals ez en SoZa nu eenmaal zijn. Mijn woede op 20 juli vorig jaar is terecht geweest, al heb ik me toen niet alle consequenties zo scherp gerealiseerd als ik nu doe. Ik had nooit met deze constructie mogen instemmen. De grootste fout uit mijn politieke loopbaan. Zevenendertig jaar eerder, op 20 juli, maakte Graf von Stauffenberg een fout die hem en duizenden anderen het leven kostte. Blijkbaar een ongelukkige datum.

Vrijdag 26 maart

In de pauze van de mr had ik een gesprekje met Betico Croes, de leider van de mip op Aruba. Hij breekt zich het hoofd over wat er moet gebeuren na de verkiezingen van 26 juni op de Antillen. Aruba neemt na de crisis over de olieconcessies niet meer deel aan de

[pagina 197]
[p. 197]

landsregering. De vraag is of er in juli of augustus een vervroegde topconferentie kan komen, waarin decentralisatie van de bevoegdheden plus een associatieverdrag zou kunnen worden geregeld.

Na de mr hadden we weer eens vijfhoek. Margé en de zijnen hebben de diverse voorstellen van Fons, Joop, Ed en mij op rij gezet en uitgerekend v.w.b. hun koopkrachteffecten. Er zit een verschil van ongeveer twee miljard tussen de verschillende kolommen. Opnieuw zijn we geen gulden dichter bij elkaar gekomen. Joop blijft ieder bedrag hardnekkig en met kennis van zaken verdedigen, Dries weigert ons met de koppen tegen elkaar te slaan. Ik vind dat het tijdstip van argumenteren allang is gepasseerd. Het is nu tijd voor onderhandelen, zoals op de markt: geven en nemen, handjeklap. Er is niet zoiets als één gelijk, dat door argumenteren is vast te stellen. Er zijn drie gelijken, en in een coalitiekabinet zoek je heel ordinair de grootste gemene deler.

Maandag 29 maart

Vandaag had ik collega Lambsdorf op bezoek, overgewipt voor de lunch met een legertje ambtenaren in zijn kielzog. Hij kwam praten over de Europese staalindustrie en meer in het bijzonder over Estel. Een moeizaam gesprek. Om te beginnen kijkt hij je zelden aan, wat ik lastig praten vind. Verder zit hij, politiek gezien, nog steeds achterover. ‘De Duitse regering heeft geen aandelen van Hoesch, en dus,’ zegt L., ‘heb ik er weinig mee te maken hoe ze hun problemen afwikkelen.’ Mijn redenering was dat hij er toch in ieder geval mee te maken zou krijgen als hij de nieuw te vormen Ruhrstahl A.G. (Krupp en Hoesch) zou gaan steunen, en dat hij dat dus zou moeten nalaten voordat de ontvlechting van Estel op een nette manier z'n beslag heeft gekregen. Ook daarover wilde hij geen harde toezegging doen, maar hij heeft wel meegewerkt aan een oproep naar de beide partners van Estel om de zaak spoedig te regelen. Ik kon er met geen mogelijkheid meer uitkrijgen. Ik kan moeilijk een fregat de Rijn opsturen.

Dinsdag 30 maart

De Gasunie is komen rapporteren dat men heeft besloten voorlopig geen beslissing te nemen over een kolenvergasser in Eemsmond. Vonhoff is daar als president-commissaris van de Gasunie

[pagina 198]
[p. 198]

vóór, als commissaris van de Koningin in Groningen tegen. De zaak ligt, vanwege de regionale politiek, erg kwetsbaar. Ik heb de Kamer geschreven dat ik over enkele weken van Gasunie een schriftelijke motivatie krijg, die ik vergezeld van mijn commentaar aan de Kamer zal sturen. De echte reden voor deze handelwijze van mijn kant is, dat ik de stukken openbaar wil hebben, zodat de kamerleden zelf kunnen zien wat een financieel hachelijk avontuur op dit moment die kolenvergasser is.

Een ander probleem dat z'n climax nadert is rsv. Fons van der Stee wil het zo hard spelen dat het bedrijf desnoods failliet gaat. Ik kan me dat voorstellen, na wat de overheid allemaal al heeft gedaan in het verleden en gezien de blunders die sindsdien weer zijn gemaakt, maar ik zit met Volker Stevin in mijn maag. Als we de zgn. ros-problematiek niet voor onze rekening nemen gaat dat bedrijf er ook aan. Het wandelende booreiland, de Kameel, had voor 175 miljoen gebouwd zullen worden. Compleet met schadeclaims gaat het in de buurt van 600 miljoen kosten. Huidige waarde: de schrootwaarde, zijnde 30 miljoen. Daarnaast is er op projecten in Algerije nog 250 miljoen verloren. En nóg maakt de raad van commissarissen geen haast met de reorganisatie van de leiding.

Het is niet verantwoord om nieuwe steun toe te zeggen als het management niet wordt versterkt, dus daar zal ik een toezegging voor moeten krijgen, en dan heb ik nog een aantal andere voorwaarden. Maar eerst moet ik Fons overtuigen. Dat is een man waar ik steeds meer waardering voor krijg. Hij is prettig om mee te onderhandelen, niet star, ook geen zacht ei. En een bourgondiër.

Vanavond heb ik gegeten met Ed van Thijn. Hij bood, verpakt in een lang verhaal, zijn verontschuldigingen aan voor een paar schampere opmerkingen die hij onlangs voor de vpro-televisie over me heeft-gemaakt. Onthullender vond ik het volgende: Tijdens een interview met Joop van Tijn en Van Wezel voor VN hadden deze heren er hem op attent gemaakt dat de hetze tegen mij door de PvdA was begonnen. Dat was nieuw voor hem. En hij ging het allemaal uitzoeken. Ik heb hem dat sterk ontraden, maar hij is bang dat er iets blijft zitten. Natuurlijk blijft er iets zitten. Sommige dingen zijn niet ongedaan te maken. Als ik in de toekomst iets doe voor de PvdA zal het om politieke redenen zijn, in ieder geval in mindere mate dan vroeger uit affiniteit. Daar valt weinig meer aan te veranderen, denk ik.

[pagina 199]
[p. 199]

Vrijdag 2 april

Het werk in de vijfhoek over de voorjaarsnota beweegt zich als een plank in stilstaand water. Het gaat zoetjes op en neer, voortgang is er niet. Fons heeft een nader voorstel gedaan, dat sprekend lijkt op het mijne. De D'66-ministers zullen daardoor moeilijk tegen kunnen stemmen, als het ooit zover komt. Joop heeft vanmorgen het investeringsloon laten vallen. Dat zal wel zijn omdat Kok zich er tegen heeft uitgesproken. Ik ben er ook tegen, al was het maar omdat in het akkoord van De Galan en Halberstadt de solidariteitsheffing er voor in de plaats is gekomen. Joop heeft een premieheffing in de sfeer van de pggm ervoor in de plaats gezet, en al met al zijn we voor wat betreft de getallen weer net zover als we waren. Bij een bepaalde rangschikking van de cijfers zou je ook kunnen zeggen dat het verschil nog maar 400 miljoen is. Dat is getalsmatig geflatterd, maar vooral verhult het dat de denkwijzen nog zo ver uiteen liggen. Zo'n soort oplossing (net zolang praten tot je de cijfers met geweld naar elkaar toe geforceerd hebt) is nu waarschijnlijk de enige mogelijkheid, maar het betekent dat we straks bij de voorbereiding van de begroting '83 opnieuw kunnen beginnen. Voor Pasen zullen we een beslissing nemen, heeft Dries beloofd. Het is nog geenszins uitgesloten dat het kabinet valt.

Zaterdag 3 april

Vanmiddag in Amersfoort 200 000 handtekeningen in ontvangst genomen tegen de aardgasprijsverhoging. Gasprijsverhoging wordt meegenomen in de prijscompensatie. Sommige mensen worden overgecompenseerd, anderen krijgen een te lage tegemoetkoming. Zelfs geletterde lieden verzuimen mede te delen dat de prijscompensatie de smart toch minstens verlicht. Nadat ik een kort woord had trachten te spreken (bemoeilijkt door de herrie) en de zak met handtekeningen aannam, kwam er een jongeman het podium op stormen en spoog me van dichtbij in mijn gezicht. Onmiddellijk werd ik omringd door ordecommissarissen, als gold het een moordaanslag. Typisch cpn: lawaai kan er niet genoeg zijn, maar lijfelijke veiligheid tracht men te garanderen. De organisatoren waren dan ook zeer ontdaan dat dit incident had plaatsgevonden. Ze liepen wel met z'n tienen mee om zeker te zijn dat ik ongehinderd de auto kon bereiken. Het is maar goed dat chauffeur Roel er niet bij was. Hij had er vast woedend op los geslagen.

[pagina 200]
[p. 200]

Dinsdag 6 april

Dries broedt op een eindvoorstel voor de voorjaarsnota. De vijfhoek is niet meer bijeen geweest, tot mijn vreugde. De vijfhoek is een obsessie aan het worden. Pure tijdverspilling en bron van ergernis. Intussen heb ik gelegenheid gehad de zaak rsv af te handelen. Fons gaat akkoord met een nieuwe financiële injectie, op voorwaarde dat we de ros-verplichtingen van het Rijk daarmee afkopen. Zelf heb ik voorwaarden gesteld over het verbreken van dwarsverbindingen voor zover mogelijk en gewenst, waarover 1 artikel moet worden gerapporteerd in de vorm van een sterkte/zwakteanalyse, en op het gebied van het management. De ros-afkoop kost een extra 35 miljoen gulden; als aan alle voorwaarden is voldaan krijgt rsv nog een achtergestelde lening van 42 miljoen. Het is verbijsterend hoeveel dit bedrijf de gemeenschap al heeft gekost.

Vrijdag 9 april (goede vrijdag)

We hebben weer zo'n politieke nacht achter de rug, vanaf gisterenmiddag tot halfzes vanochtend. Dit soort belachelijke sessies ontstaan als zeker is dat er een oplossing moet worden bereikt voor de club uiteengaat. Daarom grijpt men in de politiek zo vaak naar het instrument van het uitstel. Maar als uitstel niet meer kan, als alle mogelijkheden van vooruitschuiven zijn uitgeput, dan volgt zo'n met niets te vergelijken hang- en sleurnacht. Als een bedrijf werd gerund op de manier waarop wij de bv. Nederland runnen dan was het binnen het jaar failliet.

Het voorstel van Dries voor de voorjaarsnota bevatte 3,5 miljard aan ombuigingen en liep vooruit op herziening van het stelsel van de sociale verzekeringen. Met name was omstreden een post waarbij uitkeringen worden toegespitst op relatieve behoeften. M.a.w., kostwinners krijgen meer dan niet-kostwinners. Daarmee krijg je natuurlijk de hele vrouwenbeweging over je heen. Desalniettemin was ik er persoonlijk vóór, want ik kan de rechtvaardigheid er niet van zien dat de vrouw van een professor die een blauwe maandag heeft gewerkt de rest van haar werkloze bestaan van een uitkering geniet, terwijl een werkloze man van zo'n zelfde uitkering een vrouw en drie bloedjes moet onderhouden. Maar goed, omwille van de fractie heb ik, in overeenstemming met Henk en Hans, ervoor gepleit die post weg te doen. Hetgeen gelukt is.

Dries praat met mij; tien minuten, dan hebben we zaken gedaan.

[pagina 201]
[p. 201]

Dries praat met Joop; een uur, dan komt Joop geagiteerd naar buiten en Dries gaat met de ambtenaren een volgend uur zitten rekenen of alles wat Joop heeft opgebracht wel klopt. Vaak klopt het niet, want als het Joop zo uitkomt kan hij mateloos optimistisch zijn over het effect van bepaalde maatregelen. De rest van de ministers hangt rond, of werkt (Til heeft wel vijf uur stukken zitten doen, hetgeen ik bewonderenswaardig vind, want zo'n nacht maakt duf) of probeert een glas whisky los te krijgen, wat een glas bier wordt omdat de minister-president (terecht) zo heeft beslist.

Opnieuw praat Dries met mij; tien minuten, zaken gedaan. Opnieuw praat Dries met Joop; na een uur komt die nog geagiteerder naar buiten, wenkt zijn makkers bijeen en verdwijnt met hen in de Blauwe Zaal. Fons schuift bij Dries binnen, ik licht Henk en Hans in. Hans blijft redenen zoeken om het met het voorstel oneens te kunnen zijn, want hij denkt dat de PvdA het ermee oneens zal zijn. Zijn solidariteit met hen blijft groot wát er ook gebeurt. Dries doet nog een paar kleine concessies. Driftige woorden waaien over uit de PvdA-club. Ik hoor Ed tegen Joop roepen: ‘Als je het dan met alle geweld kapot wilt hebben...’ Tegen vijven wordt de vergadering van de mr hervat. Dries deelt het finale voorstel uit. Nog even schorsing. Dan deelt Joop mee dat de PvdA'ers akkoord gaan. Ik feliciteer Dries, hij heeft een aanzienlijke prestatie verricht. Is het kabinet door deze exercitie sterker of zwakker geworden? Ik vind dat op dit moment moeilijk te beoordelen. Joop heeft zijn eigen mensen nogal geïrriteerd, dat is duidelijk. In het voorstel dat is aangenomen is ook voor 1983 al een aantal niet onbelangrijke dingen vastgelegd. Dat scheelt straks, bij de voorbereiding van de begroting voor dat jaar. Dat zijn winstpunten. Daar staat tegenover dat het PvdA-ministers zijn die de omstreden maatregelen moeten uitvoeren, voor de ambtenaren (Ed) en voor de uitkeringstrekkers (Joop). Brengen ze dat op? De maatschappelijke weerstand zal groot zijn. Het is een enorme klus voor ze. Ze moeten wel bloeden voor het verlies dat ze hebben geleden.

Donderdag 15 april

Televisie-interviewer: ‘Meneer Terlouw, zullen op 1 mei de benzineprijzen stijgen of dalen?’

Min. van Ec. Zaken: ‘Dat is moeilijk te voorspellen. De prijs hangt af van de marktnoteringen in de komende tien dagen, en van de be-

[pagina 202]
[p. 202]

weging in de dollarkoers.’

T.-i.: ‘Wat is het meest waarschijnlijk, stijgen of dalen?’

Min. ez: ‘Uitgaande van de noteringen op dit moment is een lichte stijging het meest waarschijnlijk.’

T.-i.: ‘Stijging met bijvoorbeeld twee cent per liter?’

Min. ez: ‘Is echt niet te zeggen.’

T.-i.: ‘Maar het zou kunnen?’

Min. ez: ‘Het kan. Maar iets anders kan ook. Niemand in deze wereld weet precies wat er met de olieprijzen zal gebeuren.’

T.-i.: ‘We mogen er dus vanuit gaan dat de benzineprijzen op 1 mei met twee cent stijgen.’

Min. ez: ‘Dat mag u niet. Het is niet onmogelijk, maar deze dingen zijn nu eenmaal moeilijk voorspelbaar.’

T.-i.: ‘Dames en heren, u moet erop rekenen dat de benzineprijs op 1 mei met twee cent omhoog gaat.’

Na afloop van het interview:

Min. ez: ‘Waarom doet u dit zo?’

T.-i.: ‘De kijkers willen zekerheid.’

Min. ez: ‘Willen ze ook een zekerheid die niet te geven is?’

T.i.: ‘Volgens mij wel.’

Min. ez: ‘Ik ben van mening dat de kijkers de waarheid willen horen, ook als die waarheid inhoudt dat iets onzeker is.’

T.-i.: ‘De kijkers willen een cijfer horen.’

Min. ez: ‘Zou het soms kunnen zijn dat u in de krant wilt zien dat de minister van Economische Zaken een belangrijke uitspraak heeft gedaan in uw programma?’

T.-i.: ‘Hartelijk dank voor uw tijd.’

Dinsdag 20 april

Op initiatief van de fnv heeft de vijfhoek vanavond een gesprek gehad met fnv, cnv en mhp. De werkgevers waren verhinderd. Wim Kok begon met een vrij redelijke, gematigde toespraak, natuurlijk vol kritiek op de voorjaarsnota, maar in wellevende bewoordingen. Nadat de vijf aanwezige ministers hadden geantwoord, werd dat anders. Kok greep een zin van Dries aan om heel boos te worden. Dries had namelijk gezegd dat het kabinet wel wilde toelichten, maar geen verantwoording wilde afleggen. Dat laatste wordt gedaan aan het parlement. Kok zei dat hij geen tweede termijn wilde, die hij overigens wel hield, door in hoog tempo al-

[pagina 203]
[p. 203]

lerlei oude koeien uit de sloot te halen, zoals beleggingsafspraken en de investeringen van Shell en Esso. De avond eindigde in mineur. Kok deelde mee dat de vakbeweging zich tot het parlement zou wenden en dat ze zich in de cao-onderhandelingen als een harde marktpartij zouden opstellen. Ik kon me niet aan de indruk onttrekken dat hij die conclusie van tevoren had bedacht en een stok had gevonden om een hond te slaan. Joop had reuze de pest in. Ik heb hem gezegd dat we als één man achter hem zouden staan als hij, met het kabinet, voet bij stuk hield. Voor harde maatregelen krijg je nu eenmaal geen applaus. Maar ik zie het Joop niet doen. Ik weet niet wat hij erger vindt, ruzie met de vakbeweging of met Liesbeth. We gaan een ruwe zomer tegemoet.

Woensdag 21 april

Onmiddellijk na mijn beëdiging als minister heb ik me voorgenomen om af en toe onvoorbereid het departement in te lopen en om in kennismakingsontmoetingen de top van ieder directoraat-generaal te leren kennen. De werkelijkheid is dat ik nog nóóit het departement heb gezien anders dan vanuit mijn eigen kamer, waar iedereen komt, en dat ik niet eens weet welke gebouwen bij ons horen. En pas vanmiddag hebben de stassen en ik het vijfde Directoraat-Generaal ontmoet, had (Handel, Ambachten en Diensten).

Na een Bicentennial-diner maandag in Rotterdam, vanavond alweer officieel gegeten, nu met de Japanse ambassadeur. Sinds mijn korte bezoek aan Tokio dacht ik dat ik niet van Japans voedsel hield, maar daar ben ik van teruggekomen. Mevrouw Nakashima heeft een voortreffelijke tafel bereid en de ambassadeur is een charmant man. Door zijn prettige conversatie heeft zelfs Alexandra allerlei hapjes rauwe vis met gemak door haar keel gekregen, en dat wil wat zeggen. Philip Mansfield, de Engelse ambassadeur was er ook. Hij is erg bezorgd over de ontwikkelingen rond de Falkland Islands. Bemiddelingspogingen van Haig hebben tot nu toe weinig succes. De Britse vloot stoomt steeds langzamer op. Dat spaart energie en verschaft onderhandelingstijd, maar eens zal men aankomen. En dan? Moet er dan een oorlog ontbranden om 1800 mensen en 600 000 schapen? Het is helemaal een zaak geworden van politiek en nationaal prestige. De standpunten van premier Thatcher en van de Argentijnse president wekken herinneringen op aan Sarajevo, de dagen voor de Eerste Wereldoorlog. Misschien zal het zo'n

[pagina 204]
[p. 204]

vaart niet lopen in die uithoek van de wereld, maar het is allemaal minder operette-achtig dan het in het begin leek.

Donderdag 22 april

Problemen komen, problemen gaan. Dit is de eerste week sinds ik op ez zit dat er af en toe een gaatje valt in de agenda, zodat ik eens even kan nadenken of naar de Kamer kan gaan voor wat onofficieel beraad. Het levert meteen wat op, ten goede of ten kwade, dat moet nog blijken, want ik heb de brain wave neergelegd bij Harry Leliveld en bij Fons van der Stee dat we van Arenka maar een staatsbedrijf moesten maken. Akzo durft het projekt niet aan, omdat hun vermogenspositie te zwak is. Het gaat om het maken van zeer sterke garens. Er is nog een octrooigevecht gaande met DuPont in de vs. Nu de kolenvergassing in Eemsmond voorlopig waarschijnlijk niet door zal gaan, zou het een harde slag zijn voor het Noorden als ook het Arenkaproject vervalt. We hebben Akzo een genereus aanbod gedaan, dat vinden ze daar zelf ook. Maar Van den Bos gaat eerstdaags weg en wordt opgevolgd door Loudon. Die heeft geen zin in weer een financiële molensteen om zijn hals, na alles wat Akzo de afgelopen jaren heeft meegemaakt. En neem het hem eens kwalijk. Harry Leliveld speelt natuurlijk volop the devils advocate. Hij vindt het te riskant. Fons is bepaald niet tegen, maar hij was wijs genoeg om een voorbehoud te maken. Ik weet niet hoe hij er volgende week over denkt.

Een hoop gezeur over de zaak-Holec. Men wil (en nib en Sean willen) dat de Staat voor 50% gaat deelnemen in de Trafo-fabriek. Daar voel ik geen snars voor, en de Kamercie was het gelukkig met me eens. Ik vind staatsdeelneming best, maar dan in gezonde zaken, niet in toekomstloze. Anders blijven we verliezen afdekken, en daar is de economie absoluut niet bij gebaat.

Dinsdag 27 april

Vandaag kost een liter yoghurt ƒ1,60. Een fles karnemelk kost ƒ1,28. Een liter cola kost ƒ1,63, voor een ei moet ƒ0,28 worden neergeteld. Een fles azijn ƒ0,59, een pond rundergehakt ƒ6,95, een pakje snelkookrijst (400 gram) ƒ1,25, een liter jenever ƒ16,-. Misschien aardig om over tien jaar nog eens te lezen, voor wie het leven mag.

[pagina 205]
[p. 205]

Vandaag heeft Wiegel afscheid genomen van de Tweede Kamer, hij wordt commissaris van de Koningin in Friesland. Protesten bij de vertrouwenscommissie uit de Friese Staten, die er niet in zijn gekend. Maar Wiegel wilde natuurlijk niet vóór de Statenverkiezingen bekennen dat hij naar Friesland wilde. Tijdens de receptie werd ik in mijn stuurboordbil gestoken met een krokettenprikkertje. De dader bleek de kleine Wiegel te zijn. En het dochtertje wilde me geen hand geven. Ik ben kennelijk de boze wolf in huize Wiegel.

Donderdag 29 april

In een besloten commissievergadering hebben we gesproken over rsv. De vvd'er Jacobse liet doorschemeren dat hij misschien een plenair debat zou vragen over de zaak-Thomassen, het rsv-bedrijf dat enorme verliezen heeft geleden in Algerije, en dat met Pasen klandestien dat land heeft verlaten. Ik heb hem na de (besloten) vergadering ingefluisterd dat de dwarsverbanden tussen Thomassen en rsv zover zijn doorgesneden dat Thomassen eventueel alléén failliet kan gaan, zonder heel rsv mee te slepen. Sommige dingen kun je zelfs beter in een besloten vergadering niet zeggen. Jacobse (en ik moet zeggen dat dat in het algemeen voor de vvd geldt) is niet uit op een goedkoop oppositiesucces als daarmee schade wordt toegebracht aan een bedrijf, dus ik denk dat hij nu van een plenair debat zal afzien.

Geluncht met Fons, Harry Leliveld en Dick Meis van de Nationale Investerings Bank. Natuurlijk over m'n snode plannen met Arenka, waar Harry nog altijd tegen is. Fons was nog steeds niet afwijzend en Dick Meis toonde ook wel enige belangstelling. We hebben afgesproken dat ik nog eens afzonderlijk met directeur Van den Bos ga praten. Ik wil er achter komen of Akzo terughoudend doet omdat de vermogenspositie zo is verzwakt, of omdat men eigenlijk niks in het project ziet.

Bij het wekelijks etentje met de D'66-bewindslieden ontbraken toevallig de drie staatssecretarissen. Dat gaf Hans, Henk, LJ en mij de gelegenheid eens rustig te praten over de partijpolitieke ontwikkelingen. Niet dat de stassen daar niet bij mogen zijn, maar in een klein gezelschap komt er meer los. LJ wil een beginsel onder de partij schuiven, sociaal/liberaal of progressief/liberaal. Hans voelt daar niets voor en had daarvoor zoals gebruikelijk een naar de vorm schitterende redenering. Ik begrijp LJ heel goed. Hij kan in

[pagina 206]
[p. 206]

Europa de boer niet op met D'66 als de partij niet te duiden is in het politieke krachtenveld. Toen ik fractievoorzitter was heb ik ook geprobeerd - zij het niet al te fanatiek - om bepaalde beginselen geformuleerd te krijgen. Zonder succes overigens. Maar het is voor een fractievoorzitter, die minstens drie partijpolitieke redevoeringen in de week moet houden, en die tweemaal per jaar het congres moet toespreken, haast niet te doen als hij niet terug kan vallen op een beginsel, zoals de dominee dat in de kerk kan op de bijbel. Je kunt niet altijd iets nieuws bedenken, je bent niet altijd geïnspireerd. En dan doen een paar bekend-zijnde kreten uit een beginselprogramma wonderen. Daar komt nog iets bij. D'66 is niet langer een kleine, jonge partij, een klein vechtleger dat kan volstaan met te zeggen ondogmatisch te zijn. Zo'n houding gaat geen 16 jaar op. We zullen ons moeten voegen in de gebruiken van dogmatisch Nederland, ook al blijven we ondogmatisch, zoals de opgroeiende angry young men zich moeten voegen naar de bestaande maatschappelijke patronen, willen ze niet belachelijk worden.

Zaterdag 1 mei

Vanmiddag heb ik president-directeur Dolf van den Bos (Akzo) even thuis opgezocht in Blaricum. Hij gelooft heilig in het Arenka-project en heeft me verzekerd dat de aarzeling van Akzo uitsluitend uit financiële overwegingen voortkomt. Dit sterkt me steeds meer in mijn overtuiging dat we desnoods een bedrijf met een meerderheidsdeelname van de overheid moeten oprichten. We zoeken ons suf naar rendabele projecten, naar mogelijkheden om de ingezakte investeringen op te peppen. Welnu, hier is zo'n project. Dat mag niet mislukken op financiële zwakte van het bedrijf dat de know how in huis heeft. En dus gaan we stug door, tot alle betrokkenen overtuigd zijn.

Maandag 3 mei

De Anne Frank-stichting bestaat 25 jaar. Haar voorzitter Dick Houwaart heeft me vanmorgen een aantal boeken overhandigd die naar aanleiding van deze gebeurtenis zijn geschreven. In een toespraak beschuldigde hij de regering ervan te passief te zijn als het gaat om het bestrijden van fascisme en antisemitisme. Ik heb geantwoord dat ik zijn woorden aan De Ruiter zal overbrengen, maar

[pagina 207]
[p. 207]

dat die al heel actief is. crm had geen geld meer voor een financiële bijdrage voor de stichting. Ik wilde ƒ25 000 van onze begroting naar crm overhevelen, maar Frans Rutten en Jan Bos zeiden: ‘Maak er een ton van. Als ez een cadeautje geeft, ook al past het niet bij onze activiteiten, dan zijn we niet krenterig.’ Aldus is geschied. Ik zou het nergens liever aan geven.

Vanavond zijn we begonnen aan het bespreken van de voorstellen die Fons heeft gedaan voor het invullen per departement van de bezuinigingen. Een vrolijke avond. Het is geen opzienbarende onthulling dat iedere bewindspersoon overtuigend weet aan te tonen dat de bedragen die op zíjn departement moeten worden ingeleverd echt niet kunnen. Je kunt immers niet de kernwapens terugdringen, én voorop lopen bij het bezuinigen op conventionele wapens. Het is immers van het grootste belang voor de werkgelegenheid dat de bouw in stand blijft. Het is immers niet te verdedigen dat er gaten worden gedicht met behulp van de 300 miljoen die bedoeld zijn voor beleidsintensivering. Zouden we dat geld niet bezien in samenhang met de loonsom-trend van de ambtenaren? Moet de politie niet veeleer worden uitgebreid in plaats van in die sector te bezuinigen? En de stimuleringsmiddelen bij ez, zouden die in verband met de werkgelegenheidsdoelstelling niet de absolute voorrang moeten hebben? De bewindspersoon die vindt dat er op zijn departement bezuinigd kan worden, moet nog geboren worden. Zo gauw iemand is beëdigd strijdt hij voor de begroting van zijn departement als een tijgerin voor haar jongen. Bewindslieden weten dat van elkaar en van zichzelf, en dat kan relativerend werken.

Maar de sfeer vanavond was niet goed, ook al omdat Fons een paar extraatjes had opgevoerd. Hij wil bijv. de pro memorie-post voor volgend jaar (beleidsintensiveringen) beleggen met 500 miljoen. Zoals gewoonlijk werd er geen enkele beslissing genomen, behalve dan dat we morgen (4 mei) niet zullen vergaderen. Het zal toch niet waar zijn dat we een kabinetscrisis krijgen over de preciese invulling van de vroege voorjaarsnota, nu we over de omvang daarvan met zoveel moeite overeenstemming hebben bereikt?

Dinsdag 4 mei

Intussen gaat het gewone werk door. Vandaag industrieraad in Brussel. Op 1 juli vervalt de quotaregeling ex art. 58 van de egks. Iedereen wil hem met een jaar of anderhalf jaar verlengen, maar ik

[pagina 208]
[p. 208]

moet oppassen. Op het ogenblik worden de toegestane quota gebruikt door Hoesch, omdat dat op grond van een effectieve werkverdeling zo geworden was in harmonischer tijden bij Estel. Hoogovens hoort het grotere deel van de quota te krijgen, maar het zit juridisch honds ingewikkeld in elkaar. Wat moet de Europese commissie doen als Estel onmachtig is om overeenstemming te bereiken over de verdeling, maar Estel bestaat nog wel? Commissaris Davignon is bereid zelf over de verdeling te beslissen, als hem daarom wordt gevraagd. Maar Hoesch zal er waarschijnlijk niet om vragen, en als Hoogovens dat wel doet zal het daarmee Hoogovens zijn die de ontvlechting heeft gewild. En dat kan weer ongunstig zijn bij de afwikkeling. Ik moet beslist voor het eind van de maand nog een keer naar Brussel om van Davignon gedaan te krijgen dat hij, als Hoogovens om hulp van de Commissie vraagt, het Nederlandse bedrijf een goed deel van de quota toekent.

Op de terugweg stoppen we bij een benzinestation als het tegen achten loopt. Niemand staat meer stil voor (stil bij?) herdenking van de doden. Het verkeer raast door. De werkzaamheden bij het station worden niet onderbroken. De Tweede Wereldoorlog lijkt vergeten.

Vrijdag 7 mei

Het is niet te geloven, maar we zitten op het randje van een kabinetscrisis. De sfeer in de mr is hollend achteruitgegaan. Er is een aantal inhoudelijke meningsverschillen, maar die spelen naar mijn mening een ondergeschikte rol. Conflicten zijn in het algemeen oplosbaar als de verschillende partijen een oplossing wensen. Niet altijd. Een conflict kan zo fundamenteel zijn dat er geen oplossing is, ondanks alle goede wil. Dat is in dit geval absoluut niet zo. Het gaat over bedragen die veel kleiner zijn dan de nauwkeurigheid waarmee een kabinet de rijksfinanciën kan beheren. En dus is het een kwestie van wantrouwen. In wezen in het hetzelfde proces als soms voorkomt in gezinnen, in lerarenkorpsen, in ambtelijke afdelingen, in welke arbeidsgemeenschap dan ook. Als de wil er is wordt een conflict opgelost. Is die er niet, dan groeit het probleem uit tot een crisis.

Helaas ben ik niet gerechtigd te openbaren wat zich vandaag precies in de mr heeft afgespeeld. Iedere zin die werd uitgesproken was illustratief voor het wantrouwen. Voor wat betreft de inhoudelijke

[pagina 209]
[p. 209]

verschilpunten ben ik bij een van de belangrijkste daarvan nauw betrokken. Ik heb namelijk, in gematigde termen, voorgesteld om in '83 een bedrag in de orde van grootte van ƒ500 miljoen uit te trekken voor lastenverlichting van het bedrijfsleven, omdat de ziektewetwijziging niet is doorgegaan. Er wordt ambtelijk verschillend over gedacht of het bedrijfsleven daardoor schade heeft geleden. ez, Fin. en az denken van wel, SoZa denkt van niet. Joop heeft tijdens een kamerdebat besloten de ziektewetwijziging op te schorten, zonder me daar even telefonisch over te raadplegen. Dat neem ik hem niet kwalijk, want hij stond onder grote druk, maar dan kan hij mij slecht euvel duiden dat ik de effecten even laat narekenen. Dat doet hij ook niet, geloof ik. De zaak ligt in duigen om emotionele en psychologische redenen. Er is nog langdurig geschorst. André van der Louw vertelde me later dat de PvdA-bewindslieden nauwelijks hebben vergaderd. Voor hen was het kapot. Ze zijn van mening dat, nu ze zo'n verlies hebben geleden bij de Statenverkiezingen, het cda erop uit is hen bij iedere denkbare gelegenheid te vernederen.

Om een uur of drie in de nacht vroeg Dries me om even op z'n kamer te komen. ‘Ik moet de zaak verdagen naar maandagavond,’ zei hij verontschuldigend (hij weet hoe ik de pest heb aan uitstel van beslissingen). ‘Als we nu doorgaan betekent dat crisis, en dat zal ons nagehouden worden. Men zal zeggen: dat heb je van die nachtbrakerij.’ Tegen Joop heeft hij in een ander tweegesprek, naar ik begrijp, ongeveer hetzelfde gezegd. De Raad is daarna nog even bijeen geweest, om de opschorting tot maandagavond vast te stellen. De PvdA is mentaal gereed voor de crisis. Wat ze daarmee aan willen is me een raadsel. Willen ze tijd hebben om de interne partijmoeilijkheden op te lossen? Of zijn deze beroepspolitici toch over de rooie gegaan en handelen ze op grond van emoties? Ik houd het op het laatste.

Maandag 10 mei

Mijn vergadering van de oeso in Parijs moest ik al na de lunch afbreken, om tijdig in Den Haag te zijn voor wat de apotheose had moeten worden. Dat werd het nog niet. Trouwens, de dingen gebeuren altijd op 11 mei. Op die datum werd het kabinet Den Uyl beëdigd, op die datum kwam ik zelf voor het eerst in de Kamer (in 1971), op die dag is mijn oudste dochter geboren.

[pagina 210]
[p. 210]

Hoe dan ook, Dries had een concept-eindvoorstel gereed, om tien uur pas overigens, wat hij eerst langdurig met Joop en mij heeft besproken. Joop zag vijf punten die voor hem onaanvaardbaar waren. De ƒ500 miljoen extra ombuigingen in '83, de bestemming van een deel van de driehonderd miljoen van Van Thijn, de 500 miljoen bedrijfsleven, de defensieuitgaven en de zinsnede over vro. Over Defensie is Hans van Mierlo in een gigantische tweestrijd gewikkeld. Hij vindt natuurlijk dat Defensie buiten de ombuigingen moet worden gehouden. Immers, we willen vermindering van kernwapens, dan kunnen we niet ook nog eens voorop gaan lopen bij het verminderen van conventionele bewapening. Hans heeft bij Fons en Dries een gewillig oor gevonden, maar niet bij de PvdA. Dries heeft Defensie voor dit jaar op 1,8% groei gezet (wat natuurlijk minder is dan de vroeger beoogde 3%) en voor volgend jaar op 2%. En nu lijdt Hans zichtbaar. Hij krijgt goeddeels zijn zin, maar de verwijdering van de PvdA snijdt hem door de ziel. Het stuk van Dries is op naam uitgedeeld, met de bedoeling het aan het eind van de avond (nacht) weer in te nemen. Dat is om het mogelijk te maken nog wijzigingen aan te brengen in het voorstel. Laat je het oorspronkelijke voorstel slingeren, dan kan precies worden nagegaan waar concessies zijn gedaan. En dat is niet bepaald bevorderlijk voor het doen van concessies. En toch moeten concessies politieke oplossingen brengen. De PvdA heeft de gelegenheid eventueel nog een eigen voorstel in te dienen. D'66 kan nog proberen compromissen te vinden, maar dat zal weinig uithalen. De verschilpunten zijn te onbeduidend om zinvol aan compromissen te werken. Tegen wantrouwen is geen kruid gewassen. Het kabinet valt morgen.

Dinsdag 11 mei

Het kabinet sterft als een trage oude olifant, die dagen rondloopt om een geschikte plek te vinden. Formeel bestaan we nog. De PvdA heeft een eigen voorstel ingediend, d.w.z. men heeft opgeschreven wat men over de diverse punten denkt. Toenadering zit er niet in. Het is dus een stuk voor de publiciteit. In overleg met Henk en Hans heb ik Dries toch nog een aantal voorstellen gedaan om dichter bij de PvdA te komen. Met name heb ik erop aangedrongen om een passage over de echte minima op te nemen. Dat is gedaan. Enkele andere zinnen zijn een heel klein beetje in de rich-

[pagina 211]
[p. 211]

ting van het PvdA-stuk bijgesteld. Daarna is er gestemd. De PvdA was tegen. Morgenochtend zullen ze meedelen welke consequenties ze daaruit trekken.

Ik voel me opgelucht. Het is niet vol te houden om in een kabinet te zitten dat niet in staat is om beslissingen te nemen. De strijd in het kabinet vreet aan ons allemaal. Naar buiten hebben we al een enorm gevecht te leveren, met al die ombuigingen en andere ellende. Als je naar binnen ook nog moet vechten wordt het een uitputtingsslag. Ik heb dan ook nog mijn spanningen met Hans. Hij houdt van nature nu eenmaal altijd de PvdA de hand boven het hoofd. Nu roept hij al weer rond dat hij in geen geval blijft zitten in een rompkabinet van cda en D'66. Dat kan zijn buik niet aan, zegt hij. Er hangt ons dus boven het hoofd dat de ministersfractie van D'66 ook nog uit elkaar valt. Dat zou de richtingenstrijd pro en contra PvdA in D'66 weer doen ontbranden en opnieuw zullen we in verkiezingen gedecimeerd worden. D'66 zal bij verkiezingen de mogelijkheid moeten openhouden voor samenwerking met cda én vvd, dat staat voor mij vast. Zo wil het de loop van de tijden. De PvdA kán niet regeren in een tijd die even slecht zou zijn als de crisistijd van de dertiger jaren als we het stelsel van sociale zekerheid niet hadden. D'66 verzaakt zijn plicht als centrum-rechts ook onder deze omstandigheden, nu is gebleken dat het met de PvdA niet gaat, blijft uitgesloten. Dat is een soort progressieve luxe die we ons niet mogen veroorloven. Maar ik moet aan die lijn de dagelijkse leiding niet geven. Dat zou ongeloofwaardig zijn. Ik moet hem wel aangeven, niet zelf uitvoeren. Zware partijpolitieke tijden voor de boeg.

Woensdag 12 mei

De PvdA-ministers hebben hun ontslag aangeboden, ‘onder de veronderstelling dat de andere ministers hun portefeuille ter beschikking zullen stellen’. Aan dat laatste zit nog een aardig staatsrechtelijk kantje. Van Agt is van mening dat het de PvdA-ministers niet aangaat wat de andere ministers doen. Zij bieden hun ontslag aan, en niks voorwaarden. Hoe dan ook, Henk, Hans en ik hebben tien minuten na de vergadering aan Dries meegedeeld dat wij onze portefeuilles ter beschikking stelden op het moment dat de schriftelijke ontslagaanvragen van de PvdA-collega's binnen zouden zijn. De cda-ministers hebben dat later in de avond ook gedaan.

[pagina 212]
[p. 212]

De mening van de leden van onze kamerfractie bestrijken het hele spectrum van mogelijkheden. Grootste gemene deler is dat er een snelle lijmpoging moet komen, en als die mislukt zo snel mogelijk verkiezingen, voor te bereiden door een interimkabinet van de drie partijen. Ik vind dat hoogst vreemd. Want hoe moeten die drie partijen tot overeenstemming komen over bijv. de begroting '83? Die zal moeten worden voorbereid. En de drie zijn het immers niet eens?

Vrijdag 14 mei

Demissionair en wel heb ik gisteren de commissie-Beek geïnstalleerd. Eindelijk. Rapporteren voor 1 jan. '83. De laatste dagen heb ik me weer intensief met de partijpolitiek beziggehouden. Een rondje langs de media, een toespraak tegen het hoofdbestuur, dat het aardig met me eens was na mijn nieuws te hebben gehoord. Joop heeft laten weten dat hij weer lijsttrekker wil worden. Hier ontbreken woorden. We gaan dus gewoon door? We hebben nog niet geleerd dat het zo niet kan? Weer Dries, en Joop en Jan? Weer dat drietal uit de jaren zeventig (Joop zelfs uit 60)? Ik voel daar bitter weinig voor. De groeten.

Steenkamp is vanavond benoemd tot informateur, met een zeer ruime opdracht. Hij moet een oplossing vinden voor de crisis. Niemand heeft gepleit voor lijmen, behalve D'66. Ik hoop dat Piet Steenkamp geen lijmpoging doet. Dit kabinet kan niet functioneren. Ik wil er geen deel meer van uitmaken.

Het grote schelden en de anderen de schuld geven is natuurlijk ook begonnen. Volgens Ed van Thijn hebben wij onze brugfunctie niet goed vervuld. Ja, ja. We hebben de PvdA in de regering gehaald, met voorbijzien van alle kritiek die we daarvoor hebben gekregen. Blijkbaar hadden we de PvdA ook nog bij de teugel moeten nemen en over de brug moeten leiden. En dat hebben we zelfs geprobeerd. Maar sommige paarden deinzen terug voor smalle bruggetjes, bruggetjes van dalende koopkracht en van bezuinigingen. Het spijt me dat ik het zeggen moet, maar het is niet veel soeps, die PvdA in 1982.

Dinsdag 18 mei

Op verzoek van Piet Steenkamp heb ik vanavond een hap bij hem

[pagina 213]
[p. 213]

gegeten. Tot voor kort dacht ik dat hij niet bestond. Door een speling van het lot ben ik hem de eerste negen jaar van mijn politieke loopbaan nooit tegengekomen. Ik herkende zijn stem uit duizenden van de radio, ik heb hem talloze malen op de televisie gezien, maar, eigensoortig man die hij is, hij gaf me het eigenaardige gevoel dat hij alleen op tapes en bandjes bestond.

Piet moest mij formeel vragen of ik bereid zou zijn het veld te ruimen als Joop en Dries dat ook zouden doen. Dat was een vraag van LJ. Ik heb natuurlijk met ja geantwoord, maar LJ gaat wel ver met zijn suggesties die er op neerkomen dat de eigen voorman wordt verwijderd. Steenkamp was er ook nogal verbolgen over. Hij hoopt zeer dat LJ morgenochtend met een tweede optie komt. Ik heb hem beloofd te zullen bevorderen dat die tweede optie is een minderheids-kabinet van cda en D'66. Het ligt voor de hand, het is politiek zuiver, en het is een mogelijkheid om uit het dal te klimmen waar D'66 in terecht is gekomen. We zijn onzichtbaar geweest tussen PvdA en cda in. Ook de fractie heeft zich niet kunnen profileren. Nu zijn we weer volop in discussie. Je kunt als minister iedere dag met tien beleidsdaden in de krant staan, daar word je partijpolitiek nauwelijks beter van. Wat zoden aan de dijk zet is de partijpolitieke discussie, die men graag (misschien om die reden) de politieke discussie noemt. Men zal schelden en schimpen, men zal ons van verraad beschuldigen, maar we zullen er weer zijn.

Het is overigens merkwaardig hoezeer de journalisten en commentatoren denken in termen van ‘de kant kiezen van’ en ‘horen bij’. De zakelijke beoordeling komt op de tweede, of eigenlijk op de tiende plaats. Ik heb in de campagne '81 avond aan avond beklemtoond dat wij niet zouden meedoen aan een progressieve combinatie met ppr en psp, omdat we op sociaal-economisch gebied dichter staan bij het cda dan bij die splinterpartijen, zelfs dichter bij het cda dan bij de PvdA. En toch is nu iedereen mateloos verbaasd, en zelfs verontwaardigd, dat dit in het kabinet ook blijkt.

Woensdag 19 mei

Een bewogen fractievergadering, waaraan ook de leden van D'66 uit de Eerste Kamer en de bewindslieden hebben deelgenomen. Uiteindelijk is de fractie met 13 tegen 4 stemmen akkoord gegaan met een interimkabinet van cda en D'66. Het is nog onduidelijker of Hans v.M. tot dat nieuwe kabinet zal toetreden. Tegen waren

[pagina 214]
[p. 214]

Ernst Bakker, Grace Cotterel, Jan Velthuizen en Gerrit Mik. Tot een groep dissidenten of zo iets zal het niet leiden, tenzij Hans moeilijk blijft doen.

De manier waarop Koos Postema dit nieuws behandelde in Den Haag Vandaag is voer voor psychologen. Het zegt in ieder geval meer over de nieuwsgever dan over het nieuws. Postema is een kundig journalist en het moet voor hem dus duidelijk zijn geweest dat deze beslissing voor D'66 een zeer moeilijke, want mogelijk zeer verstrekkende was. Iemand die in een nos-rubriek het nieuws bespreekt zou dat aan de kijkers kunnen mededelen. Maar nee. Qua toonzetting was de boodschap dat de D'66-fractie is veranderd in een stel hufters, egoïsten, idioten of bedriegers, naar keuze. Een journalist hoeft er geen geheim van te maken dat hij bij de PvdA hoort, maar als je het zó van de daken wilt schreeuwen lijkt me dat een goeie reden om je eens na te laten kijken.

In het algemeen is het niet eenvoudig om informatie en opinie op een goede manier te scheiden. Bij actualiteitenrubrieken is dat zelfs ongewenst. Meningen zijn (als het goed is) gebaseerd op feiten, feiten lokken meningen uit. Wij dienen ons echter steeds bewust te zijn, zowel politici als journalisten, dat met stelselmatig gekleurde voorlichting de bijl wordt gelegd aan de wortels van de democratie. Intussen heb ik met Fons overlegd over de problemen van de grootverbruikers op het gebied van elektriciteit. Doorbraak: Fons gaat ermee akkoord dat ik extra gas inzet om daarmee de tarieven te kunnen drukken. De sep wil meewerken. Dit is een niet geringe beleidsombuiging. Wat is besturen toch een stuk aardiger dan al dat partijpolitieke gewauwel.

Vrijdag 21 mei

De fractie heeft de hele dag vergaderd over ‘de mannetjes’. Wie komt op welke post? We zijn het er over eens met het cda dat het tien/vijf wordt, wat voor D'66 natuurlijk een schitterende bezetting is. Zo min mogelijk aanvulling van staatssecretarissen. Voor Binnenlandse Zaken zullen we waarschijnlijk Max Rood uitnodigen. Voor vro heeft de fractie na verhitte discussies gekozen voor Erwin Nypels, en niet voor Hans Gruyters. Erwin is zeer ideeënrijk, zeer vakkundig, maar ook reuze secundair. Ik hoop dat hij zich in die paar maanden zal kunnen inwerken, zonder stapelgek te worden van de bergen dossiers.

[pagina 215]
[p. 215]

Ik heb ook aangekondigd dat ik geen lijsttrekker wil worden. Niet weer diezelfde drie koppen, en verder heb ik de inspiratie niet meer. Ik moet ieder toespraakje uit mijn tenen omhoog trekken. Van iedereen kreeg ik de wind van voren. Ik mag de partij niet in de steek laten. Het zou heel slecht zijn voor mezelf. Ik moet terugvechten. Enzovoort. Het gekke is dat het me bar weinig kan schelen wat het voor mezelf zou betekenen. Ik ga wel een poosje naar het buitenland om vergeten te worden. Men schijnt nog steeds niet te geloven dat ik nauwelijks om macht geef. Maar dat ik ze laat stikken, dat is een argument dat aan me knaagt.

Maandag 24 mei

Parijs, vergadering van het iea (International Energy Agency). Om acht uur een ontbijt met Etienne Davignon over Hoogovens, om zes uur nog een ingelaste bijeenkomst van de eg-industrieministers. Informeel zei Davignon tegen me dat naar zijn mening de VS de prijs gaan betalen voor de Falklandoorlog, die in alle hevigheid is ontbrand. Vele jaren zal de vs zijn handelsbelangen in Latijns-Amerika geschaad zien, en Japan zal in het gat springen. Amerika zal het zijn Europese bondgenoten verwijten dat zij in deze positie gebracht is. Het klinkt me plausibel in de oren.

Dinsdag 25 mei

Vanmiddag heeft Alexandra het baggerschip de Cornelis Zanen van ihc te water gelaten. Een indrukwekkende gebeurtenis om zo'n honderdtwintig meter lang vaartuig van de helling te zien glijden. Naderhand heeft de doopvrouwe een toespraakje gehouden dat open doekjes ontlokte en waar verder de hele avond met lof en warmte over is gesproken.

Ik heb voor de avro-televisie meegedeeld dat ik me toch maar beschikbaar zal stellen als lijsttrekker, als het congres me wil hebben. Er kon nog wel eens wat weerstand ontstaan als blijkt dat ik geen blokkades meer wil. Samenwerking met de PvdA best, als de heren een realistische koers wensen te varen en niet meer met ondemocratische nonsens als strijdpunten aankomen, maar met een blokkade van de cda/vvd-combinatie zal ik niet instemmen. Je moet durven toegeven als iets verkeerd is geweest. Een ezel stoot zich in 't gemeen...

[pagina 216]
[p. 216]

Waarom stel ik me nu toch kandidaat? Bepaald niet uit een behoefte om ‘terug te vechten’. Ik doe mijn werk naar beste vermogen, ik werk altijd, ik snuif nooit meer frisse lucht in, ik heb geen vakantie, ik heb geen privacy, ik ondervind een stroom van ongemotiveerde kritiek, en dat salaris kan ik ook best op een andere manier verdienen, met minder inspanning. Terugvechten? Tegen wie? Is het zo belangrijk om te laten zien dat je je staande kunt houden in een wereld waarin leugens aan de orde van de dag zijn, waarin de lompheid toeneemt, waarin cynisme handelswaar is en het woord waardering voor wie of wat dan ook stinkt?

Er is niets veranderd. En ik kan niets veranderen. Maar blijkbaar is weggaan iets wat je zelf toch ervaart als weglopen.


Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken

Over het gehele werk

auteurs

  • over Joop den Uyl

  • over Hans Wiegel


plaatsen

  • over Den Haag


Over dit hoofdstuk/artikel

datums

  • 26 februari 1982

  • 1 maart 1982

  • 2 maart 1982

  • 3 maart 1982

  • 5 maart 1982

  • 6 maart 1982

  • 8 maart 1982

  • 13 maart 1982

  • 15 maart 1982

  • 16 maart 1982

  • 17 maart 1982

  • 20 maart 1982

  • 24 maart 1982

  • 26 maart 1982

  • 29 maart 1982

  • 30 maart 1982

  • 2 april 1982

  • 3 april 1982

  • 6 april 1982

  • 9 april 1982

  • 15 april 1982

  • 20 april 1982

  • 21 april 1982

  • 22 april 1982

  • 27 april 1982

  • 29 april 1982

  • 1 mei 1982

  • 3 mei 1982

  • 4 mei 1982

  • 7 mei 1982

  • 10 mei 1982

  • 11 mei 1982

  • 12 mei 1982

  • 14 mei 1982

  • 18 mei 1982

  • 19 mei 1982

  • 21 mei 1982

  • 24 mei 1982

  • 25 mei 1982