Luciaan Jottrand.
Luciaan Jottrand (vader) is den 18 december 1877, na een veelbewogen leven, te Brussel overleden. Hij werd den 30 januari 1804 te Genappe geboren, deed zijne studiën te Luik en verwierf op zijn 2le jaar den graad van doctor in de rechten, met de thesis, in het latijn, op het tweegevecht. Te Brussel gevestigd, werd Jottrand dagbladschrijver en bestreed in den toenmaligen Courrier des Pays-Bas het nederlandsch gouvernement. Hij was een vriend van Dupétiaux, de Potter en andere oppositiemannen.
Zijne artikelen brachten hem in de gevangenis en hij bevond zich achter de traliën, toen de omwenteling van 1830 uitbrak. Zijne verdiensten deden hem in het Nationaal Kongres treden, waar hij de vrijheid in den vollen zin des woords verdedigde. Jottrand was democraat, ja, maar in den goeden zin. In het Kongres, zoo als ook later toen hij in het burgerlijk leven terug gekeerd was, stond hij immer de vrijheden der katholieken voor, welke door het liberalism zoo zwaar geschonden werden.
De letterkunde, en vooral de vlaamsche letterkunde, was steeds zijne voorliefde. Hoewel Waal van geboorte, sprak hij onze taal zeer goed en verscheidene zijner werken zullen in onze litteratuur eene voorname plaats blijven beslaan. Had Jottrand in 1830 tot de afwending van den nederlandschen stroom in België bijgedragen, dan ook heeft hij later krachtig gewerkt om alle hinderpalen voor dezen weêr weg te nemen. De scherpzichtige man zag in de heropbeuring van het nederduitsche element in België, het beste middel om België's volksbestaan te vestigen.
Onder de werken welke Luciaan Jottrand schreef telt men: Guillaume-Frédéric d'Orange, avant son avènement au trône sous le nom de Guillaume Ier. - Garantie de l'existence du royaume des Pays-Bas. - Des relations politiques et commerciales entre la Belgique et la France. - Notre frontière du Nord Ouest. - Les églises d'Etat. - La nouvelle Constitution commentée. - Londres au point de vue belge. - D'Anvers à Gênes. - Letter- en staatkundige Mengelingen - L'Avocat Spilthoorn, enz. enz.
Jottrand was tevens een der meêwerkers aan het zoogezegd Vlaamsche grievenrapport, welke commissie door den minister de Decker ingesteld werd om de grieven op te sporen, die de vlaamsche bevolking tegen het gouvernement van 1830 inbracht. Hij deelde dit lidmaatschap met Conscience, Snellaert, Van der Voort, de Corswarem en anderen, en bekleedde, hij Waal van geboorte, het voorzitterschap.
Herhaalde malen liet Luciaan Jottrand zich door de toegevingsgezinde katholieke partij als lid der Kamer voordragen; doch die pogingen mislukten telkens en de man, die zooveel diensten aan België bewezen had, bleef buiten het Parlement. Zijn ronde, loyale omgang, zijne diepe en uitgebreide kennissen, zijne eerlijke inzichten en bedoelingen hadden hem aller sympathieën verworven en Jottrand is een van die figuren, welke meer en meer zeldzaam worden in België. Hij stierf in den schoot der Moederkerk, die hij immer had geëerbiedigd en vereerd.