Uit Noord- en Zuid-Nederlandsche bibliotheken.
George Baron Rosenthal-fonds.
Onder leiding van Dr. C.C. Delprat werd Zaterdagavond 21 Februari j.l. de negende jaarvergadering van bovengenoemd fonds gehouden.
Uit het jaarverslag van den Secretaris den Heer J.M. Hillesum blijkt, dat het jaar 1919 door samenwerking der Universiteitsbibliotheek met het G. Baron Rosenthal-fonds, voor de verrijking der verzameling gunstig geweest is.
De boekerij werd met een 150-tal nummers vermeerderd, waarvan bizondere vermelding verdienen:
(a). Een exemplaar van het Defensorium fidei contra judeos hereticos et saracenos... vóór 1475 te Utrecht door Nic. Ketelaer en Gerard de Leempt gedrukt. Deze Utrechtsche uitgaaf richtte zich niet alleen tegen vijanden in de verte; in 1474 woonde een zekere Meyer, joodsch Dr. of Chirurgijn te Utrecht, en deze had weder joodsche vrienden met zich meegebracht. In 1481 bewoonden zij een buurtje, ook nu nog het Jodenrijtje genaamd.
De Universiteitsbibliotheek bezat van dezelfde drukkers reeds het oudste gedateerde boek in ons land verschenen, de Scholastica historia van Petrus Comestor, in 1473 in het licht gegeven.
(b). De Mischna, mondelinge Leer met commentaar van Maimonides in 1492 te Napels bij Josua Soncino gedrukt.
J.B. de Rossi in zijn Annales Hebraeo-Typographi ... teekent hierbij aan: ‘splendidissima ac rarissima totius Misnici corporis editio.’
In den Kolophon vertelt de drukker, dat met het verzorgen en corrigeeren der uitgave de geleerde Abraham, een leerling der Spaansche school, belast geweest is en dat hij, om deze kostbare uitgave te kunnen tot stand brengen, zich geassocieerd heeft met zijn vriend Joseph de Pisa. Jammer, dat deze Hebreeuwsche incunabel niet compleet is. Niet minder belangrijk is de volgende eveneens incompleete Hebr. incunabel.
(c). De wet- en rituaalcodex: Mischna Tora of Jad-ha-Chasaka van Maimonides, in 1490 bij Gerson Soncino te Soncino gedrukt.
Deze beide Hebreeuwsche incunabelen behooren tot de hoofdstandaard werken der Hebr. literatuur en de oudste Hebr. textuitgaven staan ook als de meest correcte uitgaven bekend.
De atlas der Rosenthaliana werd met een dertigtal nummers, het akten-dossier behoorende bij het apparaat voor de geschiedenis der Joden in Nederland met een 15-tal stukken verrijkt.
Ook de afdeeling curiosa onderging eenige uitbreiding. Vermelding verdienen: