Rotterdam. - Leeskabinet. -
In 1918 is door den Bibliothecaris Tiddo Folmer een systematische catalogus ontworpen van de bibliotheek, ingedeeld volgens het decimaal-systeem. De schets van dit systeem, in zeer kleinen druk in twee kolommen, vormt een brochure van 42 bladzijden. Van eenig practisch nut schijnt dit boekje niet; immers niet op het plan, maar op de uitvoering komt het aan. Ook daarvan heeft de ontwerper een proef gegeven: hij koos daarvoor de tweede helft van afdeeling 31: Algemeene reisbeschrijving. Dit is een zeer interessant boekje, want juist op dit gebied heeft het Leeskabinet veel moois. Alleen zou men de systematische indeeling, die theoretisch ineengezet is, en niet gemaakt voor deze verzameling, liever anders gezien hebben. Men vindt b v. een rubriek Schipbreuken en andere rampspoeden, maar de Geschiedenis der voornaamste schipbreuken en andere merkwaardige voorvallen tir zee staat veel eerder onder een rubriek Geschiedenis. Bontekoe vindt men er ook niet; die staat bij de Reizen van en naar Oost-Indië, en daar weer op twee plaatsen, de oude uitgaven onder Bontekoe, de herdruk van de Maatsch. der Ned. lett. onder Journael. De reizen van Olivier van Noort, Sebald de Weert en Le Maire, die men onmiddellijk bij elkaar zou meenen te vinden, zijn onder dak gebracht resp. onder Wereldreizen, Reizen naar Amerika en Reizen naar Australië. Maar het boekje is niet omvangrijk - 54 kolommen -, zoodat de liefhebber van reisbeschrijving het gemakkelijk kan doorbladeren, en de aangehaalde voorbeelden doen reeds zien, dat er veel belangrijks in te vinden is.
Of de nieuwe Bibliothecaris den catalogus ook verder volgens dit systeem zal maken, zullen we moeten afwachten. Wat we nu van zijn kant zien, ziet er anders uit. In Maart 1919 gaf hij een catalogusje van enkele blaadjes - blijkens het nummer (No. 16) en de pagineering (146-149) een overdruk -: ‘Oldenbarneveltiana, aanwezig in de boekerij van het Rotterdamsch Leeskabinet’. Het bevat een historische schets: ‘Oldenbarnevelt als Raad en Pensionaris van de Stad Rotterdam’, en een lijstje van ruim 30 werken die op den grooten staatsman betrekking hebben.
Tegelijk heeft het Maandbericht, dat trouw de aanwinsten vermeldt, een nieuwe gedaante aangenomen; grooter formaat, een krachtig geteekend Rotterdamsch havengezicht op den omslag, en in iedere aflevering een kunstbijlage: de Maashaven naar een krijt-teekening van A. van der Schouw. - Een verdwenen stadsbeeld, de in 1913 afgebroken Engelsche kerk aan het Haringvliet. Zeker zal men deze maandberichten met meer zorg bewaren dan vroeger.
Intusschen gaat de nieuwe Bibliothecaris ook weer heen; Bibliotheekleven bevat een oproeping van sollicitanten naar de openvallende betrekking.