schutten ende bewaren. Doo↊ onfen Heere Iesum Ch↊istum / die leeft / van nu tot inder eeuwicheyt. // AMEN.
☞ Ghed↊uckt tot Vtrecht by Herman van Bo↊culo 1627.
Rood gedrukt zijn enkele letters van het ABC, de aanvangsletter O van het Onse Vader, en het Amen aan het slot. Het colophon is met heel kleine letter gedrukt. De indeeling der bladzijden heb ik in den tekst aangegeven; bij vergelijking met de vroeger gegeven beschrijving (1923 blz. 157) van de toen bekende fragment-boekjes zal men zien, dat niet slechts de inhoud, maar ook de indeeling hier geheel dezelfde is:
blz. 1: Abc, rood en zwart gedrukt. Daaronder, doorloopend tot blz. 3: Onse Vader. Blz. 3-6: Ick gheloove. Blz. 6 onderaan tot einde blz. 8: gebed. Daaronder plaats, drukker en jaar. Van het jaartal zijn drie cijfers volkomen duidelijk, het vierde lees ik, met den heer van Schilfgaarde, als een 7.
De afbeelding doet zien, dat van het derde blaadje een hoek is afgescheurd; het tekstverlies is echter zoo gering dat hoogstens over de preciese spelling van een enkel woord (gheloove of geloove) twijfel kan zijn.
Wat de teksten betreft, geeft ons boekje, afgezien van volstrekt onbeduidende spellingverschillen, slechts een paar afwijkingen: ‘Onse Vader die in de Hemelen is’ voor: ‘die daer zijt in de Hemelen’ (blz. 1); ‘huyden’ voor ‘heden’ (blz. 2); ‘en leyt ons niet’ voor: ‘leydt ons niet’; ‘dat Rijcke / die cracht’ met weglating van ‘ende’ (blz. 3); ‘eenigen soone’ voor ‘eenigen gebooren zoone’; en op blz. 5 hebben we de woorden ‘sidt nu’, die ik in de vroegere fragmentjes niet vond.
Wezenlijk nieuws leeren we ten slotte uit deze vondst niet, al is het aardig, dat we nu naast verschillende Hollandsche steden ook Utrecht als drukplaats hebben. Hoofdzaak is dat we nu een goed bewaard boekje hebben met volledig bewaarden inhoud, drukkersnaam en dateering.
C.P. Burger Jr.