Deze schilder leeft ook in de historie. Zijn Wilhelmus-kalender, zijn speelkaarten, zelfs zijn reclamebiljetten voor Ferwerda & Tieman spreken van een nationalen zin. Is de in lichtbruine pij gehulde monnik op het groote tentoonstellings-affiche van Arti (1928) niet een figuur van verhevene epische rust? H. Jurres is hier vertegenwoordigd met een Kaïn en een Sint Maarten. Jan Wijga met een grootsch opgezette driemastschoener, ‘de Vliegende Hollander’, boven welken een Fokkervliegtuig zweeft op een prent voor de Kon. Ned. Luchtvaart.
Uit een decoratief oogpunt sluiten zich bij Westermann aan de Huldeplaat van 1898 van de Nationale kleederdrachten-tentoonstelling door T. v.d. Laars, en werk van den Leeuwarder calligraaf B. Goedemoed.
Als ontwerper van sprekende verkiezings-manifesten voor muur of schutting doen zich hier kennen: Jelle Troelstra, Tjerk Bottema en A. van der Sloot. Verder boeit Tjipke Visser door een affiche: Kinderfiguur spelend met een scheepje, ten bate van de vereeniging het hulpbehoevend kind.
IJ. Wenning gaf illustratief werk voor de verzekeringsmaatschappij Nederland, Ids Wiersma voor Friesche tijdschriften, S. Geertsma verrassend veel geestvol reclamewerk in couranten. Men vindt hier Friesche ‘heiligen’ van P. de Jong en allerlei grafisch kunstwerk van J. Zuidema, Hobbe Smith, E. Caspers, Mies Bloemsma. Theo Molkenboer, P. Bonnet, H. Wadman, J. Kiestra, R. Hamstra, S. Henstra, Jan Kraan, Willem van Schaick, W. Hielkema, Kees Visser, Tjeerd Bottema. Ook Jan Rotgans, die knappe plakkaatkunst geeft voor de Spijker-auto, mag als Friesch-sprekende Ooster-Schellinger tot deze groep worden gerekend. Eindelijk moeten nog worden genoemd de verdienstelijke ex-libris van Mej. A.J.W. Biernma Oosting.
't Spreekt vanzelf, dat hier nog veel ontbreekt, maar de verzamelaar heeft een grondslag gelegd, waarop kan worden voortgebouwd. Het is van niet geringe beteekenis, dat men uit cultuur-historisch oogpunt een overzicht begint te krijgen van wat het kleine Friesland op dit gebied heeft voortgebracht. Hier kan waarlijk sprake zijn van bloei. Of er uit het werk ook één bepaalde geest spreekt? Op die vraag is het antwoord niet gemakkelijk te geven. Eerst door vergelijking zullen inzicht en oordeel zich kunnen vormen. In elk geval is hier een glimp van schoonheid op te vangen.
Het is te wenschen, dat de met moeite verworven collectie Waringa voor Friesland bewaard mag blijven. Mogen ook velen, vooral zakenmenschen, deze demonstratie van moderne reclame-kunst komen zien, en tot de overtuiging geraken, dat als kunstenaar en koopman elkaar vinden, iets groots kan worden bereikt.
G.A. Wumkes.