Jaren geleden woonde in Springfield, Illinois (de plaats, waar Abraham Lincoln eens het ambt van advokaat vervulde) een gentleman, die, als velen, curiositeiten verzamelde. Wij allen kennen dergelijke verzamelaars. Alles wat antiek genoemd kan worden is van hunne gading. Soms is het een snuifdoos, dan weer een boek of een penning. De tegenwoordige generatie maakt korte metten met hunne nalatenschappen. Heeft het waarde dan gaat het naar de veiling; heeft het geen waarde dan gaat het naar den zolder en vandaar naar den uitdrager. In het geval, dat ik hier beschrijf, was de loop van zaken echter anders. Uit piëteit voor den overleden eigenaar bewaarde een zijner dochters een deel van de collectie, waaronder eenige boeken en handschriften en bracht deze mede naar Californië, toen zij de strenge winters van de Middle West moest ontvluchten.
En zoo kwam zij korten tijd geleden met eenige boeken en handschriften naar de Huntingtori Library om ons advies in te winnen. Voor het meerendeel bestond deze groep uit Lincolniana. Er was echter ook een bundel pamfletten bij, in één band gebonden, ‘in all probability German’. Haar vader had dezen bundel ten geschenke gekregen van een Doctor, S.J., met wien hij in Weenen had kennis gemaakt op eene Europeesche reis. Eene kopergravure van 1705 en een titel met den datum 1588 waren vermoedelijk wel de voornaamste attracties van dit geschenk.
Het was geenszins heksenwerk te bespeuren, dat deze verzameling pamfletten niet in hetzelfde kader vielen als de boeken waarover gewoonlijk ons oordeel wordt gevraagd. Al spoedig was ik bezig met behulp van Knuttel en Tiele den inhoud ervan na te gaan, want, wat ‘in all probability German’ was genoemd en daarvoor versleten, was even Hollandsch als het Begijnenhof en de Schreierstoren. De onderwerpen er in behandeld waren hoofdzakelijk Hollandsche twisten, zoo algemeen in den aanvang van de XVIIe eeuw. Mijn aandacht werd allereerst getrokken door Vondel's Rommel-pot van 't Hane-kot, 1627. Hierop volgde Den omgekeerden Rommelpot van het Arminiaensch Prins-moorders Rot.... Ghedruckt uyt cracht der waerheyt-Beminners, Anno 1627. Dit geschrift wordt niet vermeld door Knuttel, doch er bevindt zich een exemplaar, naar ik mocht vernemen, in de Universiteits-Bibliotheek te Amsterdam (Vondel-Museum). Op dit pamflet volgde een handschrift D'omgekeerde Rommelpot van 't Hane-kot weer omge-