Varia
Mis-Catalogi
In de voorlaatste aflevering van Het Boek gaf Dr. F.C. Wieder een kleine aanvulling op mijn, vroeger verschenen, artikeltje over Mis-catalogi. De geachte schrijver wenschte er de aandacht op te vestigen, dat ook de Leidsche Univ. Bibl. van ouds een mooie collectie van zulke catalogi bezit. Dit nu was mij niet onbekend. Willems schreef reeds meer dan een halve eeuw geleden (Les Elzevier, p. X, noot): ‘Nous avons trouvé à la Bibliothèque de Leyde une précieuse collection de ces catalogues’. Dr. Wieder noemt van de verzameling slechts het aanvangs- en het eindjaar (1564 en 1668), doch vermeldt niet, dat van een ‘reeks’ bezwaarlijk gesproken kan worden, aangezien zich vele en belangrijke gapingen vertoonen. Ik sprak slechts over den Haagschen aankoop en heb nergens gezegd, dat een door mij genoemd werk zich niet te Leiden zou bevinden.
Verder schrijft de Heer Wieder: ‘Bovendien bevindt zich te Leiden nog een Frankforter Mis-Catalogus, niet door den Heer Ter Horst genoemd (enz.).’ Volgt de titel van de Bibliotheca exotica (1610), welke in het geheel geen mis-catalogus is, doch een compilatie, uit mis-catalogi samengesteld. Een exemplaar van het allerminst zeldzame boek is eveneens in de K.B. aanwezig. Op dergelijke verzamelwerken vestigde ik de aandacht (p. 328 van mijn artikel, noot 2), beginnende met het woordje ‘Bijv.’, om aan te duiden, dat ik niet compleet wilde zijn, doch slechts de soort wenschte te typeeren. Overigens kan ieder gemakkelijk honderden aanvullingen van werkelijke mis-catalogi geven, daar ik geen oogenblik eraan gedacht heb, een volledige bibliografie daarvan te leveren. Dit zou ook te dwaas zijn, daar het reeds op voortreffelijke wijze geschied is door Schwetschke in zijn door mij aangehaalden Codex nundinarius.
Het zou kinderachtig zijn, de Haagsche verzameling op onverdiende wijze voor te trekken bij de Leidsche, doch het staat wel vast, dat de eerste inderdaad veel belangrijker is dan de tweede. Ik schreef teyens, dat zij zooveel mogelijk zou worden aangevuld, evenals de aanwezige litteratuur over mis-catalogi. Dit is inmiddels al meer dan eens gebeurd. Maar wie een grondige bibliografische studie wil ondernemen, zooals ik aangaf, zal ongetwijfeld ook bij de Leidsche Univ. Bibl. moeten aankloppen. En zelfs dan zal hij de Deutsche Bücherei in Leipzig nog niet kunnen ontberen, zoodat de K.B. in geen geval meent, het monopolie op dit terrein te bezitten.
D.J.H. ter Horst