Lezen en laten lezen
Twee vliegen in één klap: leesbevorderend intercultureel onderwijs of interculturele leesbevordering
De Rotterdamse Oscar Romeroschool is een basisschool met 300 leerlingen, waarvan 90% van buitenlandse herkomst.
Lezen en leesbevordering zijn zulke vanzelfsprekende zaken op deze school dat men één van de leerkrachten, Paul Vierboom, daarvoor sinds kort wekelijks 2 1/2 uur heeft toebedeeld. De belangrijkste aanzet daartoe vormde een prachtig longitudinaal sprookjesproject, ontworpen door Paul Vierboom en José Ariëns, in samenwerking met de onderwijsvoorrangmedewerkers en de schoolbibliotheekdienst van de Centrale Bibliotheek. Uitgangspunt van het project was de gedachte dat niet alleen het lezen hiermee gediend was maar ook de ontwikkeling van en het respect voor het cultureel erfgoed van mensen met een zeer verschillende achtergrond.
Het project heeft in principe een lange levensduur omdat het ieder jaar weer in elke groep aan de orde kan komen, met steeds andere verhalen en opdrachten.
Er werden een kleine honderd sprookjes geselecteerd uit verzamelingen van Grimm, Andersen, Perrault en uit Tijl Uilenspiegel (Wenteltrap), Anansi- en Hodjabundels. Deze sprookjes werden vervolgens zorgvuldig naar leeftijd ingedeeld, zodat iedere groep gedurende het project kan werken met een aantal vastgestelde verhalen. De leerkrachten hebben een lijst in hun bezit van een 100 te gebruiken sprookjes om te voorkomen dat zij in hun enthousiasme extra materiaal aanslepen dat misschien is voorbehouden aan de volgende groep. De in hun groep te gebruiken selectie ontvangen zij in de vorm van fotokopieën, voorzover de sprookjes gezamenlijk gelezen worden, de rest lezen zij voor. Bij het project horen een groot aantal verwerkingssuggesties, een lijstje audiovisueel materiaal (dia's, videofilms, cassettebandjes) en wat achtergrondinformatie bij de sprookjes (wie was de verzamelaar, hoe ging dat verzamelen in zijn werk, waar komen de verhalen vandaan).
De verwerkingssuggesties werden inge-