Schrijven voor kinderen
De drie schriftelijke cursussen behandelen alle het onderdeel ‘Schrijven voor kinderen’. De lessen zijn echter facultatief. In dit gedeelte van de cursus ligt het accent op de geschiedenis van het jeugdboek en de plaats van het kind in de samenleving. Om de student inzicht te geven in de belevingswereld van het kind wordt er een gedegen aandacht aan vakken als pedagogie gegeven.
Bij de schrijftechnieken blijft het basisgedeelte van de cursus belangrijk. Bepaalde technieken worden toegespitst op het jeugdboek en de opdrachten die de cursisten krijgen zijn een afgeleide van eerdere opdrachten. Het onderdeel ‘Schrijven voor kinderen’ komt niet voor in het pakket van de opleiding aan 't Colofon. Wel is er een op zichzelf staande cursus Schrijven voor kinderen.
Deze cursus bestaat uit 9 lesavonden, verdeeld in 2 blokken. De cursus is vooral bedoeld om mensen tot schrijven te stimuleren en niet om de student allerlei technieken bij te brengen.
Of het nauwgezet volgen van de technieken die de cursist in zijn lessen heeft leren kennen ook een (kinder)boek oplevert is maar de vraag. Wie met de vraag ‘Hoe schrijf ik een kinderboek’ op zoek gaat in het cursusmateriaal komt verrijkt met een uitgebreide achtergrondkennis en een hoop technische vaardigheden, maar zonder een antwoord op de laatste pagina. Tenzij hij er vanuit gaat dat het schrijven van een kinderboek niet meer is dan het in de juiste volgorde uitvoeren van een aantal regels en technieken.
Volgens Jannie Hutten, docente ‘Schrijven voor kinderen’ aan de LOI, moet een cursist die de basislessen en het onderdeel ‘Schrijven voor kinderen’ heeft gevolgd, wel in staat geacht worden om een kinderboek te schrijven. Toch blijkt er één probleem te zijn: ‘Veel mensen blijken wel in staat te zijn om de technieken te hanteren maar niet om een behoorlijk verhaal te verzinnen. Je merkt van cursisten dat ze het haar van een vriendin, dat in werkelijkheid zwart is, in het verhaal niet in blond kunnen veranderen. En daar begint het nog maar mee.’
Rita Törnquist, docente ‘Schrijven voor kinderen’ aan de cursus van 't Colofon, twijfelt aan het belang van de regels in de cursus: ‘Met het geven van allerlei regels en technieken leer je niemand een verhaal schrijven. Het belangrijkste is dat er een proces op gang komt waarin mensen ontdekken dat ze kunnen schrijven, dat ze vrijer ten opzichte van het eigen werk komen te staan en dat de techniek op gang komt. Die stoot in de juist richting probeer ik te geven. Maar, het schrijven zelf, dat moet van binnenuit komen en van binnenuit groeien.’
Een NTI-docent zegt dat zijn cursus niet leert hoe je een boek moet schrijven maar wat de techniek van het schrijven is.
Voor de studenten blijken de inzichten in de schrijftechnieken wel belangrijk te zijn. Daarnaast vormt de plicht die de deelname aan een cursus Verhalend Schrijven oplevert en het contact met medestudenten een stimulans te vormen om ook te gaan schrijven. Alleen, de vraag ‘Hoe schrijf ik een kinderboek?’ blijkt eerder een vraag te zijn waarmee de cursus eindigt dan waarmee hij begint.