| |
| |
| |
Kunst- en letternieuws.
Tweede Nederlandsch Philologencongres.
Volgens besluit van het eerste Nederlandsche Philologencongres te Amsterdam (1898) zal het tweede Congres gehouden worden te Leiden op Dinsdag, Woensdag en Donderdag na Paschen van het jaar 1900.
Voor de verschillende secties hebben sprekers reeds hunne medewerking toegezegd. Toetredende Congresleden zullen of eenigen academischen graad in de letteren of den titel van leeraar M.O. in de letteren moeten bezitten. Als bewijs van lidmaatschap zal eene kaart worden uitgereikt tegen eene contributie van ƒ 3.
De Voorzitters der Secties zijn:
Klass. Philol.: Prof. Dr. J. Wolter; Linguistiek: Prof. Dr. J.S. Speijer; Germanistiek en Romanistiek: Prof. Dr. J. Verdam; Oude Geschiedenis en Archeologie: Prof. Dr. A.E.J. Holwerda; Paedagogiek: Prof. Dr. A.H.G.P. Van Denes.
Het Bestuur van 't Congres is als volgt samengesteld: Prof. Dr. Kern, Voorzitter; Prof. Dr. S.A. Naber, Ondervoorzitter; Dr. A.W. Van Geer, Dr. D.C. Hesseling en Dr. J. Vürtheim, Secretarissen; H.H. Breuning, Penningmeester.
Hoewel 't Congres niet internationaal is, zullen de Belgische taalbroeders er hartelijk welkom zijn, schrijft ons een der inrichters.
***
In den Nederlandschen Boekhandel te Antwerpen, verschijnen de verzamelde werken van Multatuli, voorafgegaan
| |
| |
door studiën over zijne werken door Mr C. Vosmaer, naar tijdsorde gerangschikte uitgave, bezorgd door zijne weduwe. (10 deelen ingenaaid aan fr. 1,40 per deel, ingebonden aan fr. 2, - per deel).
***
J.C. Schmidt in Erfurt ga[f] een merkwaardig geïllustreerd Cotillon-Verzeichnis uit voor den winter 1899-1900.
***
Bij Wolters te Groningen verscheen een Ndl. bewerking door C. Herckenrath van een meesterwerk der oeconomische wetenschap, nl. van Chs. Gide's prachtig Beknopt Leerboek der Staathuishoudkunde.
***
Van Jozef Mennekens(Antwerpschen steenweg 322, Brussel) is verschenen: Naar den Zomer, een bundel gedichten (1,50 fr.)
***
Transvaals-Krijgslied heet een gedicht van J. De Meester, getoonzet door Peter Benoit. Een derde der netto opbrengst wordt gestort in het Transvaal-fonds.
***
Den 1 en 2 November hebben de Vlaamschgezinde studenten een belangrijk Congres gehouden over de quaestie der Vlaamsche Hoogeschool.
***
Den 3 en 4 Nov. hield Prof. J. Gallée van Utrecht te Gent twee merkwaardige voordrachten over experimenteele phonetiek.
| |
| |
***
Door den Nederlandschen Boekhandel, 50, St-Jakobsmarkt, Antwerpen wordt een catalogus uitgegeven, die kosteloos bij haar verkrijgbaar is, de titels bevattende van boeken over nijverheid, ambachten en schoone kunsten, waarin alle ambachtsmannen het hunne vinden in de moedertaal. Hij bevat een 600tal boeken, waarvan ruim 400 in de Nederlandsche taal geschreven; het is een bijna volledige verzameling van alle boeken die over bedrijven handelen en het is zonder twijfel een goudmijn voor den vakman die daarvan gebruik weet te maken. Wij raden dus iederen vakman aan zich door het schrijven van eene postkaart in het bezit te stellen van dien catalogus.
***
Ontvangen: afl. 33-37 van de Geschiedenis der beeldende Kunst naar Dr. Lubke, vertaald door H.W. Weissman, blz. 513-528, in hoofdzaak handelende over de Italiaansche beeldhouw- en schilderkunst in de XVe en XVIe eeuw en bepaaldelijk over Lionardo da Vinci en Michel-Angelo en beider navolgers (Uitgever Ad. Hoste te Gent).
Daarin tal van afbeeldingen naar beroemde werken, o.a.: Christus met vier heiligen, door Fra Bartolommeo; Caritas, door Andrea del Sarto; Rafael's Sposalizio; Rafael's ‘belle Jardinière’; Heliodorus uit dem tempel verdreven; Paulus te Lystre; wandversieringen in het Vaticaan; Rafael's Madonna della sedia; de H. Cecilia. Dit is de 525e figuur van het werk.
***
De eerste afl. van Robert Fruin's verspreide Geschriften, bezorgd door Prof. P.J. Blok, Prof. P.L. Muller en Rijks archivaris S. Muller is bij Martinus Nijhoff te 's Gravenhage verschenen.
Zij bevat de volgende bijdragen van den grooten historicus:
| |
| |
Het karakter van het Nederlandsche volk (1871), De drie tijdvakken der Nederlandsche geschiedenis (1865) en Een Hollandsche stad in de middeleeuwen (1873).
Die drie opstellen tellen onder de beroemdste van Prof. Fruin.
***
Het Leven van Sinte Lutgart (tweede en derde boek), naar een Kopenhaagsch handschrift uitgegeven door Frans van Veerdeghem, leeraar aan de Luiksche Hoogeschool, verscheen te Leiden (Brill) met eene uitgebreide inleiding van den uitgever.
***
Dr J.A. Worp's merkwaardige uitgave van Gedichten van Constantijn Huygens werd dezer dagen besloten met een negende deel, bevattende eene omvangrijke Nalezing en allerlei registers (Groningen, Wolters).
***
Te Londen en te New-York is te gelijk van de pers gekomen de rijk geïllustreerde en prachtig gedrukte Engelsche vertaling van Vondel's Lucifer, door den heer E.Ch. van Noppen, dien wij op het laatste Nederlandsch Congres hebben leeren kennen.
Een uitgebreide voorrede over Vondel en zijnen Lucifer gaat vooraf.
***
Van Prof. Jan ten Brink's Romans in proza is de eerste aflevering bij Brill te Leiden verschenen.
Zij behandelt de Grieksche romans, die in de vijf eerste eeuwen na Christus zeer talrijk werden geschreven, vooral te Alexandrië, in het bloeitijdvak der Grieksche beschaving in Egypte.
***
Dr A.S. Kok, de bekende Nederlandsche vertaler van
| |
| |
Dante en van Shakespeare, heeft zijne verspreide letterkundige opstellen in twee lijvige deelen verzameld onder den titel: Van dichters en schrijvers (Culemborg, Blom en Olivierse).
Men vindt er stukken over Hooft, Cats, Bilderdijk, het sonnet in het buitenland en in de Nederlandsche letterkunde, Potgieter, enz.
***
De heer S. Kalff heeft de eerste afl. laten verschijnen van zijn nieuw werk over de Boeren van Zuid-Afrika, getiteld Onder een worstelend volk, dat met tal van mooie platen en portretten en met eene uitvoerige kaart van Zuid-Afrika is versierd (Haarlem, Tjeenk Willink).
***
In twee zittingen van Zetternamkring las de heer G.D. Minnaert zijn bekroond tooneelspel: Siddhàrta of de Star van Indië. Veel bijval. Vooral het voorlaatste tafereel (Boeddha in het woud) werd om zijn dichterlijk en wijsgeerig cachet zeer geprezen.
De schrijvers verzamelen op dit oogenblik tal van Indische melodieën, die als Leit-motiv zouden kunnen strekken van de gedeelten, waarin 't orkest de vereischte stemming voor elk bedrijf zou dienen aan te geven.
***
Bij Victor Roegiers-Van Schoorisse, drukker-uitgever, Korte Kruisstraat, 1, Gent, zal verschijnen: Gebroken harten, comedie in 4 bedrijven, van Isidoor Albert, bekroond met den 1sten prijs, bij algemeenheid van stemmen, in den tooneelletterkundigen wedstrijd, uitgeschreven door het Stedelijk Bestuur van Gent ter gelegenheid der opening van den nieuwen Nederlandschen Schouwburg. - Prijs: 2 frank, betaalbaar bij ontvangst van het werk.
| |
| |
***
Prof. Heeres van de Polytechnische school te Delft heeft een belangrijk boek geschreven over Het aandeel der Nederlanders in de ontdekking van Australië (1606-1765), dat eerst Nieuw-Holland werd genoemd. Dat werk is uitgegeven door het Kon. Nederl. Aardrijkskundig Genootschap ter herinnering aan zijn 35jarig bestaan (Leiden, Brill).
***
Men weet dat de Pastorie van Mastland, het bekende boek van den predikant van Koetsveld, met Nicolaas Beets' Camera Obscura, Mevr. Bosboom Toussaint's Huis Lauernesse en Klikspaan's Studententypen de nieuwe richting aan de Noordnederlandsche letterkunde omstreeks 1840 aangaf.
Van dat beroemd werk verscheen dezer dagen een twaafde druk, versierd met tien groote etsen van Carel L. Drake (Arnhem, gebr. Cohen).
***
De roman, die in de laatste dagen in Holland veel opgang en zelfs een beetje schandaal heeft verwerkt, is door een jonge vrouw geschreven: Hartstocht door Mej. Jeanne Reyneke van Stuwe ('s Gravenhage, Veenstra).
Daarin wordt het losbandig leven beschreven van eenen rijken Haagschen edelman. Het verhaal is forsch en ruw geschilderd.
***
De heeren Dr A.N.H. Biltris, leeraar aan het Kon. Athenaeum te Gent en Dr A.J.J. Van de Velde, assistent aan de Gentsche Hoogeschool, hebben dezer dagen eene merkwaardige Inleiding tot de studie der analytische scheikunde laten verschijnen (110 blz.; Gent, A. Siffer).
Het werk werd op kosten der kon. Vlaamsche Academie uitgegeven.
| |
| |
***
Dezer dagen ontvingen wij de zeer flinke rede, gehouden door Dr H.J. Kiewiet de Jonge op 14en Juni 1899 in de jaarvergadering van de Maatschappij der Nederlandsche Letterkunde te Leiden.
De titel luidt: Het Nederlandsch element in den vreemde. De heer Kiewiet de Jonge bespreekt er op aangrijpende wijze de Vlaamsche beweging en de toestanden in Zuid-Afrika, in Noord-Amerika en in de Nederlandsche koloniën.
(Uitgave van het algemeen Nederl. Verbond, Afdeeling Nederland).
***
Verschenen: Geschiedkundige Verhandeling over de namen der straten van de stad Gent, door Emiel Callant (Gent, Ad. De Brabandere, 1899): in hoofdzaak eene niet onverdienstelijke satire op de gebrekkige vertaling der straatnamen en op het zonderlinge gebruik om aan eene gansche reeks straten nagenoeg denzelfden naam te geven.
***
Van A. Vermast verscheen het 2e deel (De vreemde Werelddeelen) van zijn werk Aardrijkskunde voor middelbaar en lager normaal onderwijs, in overeenstemming met het programma van 1897, tweede studiejaar der middelbare scholen (Gent, Van der Poorten, 1899).
***
Het tweede deel van Hilda Ram's roman De Familie Schrikkel is dezer dagen verschenen (Maldegem, V. De Lille, Duimpjesuitgave).
***
Vanwege de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen is een geschriftje uitgegeven: ‘Iets over werkliedenverzekering’, door Mr. P. Tjeenk Willink.
| |
| |
***
Woennsdag, 22n d.m., werd te Crefeld Godelieve van Edg. Tinel ten gehoore gebracht met 380 uitvoerders. Overgroote bijval en geestdriftige ovatie aan den toondichter.
***
Den 10 December wordt te Weenen Peter Benoit's Lucifer in het Duitsch uitgevoerd onder leiding van den bestuurder der Keizerlijke Muziekacademie.
| |
Inhoud van Tijdschriften.
(W., M., 2M., 1/2M. = wekelijks, maandelijks, tweem., halfm.)
Taal en Letteren (Den Haag, Haagsche Uitgeversmaatschappij, M., 13 fr.), Nov. '99, o.a. Voorwerpen; - kleinigheden uit de spraakleer; - aanteekeningen op ‘Ellen’; - recensies; - mededeelingen over boekwerken, bibliogr.
Hollandsche Revue (Haarlem, Loosjes, M., geïll., 16,25 fr.), Oct. '99, o.a.: Prof. Dr. A. Kuyper; - wereldgeschiedenis; - belangrijke onderwerpen (wijwater, witte fosforus in de lucifersindustrie, hoe Engeland aan de Kaap kwam); - karakterschets (Ahmed Riza); - revue van 37 Ndl. en 15 vreemde tijdschriften; - het boek van de maand (Hartstocht door Jeanne Reineke van Stuwe); - boekentafel.
De Natuur (Utrecht, Broese, M., geïll. 8 fr.), Nov. '99, o.a.: Trans-Siberische spoorweg; - Gooiland; - sparklets; - schetsen uit Zuid-Afrika; - jongste onderzoekingstochten ter zee; - sterrenkundige mededeelingen; - recensie en correspondentie.
Het Belfort (Gent, Siffer, M., 6 fr.), Dec. '99, o.a.: Waarom? (folklore); - Kerfdieren of insecten; - Savonarola; - een boek over onze hedendaagsche Ndl. letterkunde; - Guido Gezelle; - boekennieuws en kroniek.
Volkskunde (Gent, Hoste, M., 3 fr.), XII, 5: De roos van Jericho; - volkstaal en volksgeloof; - spreuken afkomstig van oude gebruiken; - kroniek; - recensies.
De Violier (Antwerpen, Lange Leemstraat 493, 1/2 M., 2 fr.), Nov. '99: bellettrie, tooneelnieuws, kroniek.
| |
| |
La Belgique coloniale (Brussel, r.d. Trône, W., geïll., 7 fr.), Nov. '99, o.a.: retour de la Belgica; - histoire des peuplades envir. Ie poste de Masidjadet; - domestication de l'éléphant; - malaria; - à tavers revues et journaux; - bulletin commercial; - nouvelles congolaises.
Weekblad voor Dames (Amst.-Antwerpen-Gent, C. Glorieux, W., geïll., 6 fr), Nov. '99, o.a.: modeberichten, seizoenkostumes, dameshandwerk, hoeden; - feuilleton; - geknipte patronen voor meisjes-schooljurk en voor winterjaquette.
Ons Tijdverdrijf (Amst.-Antwerpen-Gent, C Glorieux, W., geïll., 6 fr), Nov. '99, grappen, woordspelingen, bellettrie.
Hygiënische Bladen (Amst., J. van Rossen, M., 10 fr., Nov. '99, o.a.: gezondheidsdienst te Amsterdam; - woning- en gezondheidswet; - watergeneeskunde; - kroniek, bibliogr., varia.
Le mouvement hygiénique (Brussel, Lamertin, M., 8 fr.), Oct. '99, o.a.: sanatorium pour tuberculeux dans la prov. de Liége; - la peste; - documents officiels; - chronique de l'hygiène; bibliogr.; - société belge de tempérance.
Revue bibliographique belge (Brussel, Schepens, M., 3 fr.), in ieder nr chronique; bibliogr. belge; périodiques belges; bibliogr. étrangère; périodiques étrangers; annonces.
Ons Woord, Tolk der Antw. Onderwijsvereeniging Diesterweg (Antwerpen: Melsen, M., 2 fr.), Dec. '99, o.a.: teekenonderwijs in de gemeentescholen te Antw.; - speeltijden; - school voor achterlijke kinderen te Amsterdam; - kijkjes, werkzaamheden, bibliogr.
Le Mémorial des Assurances (Bruss., 79, rue Gallait, M., 6 fr.), '99, o.a.: assurances contre les accidents en Belgique, en France; - législation, jurisprudence; - nos compagnies; - bulletin financier.
De Turner (Antw., Montignystr., 44, 1/2 M., 2 fr.), Nov. '99: turnbelangen in de school en in de vereenigingen.
|
|