werklieden. Dit is de reden waarom, ondanks de concurrentie, ondanks de groote hoeveelheid dier toestellen die in den handel worden gebracht, de prijs van een degelijk instrument, dat alleen bekwaam is een ernstig beoefenaar der photographische kunst te bevredigen, nog altijd tamelijk hoog blijft.
Daarvan zal men zich licht rekenschap kunnen geven in de volgende beschouwingen, die in het kort zijn bewerkt naar een breedvoerig artikel over dit onderwerp, dat wij in een Amerikaansch tijdschrift over pholographie hebben aangetroffen.
Ziehier de reeks manipulaties die het glas ondergaat, in een volledig ingericht werkhuis, vooraleer het tot een photographisch objectief is afgewerkt.
Het glas, dat van de eerste hoedanigheid zijn moet, en wiens optische constanten, dit is de dichtheid en de refracteerende eigenschappen, vooraf bij het mengen der stoffen zorgvuldig bepaald zijn, wordt gegoten in kleine blokjes die zoo kleurloos en zoo doorschijnend mogelijk moeten zijn. Ze mogen geene onregelmatigheden vertoonen, zoo als vlekken, draden, strepen, blaasjes en moeten eene gelijkmatige massa vormen; ongelijke dichtheid of golvingen zouden de beelden onduidelijk maken. Bijzondere voorzorgen moeten aldus genomen worden om eene doorschijnende stof van de volledigste helderheid te bekomen.
Die blokjes worden nu vooreerst gesneden in stukken van eene bepaalde lengte en dikte door middel van ijzeren schijven wier snijdende boorden voorzien zijn van diamanten. De hoeken worden dan afgebroken met platte tangetjes; en aldus verkrijgt het stuk glas den ruwen vorm eener ronde schijf, van een dunnen cilinder wiens hoogte nagenoeg overeenstemt met de dikte die aan de lens moet gegeven zijn.
Om nu aan dit cilindertje de. vereischte dikte te geven, wordt de overvloed van glas weggenomen door het te wrijven met vochtig zand op ronddraaiende vlakke schijven; naderhand