Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
KortVerhaal. Jaargang 31 (2010)

Informatie terzijde

Titelpagina van KortVerhaal. Jaargang 31
Afbeelding van KortVerhaal. Jaargang 31Toon afbeelding van titelpagina van KortVerhaal. Jaargang 31

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave

Downloads

PDF van tekst (6.03 MB)

Scans (449.83 MB)

ebook (4.72 MB)

XML (1.39 MB)

tekstbestand






Genre

proza
poëzie

Subgenre

tijdschrift / jaarboek


© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

KortVerhaal. Jaargang 31

(2010)– [tijdschrift] Tweede Ronde, De–rechtenstatus Auteursrechtelijk beschermd

Vorige Volgende
[pagina 158]
[p. 158]

Auteurs in dit nummer:

José Eduardo Agualusa (Angola, 1960) studeerde bosbouw in Lissabon, maar werd schrijver. Drie van zijn romans zijn in vertaling verschenen bij Meulenhoff, Een steen onder water, De handelaar in verledens en De vrouwen van mijn vader. Zijn nieuwste roman, Barroco tropical, voltooide Agualusa in Amsterdam, als gastschrijver van het Fonds voor de Letteren / Produktiefonds; het boek verschijnt deze maand bij Meulenhoff onder de titel Het labyrint van Luanda. Agualusa ontving diverse internationale prijzen en wordt beschouwd als een van de belangrijkste Portugeestalige auteurs van dit moment.

 

Amy Bais (1945) heeft een rijk verleden in de uitgeefwereld. In 1992 verschenen onder het pseudoniem Anna Bridié haar gebundelde Volkskrant-columns onder de titel Opgejut en uitgeput, en in 1996 verscheen haar roman Caribische winter. Sinds 2008 zijn er met enige regelmaat verhalen van haar hand gepubliceerd in het voormalige De Tweede Ronde. Ze heeft een nieuwe roman in voorbereiding.

 

Donna Ben-Yehuda was born in London, and received her Master of Arts from Goldsmiths' College. She studied French in Switzerland, Hieroglyphs in Jerusalem, Drawing in New-York, and Restoration in Florence. She wrote for television, and worked with accomplished musicians. She lives in Tel-Aviv with a partner and three daughters. Het verhaal in dit nummer werd eerder gepubliceerd in het Israëlische tijdschrift Masmerim.

 

Charles Bukowski (1920-1994) werd geboren in het Duitse Andernach, als zoon van een Amerikaanse militair en een Duitse moeder. Het gezin verhuisde in 1924 naar Los Angeles dat het decor zou worden van Bukowski's literaire werk. Na een zwervend bestaan werd hij postbode en vanaf 1970 publiceerde hij zes romans en honderden verhalen, evenals een duizendtal gedichten. Zijn romans en een keuze uit de verhalen zijn in Nederlandse vertaling uitgebracht door de Bezige Bij. Het hier gepubliceerde verhaal komt uit de bundel South of No North (1973).

 

Bob van der Burg debuteerde in 2005 met de verhalenbundel Camera, die lovend werd ontvangen. Motto: ‘What people are ashamed of usually makes a good story’ (F. Scott Fitzgerald). Verhalen van Van der Burg verschenen in Bunker Hill, Vrij Nederland, in de bundel Greetings..., en in de recent verschenen bundel Omdat hij het was, omdat ik het was, verhalen over vriendschap, samengesteld door Tommy Wieringa. Hij woont en werkt in Amsterdam en schrijft in een tuinhuis in Vinkeveen.

 

Arnon Grunberg (Amsterdam, 1971) debuteerde in 1993 in De Tweede Ronde met het verhaal Tina, deel uitmakend van zijn debuutroman Blauwe maandagen die in 1994 verscheen bij Nijgh & van Ditmar. In de vijftien jaar daarna publiceerde hij een twintigtal titels (o.a. Figuranten, Fantoompijn, Gstaad, De Asielzoeker, De joodse messias, Tirza), waarmee hij vanuit zijn woonplaats New York zijn reputatie vestigde als dé Nederlandse schrijver van zijn generatie. Zijn werk wordt in vele talen vertaald. Hij won vele prijzen (Ako, Gouden Uil, Libris), gaf financiële steun aan literaire projecten en is uiterst productief als journalist/columnist.

 

Michiel Heijungs (Wassenaar, 1957) studeerde onder andere Journalistiek, Indonesische taal & letterkunde en Rechten, werkte als journalist, musicus, instrumentmaker en entrepreneur, woonde in Azië en Zuid-Amerika en schrijft sinds enige tijd korte verhalen. Hij debuteerde vorig jaar in het tijdschrift Tirade.

[pagina 159]
[p. 159]

Jos Jansen (1960) leeft, woont en werkt in Apeldoorn. Ooit begonnen aan een studie Sociologie in Nijmegen raakte hij uiteindelijk werkzaam in de automatisering. Hij won in 2008 de Literaire Prijs van de provincie Gelderland en in 2010 de Brandende Pen voor het beste korte verhaal in de Nederlandse taal. Met het in dit nummer gepubliceerde verhaal won hij de korteverhalenwedstrijd van De Balie en KortVerhaal. Eerdere publicaties in Parmentier en Lava.

 

Pia Juul (Denemarken, 1962) schreef zes dichtbundels, hoorspelen, een toneelstuk, een roman en twee bundels met korte verhalen. ‘Een middag in Bath’ komt uit de bundel Dengang med hunden (Die keer met de hond). Juul trad in 2006 op in Amsterdam tijdens een Deens literatuurfestival van de SLAA in de Balie. In juni 2010 nam ze deel aan de Scandinavische literatuur- en vertaaldagen aan de Universiteit van Amsterdam om te spreken over haar roman Mordet på Halland die onlangs in het Nederlands is verschenen als En weg is hij (vertaling Kor de Vries).

 

Frans Kusters (Nijmegen, 1949) debuteerde in 1975 met De reis naar Brabant voor een gedeelte waarvan hem in 1973 de Reina Prinsen Geerligsprijs was toegekend. Sedertdien publiceerde hij met enige regelmaat bundels korte en zeer korte verhalen. In 2003 bracht zijn uitgever De Bezige Bij de bloemlezing Scherven op de markt. Zijn meest recente boek is Paarse dingen (2009). Zijn werk werd vertaald in het Engels, Duits, Spaans en Hongaars. Als docent is hij verbonden aan de rechtenfaculteit van de Radboud Universiteit Nijmegen.

 

Curzio Malaparte (pseud. van Kurt Erich Suckert, Prato 1898 - Rome 1957) was legerofficier, oorlogsslachtoffer, schrijver van verhalen, toneelstukken en romans, o.a. Kaputt (1944) en De huid (1949), dichter, essayist, o.a. Techniek van de staatsgreep (1931), scenarist, regisseur, journalist, sportverslaggever, oorlogscorrespondent, fascist en antifascist, communist, maoïst, dissident en gedeporteerde, amateur-architect, vrijgezel, charmeur, causeur, fabulant, lutheraan, atheïst en, naar het verhaal wil, op zijn sterfbed nog even katholiek. Hij was heel veel en heel groot, mateloos in alles.

 

Guillermo Martínez werd geboren in 1962 in Bahia Blanca, Argentinië, en opgeleid tot wiskundige. Zijn misdaadroman Crímenes imperceptibles (‘Onzichtbare misdaden’) is verfilmd als The Oxford murders. In Nederland verschenen van hem de literaire thriller De langzame dood van Luciana B. (2009) en de novelle De openbaring van Roderer (2010), Martínez' interpretatie van het Faust-thema. Het verhaal Grote hel is eerder gepubliceerd in The New Yorker.

 

William Somerset Maugham (1874-1965) was een van de geliefdste Britse auteurs van zijn tijd. Behalve tientallen romans (Of Human Bondage, 1915, verkocht meer dan 10 miljoen ex.) en satirische komedies schreef hij een kleine honderd verhalen die nog steeds worden herdrukt. Ze vormden vaak de neerslag van zijn reizen en vele ervan zijn bewerkt tot TV-drama. Hij leefde sinds 1926 aan de Rivièra. Het verhaal ‘Niet voor onderkruipers’ (Closed Shop) dateert van 1927.

 

Monica Metz studeerde op haar twintigste Nederlands (niet afgemaakt), op haar dertigste theologie (evenmin afgemaakt). De laatste twintig jaar houdt ze zich met schrijven onledig. Ondanks haar godgeleerde gegrasduin weet ze nog steeds niet waarom of waarvoor ze leeft. Maar hoe ouder ze wordt, hoe meer ze van haar bestaan geniet.

 

Lodewijk van Oord (Madrid, 1977) schrijft verhalen, essays en gedichten. Zijn werk verscheen in diverse literaire tijdschriften, waaronder Tirade, De Gids en De Revisor. Eerder dit jaar was hij genomineerd voor ‘De Brandende Pen 2010’, de prijs voor het beste ongepubliceerde korte verhaal van tijdschrift Lava Literair. Als telg uit een grote baggerfamilie woont hij al meer dan de helft van zijn leven in het buitenland. Deze zomer verruilt hij de kliffen van Zuid-Wales voor de heuvels van Mbabane, Swaziland.

[pagina 160]
[p. 160]

Frans Pointl (Amsterdam, 1933) debuteerde als dichter in 1959 met de bundel Afscheid van laatste lente. Hij publiceerde nog drie bundels, maar begon eind jaren tachtig proza te schrijven. Zijn eerste verhalen verschenen in De Tweede Ronde in 1988, waarna zijn geruchtmakende bundel De kip die over de soep vloog in 1989 uitkwam bij Nijgh & van Ditmar. Er volgde een dozijn boeken. Het laatste, Jarig ben je d'r mee, verscheen in 2009.

 

A.L. Snijders werd in 1937 geboren in Amsterdam, waar hij de lagere school, de middelbare school en de universiteit bezocht. In 1971 verhuisde hij naar de Achterhoek. Zijn voorkeur voor korte zinnen en verhalen heeft te maken met zijn angst voor de anakoloet. Zijn laatste bundel zeer korte verhalen heet Vijf Bijlen.

 

Gerard de Vries (1945) publiceerde vele essays in literaire tijdschriften, met name in De Tweede Ronde. Daarnaast publiceerde hij in academische journals over het werk van Nabokov, een schrijver die hem ook inspireert tot het schrijven van fictie. Samen met D. Barton Johnson schreef hij Vladimir Nabokov and the Art of Painting (Amsterdam, 2006).

 

Pieter Waterdrinker (Haarlem, 1961) werkt vanuit zijn woonplaats Moskou al veertien jaar aan een even eigenzinnig als uniek oeuvre in de Nederlandse letteren. Zijn werk wordt vertaald, verfilmd en internationaal geprezen. Zijn jongste roman is De dood van Mila Burger.

 

Monse Weijers (Heemstede, 1942) was in zijn jeugd een veelbelovend middenafstandloper. Hij stopte met lopen toen hij in 1961 in Amsterdam Slavische talen ging studeren. Na zijn studie werkte hij onder meer twee jaar als regestenmaker op het Amsterdamse gemeentearchief. Hij vertaalde een twintigtal boeken uit het Russisch en publiceerde verhalen in Hard Gras en De Tweede Ronde.

 

Tobias Wolff (1945, Birmingham, Alabama) is auteur van talrijke korte verhalen, waarin leugens en schijn vaak een centrale rol spelen. Samen met Andre Dubus en Raymond Carver werd hij gezien als vertegenwoordiger van het zg. ‘dirty realism’, een label dat hij heftig afwees. Hij publiceerde een zestal bundels met verhalen en autobiografisch proza. Een verzamelbundel Our Story Begins (2008) wordt dit jaar in vertaling uitgebracht door Uitg. Atlas onder de titel Hier begint ons verhaal.

 

Lotje IJzermans is eindredacteur van het dagelijks cultuurprogramma op de VPRO-Radio: de Avonden. Ze is ook de auteur van een aantal single plays voor de VPRO-TV en werkt aan het scenario van een lange speelfilm in het kader van De Oversteek. In 2009 debuteerde zij onder het pseudoniem Lucy Stahlman in Tirade met het korte verhaal Fulgura Frango.

 

*

 

Los van hun afzonderlijke publicaties hebben de dichters Jean Pierre Rawie (1951) en Driek van Wissen (1943), beiden lid van het Koninklijk Republikeins Genootschap, zich er samen toe gezet de geschiedenis van ons vaderland voor oude en nieuwe Nederlanders op poëtische wijze na te vertellen. Na de succesvolle eerste twee delen (‘De opkomst van de Nederlandse republiek’, 2005 en ‘De gouden eeuw’, 2007) hebben zij inmiddels op aandringen van de geestdriftige uitgeefster Mai Spijkers (Bert Bakker) het derde deel (‘Van Willem III tot Willem III’) voltooid. De feestelijke presentatie van dit deel zal begin oktober 2010 plaats hebben op een geheime doch passende lokatie.

 

Kort voor het ter perse gaan van dit nummer bereikte ons het bericht dat Driek van Wissen in de nacht van 21 mei jl. abrupt uit het leven is weggerukt als gevolg van een hersenbloeding, in Istanbul. Hij was vanaf het begin medewerker van De Tweede Ronde, in 1987 bekroonde de redactie hem met de Kees Stip Prijs. Met grote verslagenheid condoleren wij zijn vriendin Corine en overige nabestaanden.


Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken