Toonkunde
Indien ik slechts opnoemde wat er gedurende de laatste drie weken op muzikaal gebied in onze stad is voorgevallen, zou dit in eens de kleine ruimte beslaan, die mij voor muziekbeschouwing is toegestaan. Ik ben daarom genoodzaakt slechts vluchtig een overzicht te geven van de voornaamste uitvoering, te weten: Mattheus' Passion van Joh. Seb. Bach, op Zaterdag 7 April, in de groote zaal der Harmonie, onder leiding van Peter Benoit.
Een ernstig publiek (ofschoon niet zeer talrijk) wachtte met ongeduld de vertolking van Bach's Ungenwerk. Beschouwingen over het werk zelf bestaan van bevoegde pennen, in werken als: Forkel Uber J.S. Bach's Leben, Kunst und Kunstwerke (1802) en in de Biographie van den Meester, door Ph. Spitta (1873-80), zoodat ik mij maar zeer bescheiden bepaal bij het bespreken der uitvoering.
Ik geloof dat, ondanks het gemis aan het orgel van verleden jaar (nu vervangen door Harmonium) de uitslag beter is geweest. Ook waren de houten blazers in de begeleiding der solo nummer (Goddank) zuiver gestemd, hetgeen bij de vorige uitvoering veel te wenschen overliet. De koren deden hun best en brachten veel bij tot welgelukken van het concert. Van de dames solisten, wist Juffr. Maria Flament (alt) door hare schoone stem en zielvolle voordracht telkens een onderdrukt applaus uit te lokken, hetgeen slechts door de ingetogenheid van het publiek werd belet in luide toejuiching te veranderen. Juffr. Johanna Welcker (sopr.) voldeed zeer in de vertolking harer partij. De lof van ilen heer Hendrik Fontaine (Christus) heb ik reeds meerma-