Kroniek
Antwerpen. De Commissie gelast met het inrichten der plechtigheid ter herdenking van den 300n verjaardag van Plantijns afsterven op 1 Juli 1889, heeft beslist, dat in hoofdzaak die herdenking zal gevierd worden door eene internationale vergadering van deskundigen: drukkers, uitgevers, bibliothecarissen, boekenliefhebbers, letterkundigen, om verschillende vraagpunten van algemeen belang betreffende het Boek te behandelen. Waarsehijnlijk zal de plechtigheid moeten verschoven worden tot in 1890, daar het aanstaande jaar, uit hoofde der wereldtentoonstelling van Parijs, minder geschikt voorkomt. Op dit punt is echter nog geene beslissing genomen.
- Door wijlen den heer Giebens is, bij uiterste wilsbeschikking, aan het museum der stad Antwerpen geschonken: eene schilderij van Peter Breughel den oude, verbeeldende de Boeren die de tienden komen voldoen. Deze gift is met dankbaarheid aangenomen door den Gemeenteraad.
Parijs. De gedenkzuil van Gambetta, te Parijs, den 13en Juli op de Caroussel-plaats onthuld, is een gemeenschappelijk werk van den bouwmeester Boileau, en den beeldhouwer Paul Aubé; het heeft 360.000 franks onkosten veroorzaakt. Het bestaat uit eenen zich naar boven verdunnenden pilaar met kapiteel, waarop een naakt vrouwenbeeld op eenen gevleugelden leeuw gezeten, met eene schrijftafel in de eene, eenen lauwerkrans in de ander hand, de nationale verdediging voorstelt. Op den vooruitspringenden sokel staat de figuur der ‘Tribuun’ met krachtige gebaren, het tijdstip aanduidend waarop de kamp tegen het Duitsche leger ten einde ging. Boven dit beeld zweeft de godin des Roems, met een wapperend vaandel den gevierden redenaar overlommerend. Aan dezer zijden rechts en links drie figuren, een gewonde krijgsman, een jongeling die naar een op den bodem liggend zwaard grijpt, en een strijdvaardige arbeider, die met beide handen een geweerkolf vasthoudt. Naar onder verbreedt zich de sokel langs de twee kanten en levert alzoo zitplaatsen aan de beelden der ‘Macht’ en der ‘Waarheid.’ Het voorste gedeelte van den sokel biedt een opschriftvlak, door twee zittende kinderbeelden, die eenen bloemenkrans vasthouden omgeven. De voet van den sokel loopt ver uiteen, tot eene uitgehoolde mouluur die aan de plint eindigt. Het gansche monument is 27 meters hoog; de bronzen figuren werden door Barbedienne gegoten.